Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Skylake-X přesouvá regulátor napětí z desky do procesoru

napájecí obvody základní desky
Telenovela s regulátorem napětí v hlavní roli, která odstartovala před pěti lety, pokračuje dál. Skylake-X nebude výjimečný jen přepracovanou cache a použitím pasty šedivky, ale i napájením…

Skylake-X si dokázal zajistit mediální pozornost. Už nyní je jisté, že se tato generace zapíše do historie více než jen jako další produkt pro platformu HEDT. Nejprve Intel změnil vlastní plány a namísto desetijádrového řešení připravil osmnáctijádrové. Následně vyšlo najevo, že se pod víčkem Skylake-X neskrývá pájka, ale tradiční pasta šedivka - což je v rámci platformy HEDT premiéra. Intel také představil změnu architektury cache v rámci jedné generace procesorové architektury - Skylake-X je zkrátka po stránce implementace cache odlišný od Skylake. Aby toho nebylo málo, bude se Skylake-X lišit i regulátorem napětí, který se z desky přesouvá do procesoru. Ale pěkně popořádku.

Tradičním místem pro regulátor napětí CPU bývala základní deska. To se Intel rozhodl změnit před více než pěti lety, během příprav generace Haswell. Proč? Tomu zřejmě předcházely události související s architekturami Sandy Bridge a jí následující Ivy Bridge. Sandy Bridge byla poslední generací vyráběnou na planárním SOI procesu (32nm), s Ivy Bridge Intel přešel na FinFET výrobu (22nm), která sice neumožňovala tak vysoké takty jako SOI, ale byla levnější a energeticky méně náročná. Pro Intel to znamenalo, že TDP z generace na generaci kleslo z 95 na 77 wattů.

Intel Haswell v ruce

Haswell

Nižší spotřeba je sice fajn, ale pokud nepřináší výrobci konkurenční výhodu, není to až takové terno. Intel nepotřeboval TDP 77 wattů, když proti 125W Bulldozeru působil i 95W Sandy Bridge jako superúsporné řešení. Intel se proto rozhodl, že pár wattů navíc obětuje na přesun regulátoru napětí z desky do procesoru. Toto rozhodnutí mělo zjednodušit základní desky a snížit jejich výrobní náklady. Z dnešního pohledu se to možná nejeví tak významně, ale musíme si uvědomit, že před pěti lety ještě Intel sám základní desky vyráběl, takže mu takové řešení přinášelo přímý užitek,

S generací Haswell šel tedy regulátor do procesoru. TDP stejně taktovaného modelu se stejným počtem jader, stejně velkou cache a 22nm procesem (který se ovšem za tu dobu vylepšil) stouplo ze 77 na 84 wattů. Zda šlo vše na účet regulátoru, nebo jen část, nebo naopak více (a jinde naopak ušetřil vyladěný proces a nové úsporné technologie), to není přesně známo - jisté je, že procesor s integrovaným regulátorem měl TDP vyšší než by měl bez něj. Nic se nezměnilo s generací Haswell-refresh (krom TDP, které stouplo na 88 wattů), ani s generací Broadwell, která ovšem výkonné procesory pro desktop nenabízela - zaměřila se na multimediální produkty a mobilní segment.

Skylake

Broadwell ale přinesl něco jiného. Desktopové procesory letované na desku, ted BGA. Zároveň s tímto krokem se Intel rozhodl zastavit výrobu vlastních základních desek. Následoval nástup generace Skylake, která změnu přinesla - přesunula regulátor napětí z procesoru zpět na desku. Pokud je mi známo, Intel jednoznačné vysvětlení oficiálními kanály nezveřejnil, ale dobře informované zdroje hovořily o tom, že narazil na limity procesu a potřeboval snížit TDP, jinak by přesáhlo 95W příčku, což Intel nechtěl. I tak se TDP 14nm Skylake zvýšilo na 91 wattů (tedy o 7 wattů proti 22nm Haswellu). Přesun regulátorů na desku navíc Intelu žíly netrhal - sám již desky nevyráběl, takže zvýšení nákladů nezaznamenal. Kaby Lake oproti Skylake v tomto směru nic nezměnil.

Za měsíc tomu bude dva roky, co se začalo proslýchat, že Intel plánuje opět regulátor napětí přesunout z desek na procesory a že se tak zřejmě stane s druhou 10nm generací -  Ice Lake. Stalo se tak ale podstatně dříve, již s generací Skylake-X. Oficiální důvody opět neznáme - neoficiálně můžeme spekulovat o tom, že TDP těchto procesorů bude tak vysoké, že se v něm pár wattů regulátoru ztratí.

Informace o integrovaném regulátoru se prostě objevila v dokumentaci procesoru a nezbývá než jí brát jako fakt, případně jako další zvláštnost řady Skylake-X.

Diskuse ke článku Skylake-X přesouvá regulátor napětí z desky do procesoru

Středa, 21 Červen 2017 - 08:30 | kapa | Na tom obrazku su nejako tie kondiky OST v dobrom...
Neděle, 18 Červen 2017 - 20:37 | Sheldoniq | Problém těchto google mouder je, že člověk s nimi...
Sobota, 17 Červen 2017 - 11:00 | Moonalert | Výkonové prvky na CPU nikdy nebyly a nebudou. Ty...
Pátek, 16 Červen 2017 - 15:44 | Gath G | "Tím se vysvětluje proč je Ryzen tak úsporný...
Pátek, 16 Červen 2017 - 12:18 | danieel | Tak to je husty. Nedelaji se takove spinane...
Pátek, 16 Červen 2017 - 09:43 | Jack FX | úplně jednoduše, google zná odpověď na všechno...
Pátek, 16 Červen 2017 - 07:26 | Sheldoniq | Z té prezentace je patrná jedna věc, a to fakt,...
Pátek, 16 Červen 2017 - 06:35 | Ludek Jelinek | No, tak to abys napsal nějaký dopis na vedení...
Čtvrtek, 15 Červen 2017 - 22:08 | no-X | No to je všechno pěkné, ale pořád to nevysvětluje...
Čtvrtek, 15 Červen 2017 - 22:04 | Petr Novobilsky | Technologie je jiz trosku dale a neni problem na...

Zobrazit diskusi