Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Potíže Intelu pokročily, 7 nm odloženo, chystá se outsourcing a CEO prý končí

No tak doufám, že tam konečně sedne někdo, kdo nebude dělat z Intelu firmu pro smích. Vždycky jsem spíš preferoval AMD a mám z jejich úspěchu radost, ovšem nekonkurenční prostředí nikomu nesvědčí, takže není v zájmu nikoho, aby Intel paběrkoval jako jednu dobu AMD.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

To neni jenom o CEO... nepredpokladam dramatickou zmenu s novym sefem.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je mi jasné, že to nestojí na jednom člověku. Pokud tam ale bude někdo schopný, a dokáže rozhýbat vody, může to dost Intelu pomoct. A samozřejmě pokud mu "starousedlíci" dají prostor, jestli je CEO jen tvář na marketingové letáky, tak je to opravdu úplně buřt, kdo tam sedí.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

U AMD vyměnili Karla Infelda Prácheňského odvážně trajdajícího po jevišti za K. I. P. támhle v rohu u nápovědy a jak to pomohlo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napíšem to znova: AMD si asi nedovolí zaspať, lebo raz sa to už stalo a nikto nevie ako sa podarí Intelu Lunar lake, alebo či sa AMD nezasekne na 5 nm procese, tak AMD musí šlapať ako šv. hodinky, aby ju Intel nepreválcoval s ďalšími lejkami. Plus je tu dosť skalných priaznovcov Intelu, ktorý možno budú schopní kupovať Rocket lake aj o rok, tak AMD vyhraté nemá aj keby Alder lake meškal pol roka. Vôbec nemám zatiaľ pocit, že tu nie je konkurenčné prostredie. AMD stále nie je víťaž vo všetkých hrách. IMHO konkurencia skončí ak bude mať AMD lacnejšie CPU ako Intel s tým, že nebude ani 1 hra, kde by Intel zíťazil (samoz. v porovnaní v rovnakom počte jadier). Ja som rád, že má Intel problémy, lebo roky predával 4jadro za brutal ceny, HEDT radšej ani nespomínam za koľko, AMD ledva vyžilo z GK a nejaký čas z Piledriverov, tak nech má teraz čas sa vzchopiť a so Zenom 4, alebo 5 nech predbehne Intel vo všetkých aplikáciach, vrátane hier.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby to bylo fér, Intel musí paběrkovat do 2030.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel ještě ani paběrkovat nezačal. Jen za poslední kvartál má čistý zisk $4,3 miliardy :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Paběrkovat samozřejmě nemusí, ale aktuální stav také není moc dobrý.
Čistý zisk se mu propadá a akcie na tom také nevypadají nejlépe, ale z dlouhodobého hlediska nejsou na tom akcie vyloženě zle.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u těchto velikých technologických firem to umí být jak na houpačce. Ze 4 miliard ve Q3 se to umí zhoupnout v -4 miliardy v Q1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co mě bude chybět... tak ten upřímný úsměv od srdce... :-)

btw "7nm proces bude zpožděn výrazněji, než Intel v polovině roku. " .. předpokládal?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Už pred polrokom som 7nm u Intelu tipoval, prinajlepšom tak na rok 2024...a je možné že nebudem, ďaleko od pravdy, a to ma vtedy išli istý diskutéri roztrhať, že to neexistuje!

To by sa muselo vo vnútri firmy niečo zásadne zmeniť a nič nenasvedčuje, že by sa tak začalo diať. Ešte aj Jim Keller, odišiel z Intelu (z osobných dôvodov) už po cca 2 rokoch (novú architektúru nemohol stihnúť dokončiť), zrejme preto, že nemohol robiť na niečom novom, ale iba vylepšoval to staré (Core architektúru), navyše videl, že to nebude na čom vyrobiť, tak to zabalil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky je možný, že už 7nm nebude vůbec a Intel prodá továrny TSMC, který tam nacpe vlastní technologie...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak je možný že intel nemá inženýry na to aby to dotáhli? Že by odtamtud všichni utekli protože intel je zazm-dovaná společnost?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Cast utekla, protoze Apple plati lip a taky nejspis o fous zajimavejsi prace, nez kazdy rok pridavat pulprocenta Skylaku.

Cast zase vyhodili zase jeste za BK, ktery prisel s kenialni myslenkou vyhodit zkusene lidi a nahradit je novacky ze zahranici za 1/2 cenu, nonekupto...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMD taky prodala továrny a daří se jí (teď po letech se "správným" CEO) daleko líp, než kdyby byli pořád připoutaní k Globalfoundries. Holt každý další proces je těžší, než ten předchozí...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMD pustilo svoje továrne, keďže boli ultrastratové.

A potom GF urobila "obchod storočia" v negatívnom, zmysle slova

IBM nabídla GlobalFoundries své továrny s miliardou dolarů navrch
7. 8. 2014
https://diit.cz/clanek/ibm-nabidka-tovaren-globalfoundries

IBM k továrnám přihodí ještě $2 miliardy navrch
29. 9. 2014
https://diit.cz/clanek/ibm-globalfoundries-tovarny-2-miliardy

IBM se dohodla s GlobalFoundries na částce $1,5 miliardy
20. 10. 2014
https://diit.cz/clanek/ibm-globalfoundries-vyrobni-kapacity-15-miliardy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nj armáda Indů to zachrání :D kvantita vs kvalita

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To by mohlo mít zajímavý rozměr v tom, že by se část výroby s vysokou přidanou hodnotou vrátila do USA. Teda pokud nechtějí fabriku v Izraeli nebo v Irsku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že koncept Foveros, tedy vrstvení čipletů na sebe, není vhodný pro větší výkony (nebo spíše pro větší příkony), snad je jasné každému, s výjimkou Intelu...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To je jen jedna z věcí, které jsou na tomhle „revolučním" infu zvláštní. Intel to samozřejmě ví a vždy věděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč loni ohlásil, že budoucnost vidí v rozšíření Foveros do ostatních segmentů včetně grafik? :-)

https://www.anandtech.com/show/14211/intels-interconnected-future-chipsl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o segmenty, ale o spotřebu/tdp. V odkazu se slovo TDP/consumption ani nevyskytuje, takže předpokládám, že je to jen neurčitý marketingový hnůj typu „co bude až bude".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je tam řeč např. o grafických kartách, což jsou produkty, které zrovna v ULP segmentu uplatnění nenacházejí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je tohle způsob jak spojuje Apple paměti s jádry na M1?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V odkazovaném článku se ale nijak blížeji nespecifkuje, pro jak velké výkony (příkony) je Foveros určen - "... but it was reiterated that Intel will be bringing both EMIB and Foveros into its designs for future graphics technologies. As one might imagine, no further comment was offered regarding the scale, thermal performance, interconnect integration, or anything along those lines, but it is clear that Intel is looking into multi-die graphics technologies." Rozšíření do segmentu grafik nemusí nutně znamenat výkonné grafiky, ale něco ala Gen11 grafika v Lakefieldu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://diit.cz/sites/default/files/intel_client_2.0_02.jpg

