Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k APU Strix Halo má 32MB MALL cache, 60 TOPS AI procesor a USB4 DP2.1 UHBR20

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A teda uz sa zistilo, naco je vlastne to "npu" dobre?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bežia na tom malé jazykové modely.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a to je pre bezneho pouzivatel dobre, pretoze? ...
tu sa typek snazil rozbehavat nieco na meteor lake NPU a bol to teda zazitok https://chipsandcheese.com/2024/04/22/intel-meteor-lakes-npu/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na ruzne "filtry" ve zpracovani zvuku, ci obrazu. Treba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podporuje to spousta programů, námátkou věci od Adobe, video editory jako Davinci (má i native build pro Windows for Arm), editory zvuku, můžeš to využívat pro vlastní programy díky podpoře v mnoha knihovnách pro různé programovací jazyky, takže existuje jistě mraky custom řešení pro specifické účely v mnoha organizacích.

Plus integrace do systému a systémových aplikací. Například detekce objektů na fotkách, přepis mluveného slova na text, vyhledávání ve fotkách podle obsaženého textu atp. vše bez nutnosti posílat data do cloudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buďte trochu konkrétnější a místo reklamních blábolů nahoďte třeba 20 aplikací do ankety, ať mám(e) nějakou představu o tom, co je vůbec dostupně a jak moc je to použitelné.

----
Aničko, co bys chtěla k narozeninám?
Tampony.
A proč zrovna to?
Můžete s tím lozit po skálách, běhat, plavat, hrát tenis, ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nepomůže, vy nemáte žádnou představivost. Viz vedle vlákno o emulaci x86 na Linux/ARM. Aplikace vám vyjmenoval (Adobe, Davinci, ...) a funkce taky (detekce objektů na fotkách, přepis mluveného slova na text, vyhledávání ve fotkách podle obsaženého textu, ...). Ne každý si cení svých dat tak málo, aby je posílal do čmoudu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. vy nemáte žádnou představivost .."

No, nemám.
Resp. žůžové zítřky malované v reklamních prospektech .. mi nic neříkají.

BTW ... Adobe není produkt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale já mluvil o současnosti.

BTW ... Adobe je produktový balík.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Například video:

Mám záběr, taneční parket, statická 6k kamera, tanečník se pohybuje vlevo vpravo... chci aby ve výsledném 4k videu byl tanečník vždy veprostřed záběru a ne že bude jen vlevo nebo v pravo...

Ve video editoru označím objekt - tanečníka a vyberu stabilizaci obrazu na objekt. Video editor tedy bude sledovat pohyb toho vybraného subjektu a bude dělat výřez z 6k videa tak, aby celý objekt pokud možno udržel ideálně přesně veprostřed výsledného obrazu, co dovolí ořez ze zdrojového videa, případně může vyříznout i méně než 4k a zvětšit na 4k.
Co musí udělat:
1. Identifikovat v každém snímku vybraný subjekt
2. Vyříznout 4k obraz z 6k aby byl objekt ve středu obrazu
3. Pokud bude potřeba vyříznout méně než 4k, provést zvětšení na 4k

Bod 1 a 3. může složitě počítat CPU/GPU, nebo s minimálními nároky NPU a v případě upscalingu může generovat lepší výsledek než hrubý výpočet nějakým běžným zvětšovacím algoritmem. TOmu může pomoct i případný SiP, pokud je přítomný (to bude asi hlavně na Armech které mají podporu pro zpracování obrazu z foťáků/kamer a leckdy to zvětšení dělají)

Sledování objektu se pak používá i pro další věci, například když děláš color grading, když chceš aplikovat color grading třeba na pozadí scény jiný než na osoby. Například chceš černobílé pozadí a barevné postavy, nebo naopak. Nebo chceš použít jiný grade na každou postavu ve scéně jiný protože každá má jinou barvu pleti.
Nebo sleduješ objekty protože je chceš ze scény odstranit, nebo naklíčovat nebo na ně aplikovat nějaké efekt, třeba že objekt zůstává ostry a rozmažeš okolí, nebo v reportáži chceš někomu rozmazat obličej, nebo zamáznou registrační značku... když se ten objekt hýbe, musíš ho sledovat a zas to bude počítat CPU/GPU s obří spotřebou nebo NPU...

Máš hromadu fotek, fotil sis otevírací dobu prodejen na výloze. Teď hledáš otvíračku prodejny "MojeSuperProdejna", tak do vyhledávání ve fotkách zadáš "MojeSuperProdejna" a bum vyběhne ti fotka výlohy kde je název prodejny s otvírací dobou, vyhledávání tu fotku našlo tím že udělalo nad fotkama OCR a našlo hledanou frázi. Zase, může to dělat složitě CPU nebo snadno NPU a to teoreticky v reálném čase, žádné indexování předem.

Nebo chceš napsat třeba reakci na můj román a zrovna se cpeš kusem kýty rukama, zapneš diktování a odpověď nadiktuješ a ona se ti přepíše do textu, tohle počítač bez NPU musí nahrávat a posílat do cloudu, kde se to přeloží, s NPU to zvládnou i hodinky, do kterých normálně nadiktuješ zprávu nebo mail.

Máš fotku něco na té fotce překáží, kazí ji. označíš místo s rušivým elementem a bum, už to tam není. Může to složitě počítat procesor, nebo velice snadno NPU.

Nebo mám obrovskou databázi článků, řekněme nějakou knowledge bázi v rámci nějaké firmy s popsanými interními předpisy, postupy atp. a chceš nad tím udělat inteligentní vyhledávání a nechceš si platit ChatGPT který se to může naučit protože si paranoidní, nebo velice střežená organizace, která do cloudu nemůže data dávat. Takže najmeš pár programátorů, kteří ti třeba v Pythonu napíší nějakého robota, který se dokáže naučit a následně odpovídat na dotazy podobně jako ChatGPT, k tomu použiješ některou z mnoha AI knihoven, které dnes zcela normálně využívají NPU, pokud jsou k dispozici, naprosto běžně se používají třeba Tensor jádra na RTX grafikách.

Koukni se na takové maličkosti jako konferenční hovor třeba na Teamsech, když se před kamerou budeš hýbat, kamera bude automaticky sledovat tvůj pohyb, něco jako ten příklad s tanečníkem. Nebo rozmazání/náhrada pozadí bez klíčování barvy (green/blue/yellow screen...) nebo filtrování mikrofonu, mluvíš do mikrofonu a za tebou začnou bušit do hrncl kladivem nebo si zapneš vysavač nebo ti začne řvát dítě/manželka/milenka/tchýně, druhá strana uslyší tebe ale žádný rušivý element... Opět jsou to věci které snadno počítá NPU a aplikace to už dávno umí.

a tak můžeme pokračovat.

