Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Umělá inteligence nás brzy překoná. Kdy překročíme hranice lidskosti?

Budoucnost umělé inteligence je stejně tak děsivá jako fascinující. Své využití najde v téměř každém odvětví, leč v různých formách. Každým rokem jsme o krok blíže k příběhům, jakým se ještě před lety přezdívalo science fiction. Které povídačky naplníme letos?

Slevový kód na výstavu CEBIT 2018 pro čtenáře magazínu CDR.cz a Diit.cz

Systémy umělé inteligence už dnes zachraňují životy v medicíně, armádě, na silnicích, pomáhají nám s mezilidskou komunikací a jazykovými bariérami, a dokonce vychovávají naše děti, které vyrůstají s tabletem v ruce a se Siri či Cortanou si povídejí více než s vlastními rodiči. Naše životy už tak ovlivňují více, než si troufáme přiznat. 

Každý náš krok na internetu je sledován umělou inteligencí, která vyplňuje profil každého z nás, aby vyšší moci věděly o našich zájmech, koníčcích, chování i zvrácenostech. Svět reklamy je jedna velká konspirační teorie, která už dávno překročila hranice soukromí za účelem byznysu. Tím to však zdaleka nekončí. 

Máte tušení, kolik toho o vás vědí sociální sítě a reklamní sítě?

Navzdory jejímu celosvětovému rozšíření je technologie stále ještě v počátcích, a ty největší zbraně ukáže světu v následujících letech. Jen na letošním ročníku veletrhu CEBIT 2018 (který se uskuteční ve dnech 11-15. června 2018) vystoupí 173 vystavovatelů, kteří umělou inteligence využívají ve svých produktech, softwaru či službách. Od systémů autonomních vozidel po chytrou domácnost

Na letošním veletrhu CEBIT 2018 vystoupí i společnost Intel (obrázek)

Důkaz, jak velký krok podstoupí AI technologie v nadcházejících letech, ostatně ukázal minulý týden Google. Společnost v rámci své každoroční konference představila chytrou asistentku, která již zvládne plynulou komunikaci s reálným člověkem, aniž by ji druhá strana poznala. Brzy už ani nepoznáte, zda mluvíte se sekretářkou nebo algoritmem.

Aplikace pro chytré telefony už například umí odhalit závažná onemocnění pouze z vašeho hlasu, a například odhalit Parkinsonovu chorobu desítky let před jejím rozvinutím. Umělá inteligence totiž zvládá pracovat i s drobnými detaily, které by lidský mozek nezaregistroval. Doktoři tyto systémy každodenně využívají např. k lékařské diagnóze či detekci nádorových buněk.

Poznali byste, že volající vlevo je Google Assistant? 

Je však správné, že každý aspekt našich životů postupně vkládáme do rukou umělé inteligence? Kde jsou hranice, které bychom už neměli překračovat? Skutečně jsou tyto systémy tak bezchybné, nebo si jen neumíme přiznat chybu v jejich návrzích? Na veletrhu CEBIT vystoupí i několik řečníků z předních společností, které se nebojí dotknout těchto citlivých témat, včetně hrozící nezaměstnanosti.

Z celkového počtu 1820 vystavovatelů se bezmála desetina letos věnuje ukázce produktů vybavených umělou inteligencí. Letošní ročník CEBIT 2018 se tento rok rozšiřuje hned o několik panelů, které se budou dále věnovat také tématům humanoidní robotiky, virtuální a rozšířené realitě, technologii blockchainu, cloudovým aplikacím, budoucnosti data center, eGovernmentu, budoucnosti mobility, internetu věcí a bezpečnosti.


Jeďte na letošní ročník CEBIT 2018 do sousedního Německa s námi. Zajistili jsme vám slevu na vstupenky, se kterými se dostanete do každého ze zmíněných programových bloků po celou dobu konání výstavy ve dnech 12-15. června 2018. Návod na získání slevy čtěte naleznete zde.