Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

S Kodakem, jak jej známe, je definitivní konec

Kodak kinofilm tri-x pan ektachrome (2litresofsoysaucecom)
Kodak se zbavuje posledních divizí, které v očích uživatelů stály za samotnou značkou. Konec je se sítí minilabů a stejně tak končí i poslední z filmů, které ještě společnost vyráběla…

Pokud ve firemním sektoru existuje obdoba malomocenství, pak se Kodak nachází v její poslední fázi. O tom, že přichází o divizi „Document Imaging business“, kam patří především skenery, jsme vás informovali před dvěma týdny. Ani tím ovšem proces rozkladu nekončí.

Kodak totiž likviduje celý „Personalised imaging business“ kam kromě zmíněných skenerů spadají i (kino)filmy, respektive to, co z nich ještě zbylo. Konec je nejen s filmy, ale překvapivě i s celou sítí maloobchodních středisek pro tisk fotografií. To je poměrně šokující informace, neboť alespoň podle původních restrukturalizačních plánů mělo jít o prosperující divizi, kterou si firma chtěla ponechat. Zda tato střediska budou fungovat pod novým majitelem, samostatně nebo skončí nezávisle na Kodaku, nám není známo (pokud se nám podaří zjistit bližší detaily, budeme vás informovat).

Důvodem k těmto krokům je podmínka, kterou společnost musela splnit, aby se dostala z režimu ochrany před bankrotem. Jedním ze závazků je totiž dohoda s britským penzijním fondem, který slíbil, že v případě, že společnost prodá svá zbývající aktiva v hodnotě 650 milionů dolarů (téměř 13 miliard Kč), vzdá se zbývajících pohledávek vůči Kodaku.

Připomeňme, že byť byla firemní politika a nepovedený nástup do digitální sféry velkou chybou, za kterou si společnost, resp. její vedení, mohlo samo, pak za aktuální podobu konce firmy nesou morální odpovědnost i jiní. Narážíme na prosincový prodej patentů o odhadované ceně $2,21 až $2,57 miliardy. Ty po vzájemné dohodě pořídili Google, Apple a Microsoft za $527 milionů. Kodak tak nezískal prostředky potřebné k realizaci původního plánu restrukturalizace, který by zachoval prosperující divize. I když je postup jmenovaných firem právně v pořádku, etické hledisko vnímáme jako diskutabilní.

Společnost plánuje v nejbližší době předložit aktualizované plány restrukturalizace. Připravila je na základě zhruba 25 eventuálních možností a měly by se týkat převážně komerčního zobrazování, grafické komunikace a fotochemie (zmíněny byly opět i kinofilmy - není nám však zcela jasné, proč by Kodak jejich výrobu rušil, pokud ji plánuje obnovit). Zda má tato strategie potenciál postavit Kodak na nohy, nebudeme raději komentovat.

Diskuse ke článku S Kodakem, jak jej známe, je definitivní konec

Pátek, 3 Květen 2013 - 17:46 | petr22 | Aha, takze fakt ze Kodak za celych poslednich cca...
Čtvrtek, 2 Květen 2013 - 17:46 | Izak | Tohle byla klasicka skola uber manageru, stari...
Čtvrtek, 2 Květen 2013 - 09:57 | Lukáš Kohout | Zda se že je tu jisty zájem tuto firmu znicit...

Zobrazit diskusi