Je možné že už dávno používáš aplikace, které využívají AI i NPU akceleraci ani o tom nevíš

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já psal o situaci, která náročná čistě na výkon: Třeba změny rozlišení, komprese, šifrování. Kde ALU nemají o čem rozhodovat a jede to na vektorech. A uváděl jsem záměrně příklady na obě strany. Protože vždy záleží na tom, co ten program provádí, může zde být téměř čistě ALU, FPU nebo vektorová zátěž a nebo klasicky mix.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spletl sis blákno, tohle je o NPU. Ne ALU, ne FPU, ne vektory, ale NPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já jsem začal o tom, že víc ALU umožní lépe vytížit 512 b vektory? Nebyl jsi to náhodou ty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě jednou, píšeš do špatného vlákna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď to vidím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je ALU? To je něco v CPU že, my neřešíme co je v CPUčku...

CPUčko bude něco počítat s 100W spotřebou a bude to trvat minutu. NPU to udělá se spotřebou 5W za pár sekund.

Stejné jsou třeba obyčejné video decode. Zkus si přehrát třeba 4x 8k HEVC 10bit 4:2:2 streamů najednou v reálném čase a dělej decode na CPUčku. Kolik to bude žrát a zvládneš to v reálném čase bez drop frames?

Teď si vezmi nějaký video engine klidně na Armovém čipu a vyzkoušej to samé. Kolik to bude žrát a zvládneš to v reálném čase bez drop frames?

Mimochdem to HEVC 10bit 4:2.2 decode neakceleruje žádná nVidia ani AMD grafika umít to ale iGPU 11.gen+ Intelu a všechny Arc grafiky. Proto je Intel častá volba pro editory videa, protože HEVC 10bit 4:2:2 je snad nejrozšířenější a nejpoužívanější formát v kdejaké mirrorless kameře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Spletl jsem si vlákno a reagoval tedy na něco jiné. Takže je zbytečné mi vysvětlovat rozdíl mezi akcelerátorem a obecným procesorem. Nevýhoda je pouze v úzkoprofilovém použití, ale kdo to využije často, tomu se vyplatí. A tady se bavíme o akcelerátoru umělé inteligence, tedy 4, 8 a 16 bit přesnost.

Jinak to srovnání je těžce zavádějící: CPUčko bude něco počítat s 100W spotřebou a bude to trvat minutu. NPU to udělá se spotřebou 5W za pár sekund. Platí to opravdu jen na velmi konkrétní použití, na cokoliv jiné než AI použití, je k ničemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže výkon CPU už nestačí, proto vznikají akcelerátory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Universální akcelerátor schopný i něčeho jiného než jen maximálně 16 bit přesnosti je lepší. Navíc ty nejefektivnější akcelerátory jsou dělané třeba na jeden typ kodeku vyjímečně třeba dva formáty. A kdo chce nebo potřebuje jiný formát, má smůlu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má smůlu i bez toho akcelerátoru - CPU to stejně neutáhne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je i GPU akcelerace, nebo akcelerátory vycházející z GPU, ty mají výkon od 4. do 64. bitů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akcelerátoe jako akcelerátor. Mimochodem i v tom GPU máš koprocesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se ale nevylučuje. Každopádně na ty typy úloh, kde je málo logického rozhodování a hodně potřeba hrubý výkon se právě na GPU postavené akcelerátory hodí, proto se taky masivně dávají do superpočítačů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na to že vůbec. To bylo dřív.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A který aktuálně stavěný nebo plánovaný s konkurenceschopným výkonem bude bez akcelerátorů jen na CPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Např. ten od Googlu: https://www.cnbc.com/2023/04/05/google-reveals-its-newest-ai-supercomput...

"While Nvidia dominates the market for AI model training and deployment, with over 90%, Google has been designing and deploying a chip, called Tensor Processing Unit, for artificial intelligence since 2016, partially for internal use."

EDIT: Tesla má taky svoje procesory už dávno. Logicky, NVidia je extrémně drahá (i Apple je levnější), a i kdybys měl nekonečno peněz, tak budeš dlouho čekat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je AI stroj, nikoliv superpočítač pro vědecké aplikace. To je trochu jiný obor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Definuj vědecké aplikace. Teď prostě vědci pracují na neuronových sítích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha a proto přestanou stavět stroje na simulace, na předpovědi počasí a podobně. Sni dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě naopak. S AI toho v tebou zmiňovaných úlohách zvládnou mnohem víc. Sni dál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Umělá inteligence možná v něčem pomůže, ale většina dat se analyzuje v 64. bitech kvůli přesnosti. AI si vystačí s 8 či 16, ale protože počítá něco jiné. Tohle není stejné jako vylepšení fotky z mobilu, když se počítají data za x let z minulosti, je přesnost fakt důležitá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AI zvládne i přesnost ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navíc jsem se ptal na superpočítač na CPU nikoliv NPU. Ani číst nebo chápat text neumíš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak logicky superpočítač na CPU bude postavený na CPU :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rovnou napiš, že nevíš. Bude to lepší než blábolení úplně jiným směrem, než jsem se ptal. Dokonce i já o jednom budoucím CPU only vím, nástupce Fukagu na vývojovém pokračování Fujitsu A64FX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však jsem ti odpověděl. Chytrému stačí 5 sekund na Googlu ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu se hádat, nechci klesnout na tvou úroveň. Člověk který odpoví na něco jiné, než bylo v dotazu a ještě to zkouší hájit, nemá vůbec žádnou sebereflexi a na takovou aroganci nemám náladu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu se hádat, nechci klesnout na tvou úroveň. Člověk který odpoví na něco jiné, než bylo v dotazu a ještě to zkouší hájit, nemá vůbec žádnou sebereflexi a na takovou aroganci nemám náladu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mýlit se je lidské.
Setrvávat v omylu hloupé.
Uvádět jiného v omyl .. trestné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mýlit se je lidské.
Setrvávat v omylu hloupé.
Uvádět jiného v omyl .. trestné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"na cokoliv jiné než AI použití, je k ničemu"

Ano to je pravda a tím jak se bude AI rozšířovat do dalších zařízení, budou se rozšířovat i činnosti, které to bude dělat.

