Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD zdrží referenční Radeon RX 7600, s některými 6+2pin konektory je problém

V podstatě jde o to, že PCB výřez je moc malý a pokrývá jen zobáček konektoru. Škoda. Stačilo ho udělat o 2-3mm širší.
Mimochodem, zběžně jsem prolítnul všechny zdroje v okolí a žádný s touto úpravou jsem nenašel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je trochu jiná kategorie problému, něž to, že nVidia protlačila silně poddimenzovaný 12+4 pinový konektoru do standardu PCI­-E. Tady jsou v tom výrobce karty i AMD celkem nevinně, protože 6+2 pin je nestandardní konektor (viz dále). Je to náhražka, která umožnila na levných zdrojích používat jeden kabel pro karty s 8-mi pinem i pro ty, které mají 6-ti pin. Ten je ale už dlouho zastaralý a karty s ním se dnes snad už ani nedělají.

PCI­-E standard ­(viz odkaz dole­) definuje 2 napájecí konektory 2x3 a 2x4 piny včetně jejich vzájemné kompatibility ­(6 pinový kabel jde do 8 pinové zásuvky, ale opačně to nejde­) . Ale 6+2 pin standardizovaný není a tím, že ho výrobci zdrojů a redukcí vyrábějí z něj standard nevznikne. Výstupky držící obě části 6+2 pinu pohromadě dělají zřejmě různí výrobci různě a pokud by měl výrobce karty zajistit, že do ní každý 6+2 pin půjde strčit , musel by mít a testovat konektory od všech výrobců.

Zatím s tím zřejmě nikdy problém nebyl, protože se dělali karty jednoduše a na výstupky konektorů bylo místo. Ale snaha udělat líbivé provedení zadního krytu přineslo nečekaný problém s 6+2 konektory, které mají výstupky vyšší. Dá se čekat, že po téhle zkušenosti si na riziko kolize dají výrobci karet pozor. A pokud někdo takový problematický 6+2 pin má a koupí si referenční kartu, tak se dá výška výstupku snadno snížit zbroušením, nebo koupit 8 pinovou prodlužku. Dávat redukci do každého balení karty se mi zdá zbytečné vyrábění odpadu, ale vezme to vítr z plachet pomlouvačům a AMD to zřejmě stojí za to.

Naproti tomu ten mizerný nVidia 12+4 pin je u silnějších a větších karet téměř časovaná bomba. Při přetížení kontaktů totiž dochází k jejich postupné degradaci a zhoršování přechodových odporů. A pokud karta přežije aspoň dobu záruky ­(v USA 1 rok­), tak má klient smůlu a novou kartu si bude muset koupit za vlastní. Nebo ji včas šoupne do bazaru a problém bude mít někdo jiný.

https:­/­/cdck­-file­-uploads­-global.s3.dualstack.us­-west­-2.amazonaws.com­/nvidia­/original­/3X­/2­/0­/20a75bdbb6bc42db8b2cb0b7c77f3e492a274508.pdf

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Muj stary enermax modu 82+ ma kabely 6+2 a rozhodne se mezi levne zdroje neradil ani ve sve dobe. Pointa je v tom ze masivni kabely s velkymi prurezy maji pomoci 6+2 zajistenou kompatibilitu i pro 6pin kdyz by z nejakyho duvodu byla kolize s 8 pinem.
K te zastaralosti... vsechny nejnovejsi RTX 3050 maji 6pin, takze asi tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, ze se na nejakych kartach i dnes pouziva zastaraly konektor neznamena, ze neni zastaraly. Klidne mohli na karte misto 6 pinu pouzit 8 pin, protoze do nej jde osadit i kabel s 6 pinem. A na novych zdrojich se nemusel 6+2 pin resit.