Segmentu integrované grafiky Lakefieldu se říká „gamer“ nebo „creator“?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že se Applu líbilo, že jej Intel stylizoval do nejpomalejšího lame segmentu ? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tam je podstatné vlevo dole to "Long term vision". V literatuře se tomu také říká science fiction ;-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože počítali s patentem, který zakládá na tom že v MB je díra a CPU se do ní vloží přičemž kontakty jsou na bocích. Tím pádem bylo možné chladit z obou stran a mohli to posunout i do kategorie přímotopů. Bohužel dali do náznu slovo oko a Sauron byl proti, tak to celé padlo. Škoda, potenciál to jistě mělo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Norma ATX 2.2 je z roku 2014, takže toto by mohla být revize 3.0 s podtitulem Double Sided Motherboard.
Je fakt, že ty kontakty by se musely zmenšit, aby se jich tam vešlo tolik, co jich je teď vespod, ale třeba by šly udělat ve více řadách.
Pokud by byl chladič procesoru pod i nad motherboardem, musel by se pořešit přítlak proti procesoru a chladičů proti sobě.
Když už by to potřebovalo prostor pod i nad boardem, dalo by se popřemýšlet i o redesignu PCIe sběrnice, aby grafiky mohly mít taky duální chlazení.
I když celkově by to bylo asi dost monstrózní uspořádání :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> grafiky mohly mít taky duální chlazení

V jistem smyslu jo, v jistem ne....

Ty bezne dual/triple-fan chladice na dnesnich GPU jsou blby v tom, ze toci vzduch ve skrini. "dualni chlazeni", pokud by to bylo dnesni triple-fan x2, by bylo stejne ne-idealni jenom zdvounasobeno :)

Ja uz davno chtel, aby usporadani vsech komponentu v skrini bylo takove, ze vsechny vetraky foukaji jednim smerem (treba, desne revolucni zepredu dozadu :D), a mas "flow" vzduchu pres celou skrin. Ano lze to dosahnout i dnes vodnikem, ale ja bych chtel vzduch...

Co mam na mysli: dve bloky Al/Cu asi 4-5cm vysoke, kazdy z jedne strany PCB, a na konci kolme na PCB, 80-90mm chladic. Flow by to melo perfektni (vzduch fouka ven), do skrine se vejde bez problemu, a kdo nechce si muze koupit klidne dnesni designy nebo vodnika. Defacto by tohle slo udelat i dnes, bez "oboustrannosti" PCB, jenom to chce vytahnout heatpipy na obe strany. Problem je nejspis v tom, 1) pravdepodobne by to bylo v zatezi porad hlucnejsi nez tri pomale vetraky, a 2) nemame "nad" GPU ty 4-5cm mista.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zatím trajektorie intelu jde přesně podle toho, co jsem načrtnul. Zbývají cca 3-4 roky do potencionálního návratu.

Nezbývá, než Intelu popřát štěstí, myslím, že tu nikdo nechce jeho úpadek.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Já jo, klidně ať si na 20 let prohodí pozici s AMD. Svět se už nezboří, roste konkurence i mimo x86.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to sice roste, ale ať chceme či ne, celý současný ICT svět je x86-centric a potrvá ještě roky (jestli vůbec) než takový ARM uspěje (a je otázka, jestli ho "nezařízne" (ne)akvizice nvidií).
Naopak princip dvou soupeřících a zároveň kooperujících (na úrovni integrace nových instr. sad) firem (Intel+AMD) se ukázal jako poměrně životaschopný - na jednu stranu celkem rychlý inovační cyklus, na straně druhé velmi dobrá kompatibilita a hlavně standardizace. To mi připadá jako lepší řešení, než má dnes ARM, kdy na jedné straně půlka firem jen recykluje OEM design mateřského ARMu a druhá (movitější) si dělá své vlastní, s ničím a nikým kompatibilní modely (Apple M1), kdy na to, aby na takovém HW fungoval OS, je třeba ovladačů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

problém s duopolem je, že oba hráči musí mít srovnatelné schopnosti aby spolu mohli soupeřit. To se krásně ukázalo na poli CPU i GPU v minulých deseti letech, kdy AMD hodně ztratila díky špatným rozhodnutím vedení a její soupeři (Intel a nVidia), se velmi rychle začali chovat monopolně. Nejstabilnější je soupeření se čtyřmi a více účastníky, ale jak víme tak SiS i Matrox zůstali trčet někde na poli dějin, zatímco jiné firmy byly odkoupeny (3DFx, ATI) či se po koupi zaměřily na jiný segment trhu (Qualcomm-Adreno resp. ATI All-in-Wonder divize)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@TyNyT: Úpadek Intelu začal příchodem Indů do vlivných pozic. Největší paseku nadělal Redunchitala, když vyházel lidi z výrobních procesů (a ti teď táhnou TSMC vpřed). Dobře, že se u AMD zbaili Koduriho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obcas maji lidi i vlastni nazory, ne jenom co si nekde prectou...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není ten případ, jsi už opilý nebo co?
„Největší paseku nadělal Redunchitala, když vyházel lidi z výrobních procesů (a ti teď táhnou TSMC vpřed)".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To mi nedává moc smysl. Renduchintala nastoupil do Intelu na konci roku 2015, když kvůli zpoždění 10nm procesu vyhodili Renee James. I pokud by v roce 2016 vyházel inženýry a ty přešli do TSMC, nemohli nic ovlivnit na 7nm procesu, protože ten už byl v roce 2016 prakticky hotový a někdy na začátku 2017 proběhl první tape-out.

Nedovedu si představit, jak by inženýři Intelu, kteří za 5 let vyvinuli 10nm proces s <25% výtěžností na dvoujádrovém procesoru nezvládající ani takty 32nm výroby, dokázali za rok u TSMC připravit 7nm proces - bezproblémový, s vysokou výtěžností, zvládající ~4 GHz…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře, měl jsem spíš napsat, že dokonal dílo, to máš pravdu. Psal jsi o tom zde:
https://diit.cz/clanek/byvaly-pracovnik-intelu-zverejnil-co-stoji-za-pro...

Zkušení lidi přes procesy samozřejmě odcházeli už za Krzaniche (2013). Řeč není o 7nm TSMC procesu. TSMC vyrábí na N5, N5P je blízko nasazení (Q2 21) a N3 je ve vývoji. A na těchle procesech, dělají jenom Taiwanci a zkušení Intelí matadoři se jen tak vypařili ze světa, jo? Tak kde skončili? Pár jich mohlo přejít k Samsungu. A zbytek?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Důchod, klidně i předčasný. Když už máš nahrabáno celkem dost a zároveň jsi znechucený nějakým pseudomanagementem, tak se i uskromníš, protože ta pohoda je k nezaplacení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem indické vedení zažil (hárekrišna, háreháre :-)) a ač souhlasím, že to bývá multiplikující se katastrofa sama o sobě, tak v tomto ohledu si myslím, že problém se upekl ještě za Kulaté Renée (avšak rozpečeno bylo ještě před ní) a indiáni přišli už jen vytrhat koleje.