Aktuálně jako daily driver používám zase iPhone, denně ho pomocí FaceID odemknu 20-50x, tzn 20-50x se využije NPU. A to ten telefon jen odemykám. S každým hovorem se používá pro filtraci hluku z okolí, při poslechu spatial audia (z iPhone, iPadu, AW, AppleTV, Macu) můžeš využít personalizaci, kde po 3D nasnímání hlavy/uší NPU pomáhá přizpůsobit výsledné audio tvaru/rozměrům hlavy a uší, NPU se využije s každým použitím diktování textu - zprávy, maily, dokumenty... používá se s každou fotkou při pořízení ale i následně, třeba na detekci a identifikaci co je na fotce - lidi, zvířata, objekty, typ scény (les, louka, město...) což pomáhá k tříděnía hledání, rozpoznávání hudby, detekci textů a auto OCR, kdykoli můžeš kliknout na obrázek a z něj vyseparovat text nebo třeba chtěný objekt, nemusí to být fotka ale jakýkoli obrázek třeba na webu. Kdejaká editace fotek to využije, hlasové ovládání to používá, cinematic video, editace videa...
Samsung teď přinesl další featury jako realtime přepis tel. hovoru do textu a případný překlad do zvoleného jazyka a to jak ze strany volajícího, tak volaného, člověk na tebe mluví nějakým jazykem, ty čteš/slyšíš v tebou navolením jazyce, ty mluvíš a druhá strana slyší překlad toho co říkáš...

Ty přepisy a překlady mluveného slova jsou strašně praktické když jsi někde v zahraničí a potřebuješ komunikovat s někým kdo neovládá některý jazyk z tebou ovládaných.

NPU už se dlouhá léta používají a přinesly nám mnoho věcí, které denně používáme a vůbec si neuvědomujeme že za tím běží AI a HW akcelerátory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. kdykoli můžeš kliknout na obrázek a z něj vyseparovat text nebo třeba chtěný objekt .."

Kliknul jsem na obrázek co je naprovo od textu.
Přesměrovalo to prohlížeč na nějaký web s reklamou na něco.
Máš tam něco dalšího?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel v grafickém programu, který to podporuje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Myslel v grafickém programu, který to podporuje .."

.. a kterého název ani po několika urgencích nedodal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vy jen neumíte číst, viz druhé vlákno o rychlosti emulace x86 na Linux/ARM.

"Na louce se pase celý bílý kůň. Jakou má barvu?"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Červenou a Zelenou a Žlutou s Fialovými puntíky."
-- Postrach Denis

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. Je možné že už dávno používáš aplikace .."

Já chtěl seznam 20 aplikací.
Ne tapetu přes 7 oken (na výšku)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak chceš ten seznam, nebo ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím, prosím, smutně koukám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidi jako vy se chlubíte, jak umíte číst mezi řádky, ale text delší než odstavec nezvládnete. Namátkou třeba Teams:

> Koukni se na takové maličkosti jako konferenční hovor třeba na Teamsech, když se před kamerou budeš hýbat, kamera bude automaticky sledovat tvůj pohyb

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsme se konečně dopracovali k prvnímu konkrétnímu názvu aplikace.
Jdu koupit nějaké rychlé špunty.

PS:
Nepoužívám.
Nemám nainstalováno.
A i kdybych měl, tak to nic z těch kouzel nepředvede.
Ono tak nějak nemám (web)kameru.

PPS:
Jako projev dobré vůle z mé strany. A abych ušetřil tyto stránky od nadbytečných příspěvků:
Cokoliv od Adobe, AutoCAD, Oracle, Corel, PTC, ... a jakýkoliv placený SW s cenou > $299 ani nemusíte uvádět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak doufám, že máte našetřeno, aspoň kdyby vám přestala fungovat pračka nebo lednička.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V mém případě spíš na pohřeb.

Jak jste na jiném místě "vtipně" reagoval na "pracovní nývyky" důchodců. P/ro mne bude Teams zajívavý, až bude jeho používání jednodušší, než vylézt z postele a dojít si do společenské místnosti v domově důchodců.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

cize absolutne nic, co by ktokolvek pricetny robil na nejakom thin notebooku, ale je podstatne jednoduchsie to robit na normalnej pracovnej stanici s GPU ktora ma radovo 10 nasobny vykon. ok dakujem.

Ten druhy odstavec su len vlhke sny a nie realita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ne každý chce velký hlučný žravý desktop, když stejný výkon mu dá ten thin notebook. Nemůžeš donekonečna nutit zákazníky, aby jen smutně koukali na Applisty. Oni by ti pak taky mohli utýct z PCMR, a to by mohl být začátek jeho konce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, mraky věci lidi používají dokonce na miniaturním mobilu, kde už NPU dávno fungují.

Na tom thin laptopu chceš provozovat často videohovory, takže už tracking mluvčího webkamerou, nebo náhrada pozadí/rozmazání pozadí, což se normálně praktikuje, nebo noise canceling mikrofon, asi nechceš když vedeš teams meeting a soused ti začne v paneláku vrtat/sekat panel aby to všichni slyšeli místo tebe, nebo že na tebe začne ječet manželka/tchýně/milenka nebo dítě...
nebo to diktování textu, s NPU může transkripce proběhnout on device, bez něj to jde do cloudu, kde se to analyzuje. Diktování on device dnes zvládnou telefony i hodinky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych z umělé inteligence nebyl až tak nadšený. Fakt není dobré, aby toho za nás počítače řešily až tolik, vyvolá to ještě větší závislost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolega na kterého jsem původně reagoval se ptal, k čemu a kde je to použitelné, tak jsem tady dal první příklady, které mě napadly a kde se už léta NPU akcelerace úspěšně používá.

Dost pravděpodobně používá SW který AI využívá a mohla by použít NPU, dost pravděpodobně už dokonce má a používá zařízení obsahující NPU už několik let. Třeba iPhony mají NPU už sedmým rokem, stejně jako jejich tablety, několik let má NPU i AppleTV, čtrtý rok mají NPU Macy, druhým hodinky. Už třeba jen odemčení telefonu pomocí FaceID využívá NPU, věc co každý majitel iPhone použije mnohokrát denně, ale holt nikde se z toho nedělá věda že to používá AI a HW akcelerátor, pro uživateli stačí vědět, že je to funkční a bezpečné biometrické ověření. Nepotřebuje vědět že na něj svítí IR světlo a snímá IR citlivá kamera, která zpracovává 3D obraz i s využitím NPU.
Samsung má v telefonech NPU asi o rok kratší dobu, Qualcomm i Mediatek NPU mají už někoik let, takže to už budou vyšší miliardy zařízení s NPU které lidi mají a denně používají

V počítačích je NPU taky už nějaký ten pátek, namátkou linuxová krabička Edge AI s octa core Armem a Hailo 8 NPU, Microsoft Surface se Microsoft SG SoC. S Hailo 8 NPU existuje mraky různých jiných krabiček, některé mají Army, některé mají Intely. Hailo-8 je typicky v podobě M.2 karty, má výkon 13-26TOPS a ty krabičky mají většinou své specifické linuxové distra, ale mohou na tom běžet i Windows.

