Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

IBM nabídla GlobalFoundries své továrny s miliardou dolarů navrch

IBM je ochotna zaplatit tomu, kdo převezme její továrny. Byť to může znít nezvykle, jejich hodnota je záporná. Jde jen o to, jak moc - na což ovšem IBM a GlobalFoundries nemají shodný názor.

IBM se netají tím, že je ochotna odprodat své továrny na výrobu procesorů. Delší dobu se hovoří i o tom, že jediným akceptovatelným kandidátem se jeví společnost GlobalFoundries, jejíž technologie i know-how jsou z nemalé části kompatibilní s technologiemi IBM (řadu procesů obě firmy vyvíjely společně). Nedávno se dostala na světlo informace, že vyjednávání o podmínkách prodeje nejde tak úplně hladce; dokonce hrozilo, že z transakce sejde.

Zdroj serveru Bloomberg, který si nepřál být jmenován, protože se na celé události určitým způsobem podílí, značně upřesnil, tak to s prodejem továren vlastně je. Provoz je silně ztrátový, ročně na něm IBM prodělá kolem $1,5 miliardy. Je proto ochotna továrnu přenechat společnosti GlobalFoundries ještě s doplatkem $1 miliardu dolarů pouze s podmínkou, že pro ni GlobalFoundries bude vyrábět procesory.

Vedení GlobalFoundries nemá problém továrnu převzít a souhlasila by i s výrobou pro IBM, ale poukazuje na fakt, že technologická výbava výrobních linek je již velmi zastaralá a $1 miliarda by nestačila ani na pokrytí roční ztráty provozu.

Společnost proto považuje za schůdné dvě alternativy. Buďto převzetí výrobních kapacit od IBM, ovšem s doplatkem $2 miliardy, nebo převzetí technologií a inženýrů IBM (ovšem bez továrny a za podmínek, které by ještě bylo třeba dojednat).

Druhá varianta má patrně od reality dál než první, IBM si svých technologií velmi cení a navíc plánuje pokračovat ve vývoji procesorů, což by prodej jejího IP mohl zkomplikovat. Vyjednávání je prozatím zastaveno - nejde ale o definitivní smetení ze stolu, spíš o strategické vyčkávání. Komu zůstane 200mm továrna v Burlingtonu (Vermont) a 300mm v East Fishkill (New York) není vůbec jisté.

První továrnu v East Fishkill otevřela IBM v dubnu 1963, pracovala v ní stovka zaměstnanců. O 25 let později dosáhl počet pracovníků téměř 11 tisíc, rozděleni byli mezi 40 pracovišť (budov). Současná továrna na výrobu procesorů, o kterou obě firmy jednají, vyšla IBM na $2,5 miliardy (stavba a výbava, bez započtení ztrát). První čipy vyrobila v roce 2003.

Zdroje: 

Diskuse ke článku IBM nabídla GlobalFoundries své továrny s miliardou dolarů navrch

Pátek, 8 Srpen 2014 - 21:48 | Psycho Mantis | tak IBM se toho nechce zbavit... ona jenom chce,...
Pátek, 8 Srpen 2014 - 08:57 | Kert | To je úsměvné kdy v současné digitální studené...

Zobrazit diskusi