Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Souhrnně: Zdroje a skříně na CeBITu 2015

Letos jsem se poprvé vydal na veletrh počítačové techniky a kancelářské techniky CeBIT v Hannoveru, zejména tedy z důvodu navázání kontaktů s výrobci pro snadnější získávání vzorků. Pobavil jsem se asi s desítkou výrobců, zde je krátký report…

Kapitoly článků

1.  Úvod, Arctic, Antec, Be Quiet!
4.  Chieftec

Na CeBIT jsem se vydal pouze na jeden den, v podstatě jsem za celý den prošel pouze halu pro překupníky (kde bylo to zajímavé), areál je ohromný, a stihnul schůzku se zástupcem Seasonicu pro Evropu. Seasonci mimochodem letos slaví 40 let. Rovnou uvedu výrobce, s jejichž zástupci jsem se nebavil, mám jen kontakt: vyjma jaké místní německé značky, kde se pán odmítal bavit anglicky a vůbec cokoli mít s tiskem, to bylo APC a LC-Power.

APC nemělo na místě nic moc, jen malý plácek pravděpodobně na stánku místního distributora, tam jsem dostal vizitku, jinak nic. LC-Power měl ve výstavě velmi mnoho produktů, včetně nějakých s certifikací 80 PLUS Gold, slečna na místě ovšem vehementně tvrdila, že ona s tím nemá nic společného a nic o tom neví, jen tam zaskakuje za kolegyni, která musela odběhnout. Hlavně, že tam zaskakovala celý den… No nic. Dostal jsem katalog s pár desítkami produktů (LC-Power poslední dobou válí) a vizitku, uvidím, co z toho bude.

Arctic

U Arcticu, který dřív býval Cooling, ale dnes dělá všelijaké čínské cetky, jsem se zastavil jen kvůli dotázání na zdroje. Dozvěděl jsem se tak nějak to, že zdroje R/RF už jsou vyřazeny a nebudou. Z jinak nudného sortimentu mne zaujalo Accelero S3. Cenu mi však odmítali říct, že to je sotva uvedené. Při návštěvě českých e-shopů se ale zdá, že už je to nějaký pátek v prodeji. Za devět stovek se museli pomátnout. Této firmě dle mého názoru už ujel vlak, cetky mne osobně vůbec nezajímají a doby, kdy Accelero S1 a Freezer 64 stály 250 - 300 Kč a neměly absoutně žádnou konkurenci, jsou dávno pryč. Škoda.

Accelero S 3

Chladiče dnes stojí násobně tolik a oproti čínské konkurenci, která chladí úplně stejně, ale stojí půlku, to nemá smysl kupovat. A dojem, že ventilátory jsou až podezřele levné (včetně záměrného udávání hlučnosti v úplně jiné metodice než všichni ostatní s tím, že je to vlastně lepší), jsem si nedávno potvrdil, když jsem dostal do ruky ta slavná kluzná (že kapalinová) ložiska. Je to obyčejné kluzné ložisko s teflonovým rotorem, po kapalině tam nebylo památky a ventilátory byly samozřejmě zadřené. Chtělo to sice hodně maziva, ale nakoenc se rozjely.

Arctic Fan 3 už také dávno nedělají. Zkrátka Arctic dnes dle mého názoru žije z poloviny z toho, že prodává L1 výrobcům grafických karet po kontejnerech… Protože litr za chladič s patnácti pidivrtulníčky, který je kompatibilní tak se třemi kartami, bych nedal ani ve snu. Zlaté Accelero S1 (se dvěma Noctuami NF-P12), které mi věrně slouží už 7 let a vystřídalo asi pět grafických karet, přičemž chladí lépe a tišeji, než asi 95 % chladičů na trhu.

Antec

Na stánku Antecu jsem si příjemně popovídal mj. o aktualizovaných variantách zdrojů VPF, přičemž jsem se dozvěděl, že info na webu by mělo být konečně brzy aktualizováno. ☺ Mezitím se mým běžným hlemýždím tempem chystá recenze 450W vzorku, který mám už asi tři měsíce.

Antec Vpf Hcp Platinum

Dále byl vystaven model High Current Pro Platinum, postavený na špičkové platinové platformě Delta Electronics, dostupné ve výkonech (nově) od 750 W. 

Antec Edge 0

V neposlední řadě pak modely Edge od Seasonicu (modifikovaná řada G) s plně modulární kabeláží, nově budou dostupné ve výkonech 850 a 1050 W (to už možná budou deriváty platinové řady). Standardně jsou v balení dodávány s gumovými návleky pro snížení vibrací ve dvou barvách. Ventilátor má vypínatelné podsvícení.

Antec Edge 1

Be Quiet!

Na Be Quiet! jsem konečně získal kontakt a jinak omrknul novinky. Společnost přechází s novými řadami na platinovou platformu FSP Group, Aurum-PT. Byť jsem to neměl přímo v ruce, vím, že to má konečně DC-DC měniče a nezávislou regulaci a povětšinou kvalitní osazení, tak by zdroje měly být přeci jen trochu lepší než původní verze Aurumů, které se přehřívaly víc a měly ještě horší osazení, než samotný Aurum. To byla opravdu tragédie.

Be Quiet Dpp 11 0

Naprostou novinkou je tedy řada Dark Power Pro P11, postavená na této platformě, jako již tradičně s vlastními ventilátory Be Quiet!, v tomto případě odvozeninách Silent Wings 3. Mezi fičurkami navíc je možnost přímého řízení čtyř ventilátorů zdrojem a konektor pro funkci „přetaktování“ či co (je to tu - přetaktování zdrojů :D), který slouží k přepínání zdroje mezi čtyřmi +12V větvemi s ochranou proti přetížení na jednotlivých a sdružením do jedné větve.

Be Quiet Dpp 11 1

Poskytována pětiletá záruka, k dispozici budou v rozmezí 550 - 1200 W. Ještě zajímavější ale možná budou SFX a TFX zdroje Power 2, které nabídnou výkon již 300 W s certifikací 80 PLUS Gold!

Kapitoly článků
1.  Úvod, Arctic, Antec, Be Quiet!
4.  Chieftec

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Souhrnně: Zdroje a skříně na CeBITu 2015

Středa, 1 Duben 2015 - 10:45 | Behemot | Jenže já fotím produktový fotky, víme, na veletrh...
Středa, 1 Duben 2015 - 07:24 | petr22 | "Jasné jasné, foťák je jenom zrcadlovka za...
Úterý, 31 Březen 2015 - 22:35 | Behemot | S ohledem na to, co jsem schopen tahat ze 4 MPix...
Úterý, 31 Březen 2015 - 01:03 | danieel | Mel jsem F-828 a prechod na 550D byla dobra volba...
Úterý, 31 Březen 2015 - 00:50 | Behemot | Jasné jasné, foťák je jenom zrcadlovka za 50 a k...
Pondělí, 30 Březen 2015 - 23:55 | danieel | EVF je stejny shit jako kompakt, jen ve vetsim...
Pondělí, 30 Březen 2015 - 11:38 | Behemot | Jo, FZ4ka. Původně tam byla věta s omluvou, že to...
Pondělí, 30 Březen 2015 - 11:07 | kleofáš | Určitě nějakým stříbrným foťákem. První strana...
Pondělí, 30 Březen 2015 - 10:50 | Buchi Buchi | Prosím tě čím jsi pořizoval ty fotky? Většina z...
Neděle, 29 Březen 2015 - 16:21 | Behemot | Tak je poměrně logické, že proprietární kabely...

Zobrazit diskusi