Filozofickou debatu na téma AI a závislosti lidstva na ní fakt nehodlám vést.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. mraky věci lidi používají dokonce na miniaturním mobilu, kde už NPU dávno fungují .."

Miniaturní mobil?
To je co? Cokoliv po 5 palců?

Mám mobil. Měřeno na palce .. možná tak 3.
Obrazovka na 5 řádků textu. HW tlačítka.
Má funkce telefon, SMS a budík.
Je už postarší a tak ho musím dát na krmítko alespoň jednou týdně.
Na druhou stranu, chytá signál i v místech, kde to patlafouny vzdaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel mobil vs např. notebook. Ano, ten notebook, o kterým jinde tady tvrdíte, že se dá používat pouze na adaptér (a případně s externímy disky). Asi protože počítat hrubou silou na CPU/GPU vyžaduje velký výkon a hodně energie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1)
Přečtěte si diskusi znovu. Tentokát pozorně.
S tím jedním kabelem přišel někdo jiný.

2)
Méně náročným uživatelům postačí i ten jeden kabel do elektřiny.
Zbytek přes BT, WiFi, IR, nebo jiný bezdrátový přenos.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak důchodcovský tlačítkový telefon AI zatím mít nebude. To spíš nějaké důchodcovské hodinky sledující zdraví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano mobil je pořád miniaturní proti nejtypičtěji prodávaným 15,6" laptopům a i proti 10-12" tabletům, i ta S23U co mi leží na stole je nekomfortně malá když na to přijde. Aktuálně jako daily driver používám 5.4" iPhone 13 mini, i když má větší uhlopříčku je menší než třeba iPhone 8/SE s 4,7" displejem. Uhlopříčka telefonu neurčuje jeho velikost, záleží na jeho provedení, třeba zda je displej edge to edge (což už dnes jsou v téměř všechny), nebo jak velké má mobil rámečky.

Ale 3" není to moc velké? Syn má, telefon který je rozměry asi 4,5x4,5cm, já mám telefon v cca 4,8x4,5cm, manželka 4,5x3,8cm a má necelých 40g, ale uznávám že v manželčiným vlastně není 4G modul, ale není problém mít verzi s ním, pak váží asi o 2g více. A taky ani jedno z těch zařízení nemá NPU, u synových hodinek se s tím nepočítá, je to levný dětský model za stokoruny a cílem je aby se mohl dovolat, my se dovolali a mohlo nám to napráskat jeho polohu. Moje a manželčiny, už jsou 2,5 roku staré modely, mít novější, tak NPU máme. Pokud ti to přijde moc velké, dají se koupit ještě o něco menší, cca 4x3cm. Není to žádné nedostupné zboží, je to běžně dostupné a najdeš to v podstatě v každém elektru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

45mm široký? Není to moc?

Má to HW tlačítka?
Při jaké hodnotě signálu to ztrácí spojení?
Jak dlouho vydrží bez přikrmování?

Zkrátka a (s)prostě, jsou parametry, kterým přikládám větší váhu, než použití nějaké umělé inteligence, která mi řekne "Nebude-li pršet, nezmoknem."

Poznámka pro Optimisty a jedince, kteří "žerou" reklamní kecy operátorů o pokrytí signálem:
- pokrytí 98% zákazníků opravdu není 98% území
- jsou místa (a není jich málo), kam je snadnější dojít než se dovolat
- problém s kvalitou signálu můžete mít i ve městech
- pokud telefon umožňuje mít aktivní 2+ SIM (eSIM), nejlepší volba pro sekundární číslo je jakýkoliv EU operátor jiný než český.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napřed jsem si myslel že je to reklama na mall.cz :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

APU s integrovaným voucherem na nákup v MALL.cz :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A neměla by to být spíš už allegro cache?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akurát AMD ladí SW k Zen5,

minulý rok sa hovorilo o cca 20% raste IPC, potom 25-30%,
minulý kvartál okolo 30% nárastu jednovláknového výkonu
minulý týždeň o 48% náraste jednojadrového výkonu
a tento týždeň o 60% náraste jednojadrového výkonu oproti Zen4,
len s novšou AGESA-ou, test aj číslo modelu bolo identické ako minulý týždeň
a CPU boli v revíziii A0

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pozor na tvorbu nerealistickych očekávání, která následuje téměř vždy zbytečný pocit zklamání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Murphy zákon o nevýhodě optimismu:
Optimista nemůže být příjemně překvapen.

Ta hausnumera jsou fakt úlet.
To už je hype vytočený do hodně vysokých otáček.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jako vždycky před každým velkým vydáním od AMD snad co si pamatuju

u nvidie tam už lidi roky vědí, že to bude drahý :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ich beriem ako nepotvrdené, ale 48% by dávalo zmysel, keďže sa vyvíjali ako rovnaký skok ako Zen voči Bulldozer-om. A úspech Zen-u je daný tým, že všetci považovali nárast IPC o 40% za blud a výrazne nadsadenie. Zen effect/Clark effect nebýva bežný, ale občas je možný.

Zen zvýší IPC o 40 %, K12 je posunutý na rok 2017 a SkyBridge zrušený
7. 5. 2015
https://diit.cz/comment/reply/110474/1453559

22. 2. 2017
AMD připravila velké překvapení: IPC procesorových jader Zen není zvýšené o „až 40 %“, ale o „více než 52 %“. Krom toho s zveřejnila další údaje včetně specifikací a cen - i pro Českou republiku.
https://diit.cz/clanek/oficialni-specifikace-ceny-ryzen

11. 4. 2018
Mike T. Clark, šéfarchitekt Zenu, v rozhovoru uvedl, že již pracuje na Zen 5. Jde vůbec o první zmínku o architektuře páté generace, která od AMD přišla…
https://diit.cz/clanek/architekt-zenu-zminil-vyvoj-zen-5

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Take mi pripada, ze to nemusi byt hype. Vzdyt pocet ALU vzrostl o 50%, k tomu nejaka dalsi zlepseni... Minimalne na vypocty by to mohla byt pecka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jediné, čo hovorí proti je:

Zen 5 byl pro AMD oříšek, se Zen 7 bude muset jít schůdnější cestou
22. 4. 2024
Nakonec v důsledku největších architektonických změn, jaké AMD novodobě prováděla (6 ALU, kompletně přepracovaný front-end čipu aj.) došlo k časovému skluzu minimálně půl roku. K tomu je ještě potřeba přičíst, že ne vše se AMD v tomto čase podařilo dotáhnout do původně plánovaného stavu.
Zen 6 (Morpheus)