Ta zamena 6 pinu novym konektorem s vetsim vykonem byl celkem jasny zamer. Kdyby ne, tak by v pci-sig standardizovali i 6+2 pin. Mozna skoda, ze to nedali jako doporuceni a nechali to na vuli vyrobcu, protoze mohl byt zivot jednodussi. Ale mozna v dobe vzniku standardu bylo zvyseni vykonu zdroje o 75w preci jen drahe. A vzhledem k prikonum tehdejsich karet mozna i zbytecne.

Podle specifikaci ma 6 pin 75w a 8 pin 150w, ale pouziti 8 pinu neznamena, ze karta musi z kabelu brat vic nez 75w. Proste jen dostupny vykon nevyuzije.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Standard je 4 a 8 nebo 4+4 pin. 6 a 6+2 piny je výmysl výrobců zdrojů a nejsou standardizovány a proto asi 20 % těchto konektorů dělá uvedený problém. Jinak na těch konektorech nemá co zastarat, jde o to jaká proud jimi teče a o styčnou plochu kontaktů a v tom jsou lepší než ten nový 12+4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ti rozumím. Nicméně GTX 1660 Ti se 120 W TDP měli 8pin a při zapojení 6 pinu karta nejela. Vyžadovala zapojení všech kontaktů. Tolik ke kompatibilitě. Přiznám se, že nevím jestli výrobce může zvolit odkud proud poteče, jestli třeba vše z power konektoru a 0 ze slotu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Některé karty tak fungují a tuším u serverů a SW je to i běžné, třeba to někdo upřesní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- "Ten se nevleze! -- Jau!!!!"
- "No vidíš, že se vlezl."

¯\_(ツ)_/¯

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Že se nevejde? Musí!
Svatba stála prachy a jinej není!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Puberťáci. :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Život muže není ničím jiným, než plynulým přechodem od puberty k senilitě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dal by som radsej “z puberty do senility”, lebo od puberty k senilite ide snad kazdy, len nie vzdy uplne priamo bez dalsich medzikrokov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumiem tomu, napajacie konektory PCIe 6pin/6+2pin/8pin prisli na trh vcera alebo co? Ze sa taketo problemy objavuju. Sak uz su na trhu snad aj dve dekady, to by na STANDARDIZACIU mohlo stacit preboha nie? Toto neni o vychytavani much ako pri 16pin konektore nVidie, toto je o standardizacii (podobe konektorov) a to je proste nieco, co ma byt ukoncene pred vydanim !

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Standard hovoří jasně a všechny výstupy zdrojů ho splňují. problém je v tom, že okolo konektoru bylo doteď vždy místo a standard s tím, co je okolo, nepočítal. A AMD zase nepočítala, že musí udělat okolo místo.
Takhle teď dostala řada Číňanů pilník a budou týden pilovat kryt chladiče než to místo na všech už vyrobených kartách vytvoří. :-/

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Problém sa volá "Problém nového dizajnér Samsungu"

Ondrej Ličko
8.5.2014
Samsung vymenil šéfdizajnéra. Aké zmeny to prinesie?
Nový šéfdizajnér by spoločnosti mohol priniesť iný pohľad na vec, pričom by práve jeho rukopis mohol Samsung smartfóny urobiť ešte používateľsky prívetivejšími
https://www.mojandroid.sk/samsung-vymenil-sefa-dizajnu/

Je to jemne napísané, ale za dôvod výmeny bolo uvedené, že starší dizajnér bol "málo inovatívny"

a prvým zariadením celkom v kompetencii nového dizajnéra bol !vybuchujúci Samsugn Galaxy Note 7"

30.9.2016

Pred pár týždňami sme vás informovali ako vybuchuje Samsung Galaxy Note 7.
https://pc.zoznam.sk/novinka/problem-so-samsungom-note-7-pokracuje-aj-po...
23. ledna 2017
To, že problém může být v návrhu baterie a jejího umístění v přístroji, kde není žádný prostor pro změnu objemu článku, uváděly neoficiální informace od výrobce již od října.
https://www.idnes.cz/mobil/telefony/samsung-duvod-vybuchu-konference.A17...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Slabý odvar ChatGPT (konektor GPU /AMD/ <--> výbuch baterie telefonu /Samsung/).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale vždy to bol dôsledok chyby dizajnéra k akým dochádza len v prípade zmeny šéfdizajnérov

