Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Poznejte, jak virtuální realita změní vaše životy, kolonizaci vesmíru a války

Virtuální i rozšířená realita je poměrně mladá technologie, která míří rychle vzhůru a zanedlouho nalezne využití takřka v každém odvětví. Bude nadcházející revoluce dalším velkým krokem pro lidstvo nebo se stane naší zkázou?

Slevový kód na výstavu CEBIT 2018 pro čtenáře magazínu CDR.cz a Diit.cz

Virtuální a rozšířená realita není jen moderním zábavním médiem, ale revoluční technologií s univerzálním využitím o globálním rozsahu. A stejně jako si už dnes nedovedeme představit život bez relativně mladého internetu nebo mobilních telefonů, brzy zapomene i na náš současný svět a na způsob, jakými prostředky jej vnímáme.

Nástup nové technologie nabere v následujících letech rychlý spád. Podobně jako se dnešní generace rodí s tabletem v ruce, příští mladá generace už se bude smát, že jsme byli očima i smysly odkázáni pouze na to, co nám příroda dovolila.

Seznamte se na vlastní oči, jaký svět vás čeká v příštích několika letech a poznejte, jak se dotkne právě vašeho zaměstnání. Letošní ročník veletrhu CEBIT se rozšiřuje o technologii VR/AR, které poskytne celý programový panel. V rámci výstavy vystoupí celosvětoví lídři, kteří technologie aplikují ve strojírenství, průmyslu, marketingu, architektuře i vesmírných a armádních programech.

Využití virtuální reality v NASA, v Johnsově vesmírném středisku, během příprav na ISS (zdroj

Virtuální realitu používá např. NASA, aby ověřila schopnosti lidí před jejich vysláním na Mars. Současné plány společnosti hovoří o postupném osidlování rudé planety počínaje rokem 2030. Ještě před prvním zážehem však potřebuje vědět, zda kolonisté zvládnou tamější život, a proto budou přeneseni do simulace skrze virtuální realitu.

Pro čtenáře našeho magazínu dále není novinkou, že nové válečné letouny a stíhačky jsou již dnes dálkově ovládány. Nadcházející války už budou vedeny pouze virtuálně pomocí VR headsetů z vojenských základen, aby armáda nepřicházela o životy pilotů. British Air Force již například rekrutuje do armády talentované hráče počítačových her.

Virtuální i rozšířená realita však zasáhne i naše každodenní životy a nákupy. Automobilka Audi již začíná technologii aplikovat u 700 svých prodejců, z nichž se 200 nachází pouze v sousedním Německu. Zákazník si může vyzkoušet i nedostupné auto a navrhnout si vlastní výbavu na míru dle svých pocitů. Stejně technologii využívají i automobilky Ford, Cadillac nebo Peugeot.

Na podobném principu staví také cestovní kanceláře, které zákazníkovi umožňují si otestovat dovolenkovou destinaci, zvolit správné letadlo a vybrat hotelový pokoj na základě přímého kontaktu, nikoliv naaranžovaných fotografií.

Virtuální realita změní způsob, jakým nakupujeme automobily (vlevo), nábytek (uprostřed) a stavíme byty (vpravo).

Na letošním celetrhu CEBIT 2018 vystoupí desítky těchto společností se zaměřením na virtuální i rozšířenou realitu. Například Intel zde ukáže své navigační AR systémy, ICAROS dovolí vyzkoušet své VR zařízení pro simulaci přenosu těla, společnost IGD představí, jak se technologie dotkne Průmyslu 4.0 a chytrých měst (Smart Cities), a další... Podobných projektů se představí na výstavě několik set. 

Virtuální a rozšířená realita je pouze jedním z mnoha témat letošního ročníku CEBIT 2018. Veletrh se tento rok rozšiřuje hned o několik panelů, které se budou dále věnovat také tématům umělé inteligence, humanoidní robotice, technologii blockchainu, cloudovým aplikacím, budoucnosti data center, eGovernmentu, budoucnosti mobility, internetu věcí a bezpečnosti.


Jeďte na letošní ročník CEBIT 2018 do sousedního Německa s námi. Zajistili jsme vám slevu na vstupenky, se kterými se dostanete do každého ze zmíněných programových bloků po celou dobu konání výstavy ve dnech 12-15. června 2018. Návod na získání slevy čtěte naleznete zde.