To znamená, že některé resty se překlopily na vývojový tým Zen 6, který na rámec původních plánů musí (či musel, neboť návrh Zen 6 bude uzavřen zhruba do konce léta) přepracovat scheduler a paměťový řadič.
https://diit.cz/clanek/zen-5-byl-pro-amd-orisek-se-zen-7-bude-muset-jit-...

a za hovorí

Zen 5 A0 se povedl, zvládá stejné takty jako Zen 4
13. 2. 2024
Desktopové procesory postavené na architektuře Zen 5 nabídnou až 16 jader, takt vypadá na 5,7 GHz (kdyby situace dopadla „nadmíru výtečně“, pak i nepatrně víc). Nárůst IPC se očekává vyšší než u Zen 3, tzn. více než 20%
https://diit.cz/clanek/zen-5-a0-se-povedl-zvlada-stejne-takty-jako-zen-4

Základní takty Zen 4 jsou až o 32 % vyšší než Zen 3, boost až ~5,7 GHz
8. 8. 2022
https://diit.cz/clanek/zakladni-takty-zen-4-jsou-az-o-11-ghz-32-vyssi-bo...

ak zopakujú nárast trvalých/základných taktov o 32% a nárast IPC o 20%
1,2*1,32=1,584
a využijú to naplno. Využitie naplno ale vyžaduje zmenu v plánovači inštrukcií a zlepšeniu práce s pamäťou..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proti hovoří hlavně zkušenost z posledních generací. Skok z bulldozeru na zen byl daný spíše předchozí stagnací.

Co se týče pohybu ZEN3=>ZEN4, tak si dovolím tvrdit, že nešlo o 58% posun single thread, ale ~20-30%. Což je stále hodně hodně dobré, ale není to 40-60% které postulujete Vy.

"Averaged over our 45 application tests, we find the Ryzen 7 7700X a highly impressive 30% faster than its Ryzen 7 5700X predecessor, and 20% faster than the 5800X."

https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7700x/28.html

Jak tady někdo psal, raději budu příjemně překvapen, než abych tlačil hype train a pak byl zklamán.

PS: Necitujte realitu z rumorů, viz Váš odkaz na https://diit.cz/clanek/zakladni-takty-zen-4-jsou-az-o-11-ghz-32-vyssi-bo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ALU narostly ze 4. na 6. To je fakt, ale nemusí být všechny stejné, zpravidla je část plných a část ořezaných - neumí všechny instrukce, dělá se to záměrně, ne všechny instrukce jsou v kódu rovnoměrně zastoupeny. Taky se šířka vektorů vytáhla na plných 512 bit z 256 b.

A teď možné komplikace. Využít širší vektory je otázka kódu, když v programu nejsou, výkon navíc se nekoná. Vytížit plně 6 ALU taky není právě sranda. Proto AMD zůstávalo tak dlouho u 4. i když Apple zvedal počet. Musí to zvládat dekodéry a musí být uzpůsobeno i vykonávání mimo pořadí. A to jsem hodně zjednodušil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

512bit vektory jsou ale způsob, jak na zastaralém x86 protáhnout práci k těm 6 ALU. Proto si myslím, že se bude AVX-512 používat čím dál víc. V Linuxu se třeba zrychlyly i základní kódy jako práce se stringy.

Apple to má jednodušší, protože CPU, co jsou RISC *i z venku*, můžou mít dekodérů, kolik chtějí, protože instrukce jsou pevné délky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to úplně nevím, je ti jasné, že ALU dělá něco jiné než FPU nebo vektorová jednotka? Pokud máš kód, který masivně využívá vektorové jednotky - jakékoliv (de)kódování, komprimování, šifrování, zpracování videa a podobně, tam na to počet ALU moc vliv nemá, tam spíš rozhoduje celková datová propustnost. A pak jsou zas aplikace, které téměř z FPU či vektorů neprofitují, ale provádí hodně celočíselné a logické operace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jde jen o protlačení požadované práce k jakýmkoli jednotkám, jedno jakým.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reagoval jsem na to, že by širší vektory měly nějak pomoci těm šesti ALU. A jedno to úplně není, v jádru je víc jednotek a většina je úzce specializovaná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hausnumerá si moze vypustat kazdy jubuter ake chce

zen5 bude oproti zen4 pekny upgrade mikroarchitektury, ale nikto s normalnym mozgom neocakava vyraznejsie zvysenie IPC ako nad 20% (myslene hruby priemer napr. z 50 typov aplikacii/záťaží)

a kto sniva o 60%, tak to je stelesnenie blbosti

avsak taky novy 12C24T 9900X s vykonom 16C32T 7950X je pekna predstava (a co teprve novy 16C32T 9950X)

ako vidime, uloha AMD a Intelu sa vymenili: intelu sa nijako vyrazne nedari zvysit vykon na Hz a na jadro (aj ked by chceli) a ked sa im nahodou podari zvysit IPC tak frekcencie idu dole, v globale ale Intel iba zvysuje frekvencie a pridava (kriplové) jadra

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O IPC nehovorí nikto hovorí o jednojadrovom výkone

a jednojadrový výkon je IPC*priemerná pracovná frekvencia

a
1,2 x IPC
a
1,33 x frekvencia
je teoretický 1,596 x jednojadrový výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 9 7950X
Frequency: 4.5 GHz
Turbo Clock: up to 5.7 GHz

x 1.33 ==> 5.9 ~ 7.5 GHz

To zní až moc hezky na to, aby to byla pravda.

PS: Říkejte mi Tomáš. Nevěřící Tomáš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme to vyzerá OK, ale ide asi o base clock teda 5,9 GHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1.6x plati pre mobilny Zen5 ES v Geekbench 5. nie pre desktop.
a ten isty leak hovori o +41% IPC v Geekbench 5.
https://twitter.com/harukaze5719/status/1783127804047216900

ale ten ES mal frekvenciu len 1.4GHz, ktora mohla byt detekovana zle. vykon bol nasledne prepocitany na vyssiu frekvenciu a tak vznikli tie hausnumera.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mluví se o 30-40% nárůstu multijádrového a průměrně 19% jednojádrového výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych si měl vsadit a měl jen dvě možnosti (úspěch-neúspěch), tak bych si vsadil na neúspěch a potřebnou studenou sprchu pro AMD. Bude to drahé jako sviňa a cílovka je malá - vývoj/výroba se jim nezaplatí. Těch 12-16 velkých jader je na notebook moc a i když stále nevím, co si mám myslet o AI, tak i zvětšení výkonu v AI na úkor procesorové části, bych bral raději, protože frekvence zatížených 12-16 velkých jader budou v notebooku do 2 kg nízké. Zvětšení nějaké cache na úkor počtu jader bych bral ještě mnohem víc.