Kdybych měl být vošklivej, tak bych úpadek připsal (částečně) Hektorovi a (plně) Rorymu z AMD, protože to byli oni, kdo Intelu zajistil 10 let bez konkurence a tím i zparchantění jeho managementu. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

počkej to jako měli Hektor a Rory odvést "schválně" horší práci? Tak to už je gól, management, marketing a všichni tihle přížívní pitomci odvedou špatnou práci a mohou za to nakonec inženýři, kteří naopak (povětšinou) jako jediní odvádějí dobrou?

Co takhle se zaměřit třeba na skutečný zdroj problémů a tím je obecně to, že firma "zparchantěla". Bohužel v tržním kapitalismu na to očividně nejsou dostatečné mechanismy aby se to nestávalo - jen konstatování, nechci to regulovat ani se pouštět do polemik zda je to přirozený mechanismus (ekonomika má z přirozeností leda tak ho.no, jelikož moc, peníze a své geny v ní mohou lépe šířit jednak ti slabí a často hlavně ti, co se přiživují na ostatních)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Schválně samozřejmě nikoli, ale jejich činy AMD prostě na pár dlouhých let pohřbily - ačkoli třeba akvizice ATi se dnes jeví jako naprostá trefa do černého.

Firma ti zparchantí tehdy, když nemá vnější stimuly, a ty Intel prostě neměl. Prodal úplně vše a "generační inovace" vypadaly jako +5% výkonu ve vybraných aplikacích (to si myslím sám dobře pamatuješ). A to vše jednoduše proto, že si to mohl dovolit, protože jeho pozici nikdo neohrožoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akvizice ATi byla dost dobra vec. Zvlast v dobe buldozeru jim "Radeon Group" zachranila cisla.

ALE...

Jestli se nepletu, tak puvodne se AMD chtel spojit s nVidia, coz by byl fakt mazec. Akorat Ruiz a Huang se proste nesnesli.
Navic Ruiz sice chtel fuzovat s grafikama, ale vysral se na vyvoj CPU, takze to fakt celkove nebyl po "tatickovi" vubec dobry sef.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jen dodám, že hlavně cena, kterou AMD za ATi zaplatilo, byla naprosto špatná a mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že to intelu přeju. Když byl na vrcholu tak se choval jako svině. Dobře mu teď tak.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Intel si teď může jedině vyčítat, že měl v období před AMD Zen příležitost konkurenci úplně zlikvidovat. Stačilo aby nebyli tak nenažraní a nastavili ceny níž. Nicméně tehdy nic nenasvědčovalo tomu, že AMD přijde s novou a tak dobrou architekturou, a naopak že Intelu se tak nepodaří 10nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já to nejvíc přeju Dellu. Kéž by ve své nabubřelosti chcípnul se samolepkou Intel inside na rakvi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslel, že se dokážou vzpamatovat do 5 let. Intel má problém od 2017, kdy jednak vyšel Ryzen, dále i zranitelnosti pro Intel. Nyní jsme tedy na 4 letech a vypadá to, že nakonec za ten rok ten nový CPU nebude.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Až si tohle přečte někdo z Intelu, bude mít DIIT utrum s novými procesory pro testy :-D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nechápem, čo robí Global Foundries. Ak vraj dokončili 7nm proces a nakoniec ho neposkytli komerčne, tak prečo ho neobnovia v súčasnej situácii? Alebo nech Intel kúpi Global Foundries aj s ich technológiam a patentmi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

GF 7nm =/= Intel 7nm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ja viem. Ak Intel nedokáže vyrábať v dostatočných množstvách s prijateľnou výťažnosťou ani na 10nm, tak niečo musí zmeniť.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nedodělaný 7nm proces GlobalFoundries nebude lepší než současný 10nm proces Intelu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Technologicky ne, ale marketingově, to by byla jiná pohádka ... doslova :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná bude. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak dokončili? V Global Foundries vzdali vývoj 7nm.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hezky to "vyhnilo".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Bedign Perex: To Intel s nVidiou robia AMD diaľnicu v HPC?

Lebo ako Intel tak nVidia ohrazujú svoje produkty v tabuľke
Superpočítač kompletace výkon CPU (GP)GPU
Summit 2018 0,2 EFLOPS IBM Nvidia
Sierra 2018 0,125 EFLOPS IBM Nvidia
Perlmutter 2020 0,1 EFLOPS AMD Nvidia
Aurora 2021 1 EFLOPS Intel Intel
Frontier 2021 1,5 EFLOPS AMD AMD
El Capitan 2022 2 EFLOPS AMD AMD
https://diit.cz/clanek/projekt-aurora-postupuje-zdarne-pocita-se-s-kompl...

:End Perex

Nvidia nestíhá nejen s grafickými kartami pro hráče. Dodávky váznou i pro datacentra
11. prosince 2020
Dle vyjádření Nvidie nestíhá výroba a dodavatelské řetězce pokrýt požadavky zákazníků z oblasti serverů a datacenter, kteří si zadali objednávky nových grafických modulů A100. Oproti 8nm čipům (zajišťuje Samsung) u karet GeForce RTX 3000 jsou přitom čipy vyráběné zcela jinde - pomocí 7nm technologie u TSMC.
https://connect.zive.cz/clanky/nvidia-nestiha-nejen-s-grafickymi-kartami...

Xeony a serverový segment

Xeony Ice Lake---, reálně se do prodeje nedostanou dříve než v březnu 2021

Xeony Sapphire Rapids jsou i nejsou zpožděné. Původně šlo o produkt chystaný na druhý kvartál 2021 pro projekt superpočítače Aurora. Demerjian v létě informoval o tom, že došlo k ročnímu odkladu na první pololetí 2022

Sapphire Rapids byl chápán jako konkurent pro AMD Epyc Milan s jádry Zen 3, ale ve druhém pololetí 2022 se již očekává Epyc Genoa s jádry Zen 4.

Xeon Granite Rapids, který měl konkurovat Epycu Genoa s jádry Zen 4 (2022) nyní vypadá na konec roku 2023.
https://diit.cz/clanek/potize-intelu-pokrocily-7nm-proces-odlozen-chysta...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a tomu sa vravi tzv. "technologicky lider" na poli x86 CPU

no jo, bejvavalo

zaciatok konca prisiel v Q1 2017, ticho, nenapadne a pomaly

pred rokom som tipoval ze intel bude este cca 2 roky v (mega)srackach a na konci 2021 alebo zaciatku 2022 zase rozdupe (na poli x86 CPU) amd vo vsetkych segmentoch trhu (5 rokov po uvedeni prveho zenu) a vsetkych scenaroch 1T/multi-T, ale to sa zrejme tak skoro nestane

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš jen extrémní scénáře. Intel AMD nemusí výrazně překonat, aby měl úspěch.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Žiaľ.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna paní povídala. Nemůžu to brát jako důvěryhodné info.