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak už tu bylo řečeno, 6+2 pin je nestandardní konektor. Tak jakého designéra chceš vinit?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Keďže existujú, tak sa s nimi malo počítať, ale si myslíte, že to bol zámer, aby sa toto prevalilo, aby sa posilňovalo povedomie, že AMD má pozitívny vzťah k zákazníkom, lebo ten AMD evidentne pomáha... viď. nižšie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normálně bych odřízl kousek té plastové části na tom kabelu a bylo vyřešeno. Tohle se samo nevyhákne, ostatně jsem podobné věci dělal i v minulosti a nikdy nebyl problém s jediným zdrojem či kartou (vč hiend).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tak jasně, to bylo první co mě napadlo. Prostě kobercák/balzoříz nebo jak to každý kraj nazývá a šmiknout to. Jde stejně jen o plast.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

máte na mysli odlamovací nôž?
https://www.ahprofi.sk/ht310418

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jop.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže dnešní doba počítá s tím že pokud na to není návod ala IKEA, tak řešení neexistuje. Já bych to řešil asi obdobně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no dobry.. amd radsi odlozi lowend za 270 usd aby nebyly problemy s napajecim konektorem.. nVidie bagatelizuje a vini zakazniky, aby nemusela prestat prodavat hiend za 1600 kterymu se tavi konektory..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

akurát sa to prejavuje na trhovej hodnote (cena za účastinu na buize * počet účastín) firiem

NVIDIA Corporation (NVDA)
Market Cap 963,185 mld. USD (=796% Intelu =471% AMD)
https://finance.yahoo.com/quote/NVDA/

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD)
Market Cap 204,564 mld. USD (= 169% Intelu)
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/

Intel Corporation (INTC)
Market Cap 120,959 mld. USD
https://finance.yahoo.com/quote/INTC/

Ale ten pomer je šialený vzhľadom na minulosť AMD (a zjavne AMD priniesol prístup bez vykrúcania sa k zákazníkom zisk)

Perlička na burze. AMD má poprvé v historii vyšší hodnotu než Intel
17. února 2022
V době psaní článku je kapitalizace AMD na burze NASDAQ 197,68 miliardy dolarů, v případě Intelu je to 196,34 miliardy.
https://connect.zive.cz/clanky/perlicka-na-burze-amd-ma-poprve-v-histori...

AMD's Market Cap Surpasses Intel for the First Time in History
last updated February 16, 2022
https://www.tomshardware.com/news/amds-market-cap-surpasses-intel

Mobilní Ryzeny „HS“ neprodá AMD každému, dodávky podmínila kvalitou notebooku
18. 3. 2020
Podmínkou je spolupráce s AMD, jakýsi certifikační program, v jehož rámci AMD testuje daný typ notebooku jak před jeho vydáním, tak sleduje softwarové aktualizace vycházející jak z Windows Update, tak například aktualizací BIOSu a ovladačů výrobce notebooku, aby nedošlo k chybě, která bude mít degradující účinek na výkon nebo výdrž baterie (např. špatné nastavení BIOSu ze strany výrobce, poškození napájecích profilu a podobně).
https://diit.cz/clanek/mobilni-ryzeny-hs-neproda-amd-kazdemu

TDP navíc je notebookům k ničemu, pokud výrobce nezajistí adekvátní chlazení
27. 11. 2020
35W Ryzen 7 4800HS je v průměru tisíců výsledků o 200 bodů rychlejší než 45W Ryzen 7 4800H se stejnými parametry. Dalo by se očekávat, že v případě limitace ze strany poddimenzovaného chlazení bude 45W model jen nepatrně rychlejší než 35W model, případně skončí na prakticky stejném skóre. Jak to, že je 35W model rychlejší? Evidentně se zde projevila obchodní politika AMD, která zpřístupňuje 35W model pouze těm výrobcům, kteří splní určité kvalitativní požadavky na konstrukci notebooku.
https://diit.cz/clanek/tdp-navic-je-notebookum-k-nicemu-pokud-vyrobce-ne...