Měli zůstat u max. 10 velkých jader a 6-8jádrových zmetků a na Intel-Atom hru nepřistupovat, protože tenhle HW si většinou kupují lidé, co vědí, že je to i pro náročnější většinou nesmysl. Nepoužití PCIe 5.0 je pro nejdražší APU uvedené v roce 2024 zvláštní. Rád bych se mýlil, protože výkonná iGPU mám rád...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No... ne. 😀
Pokud (pokud!) to bude opravdu taková drtička (CPU i GPU část) jak se zatím píše, své zákazníky si to najde. Dokážu si kromě běžných desktopů představit něco jako herní ultrabooky, mobilní pracovní stanice a dokonce i herní handheldy a samozřejmě různé ty mini krabičky k televizi na domácí zábavu (včetně Steamu). K tomu bych přidal to haló jednoznačně nejvýkonnějšího jednočipu (APU) na trhu v segmentech od 6 do 65W (a možná ještě dál) - marketingově se to dá využít velmi dobře. Nepoužít PCIe 5.0 dává smysl - k čemu, když většina komponent je uvnitř čipu a jediné co je třeba připojit mimo RAM je disk, a to dnes už i v desktopech?
A že to bude drahé? Ano, taky to bude top nabídky.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jako příznivce hraní na iGPU jsem si vědom toho, že jsem v menšině. Většinu u herního notebooku moc nezajímá, co to má za střeva a tohle iGPU bude soupeřit s RTX 4060/4070, tudíž jeho výkon pro takové lidi nebude oslňující. Marketingové haló tohle nemusí umět překonat a vzhledem k tomu, že AMD doteď ani nedokázalo marketingově spláchnout do hajzlu oblbování zákazníků pomocí Atomů, tak bych na zvládnutí mnohem těžšího úkolu nevsadil ani korunu - jsou to ubožáci co by neměli dostat několik roků prémie.

V handheldu máš problém uchladit i 8 velkých jader na nějaké nesměšné frekvenci. Včera mě tady přesvědčovali, že Steam Deck dokáže při 3 W mít 4 jádra na frekvenci 1,5+ GHz. Nakonec i oni uznali, že je to spíš jedno jádro na 1,5+ GHz a 3 jádra na směšných 400 MHz.

Ano, PCIe 5.0 pro skvělé SSD ke skvělému notebooku/APU. Co je na tom tak zvláštního? Třeba mně to taky žíly netrhá, ale já notebooky nad cca 30 tisíc nikdy nekupuju, protože raději častěji měním.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

".. Nepoužití PCIe 5.0 je pro nejdražší APU uvedené v roce 2024 zvláštní .."
".. PCIe 5.0 pro skvělé SSD .."
To není věc, na které to stojí a padá.
PCIe 5.0 pro NVME nemá Intel ani v desktopu (zatím).
Pro rýpaly: Bez toho aby obětoval polovinu linek pro GPU.

".. Rád bych se mýlil, protože výkonná iGPU mám rád .."
".. já notebooky nad cca 30 tisíc nikdy nekupuju .."
Chtel bys to, ale platit za to nechceš.
A wo tom to je.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Neexistují snad výkonná iGPU pod 30 tisíc? V desktopu s velkou rezervou a v noteboocích s o něco menší rezervou. Nikdo nemůže čekat (až na neustále rející individuum), že když mám rád výkonná iGPU, že si budu připlácet za procesorovou část, kterou nutně nepotřubuji a je pro notebook pod 2 kg overkill.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mě taky chybí něco třetího, hlavně Sarlak má na hraní zbytečně moc CPU jader, 1 čiplet s 8 jádry by stále stačil a další křemík raději do GPU. Ale třeba budou alespoň levnější zkriplené verze s pouze 8 CPU jádry a ideálně jinak netknutou full spec iGPU. To by bylo pro herní účely lepší. Vlastně lepší i po TDP stránce

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chceš top výkon v šasi nižší střední nebo dokonce low endu? Máš smůlu, kup si prémiový model za dvojnásobnou cenu. Tomu se říká upsel. Kdo to potřebuje si zaplatí, kdo to nepotřebuje si stejně koupí něco jiného. Cena procesoru je irelevantní k ceně výsledného zařízení, cenu primárdě dělá vše okolo. Běžně najdeš křáp za 20 tisíc a stejně nakonfigurovaný (cpu, ram, disk) stoj za 60.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak ty ještě navíc cheš pod 2kg.

Měl by ses konečně probudit, než najdeš ruku v nočníku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo, taky jsem osobní příznivec nenáročného hraní na iGPU. Když ale budu mluvit pouze o NTB, tak jsem pár let čekal na něco použitelnýho, ale buďto to bylo jen na papíře, nebo za to chtěli raketu.
Ano řekl bych že se blýská na lepší časy, jenže pře pár měsíci jsem si dal tu práci a mrkl na alzu kolik že vlastně stojí notebooky s dedikovanou GK a koukal jsem jak blázen, že za 25t jsem schopen získat NTB který má v sobě moderní Nvidii s kulturní idle spotřebou, v kombinaci s přepínáním na AMD iGPU nízkou žravost a najednou mi z toho vyšlo holé iGPU řešení jako poražený (v tom smyslu, že získám stále o dost nižší absolutní grafický výkon za o dost vyšší peníz - v poměru spotřeba/výkon holé iGPU samozřejmě zůstane na špici.

Neboli já, který výhledově plánuju přejít z PC na NTB nakonec budu pitvat, jestli se mi nakonec přeci jen nevyplatí pořídit NTB se samostatnou třeba Nvidia 4060 - tedy pokud se v příštích 2 letech něco nezmění a iGPU řešení se v reálu nedotáhnou až někam právě k té 4060.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Došel jsem do hodně podobného stavu. Paradoxně mně dávají větší smysl dedikované karty v notebooku než desktopu, protože cena a nabídka. Pořád mám v hlavě myšlenku, že dedikovaná karta je v notebooku něco co nechci, ale nabídka je jaká je...

V desktopu mě iGPU láká kvůli lehčeji vyřešenému blbuvzdornému a tichému chlazení na dlouhou dobu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samostatná GPU má ale také další nevýhody: více mědi, více gramů, více tepla, více žravé, více problémů (drivery, chlazení, MUX, atd.) ... to fakt nechci do stroje, který je primárně na práci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo jo jo, jasně, u práce je to jasné, mluvil jsem o NTB na příležitostné hraní...
BTW mě málem trefilo, když jsem zjistil že u našich elitebooků byl nedostatek Intelích modelů tak dostal kolega Ryzen :-( ........

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příležitostně šlo hrát i na Vega 8.
Ve své sbírce mám 4 hry, které na na ntb s 3500U (2018) nehraji a 2 z nich kvůli málo RAM (pouze 12 GB).