„Využití 14nm procesu pro desktopové procesory Rocket Lake není hodnoceno jako podařený krok. Procesory jsou velké (omezují výrobní kapacity) a energeticky náročné."

Že by v Intelu nevěděli kolik plochy zbytečně zabírá iGPU? To věděli už na začátku prací na tomto procesoru, takže je dost zvláštní, že jim to začalo vadit až dnes. Je možné, že se mýlím a v Intelu skutečně pracují-rozhodují nekompetentní debilové, ale IMHO i v zazmrdovaném korporátu je základní smysl (opravdu jen základní-jemné detaily jim už dávno unikají) pro realitu přítomen, zvláště v období, kdy už to začíná skřípat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

iGPU Rocket Lake je několikrát menší než iGPU Tiger Lake a Intel zmenšil i počet jader Rocket Lake z původně plánovaných 10 na 8.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Články o jezerech jsem zpravidla přeskakoval, tak se možná zeptám na zřejmé: snížili výkon GPU nebo nějakým trikem drasticky zvedli výkon/mm2?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejná grafická architektura, jen Rocket Lake má 32 EU (Tiger Lake 96).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To menší iGPU bude zabírat stejně tolik plochy jako min. 2 jádra včetně jejich cache. Kdyby byli skutečně pod tlakem, tak se na tyhle trapný kompromisy konečně vyprdnou. Desktopové procesory mezi 6-15 tisíci Kč nutně nepotřebují igpu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro Intel je klíčový OEM segment, který na těchto trapných kompromisech stojí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Téměř by šlo říct, že ji ani nikdy nepotřebovaly, vždycky jsem to použil jako fall-back v situaci, kdy odešlo diskrétní GPU. A pro integrovaná řešení jsou levnější varianty CPU.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jaké levnější varianty CPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mám v těch jezerech hokej, nevšiml jsem si, že backportovali APU na 14nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Desktopové procesory mezi 6-15 tisíci Kč nutně nepotřebují igpu.

Muj dlouhodobej nazor: iGPU je v i3 nutnost, v i5 zasadni vyhoda, a v i7/i9 nesmysl.

Lidi co si kupuji procak za 500$, z 99% zajima vykon, z 99% budou mit taky GPU za 500$, a nerikejte mi ze ti sami lide nemaji 20$ na nejake rezervni bazarove GPU do suplika, kdyby jim odeslo hlavni. Plytvat kremikem v tomhle segmentu na nejake iGPU, misto abys ho pouzil na zvyseni vykonu CPU, je cira blbost, jinak to rict nelze. Na druhe strane pro OEM sestavy jdouci do kancelari (coz jsou prave i3/i5) je iGPU jasna vyhoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Firmy kupují i7 a určitě nechtějí držet bazarové grafiky, které nevyužijí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na padesát PC jednu levnou záložní grafiku? Chudinky firmy...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>že jim to začalo vadit až dnes
Zoufalí lidé dělají zoufalé věci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč Intel se svými R&D prostředky současně s ambiciózním projektem 10nm nespustil i projekt na jistotu "něco na půl cesty 14nm a 10nm". Vsadit vše na jednu kartu bývá často projevem zoufalství, případně značného ega. Druhou věcí je lpění na velkých die. Na příkladu ARMu mohl déle než dekádu sledovat jak si nové procesy úspěšně razí cestu přes malá die.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Po bitvě je každý generál. Paralelní projekty na jistotu se nespouští snad nikdy - TSMC taky neměla alternativu ze začátku problematického 28nm procesu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce procesu, tezko rict, ale jinak paraleni projekty Intel evidentne dela a docela casto..
RocketLake je nejspis v praxi "paralenim" projektem, ktery mel byt pojistka, pokud by nevysel z nejakeho duvodu TigerLake-S. Coz se i stalo.
Podobne se mluvilo o RocketLake-U nebo H, ktere mohli byt zase paralene vyvijene k TigerLake-U/H.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aspoň krizové plány mohli začít připravovat od okamžiku, kdy už bylo jisté druhé odložení 10nm. Třeba outsourcing by mohli mít už aspoň v základech promyšlený a předjednaný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Outsourcing je pro Intel Pandorina skrinka. Jednak tady nikdo neni, ktery by to bez znacnych dodatecnych investic mohl kapacitne zvladnout (coz je vzdycky riziko) a jednak, by to znamenalo "bye bye marze" a tim padem i financni vysledky Intelu.
Outsourcing je az posledni varianta z poslednich, z hlediska Intelu jako firmy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a přidám ještě jeden důvod: Intel, coby jeden ze zakládajících subjektů mikroelektronického trhu si jednoduše nemůže dovolit přiznat, že už není na špici vývoje, stejně jako to, že jeho továrny nezvládají výrobní technologie. Mělo by to pro něj extrémní důsledky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Paralelní projekty na jistotu se nespouští snad nikdy

Omyl. Pokud jde o megakorporace s miliardami cisteho zisku rocne.... "paralelni projekty" se mozna z "high-level" hlediska nedelaji moc casto, ale delaji se, a hlavne se v ramci velkych projektu spousta rizik minimalizuje tim, ze se delaji paralelni "podprojekty". Obvykle si korporace umi spocitat rizika vs zbytecne naklady; vypada to ze Intel tohle umeni ztratil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na vysvětlení stačí dvě slova: americký korporát.
Zániku konkurence na poli x86 architektury se nikdo bát nemusí, protože jednak se brzy probudí Číňané - do pár let spustí vyspělou velkovýrobu a přeorají trh s x86 procesory jako to udělali v ostatních komoditách - a jednak se prosadí moderní designy ARM a RISC-V, které bez problémů pojedou x86 kód v dostatečně výkonné emulaci, jak je ostatně vidět již na tom jablečném zázraku.
Při dnešní heterogennosti a sotwarových technologiích již na instrukční sadě skoro nezáleží. Jen tam, kde těch cca 40-50% výkonu přes emulaci nestačí, v porovnání s nativním x86 řešením, ale to se dá řešit rekompilací, klidně i za běhu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"bez problémů pojedou x86 kód v dostatečně výkonné emulaci, jak je ostatně vidět již na tom jablečném zázraku."
.. tohle je hodne odvazne tvrzeni. Staci se podivat na "user compatilbility list", kde vetsina aplikaci nema ani zadny status. Z 4000+ aplikaci je znamych nejakych 380 a ani tam vsechny prozatim nefunguji
https://isapplesiliconready.com/
U x86 sveta to bude podle mne dost horsi, protoze rozmanitost a pocet tech aplikaci je daleko vetsi.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Protože zrovna začali. Všechno je to otázka projektu a nákladů. Klidně mohou spustit nějaké "překompilační" nebo "emulační" automatické řešení, založené na vysoce výkonné AI a tím veškerý "x86 svět" přechroustat do něčeho jiného... časem i "on-demand", "integrovaně", "bezešvů" atd.

