Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel ignoruje Evropu, neposkytl vzorky Skylake-X na recenze

Intel vydal první procesory z řady HEDT a generací Skylake-X / Kaby Lake-X. Možná jste si všimli, že na mnohých webech, které procesory testují, recenze chybí. Důvodem je rozhodnutí Intelu…

Když byly začátkem letošního roku vydané procesory Ryzen 7, bylo k ukončení NDA online kolem 60 recenzí. Při jarním vydání procesorů Ryzen 5 se objevilo dokonce 90 různých testů. Nyní došlo na čtyřjádrové procesory Kaby Lake-X a šesti- až desetijádrové Skylake-X. Přestože bylo vydáno celkem pět modelů naráz, což rozhodně není málo, jen málokterá redakce získala od Intelu to privilegium některou z novinek otestovat: Po ukončení NDA se celosvětově objevilo všeho všudy 18 recenzí. Naprostá většina z nich navíc pochází od severoamerických redakcí.

Podle různých nezávislých zdrojů nejde o náhodu. VideoCardz, který tradičně připravuje přehledy recenzí nových produktů, poukázal, že Intel nemá o Evropu valný zájem. Nejde patrně pouze o Evropu, přehled uvádí i jedinou asijskou (korejskou) recenzi. Německý ComputerBase namísto recenze vydal zprávu začínající odstavcem:

Embargo na testy prvních procesorů Intelu Core-X založených na Skylake-X a Kaby Lake-X vypršelo. Přesto u nás na ComputerBase nenajdete žádný test. Důvod: Intel neposkytl vzorky k otestování. Alternativní, které si chtěl naše redakce zajistit, visí na celnici.

ComputerBase dále vysvětluje, že ani s deskami není situace ideální. Od svých zdrojů a výrobců základních desek má informace s komplikacemi se stabilitou a spotřebou, které by měl řešit nejnovější BIOS. V tomto ohledu prý situace není lepší než s prvními Zeny a jeden z výrobců ji označil za tragédii. V podobném duchu se vyjádřil i francouzský Hardware:

Bohužel nejsme schopni nabídnout testy nových procesorů. Výrobce upřednostňuje americký tisk na úkor mezinárodního tisku. Tuto situaci v případě Intelu pozorujeme již delší dobu, ale nemůžeme s ní nic udělat, pouze litovat. Uděláme, co je v našich silách, aby v nejbližších dnech došlo k nápravě.

I francouzská redakce se tedy pokusí sehnat hardware k testům jinou cestou. Oba jmenované weby, které patří k předním evropským, tradičně nabízejí rozsáhlé výkonnostní testy, které jsou v případě procesorů zaměřené jak aplikačně, tak herně a v obou těchto sférách obvykle nabízejí celkové shrnutí výkonu v podobě průměrů, které napoví o celkové pozici produktu bez potřeby procházet řadu individuálních testů.

Přehledné grafické rekapitulace tedy tentokrát nebudou a omezíme se pouze na krátkou rekapitulaci slovní: Core i7-7740K, čtyřjádrový model postavený na nejnovější architektuře Kaby Lake-X, je podle očekávání v jednojádrové / jednovláknové zátěži nejrychlejším procesorem současnosti.

Nejvýkonnější desetijádrový Core i9-7900X z řady Skylake-X se oproti svému desetijádrovému předchůdci liší krom architektury výrazně zvýšenou frekvencí turbo, která stoupla o 23 %. V kombinaci s architektonickými změnami, které zahrnují novou strukturu cache (novou i vůči architektuře Skylake bez X), nabízí výrazné výkonnostní posuny, které mohou v mezním případech znamenat posun i o 30 či 40 % proti Core i7-6950X. Na druhé straně se však najdou situace, ve kterých je oproti němu pomalejší, což může být důsledek menšího objemu L3 cache na jádro. Největším přínosem této novinka je patrně cena: Intel si již za desetijádro neúčtuje $1723, ale $999.

Osmijádrový Core i7-7820X na rozdíl od Core i7-6900K zvládá přesvědčivě překonat procesor Ryzen 7 1800X a to i díky i díky vyšším taktům a spotřebě (podle Anandtech je odráží rozdíl v TDP 95 / 140 wattů i rozdíl ve skutečné spotřebě). Ryzen při současných cenách zůstává o více než čtvrtinu levnější, cena Core i7-7820X byla nastavena na $599.

Šestijádrový Core i7-7800X se jeví v tomto ohledu zajímavěji. Výkonem je patrně nejblíž Ryzenu 7 1700X. Přesnou pozici lze určit jen obtížně, najdete výsledky, kdy je výrazně pomalejší i výrazně rychlejší. Intel si je však vědom, že tímto modelem přímo konkuruje stávající nabídce AMD, takže nastavil poměrně agresivní cenu $389. Ryzenu nicméně zůstává výhoda v podobě cenově dostupnějších základních desek a nižší spotřeby.

Diskuse ke článku Intel ignoruje Evropu, neposkytl vzorky Skylake-X na recenze

Pátek, 23 Červen 2017 - 08:32 | Ludek Jelinek | Tak to by mě opravdu zajímalo, jak to AMD...
Čtvrtek, 22 Červen 2017 - 00:44 | Hrdina | .....................................................
Středa, 21 Červen 2017 - 08:02 | Jabba | Prostě si přečetli diskuzi na Diitu a pochopili,...
Středa, 21 Červen 2017 - 08:00 | Jabba | OBR ? To jako TEN Ctrl+C Ctrl+V, Google translate...
Středa, 21 Červen 2017 - 07:41 | wildhorse2k | Vzhledem k tomu ze Ryzen ma taky velke latence...
Středa, 21 Červen 2017 - 02:49 | Zenith | I 95ns je furt moc, furt je to víc jak 2 generace...
Úterý, 20 Červen 2017 - 23:58 | ldx | Je to jednoduché. Nemají se s čím chlubit!
Úterý, 20 Červen 2017 - 23:36 | Tralalák | Ja žiadny deficit recenzii nepociťujem v segmente...
Úterý, 20 Červen 2017 - 23:16 | jožin | "odstupné od smlouvy Gumárnám Púchov...
Úterý, 20 Červen 2017 - 21:30 | tombomino | IMHO co pisete nedava moc smysl. Dompingove...

Zobrazit diskusi