Už i ty loňské APU řady 7040 jsou citelně lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní čipy Nvidie rozhodně nemají výkon jako ty stolní, protože 200-250 W jim v noťasu nikdo nedá. Možná bude tohle s poloviční spotřebou stejně výkonné. Uvidíme.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

200-250W ne, ale bavíme šlo tu něco o 4060 ta v desktopu končí na nějakých 120W, 75-90W grafiky jsou v největších plečkách v ceně střední třídy mobilu, 120-150W v notebooku není žádný problém, samozřejmě už to není levný plasťák kde se šetří úplně na všem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám 120W v plastovým asusu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ, to se snažím naznačit, že 120W grafika v laptopu není dneska žádný problém (a to je dnes stolní 4060), ale 120W grafiky v laptopu za 15-18 tisíc s daní jsem fakt neviděl, tam bývají typicky 60-90W RTX3050. Syn má asuse co stál 18k, grafika má 75W TGP, ale celkový limit je 110W, takže ve hrách často běží níž protože si 40-45W uzme procesor a na grafiku zůstává 60-70W max. Když běží jen procesor v nějakém stress testu, tak se mu v turbo režimu neštítí pustit i 90W.

V modelech za 25-30 už určitě budou a ano pořád jsou mnohé plastové, ale ono je to jedno, plast nebo kov. Ono člověk koupí ultrabook za 30 a je to slitina hliníku a magnézia co se prohýbá jak prase, klávesnice má flex, displej se klepe... zlaté macbooky, sice jsou o trošku těžší, ale žádné teňoučké plechy, poctivý pevný hliník.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No do těch handheldů se halo asi těžko podívá, jednak díky ceně řešení a hlavně bude rozsah TDP trochu jinde. Do těch levnějších by byl zajímavý Kraken, jen škoda že má mít jen 8CU, nebo nějaká revize strix v konfiguraci 4p4c/2p6c +16CU klidně i bez NPÚ, pokud jeho využití neimplementuje v brzké době do nějakého herního engine.
Halo by bylo fajn prosadit do nějaké konzole, ale tam se bojím že by asi nebyla cenově konkurenceschopná...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel si myslím to samé. Ale AMD to bude mít jako dobrou prezentačku co umí vyrobit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslet si že AMD něco vyrobí bez domluvy s výrobci koncových zařízení je samozřejmě blbost. Tohle nejde do retailu! Už teď má domluvené odběry a podle "povedenosti" se pak budou navyšovat odběry výrobců.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vztahy AMD s výrobci notebooků už snad nepotřebují další vysvětlování. I kdyby se nějakým zázrakem přes noc změnily k lepšímu, tak bude hodně záležet i na zákaznících.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vztahy AMD a výrobců se otáčí. Sice to budechvíli trvat, ale už je to v běhu. Stačí s podívat na linkedin Dell, Lenovo, HP...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Některé firmy hodně zapracovali na zlepšení vztahů výrobců ntb s AMD.
Zejména Intel.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Lenovo už jede AMD bomby docela dobře. Dell to nakonec taky vzdá. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě to nejde do retailu, kde se prodávají mobilní SoC?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' vývoj/výroba se jim nezaplatí ''

lol.. jakej vyvoj?? cpu chiplety maji stejny jako na asi dalsich padesati produktech, takze vyvoj = 0.. grafika, radic, npu jsou stejny jako ve strix point, jen gpu 2,5x vetsi a radic 2x vetsi.. zadna nova architektura.. co by meli vyvijet aby se to nezaplatilo??

''Měli zůstat u max. 10 velkých jader ''
kdo chce 10 jader si koupi strix point..

''Nepoužití PCIe 5.0 je pro nejdražší APU uvedené v roce 2024 zvláštní. ''
co by sis k pcie5 v notebooku pripojoval?? fakt by me to zajimalo ((:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ceny masek jsou prý hodně drahé a ostatní vývoj si představuješ taky hodně jednoduše. Alespoň to mně tady tvrdili, když jsem si stěžoval na mizerný moderní lowend - prý se to už ani nevyplatí a přitom je to taky ve stylu, jádro máme vyvinuté, architekturu GPU jen o polovinu zmenšíme atd.

Připojoval bych skvělé SSD - třeba i zatím neuvedené. Bavíme se o noteboocích za 30+ tisíc, u nich je i tolerance malých chyb nižší.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Připojoval bych skvělé SSD - třeba i zatím neuvedené."

Já bych pro jistotu připojoval jiné skvělé zařízení - třeba i zatím nevyvinuté....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o highendu, ne o kompromisním mainstreamu. PCIe 5.0 disky existují už dnes a nedá se předpokládat, že nepřijdou další, o dost lepší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a) já notebooky nad cca 30 tisíc nikdy nekupuju
b) notebooky v cenové hladině cca 30 tisíc nejsou Hi-End
c) SSD na PCIe 4 ještě pořád není v ntb ta hlavní brzda
d) něco, co žere a žhaví v ntb nechceš

Abyste uskutečnili své sny, musíte nejprve procitnout.
Sni dál.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Notebooky nad cca 30 tisíc jsou highend (křivka prodejů tomu odpovídá - mezi nejprodávanějšími deseti se málokdy objeví něco nad 25k Kč) a tahle dvě APU se IMHO nevejdou ani pod 35k Kč.

c+d) ne na věky

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

PCIe 5.0 disky jsou žravé a topící, to do notebooku "nikdo" cpát nebude. Ani do desktopu bych se za takovými SSD nehnal. A za další 2 roky budou zase nová APU. Prostě teď pro PCIe 5.0 do notebooků nejsou vhodná a potřebná zařízení. Sestimsmiř.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, notebook za 35+ tisíc a za 2 roky měníme. To se ta úzká cílovka ještě dále zúžila. Prostě - rýsuje se tu bestseller!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co to meleš? Já píšu o tom, že teď do těch notebooku na tu tvoji vysněnou PCIe 5.0 sběrnici nemají co připojit. Za 2 roky to může být jinak, ale to také budou jiná CPU/APU. A budou vznikat nové notebooky. Nikdo nenutí paní či pána, co si koupili notebook za 75 tisíc, aby jej po 2 letech měnili.
Nicméně je tu určitá skupina, která tak činit bude. Akorát ani ne tak kvůli novým SSD, ale prostě protože můžou. Ti se tedy častěji pořizují Apple silicon. Cenová relace podobná. Obnova HW co 2 roky běžné chování. Z hlediska HW ovšem změny rok od roku relativně malé, leč o to více propagované.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to SSD říkáš v podstatě to samé co já - úzká skupinka (to neznamená nikdo) se dále zúžila (to neznamená na nulu).
"Obnova HW co 2 roky běžné chování."
Jak kde a z celkového objemu to moc velký podíl nebude. To by těch notebooků kupovaných za 35+ tisíc starých 2-4 roky bylo na trhu mnohem víc.