Amíci nemohou blokovat celý svět patentovou ochranou na úrovni ISA x86-64, tahle uzavřenost časem neodolá. Dopadne to jako v jiných věcech - napřed budou vzdorovat a nakonec - až bude všude náhradní řešení - tu ISA prostě uvolní a udělají z toho volný standard, už jenom proto, že jim nic jiného nezbude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To tvoje tvrzeni je zalozeno docela silne na prozatim neoveritelnych hypotezach. Jedna vec, se kterou se da souhlasit, jsou naklady a vlozene penize. Ty jsou ale v pripade SW ten nejvetsi problem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Moje tvrzení je založeno jednak na znalostech a jednak na analogiích - v oblasti procesorů a operačních systémů to prozatím tímto naznačeným způsobem proběhlo pokaždé. Uzavřené designy se měnily v otevřené až úplně volné, to samé operační systémy. A dnešní "vazba na x86" je už minimální - přenositelnost operačních systémů (díky struktuře UN*Xu) je úplná, přenositelnost softwarových řešení také - protože vše stačí překompilovat (s minimálními úpravami). Navíc dnešní doba je taková, že už ani překompilování do nativní ISA není nutné - jsou zvládnuté emulace, nové procesory mají buď přímo hardwarovou podporu pro emulaci jiných instrukčních sad (počítá se s tím při návrhu) nebo je to zkrátka tak, že jádro je stejně RISC-ové a frontend dekodér je značně flexibilní, dá se upravovat mikrokódem. Plus je tady AI, která se dá použít na překompilaci. Plus JIT překladače... prostě to lze udělat mnoha způsoby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemas pravdu. Operacni system rozhodne nestaci jen prekompilovat. Je tam spousta kodu specificka na hw. A ani u beznych sw to nemusi byt tak jednoduche. I tam muze byt spousta rucnich optimalizaci v asm specificka pro cpu architekturu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli u emulace není problém s patentovou ochranou, v současnosti vyprší případná patentová ochrana x86(_64) tak na úrovni roku 2000. To není dost, aby to dostačovalo pro provoz moderních aplikací/OS. Předpokládám, že Apple měl souhlas pro emulaci od doby přechodu z PowerPC, od AMD bych očekával že souhlas vyměnili za uvolnění 7nm kapacit u TMSC. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U emulace není problém s patenty. A i kdyby, tak 20 let stará instrukční sada bez problému stačí na 10 let neupdatovaný software. A udržovaný software dostane nativní build, takže tam taky není problém. (Obzvláště u Apple, kdy je oficiální kompletní přechod na novou architekturu, takže během roka překompilují všichni; ne jako u Windows kde je to side project pro 0,1 % zařízení.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak urcite soudruhu :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam radeji jeho vyrok o tom, ze TL-U "zacementuje jejich pozici" ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pise se rok 2030, inteluv 7nm proces pokrocil do 5 generace, vyrobil jiz prvni 6 jaderne 15W ULV procesory, pri PL2 si reknou o 75W, osobne intel rika ze single core, word a 26 sekund je brutalni vykonnostni kombinace. AMD jiz zavedlo N3P.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to je pravda, tak maji v Apple opravdu schopne analytiky (ci vestce), ze se se rozhodli jit vlastni cestou v tu pravou chvili :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak na to nemusí být věštci, to viděl každý, kdo se o to zajímal (a to nemluvě o zákulisních informacích aka "špionáži", na což musi taková firma celé velké analytické oddělení) už hodně dlouho...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde je jirikk aby nam vysvetlil, ze je vse v cajku a party jede dal ?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale Intel JE v cajku, to si mnoho lidí nehodlá přiznat.

Jsou titánem na poli serverů, superpočítačů, síťování(kde co má LAN/WLAN i WWAN od Intelu, skoro každý notebook s AMD CPU má takto jeden až dva produkty Intelu v sobě), dále máme věci jako Optane, které Intel tlačí do serverů, ThunderBolt řadiče taky něco vydělají, mobilní CPU se prodávají a tak.

Zisk jim roste a jsou konkurence schopní, takže Intel je naprosto v pohodě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byli v pohode, tak by neodvolavali CEO firmy. Myslim, ze jsou u Intelu spis ve velkym stresu, nedari se 10nm, nedari se 7nm. Ikdyz maji dalsi prijmy, coz je dobre a nemaji nuz pod krkem podobne jako zbyvalo par mesicu a nemusela tu byt AMD, tak v optimalni situaci Intel neni a myslim, ze si toho jsou v Intelu dobre vedomi.

V podstate maji myslim dost velke stesti, ze se GloFo ukazala jako neschopna dalsiho vyvoje a AMDecko trapi kapacita vyroby u TSMC, tudiz neni AMD nadale schopne tlacit na pilu a na cenu. To jedine umoznuje Intelu byt stale konkurenceschopny aspon v desktopovych procesorech. Jenze uz ted jsou ti v zavesu a pokud to nevyresi, tak je to porad pohrbit muze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Jak se zdá, Intel přesáhl nějakou tajemnou korporátní hranici, a nyní firma hnije, hnije, až uhnije. Nic se s tím nedá dělat, leda menežment vystřílet kulometem komplet, mančaft decimovat a začít znovu. Jenže to neudělají.

Takže půjdou jako jiné korporáty pomalu ale jistě ke dnu. Původně dělali procesory pro všechno, od jednočipů po servery, skoro ve všem invenčně a technologicky "kralovali", ale mají za sebou 15+ let zničujících korporátních rozhodnutí, jedno horší než druhé. Už by neexistovali jako výrobce procesorů, kdyby část mančaftu málem na zapřenou nespáchala Core... to oddálilo katastrofu o 15 let.

Proč nedělali více než 4-jádrové procesory pro desktop? Protože by si kanibalizovali HEDT segment. Proč měli HEDT tak předražený? Protože by si kanibalizovali segment Xeonů do pracovních stanic... no a tak dále. Výsledem je, že už není co kanibalizovat. :-)

Proč dopustili tak šílené proniknutí všežravého (fašistického) státu do svých výrobků? Každý procesor má v sobě vládní zadní vrata "Intel ME", a jen situace na trhu a velmocenská pozice USA umožnila, že jejich výrobky už 10 let veřejnost neodmítá a cizí vlády přímo nezakáží.

