Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

AMD ukázala Kabini: 28nm quad-core SoC o 114mm²

AMD Kabini APU size
Plnohodnotný čtyřjádrový x86 out-of-order procesor s podporou SSE 4.2 i AVX, DirectX 11.1 grafická karta s podporou double-precision a integrovaný čipset - to vše při pouhých 114mm²?

Kabini, která na rozdíl od svého předchůdce (Brazos 2.0) vsadila na SoC design, tedy nejen APU + čipset, ale integraci všeho do jediného kusu křemíku, bude mít na starost energetický segment od 5 do 25 wattů. Na CES bylo možné vidět tento čip v ruce Lisy Su, čehož samozřejmě využili všichni s nějakým kouskem fototechniky v ruce. Díky tomu byl dostatek snímků, na něž se podíval Hans de Vries z webu Chip Architect a pokusil se zjistit, jakých rozměrů novinka dosahuje:

AMD Kabini APU size

Na základě dostupných snímků srovnáním poměrů jádra a pouzdra vychází, že APU měří 11,1 × 10,2 mm, což odpovídá ploše 114 mm². Protože metoda není dokonale přesná, může se realita o nějaký mm² lišit, ale to už nemá valný význam. Pouzdro nese 769 BGA kontaktů, které musejí stačit pro CPU, GPU i všechna rozhraní, jež běžně zastává jižní můstek.

Čtyřjádrovou verzi Kabini najdeme v cenově příznivějších ultrathin noteboocích, dvoujádrová patrně zbude pro netbooky a různá all-in-one multimediální řešení.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku AMD ukázala Kabini: 28nm quad-core SoC o 114mm²

Pátek, 11 Leden 2013 - 14:20 | Arnie J | To vypadá slibně

Zobrazit diskusi