Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Futuremark ruší ban na výsledky 3D Marku z telefonů Samsungu

Během loňského podzimu vyřadil Futuremark z online databáze 3D Marku skóre řady modelů od různých výrobců. Po čtyřech měsících se zdá, že situace byla vyřešena ku spokojenosti všech stran.

Připomeňme si, co se tehdy dělo. Výrobci androidích smartphonů (z těch větších třeba Samsung nebo HTC) si všimli, že zatímco v běžné zátěži, kdy je rovnoměrně vytížena procesorová i grafická část SoC, funguje systém řízení dobře a případný throttling drží celkovou spotřebu čipu na úrovni TDP, pak v okamžiku, kdy je zátěž nerovnoměrná, není čip využitý naplno. Pokud je procesorová část vytížena minimálně a naopak grafické jádro běží naplno, omezuje systém řízení spotřeby takty grafického jádra zbytečně, protože procesor generuje jen minimum tepla a stačí odvádět teplo generované grafikou.

Toho výrobci (zvlášť u větších, tzn. snáze uchladitelných) modelů smartphonů využili a pro testy 3D Marku, které naplno vytěžují pouze grafické jádro, throttling omezili nebo vypnuli (v závislosti na konkrétním modelu).

Futuremark takto přenastavené řízení spotřeby vyhodnotil jako cheat (podvod) a koncem loňského listopadu zareagoval odstraněním skóre konkrétních modelů z databáze výsledků 3D Marku:

Zatím se zdá, že situaci poněkud uklidnilo vydání Androidu 4.4.2, který nastavení mění určitým způsobem, který Futuremark považuje za korektní. Do databáze se tak vracejí výsledky Samsung Galaxy Note III a Samsung Galaxy S4 doplněné následujícím komentářem (v překladu):

Samsung Galaxy S IV

  • skóre 3DMarku jsou platná při použití Androidu 4.2.2, 4.4.x či novějších
  • odstraněny (pouze) výsledky z Androidu 4.3 or 4.3.1

Samsung Galaxy Note III

  • skóre 3DMarku jsou platná při použití Androidu 4.4.2 či novějšího
  • odstraněny (pouze) výsledky z Androidu 4.3

Futuremark ani výrobci mobilních zařízení se nepochlubili, k jaké konkrétní změně došlo. K dispozici nemáme ani srovnání výsledků s použitím Androidu 4.2.2, 4.3 a 4.4.2, abychom mohli odhadnout, jak se situace vyvíjí. Existují dvě základní možnosti: (1) Výrobci se vrátili k původnímu systému řízení spotřeby. (2) Omezení throttlingu, které bylo v případě Androidu 4.3 nastavené ručně, mohli výrobci zautomatizovat pro všechny situace, kdy dochází k nerovnoměrnému vytížení SoC. Druhá možnost by samozřejmě byla lepší, protože by nedocházelo ke zbytečnému omezení výkonu v situacích, kdy má SoC výkonnostní i tepelné rezervy.

Společně s prohlášením o návratu výsledků uvedených modelů do databáze vydal Futuremark novou verzi 3D Marku (1.3.1349), která má vydavateli pomoci v odhalení a odstranění výsledků dosažených „nekalým“ způsobem.

Diskuse ke článku Futuremark ruší ban na výsledky 3D Marku z telefonů Samsungu

Čtvrtek, 27 Březen 2014 - 16:02 | Psycho Mantis | Buď to, nebo se vyrovnali poskytnutím nějakých...
Úterý, 25 Březen 2014 - 16:17 | xvasek | Prostě a jednoduše částka z účtu Samsungu na účet...

Zobrazit diskusi