Když je inženýrská firma řízená ma(na)gory, případně nějakými "sčítači fazolí" (účetními), kvůli nákladům se zbaví zkušených inženýrů a najme laciné Indy a další, tak přestane být inženýrskou firmou a krachne. Obvyklý příběh, nic nového.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

> Proč dopustili tak šílené proniknutí všežravého (fašistického) státu do svých výrobků?

hmm, recnicka otazka ? pokud ne... odpoved je snadna. Fasisticke vlady nejsou zname tim, ze by tolerovali firmy, ktere jim reknou "ne".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle, ja proti Swanovi co by CEO nic nemam, pokud rozumi financim, je to odbornik, sice ne pres technologie, ale pres finance. Manageri nebo mozna vystizneji managori obvykle kecaji do vseho, ale nerozumi nicemu.
Kdyby byl Intel ve financni krizi, bude zcela pochopitelne, ze si na misto sefa zvoli financniho maga a ten je z te krize vytahne. Jenze oni nejsou ve financni krizi, oni jsou v technologicke krizi, tak si trochu inteligentni lide vezmou technologickeho maga, aby je z toho vytahnul. Je az nepochopitelne, proc Intel neudelal to same, co AMD, kdyz to fungovalo u jedne firmy, fungovalo by to i u druhe.

Mozna ale si predstavenstvo firmy potazmo vyznamni akcionari nejsou schopni pripustit, ze je jejich firma v technologicke krizi. To nakonec uvidime, az si zvoli noveho CEO, porad ma Intel velkou sanci se stat znovu lidrem, ale taky to mohou dovest az ke krachu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle spolu souvisí. Prakticky každý úspěšný CEO, který svou firmu někam vytáhl, NEbyl finančák. Jde o to, že abys firmu někam posunul, musíš mít věci jako technickou erudici, vizi a hlavně koule se přenést přes počáteční neúspěchy. A tohle jsou vlastnosti, které cifršpióni (až na světlé výjimky) jednoduše nemají, protože jdou proti jejich bytostnému pohledu na svět přes excelovské tabulky. Já osobně znám jen jednu takovou osobu, která je schopna vystoupit ze svého světa čísel.
Takže pokud je firma v krizi, tak CFO na pozici CEO je obvykle to nejhorší, co se může stát. Takový člověk bude typicky škrtat, bude upřednostňovat dojné krávy před vycházejícími hvězdami, protože v krátkodobém horizontu na tom firma vydělá. Ostatně on taky, protože "tvrdá čísla" budou ukazovat růst marže i obratů, naopak pokles nákladů. Že takový přístup nakonec povede ke škaredým koncům, to mu nevadí - jeho plat má pohyblivou složku závislou na výši výnosů a on sám (podvědomě) dobře ví, že tato štace je jen dočasná, tudíž se řídí jasnou myšlenkou "každý další den dobrý."
Dále: AMD nebylo v technologické krizi, ono bylo jednoznačně v krizi finanční, přesto vsadilo na Lisu, člověka technoidního. Jak je z toho patrno, finance se nesmí stát tahounem vývoje ve firmě (podobně jako to nemůže být IT), protože směr a cesta takového vývoje jsou v drtivé většině případů špatné. Cesta ze šlamastyky (ať už finanční, nebo technologické) vede ven vždy a pouze přes nové produkty. CEO naopak musí naslouchat lidem jako CFO nebo CIO, aby mohl správně rozhodovat a firmu řídit. V AMD to pochopili, v Intelu zatím ne, ale třeba ty avizované změny konečně povedou k tomu, co mělo nastat už dávno. Takhle má Intel před sebou minimálně 3-letý gap, který "daroval" AMD.

Když to vezmu pragmaticky, tak Intel nenaskočil do čipletového vláčku (který, ač není dokonalý, umožnil v současném technologicky obtížném období další růst výkonu víceméně podle Moorova zákona), a to jej bude stát minimálně podíl na trhu. Čiplety jistě nejsou dokonalé, a jejich čas jednou zase odezní, ale dnes představují modernu. Stejně tak Intel dostatečně neinovuje své Core, které už notně přesluhuje, je postiženo (prakticky neřešitelnými) bezpečnostními problémy, atd. atd. A tohle běžný CFO prostě nikdy nevezme do úvahy...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V optimalni situaci mozna neni, na druhe strane KS ma pravdu.

Intel ma dlouhodobej plan minimalizovat zavislost svych prijmu na x86 procesorech, a maximalne diverzifikovat kam to jen jde, hlavne do veci s vysokymi marzemi. Tohle neni vec kterou zacali vcera. Mozna jeste nejsou kde by chteli byt, ale celkem jasne tam smeruji, penez maji porad dost, a porad vydelavaji. Nejsou zdaleka v tak spatne situaci jako AMD v 2015 - a AMD se z te situace dostalo. Takze jo, jsou "v cajku" ve smyslu ze jsou tisic mil vzdaleni neresitelnemu krachu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak se to vezme. Technologicky v krachu už pár let jsou. Za výrobní konkurencí, která je během posledních 5-ti let předehnala o 3 generace (TSMC už rozjíždí 3nm). Zaostali za procesorovou konkurencí, která má neskonale lepší design s čiplety, lepším IPC, a hlavně bez naprosto šílených fatálních bezpečnostních chyb - a která má jasně vytýčenou cestu rozvoje s minimálními vývojovými riziky. Takže co se týče procesorů, Intel už v hajzlu je. Že by je najednou "dohnal a předehnal"? To se téměř jistě nestane, jelikož firma je v typickém korporátním rozkladu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak, jestlize nebudou schopni pokrocit se 7nm, tak to dotahnou jako GloFo do stavu, kdy budou muset rict, koncime. Pak budou stejne jako AMD zavisli na jinych. Tim odpada vlastni vyroba. Jestli budou schopni vyvijet taky nevime, Rocket Lake ani Alder Lake nevypadaji jako zazraky ani po technologicke strance, ale zatim asi predbiham. Kdyz jim umre desktop, jak dlouho potrva nez se to zacne prelivat do serveru?
A Optane je takova technologie, ktera se sice pouzivat da, ale tlaci to diky vlastni procesorove platforme, samo o sobe by to neuspelo. Ty sitove prvky, jako dobry, ale je tam taky konkurence.
Bude to tak, ze jsou porad v jine situaci nez AMD, ale ja byt jima, tak se uklidnovat, ze to je v cajku, hodne rychle prestanu, protoze je to vsechno, jen ne v cajku. ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Z těch čísel to moc patrné zatím není. A pokud bude marginalizovat svou roli v CPU segmentu, kde je řečeno že následně uplatní svoje doplňková řešení (kde existuje širší konkurence).
https://businessquant.com/intel-revenue-by-segment

Trhy s vysokými maržemi jsou typicky limitované celkovým objemem trhu a nejvíce přitahují konkurenci. Pouze technologický leader může otevřít zcela nový segment trhu, pokud jeho pokročilé řešení umožní realizovat něco co dosud díky dosavadním omezením dostupných technologií realizovat nešlo. Za dvacet let si Intel nebyl schopen zajistit významný podíl na nově vzniklém trhu MT, naopak se těsně před nástupem SF svého ARM řešení zbavil.
https://en.wikipedia.org/wiki/XScale

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je to MT a SF?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MT ... Mobilní Telefon, SF ... SmartFone

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Irony

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je asi tak, že Intel se veze v autě, které jede z kopce. Jsou nadšení z toho, že jedou za nula litrů (dle palubního počítače), ale neví/nechtějí vědět, že jejich auto nebrzdí. A dole pod kopcem je ostrá zatáčka, která má pod sebou propast.