A k tomu SSD třeba tohle.
https://www.techspot.com/news/97168-msi-new-laptops-among-first-feature-...
To není článek z budoucnosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

já řeším žravá SSD zapojením do RAID0. V dobách prvních pcie4.0 jsem prostě používal méně žravá OEM pcie3.0 od Samsungu odpovídající PRO řadě, ne-moc-topící. Výsledná propustnost +- stejná jako na 1xpcie4.0, navíc člověk dosáhl jakoby pcie4.0 ry hlé úložiště tam kde pcie4.0 nebylo (např. s APU 5xxx řady).
Teď se story opakuje. Taková Firecuda je solidní a jedno z nejlepších "jen" pcie4.0 řešení s dobrým poměrem cena/rychlost/spotřeba. Co tedy s tím? Opět dva kusy do RAID0 a pcie5.0 může políbit zadnici.
Jinak než někdo začne o nespolehlivosti - nikdy jsem neměl na tom poloSW AMD raid řadiči problém se selháním. A samozřejmně takové úložiště používám jen na OS a hry. Rodinné fotky a dokumenty dávám naopak na mech. disky RAID1/5. Ale u takových dat není potřeba rychlost

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty všechny disky máš v malém přenosném laptopu? Wow :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On psal, že jsou ty disky uvnitř ntb?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže teď už PCMR pracuje na notebooku nejen furt na adaptér, ale i s připojenými externími disky?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký problém?
Tady kolega psal, že připojí 1 kabel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což je dost rozdíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano připojíš jeden kabel, který ti reálně pustí lehce přes 3GB/s, když tam je jen ten disk, případně dva kabely jen s diskem a nakonfigurovaným raidem se můžeš dostat na 6GB/s, ale to první ti dá i levný 3.0 disk, to druhé ti dá kdejaký 4.0 disk. Psalo se tu něco o Pcie5.0 discích v Raidu, teoreticky 28GB/s.
To už je asi snazší koupit OCW disk, který i s PCIe 3.0 disky zvládá 26GB/s a může mít až 64TB kapacitu, ale to zase nedáš do laptopu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celou dobu se bavíme o PCIe 5.0 pro disk v laptopu, takže ano, píšeme všichni o discích v laptopu, pokud někdo ne, tak se míchá do jiného tématu.

Ono 5.0 disky se nedávají ani do desktopu, stojí hrozný ranec a rozdíl kromě velice specifické využití nepocítíš proti 4.0, ale ve finále ani proti 3.0. Mnoho PC builderů, když nejdeš po top sestavě a máš nějaký finanční limit třeba 15 set dolarů na 1440p gaming, tak doporučí vzít levný 3.0 disk a ušetřené peníze dát do výkonnější grafiky, v té ceně tam nacpeš 7800x3D a nějakou 4070 Super/Ti Super/7900GRE, 32GB 6000MHz CL30 a nemá smysl jít o tier nižší CPU nebo grafiku jen kvůli rychlejšímu disku

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

'' Ceny masek jsou prý hodně drahé ''

a? vzdyt se ti tu snazim vysvetlit ze na 2 ze 3 chipletu zadny novy masky nepotrebujes, protoze to bude standardni zen5 chiplet co pouzivaj v desktopu, notebookach i serverech..

'' prý se to už ani nevyplatí a přitom je to taky ve stylu, jádro máme vyvinuté, architekturu GPU jen o polovinu zmenšíme atd. ''
no prave, do lowendu se vyrobci nevyplati investovat, protoze marze tam maj minimalni a kdo chce lowend si muze koupit mainstream starsi generace.. highend se takhle samozrejme vyresit neda, ten starym hardwarem nenahradis..

ja fakt nevim co je na tom tezky pochopit, vzdyt je to samozrejmy..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si shrnul samotnou CPU část, která sama o sobě nemůže být moc levná, i když má díky velkosériovosti nižší cenu a ještě zbývá celý zbytek APU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si někdy ty notebooky kup, v ceně 30 tisíc máš nižší střední třídu,
třeba ASUS do toho běžně dával Intel 670p QLC disky - Zenbook Flip 14: https://ctrlv.cz/IRmR. Stejný má syn v ASUS Tuf F15 za 18k.
Lenovo do Yoga 7 cpalo sice TLC 4.0 disk ale: https://ctrlv.cz/AEpa
Tohle si našel třeba v Aceru za 20: https://ctrlv.cz/hbch
I když třeba v Macbooku Pro za 40k to docela jde: https://ctrlv.cz/6ETN

Kup si něco za 60 a tam už najdeš - obvykle - slušné disky. Na těch levných strojích se šetří kde se dá. Na druhou stranu kdo na kancl mašině potřebuje víc než i ty výše uvedené rychlosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ideal pro taková ta PC v monitoru, už nevím jakou to má třípísmennou zkratku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aio

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je myslim dneska dost mrtva platforma, okraj trhu.. vetsinou to chteji noobs protoze to vypada moderne.. takovi si za vykon moc priplacet nechtej, jde jim o design..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak miniPC, ktere muzes namontovat ze zadu bezneho monitoru. Nebo take ne. Ja miniPC s 5700G mam a nestezuji si, je to 15x15x8 cm. Snad jen, kdyby to byl pasiv. I to by slo, jen case by stal skoro jako CPU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akasa Maxwell Pro, který mé 5700G zfanlessoval stál asi 3700,-, takže zas tak drahé to není. Navíc je to něco co nemusíš minimálně do příchodu AM6 měnit a můžeš vesele upgradovat s každou další generací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zalezi na uhlu pohledu. Zas tak lacine to neni. A kdyz jsem se pred lety koukal, tak to stalo vic. Ja uz vydrzim s tim, co mam, vetrak neni slyset pokud nevytizim vsechna jadra nejakym dlouhym zatezovym testem.
Kazdopadne diky za tip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to hlavně jednoduché, zapojíš jen elektřinu a zmáčkneš tlačítko a funguješ. Odpojíš jeden kabel a můžeš to v ruce jednoduše přenést jinam kde zas zapojíš jeden kabel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. zapojíš jeden kabel .."

Ten do zásuvky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vše v jednom = VvJ. All n one = AIO in English.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ikdyž technologicky zajímavé rozhodnou dva faktory - jednak vyspělost softwaru a použitelnost výkonu v sw řešeních třetích stran a pak samozřejmě cena. Pokud to bude rovné či dokonce vyšší sestavě s RTX 4060 tak se není o čem bavit. A silné NPU to nezachrání.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.