Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dieshot 28nm APU aneb co ukrývá jádro Kabini?

AMD Kabini dieshot
Na svět se dostal první mikrosnímek 28nm APU Kabini, čtyřjádrového Jaguaru pro mobilní zařízení. Díky tomu se můžeme přesvědčit i o přesnosti oficiálních parametrů…

A také o rozměrech celého jádra. Dosud jsme pracovali s údajem 114 mm², který byl odvozen z fotografie APU v rukou Lisy Su. Podle aktuálních přesnějších měření bude jádro ve skutečnosti o něco menší, spíše kolem 107 mm². Pokud nahlédneme dovnitř…

AMD Kabini dieshot
Mikrosnímek SoC APU Kabini

…, upoutá nás asi jako první dvojice modrých bloků v pravé dolní části. Jedná se o procesorovou L2 cache, jak napovídá nám již známé schéma:

AMD Jaguar IEEE 2013 09 detail

Schéma je oproti snímku jádra otočené o 90°, ale to nám nebrání rozluštit, že světlezelená část mezi oběma bloky L2 (která má tvar písmene T s tlustou nohou) je rozhraní, kterým procesorová jádra s L2 cache komunikují. Samotná jádra Jaguar jsou ony čtyři oranžovozelené obdélníčky naskládané „nastojato“.

Pokud postoupím ještě více vlevo, dostáváme se ke grafickému jádru. Všimnout si můžete ve světle oranžové části dvou téměř identických sloupců (skoro na celou „výšku“) čipu. Jedná se o CU, unifikované jádro integrovaného grafického čipu, které obsahuje stream-procesory a texturovací jednotky. Každý sloupec reprezentuje jeden blok CU nesoucí 64 stream-procesorů a čtyři texturovací jednotky. Části vlevo a nahoře od CU jsou pak řídící obvody, cache a především bloky ROP s paměťovým rozhraním (ty jsou však rozptýlené a přeskládané tak, aby se vešly do zbylého prostoru, takže není možné pouhým pohledem zjistit jejich počet.

Pravidelné struktury po obvodu čipu (zleva, shora a zprava) jsou vstupní a výstupní rozhraní - obrazové výstupy, PCIe linky, USB, DDR3 (pravděpodobně největší okrajová struktura), přičemž další části přimknuté k těmto rozhraním budou příslušné řadiče (Kabini je SoC, takže integruje čipset).

Krom toho, že jsme se pokochali pestrobarevným obrázkem, můžeme konstatovat, že čip nenese žádná jádra ani stream-procesory navíc oproti oficiálním specifikacím, takže na nás AMD v tomto ohledu žádné velké překvapení nechystá.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Dieshot 28nm APU aneb co ukrývá jádro Kabini?

Žádné komentáře.