Jsem ten poslední, kdo by Intel posílal do insolvence. Mají spoustu produktů, obrat i marže a navíc spousty patentů. Ale nemají drive, jedou samospádem. Myslím si, že je taky může čekat osud Rambusu - samozřejmě ne hned, ale v horizontu dekády, pokud se něco zásadního nestane, určitě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel by se měl rozdělit na víc částí, aby byl pružnější. Minimálně výrobní procesy by si zasloužily samostatnou firmu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jo, jenže udělat spin-off v okamžiku, kdy ten byznys nemá skoro nic v ruce/do začátku je víceméně polibek smrti. Hypoteticky: vykopneš fabriky a stejně budeš jejich jediný zákazník, protože ty nemáš v ruce žádný design pro TSMC/Samsung a oni zase umějí jen ty tvoje starý Core fláky. Jediný "bonus" bude v tom, že ztratíš nad fabrikama přímou kontrolu. :-)

IMHO je jediný životaschopný postup spinoffu nejprve obě části diverzifikovat a hlavně jim dát do začátku závdavek. Přesně tohle se nestalo u GloFo, a podle toho to taky dopadlo - protože závazek AMD odebírat velká množství waferů se ukázal jako plácnutí do vody (AMD nemělo technologicky co prodávat - Dozery, a GloFo co nabídnout - 14nm). Zen a jeho čiplety znamenal paradoxně záchranu, ale jen pro AMD, pro GloFo přišel už jednoznačně pozdě a pouze zakonzervoval stav, obávám se, že GloFo už nikdy nebude rozdílovým hráčem a stane se (jako spousta jiných foundry) pouhým přicmrndávačem se zastaralým výrobním procesem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

maj se plácnout přes kapsu a koupit 6/5nm od tsmc, aby mohli začít stavět pevné základy, podle mě tsmc ani samsung o intel nemají moc zájem, potřebuje obrovské objemy na krátkou časově omezenou dobu

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To by si ale museli přiznat že posledních 10 let výzkumu bylo k ničemu a museli by se z toho vyvodit i finanční a pracovní důsledky... To je asi hlavní důvod. Z toho mi vyplývá, že stávající top-management se toto snaží blokovat tak dlouho, dokud většina zúčastněných neodejde buď jinam anebo do důchodu a nevyprší lhůty pro zpětný postih.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj. Korporát je v těchto mechanismech přesně stejný, jako státní správa...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal už minule, všechny ty šuplíky prošmejdil, ale byly úplně prázdný. A co je nejhorší, nemá ani lidi. Takže něco nového a lepšího nejdřív v roce 25, pokud to dostane na starost někdo jako Líza.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je drsný. Už to chvíli vypadalo, že se Intel poučil a začal zabírat... ale zdá se, že to byly jen kecy. To je dost blbý. Zvlášť když ještě pořádně nerozjeli ty grafiky... tak snad je nezaříznou.

Jinak tím spíš je škoda GF. Kdyby dokončili ten 7nm proces, tak by z toho za stávající situace něco muselo kápnout.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych že GloFo je zatim docela za vodou. Když se podíváš na prodeje CPU, tak GloFo má svůj chip skoro ve všem. A to ke každému CPU dodává ještě chipset do desky. Věřím že teď nahrabou peníze a když je rozumně investují, tak za rok bude intel vyrábět CPU u GloFo na 7nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže vývoj je stále dražší a dražší. 7nm proces nemají hotový (je otázka, jak daleko jsou, a kolik lidí, co jsou schopni to dotáhnout, mají -- neodešli náhodou?) a je otázkou, zdali jej vůbec hotový mít chtějí (navíc pokud přijdou s 7 nm za rok, tak už budou soupeřit nejen se 7nm procesem TSMC a Samsungu, ale i 5nm...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Vývoj je otázka peněz a těch mají dost na to aby zaplatili schopné lidi.
Posouvat se musejí, protože bez vývoje zkrachujou.
Soupeřit s 5nm budou. Ale chiplety dávají prostor i pro starší generace procesů.

Jestli GloFo nic neudělá, tak TSMC postaví nové 5nm továrny a stávající 7nm nabídne pro centrální IO chiplety. Pak GloFo zkrachuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky zaříznou IMHO téměř určitě. První iterace zfailovala celkem ukázkově, druhá bude konečná, pokud se nestane nic převratného (což nečekám).

Ohledně GloFo, tam si myslím, že ručníkáři nečekali, že budou muset nalejvat další prachy, mysleli si, že to je investice, která posype zlato sama od sebe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lidé z prostředí arabského ropného průmyslu jsou zvyklí na easy money. AMD jim do toho hodilo vidle, když nedokázali udělat pro 32nm SOI konkurenta 14nm Intelů - asi nějak tak si představovali návratnost:).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Z toho by člověk zvracel. Technologický jsou totálně out a to během pár let a ještě si lžou do kapsy, že vlastně nestíhají vyrábět.
Z inzenyrske firmy plne inovací je dinosaurus na vymreni.
Zlatý Tic-Tac systém.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ona každá korporace se utaví, jde o to jestli dokáže někdo kormidlo včas otočit nebo dodá novej svěží vítr, stačí se kouknout na MS jak byl brutálně velký známý na začítku 2000 a teď maj kliku že maj cloud, nebo google, každej půl rok vycházeli fantastický věci od nich a teď sotva se zmůžou na 3 novinky v novém androidu
takhle můžu dál pokračovat od nokie přes blackberry až po GM

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zažil jsem osobně to samé u Sun Microsystems a myslím, že zkáza Sunu a Intelu má ještě jeden společný prvek - a sice korupční provázanost se státem, tedy s tím NSA/CIA/Pentagon komplexem. Intel stejně jako byl Sun je až po uši zapojený do amerických imperiálních čachrů, v každém procesoru má "Intel ME" zadní vrata, dodává ohromné objemy pro NSA/CIA a Pentagon ve vysoce ultra-korupčních schématech. Na oplátku zajišťuje pro tyto státní struktury teplá místečka "na důchod" a v rámci nepotismu zaměstnává na vysokých nevyhoditelných pozicích příbuzné "důležitých lidí". Firma tím časem úplně prosákne. Např. Sun na tom byl jeden čas tak, že vůbec nezáleželo na tom, že technologicky je v čudu, že konkurence (HP třeba) dělá za stejné peníze 5x rychlejší stroje, že Solaris byl (v ranných verzích) dlouhá léta naprostá katastrofa, ... - protože udal za naprosto nehorázné ceny cokoliv státním odběratelům a přestalo mu úplně záležet na obyčejných zákaznících... měli své jisté. Intel je na tom bohužel dost podobně... Proč je dlouhá léta obrovský tlak na to, aby ve státních zakázkách nebo v důležitých firmách bylo vše na Intelu? Protože do toho Američané vidí... pokud to někdo nekoupil na Intelu (AMD backdoor dlouho nemělo), dostal černou známku a nedostal úvěry, státní zakázky, ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

zajímavé, podpora pro tohle budiž jejich nesmyslný zisky a obraty i v období, kdy nemaj vůbec nic co nabídnout

