Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rekapitulace: pevné, flashové i jiné disky v roce 2015 i 2016

Velké věci děly se i na poli datových úložišť. SSD šlapou na plyn doslova vehementně, HDD se to snaží dýchavičně dohánět, nicméně evoluce se konala ve všech oblastech, jakkoli tomu stále vysoké ceny v ČR moc nenasvědčují.

Kapitoly článků

1.  Co se dělo v roce 2015

Mohl bych být trapně stylový a napsat něco jako: rostly kapacity i rychlosti. Ale to by zaprvé bylo dosti hloupé a za druhé by šlo o nekompletní informaci. Letošní pamětníci jistě dobře vědí, že letos se mohly standardizační organizace přetrhnout buď přímo v uvádění, či alespoň představování specifikací nových verzí rozhraní. Takže jsme se letos ve velkém dočkali mnoha věcí.

Tou asi pro běžného smrtelníka nejzajímavější, byl příchod M.2 slotů a SSD v kombinaci s komunikačním protokolem NVM Express (NVMe) a základními deskami, které do M.2 slotu posílají plné čtyři PCI Express 3.0 linky. Toto řešení nyní nabízí SSD, která jsou násobně rychlejší než to, co je nabízeno pro obstarožní 6,0Gbit/s SATA rozhraní. Například Samsung SSD 950 Pro M.2.

Svět HDD se snažil kontrovat, vedle pokračujícího vývoje HAMR technologie, dle mého nyní již zcela zbytečným rozhraním SATA Express, které na základních deskách s ohledem na velikost konektorů spíš překáží a bylo by lepší na typickém layoutu ATX desky přijít s něčím, co část SATA konektorů a kompletně všechny SATA Express konektory pošle „k šípku“ a uvolní tak místo třeba pro druhý M.2 slotík. Objevily se další produkty s rozhraním 12,0Gbit/s SAS (včetně SSD a v přípravě je 24Gbit/s SAS.

Došlo také ke standardizaci serverového rozhraní SFF-8639 pod názvem U.2 a tak trochu NAND flash SSD a budoucích úložišť na bázi next-gen technologie 3D XPoint se týká JEDECovská standardizace SSD v DIMM slotech, tedy NVDIMM

Letos se také zvýšená pozornost věnovala životnosti SSD. facebook zveřejnil svoji studii o jejich výdrži, která ukázala, že NAND flash čipy (ale i řadiče)"prostě nesnáší příliš vysoké teploty a totéž potvrdil i Seagate.

Mezitím se Seagate nechal slyšet, že v poměru cena/kapacita SSD nikdy nedosáhnou na HDD. S tím lze do určité míry souhlasit, ale opačně na tohle srovnání šla japonská Toshiba, která po SLC, MLC a TLC představila QLC čipy, díky nimž SSD zase zlepší tento poměr, pochopitelně ale v případě klasické výroby na úkor životnosti, což Toshiba bude kompenzovat 3D čipy. A právě 3D NAND flash čipy, tedy přesněji vrstvené čipy, byly velkým tématem tohoto roku. Velcí výrobci jako Samsung a Toshiba zvyšovali počet vrtev ve svých čipech, Samsung nyní vyrábí 48vrstvé V-NAND čipy, Toshiba také a její letos odkoupený partner SanDisk také převádí významnou část výroby z 2D na 3D (přičemž chystá 16TB SSD) - asi se poučil z nevalných SSD s prvními 15nm čipy, nižší životnost lze čekat i od letos představených 16nm TLC čipů Micron.

Pevné disky se letos omezily na to známé, tedy na SMR a helium, popřípadě kombinaci obého. Dozvěděli jsme se tak, že 10TB disky HGST UltraStar He10 se SMR vyžadují podpůrný software, nicméně technologie je zdá se poměrně spolehlivá, jinak by si HGST (tedy Western Digital) těžko dovolil uvést verzi těchto disků pro datová centra. Ale i u flashových technologií jsme byli svědky nasazení méně spolehlivých technologií do enterprise segmentu, což evokuje dojem, že asi bude jejich výroba (či řízení chodu řadičem SSD) nyní spolehlivější. Tak kupříkladu Intel představil megarychlá enterprise SSD s MLC čipy a byl v tomto ohledu tak trochu až tím druhým: Samsung totiž představil SSD pro podnikové použití s TLC čipy. Ale to je jen takové hrubé porovnání, oba typy produktů míří na zcela odlišené zatížení v provozu.

Zdá se také, že je konec nekvalitní šmejdským řadičům SandForce SF-2281, když i výrobci jako ADATA přecházejí na lepší typy, kupříkladu v rámci své vyšší řady XPG SX930 nabízí ADAT JMicron a enterprise MLC čipy. Mezi SSD pak potěšily také další SLC modely jako ADATA ISSS332 či Transcend SSD570.

Ke zrychlování nabídky docházelo po celý rok i u externích pamětí, dobrým příkladem jsou paměťové karty CFast 2.0 či SDXC UHS-II od Lexaru.

Ukázkou evoluce a smutnou nostalgickou vzpomínkou byl ohlášený konec výroby optických médií u Tayio Yuden.

Tagy: 
Kapitoly článků
1.  Co se dělo v roce 2015

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Rekapitulace: pevné, flashové i jiné disky v roce 2015 i 2016

Pátek, 1 Leden 2016 - 01:24 | kvolaa | Tedy abych to shrnul, doporučil bych: Nechat...
Čtvrtek, 31 Prosinec 2015 - 23:23 | kvolaa | Přeji také PF2016, štěstí, zdraví. Ano, co jsem...
Čtvrtek, 31 Prosinec 2015 - 18:43 | DTS maniac | Dovolil bych si nesouhlasit: https://www.mironet....
Čtvrtek, 31 Prosinec 2015 - 18:43 | DTS maniac | *
Čtvrtek, 31 Prosinec 2015 - 12:25 | Pan_Filuta | Dovolím si poradit z vlastní zkušenosti. Na...
Čtvrtek, 31 Prosinec 2015 - 12:02 | VCR33 | Souhlasím s popisovanými návrhy. Jsou však...
Čtvrtek, 31 Prosinec 2015 - 00:15 | kvolaa | Píšu o tom knihu, měla by vyjít někdy ... až bude...
Středa, 30 Prosinec 2015 - 19:27 | HKMaly | Krome toho na to bezny smrtelnik nema penize.
Středa, 30 Prosinec 2015 - 08:52 | xvasek | No, já nenavrhuju přestat používat spare disky,...
Úterý, 29 Prosinec 2015 - 23:06 | VCR33 | Nevím, asi mám kolem sebe statistiky podivné...

Zobrazit diskusi