AMD Advantage: Kvalitativní bonusy notebooků s hardwarem AMD
4. 6. 2021
AMD na Computexu představila označení AMD Advantage, které mohou využívat notebooky splňující kvalitativní požadavky společnosti - od parametrů displeje přes chlazení až po napájení…
https://diit.cz/clanek/amd-advantage-kvalitativni-bonusy-notebooku-s-har...

AMD Advantage 2022: 3× více notebooků, přísnější kritéria, lepší vychytávky
7. 1. 2022
https://diit.cz/clanek/amd-advantage-2022-3x-vice-notebooku-prisnejsi-kr...

Toto je cesta pre AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ChatGPT, tentokrát bez omezení počtu výsledků.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

:DDD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tohle uz fakt nemuze byt nahoda :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Peter Fodrek je nějaký místní podivín? Nebo tu jen někdo nasadil bota který generuje odpovědi přes chatGPT?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš autista než robot. Bohužel stejně jako ChatGPT, když vybírá ze svých archivů, nepřemýšlí nad obsahem "nejbližších" výsledků, zda dávaj smysl. Třeba mě pobavilo, když vytáhl z dávné historie, jak AMD tvrdilo, že ARM je budoucnost (v jejich oboru PC/Windows) a jak budou pokračovat ve svých ARM procesorech. Jenže se nezamyslel nad tím, že po letech AMD otočilo a vsadilo všechno na x86 a vytvořilo architekturu Zen (který se M1/M2 vyrovná - bohužel je Ryzen nabízen v mnohem menším počtu notebooků než se prodává macbooků a navíc se zpožděním, takže lidi často nemaj jinou možnost než koupit Apple, pokud nechtějí Intel).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Toto som nenapísal a už vôbec nie v zmysle ako píšete.
AMD vždy tvrdil, že oni sa x86 nevzdajú. Ja som len tvrdil,. že by sa im hodila Skybridge 2.0 (kombinácia x86 a ARM ako výpočtové jednotky v jednom čipe), nie to, čo tvrdíte vy-

Skybrige je iná vec
2015 - SkyBridge
Napřesrok totiž dojde ke sjednocení vývoje x86 a ARM architektur. Pod názvem projekt SkyBridge chystá společnost modulární design, který sjednotí podobu APU / SoC do té míry, aby bylo možné v rámci jednoho návrhu používat jak x86, tak ARM jádra (aby nedošlo k nedorozumění: buďto jedna, nebo druhá) jako hlavní výpočetní jednotky. Je sice pravda, že již nově uvedená generace SoC Beema a Mullins disponuje obojím (zároveň), ale ARM procesor slouží výhradně jako bezpečností koprocesor, ne jako univerzální výpočetní jednotka.
https://diit.cz/clanek/amd-k12-podporuje-x86-i-arm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli místní podivím, když podobně píše do diskusí i jinde (vč Roota) a činí tak už určitě 20 let či víc(?) - už ani nevím, jaký nick používal na původním cdrku.Ale postupem doby je lepší v dosazování kontextu. Zdravím :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ale postupem doby je lepší v dosazování kontextu." Učí se! Ale na AI nějak pomalu. Podivínů je ale v dizkuzích mnohem víc než jen Fodrek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě třeba zajímá, odkud se vyloupl Sinuhet. Někoho takového tady nepamatuju, trollí až v poslední době. Přitom účet koukám existuje už 6 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většina pisatelu a všichni trolové píší protože utíkají před skutečným životem do online světa.
A ten skutečný život má různé etapy.
Sinuhet zřejmě prožívá těžší období.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.