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ale tohle není jen věc USA, stejné platí i tady v ČR, kde prakticky všechny eshopy a distribuční firmy jedou zaháčkovaný s Intelem a odmítaji tam pustit konkurenci. Takže ten nepotismus je prostě věc, která přirozeně vzniká všude kde je dlouhodobě monopol a vznikají "známosti" mezi firmami a manažery, je pak jednoduché se při výběru dodavatele na ně rovnou obrátit atd. Železná košile kterou natrhnout nebude jednoduché a pokud ano útok konkurence musí být tomu odpovídajícím způsobem drtivý. Což například ze strany AMD znamená, že by musel být schopen nabídnout nejen kvalitu, což dělá teď, ale i patřičnou kvantitu pro určité segmenty jako korporátní PC (tj. včetně desek s chipsety a nějakým managementem pro správu) a pro lidový retail tj. hlavně notebooky střední třídy. Což je problém, když GF 7nm nedělá, takže daný počet čipů prostě neslepí když to TSMC nedodá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"a CEO prý končí"

Swan song?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi nejlepsi a nejrychlejsi by bylo licencovat 5nm od TSMC, pripadne Samsungu. Protoze outsource nedava pri pretizenych linkach smysl.
Otazka zni, jestli by ty firmy nemely strach o kradez procesu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dnes je to čistě mocenská věc. Americký fašismus už jede natvrdo, skoro odhodil maskování. Takže to TSMC, případně Samsung, dostanou befelem, jinak je Američané zničí jako to dělají Huawei a dalším. Nemají vůbec žádné zábrany, klidně jsou schopní šéfy TSMC vraždit z dronů nebo na ně posílat agenty zabijáky, či vybombardovat fabriku a svést to na Číňany, pokud by se zpečovali a nefungovaly běžné ekonomické a jiné lehčí metody. Není třeba mít nějaké iluze, jak tyhle záležitosti fungují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak toto je opravdu přeháňka. Tohle se ze strany USA děje snad jen na Blízkém východě nebo v Afghanistánu, anebo v omezených protiteroristických operacích (Somálsko, likvidace Bin Ládina, Zavahrího, naposled iránského generála a podobně).
Na rozdíl právě od Ruska, které takové metody opravdu používá pravidelně jak vůči vlastním občanům, tak kdekoli ve světě a hlavní cíl je kromě likvidace nebo zatlačení do ilegality (naposledy Navalnyj) - jasné od/strašení lidí. Proto taky používají mediálně výživné prostředky typu Ricin, Polonium, Novičok atd.. Ušáci v takových případech naopak používají různé soft metody nátlaku (zaplatpánbůh), i když i ty můžou jednotlivce případně firmy zničit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak si pro začátek přidej ještě Jižní Ameriku. O USA víš méně, než je i na povrchním idnesu. Ty jejich „soft metody" dost lidí nepřežilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tam je to boj s drogovými kartely a proti nim jsou nějaké speciální jednotky většinou jen žabaři pidižvouci. Stačí se vlastně jen podívat kousek přes Trumpovu zeď do vedlejšího Mexika... Schází ti úplně schopnost porovnání míry, možná pomůže příměr, že kB se ani zdaleka nerovná MB nebo snad dokonce GB.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Jenže tam je to boj s drogovými kartely"

HAHAHA dobrý vtip. :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O USA víš méně, než je i na povrchním idnesu.
Oprava díky tvojí reakci.
O USA víš méně, než je i na ultrapovrchních novinky.cz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dokaž to tady na konkrétních příkladech a pak něco vykládej. Taková trollovská sebevědomá tvrzení může vykouzlit každej zamindrákovanej nýmand, co se shlédnul v nějakém svém vůdci pitomiovského ražení. A hlavně nezapomeň na roušku ze záclon a zajít si zademonstrovat na Staromák. Radši to nebudu dál rozebírat, páč to na tento web vůbec nepatří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi opravdu omezený hlupák. Vezmi si každou zemi v Jížní (a Střední) Americe a projdi si její stručné dějiny. Stopy ty tvojí americké soft power nalezneš - i když ty se svojí gramotností možná ne.

Soft Power - Eskadry smrti:).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Si neuveritelny primitiv. Bez na aeronet kde tvoje komentare ocenia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Místo urážek nějaký argument?
Ne, chápu, že toho nejsi schopen, ubožáku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bez na aeronet. Sup!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zmínil jsem historická fakta, která si může každý ověřit. Proč se ztrapňuješ? Stačí si přečíst o eskadrách smrti na wikipedii - tu taky ovládá aeronet ty fóbiku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S IT to sice souvisí poměrně vzdáleně, ale myslíš, že nějaké ty příběhy o Ricinu, Poloniu a Novičoku jsou alespoň trochu pravdivé? To myslíš fakt vážně, neděláš si legraci, psát takové blbosti? Není na tom pravdy ani kousek.
Kupříkladu ricin, to je úplně směšné, neskonale absurdní. Už kdysi dávný proslavený příběh s "bulharským deštníkem" byl komplet vymyšlený, holt MI6 fušovala do řemesla BBC redakci dramatických pořadů a Hollywoodu. Polonium bylo krytím průšvihu, který se stal při kšeftech tajných služeb s kontrolovanými materiály - proto se našly stopy v izraelském dopraváku a jinde; s Ruskem to mělo společného NULA. Novičok je už úplně mediální výmysl, totálně ujetý - nejlepší doklad blázniviny dnešní doby je fotka v Guardianu, kde je ta lavička obležená lidma v tlakových protichemických oblecích a vedle toho, 3 metry daleko, žere typický anglický "bobík" bagetu k svačině a na celé to blbnutí zvědavě čumí.
My starší (>45) jsme ještě měli ve škole brannou výchovu nebo jsme byli na vojně, takže nás s nějakými hovadinami ohledně bojových otravných látek nikdo neoblbne. Jsou to úplné kokotiny, co píšeš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chod na

https://aeronet.cz/news/
https://cz.sputniknews.com/

sem tvoje hluposti nepatria.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Propaguješ tyhle weby nebo co?
Děláš ze sebe blbce zadarmo, nebo ti za to někdo platí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pomaham ti aby si tam lahsie trafil. Inak sa to s takymi ako ty neda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WARNING
Your system is fatally corupted.
Make reset and reinstalation of operating system.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.