Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Reportáž z HP GPC 2013 – Vize pro tento rok a Meg Whitman naživo

HP_GPC
Na každoroční tiskové konferenci v Las Vegas se zástupci největší technologické společnosti rozmluvili o uplynulém roce, nových změnách v business portfoliu, a na scéně se objevila i Meg Whitman, současná CEO HP, jež se snaží po předchozím řediteli uvést věci do pořádku.

Co po příchodu na konferenci konanou 19. - 21. února 2013 v Las Vegas nešlo přehlédnout, byla změna marketingového sloganu společnosti. Ten už nějakou dobu zní "Make it matter" a byl účastníkům akce prezentován v několika různých videích, snažících se vysvětlit jeho ideu.

Meg Whitman to neměla po nástupu na pozici CEO v HP lehké, neboť musela provést "radikální úklid" po předchozím řediteli Leo Apothekerovi. Zdá se však, že svou úlohu zvládá dobře a má, minimálně dle ohlasu účastníků akce, nemalou podporu firemních partnerů, kteří jsou pro Hewlett-Packard nepostradatelným prodejním kanálem. Vše vystihují její pronesená slova "I love the channel", jež ukazují mnohokrát opakovaný fakt, že společnost by bez prodejních partnerů nebyla tam, kde je nyní.

HP_global_partner_conference

V krátké řeči padla, kromě poděkování partnerům za podporu, také zmínka ohledně údajné finanční nestability. Meg to odmítla a poukázala na novou "cestu", kam se nějakou dobu snaží vývoj společnosti nasměrovat. "Jsme na cestě, dlouhé cestě a já jsem nepřišla poskytnout krátkodobou nápravu. Když si přečtete noviny, možná by vás zajímala naše finanční situace. Řeknu vám to takto, jsme společnost s cash flow 10,6 miliardy dolarů a s takovou se musí počítat."

IMG_2801IMG_2834

Konference v číslech:

  • 67 % obchodů HP mají na svědomí partneři
  • Na konferenci bylo kolem 2 100 partnerů
  • Partneři, kteří se GPC zúčastnili, stojí za obchody HP produktů v hodnotě 45 miliard dolarů
  • Zúčastnili se partneři z 92 zemí

Omílány byly tři hlavní body: zjednodušení, zisk a inovace. Důležitost inovací je v IT segmentu zřejmá a ani na ně nechce současná CEO opomínat.

HP-TouchPad-HP-logo-Android-logo-Android-bot

Při závěrečných dotazech byla Meg tázána na zvěsti o mobilních zařízeních s Androidem, konkrétně zda se opravdu připravují. Odpověď byly kladná, ale časový horizont nikdo z dotázaných sdělit nechtěl. Jaké pak bylo naše překvapení, když během týdne došlo k uvedení prvního tabletu HP s operačním systémem Android.

Nepřehlédněte:

Konvergovaná infrastruktura

Konvergovaná infrastruktura (konvergovat - přibližovat se) je jedním z nejdůležitějších prvků portfolia produktů HP. Jejím cílem je nabídnout ucelené a vzájemně kompatibilní produkty. Novinek, které se snaží zajistit co největší efektivitu a návratnost investic, se dočkala řešení HP BladeSystem, HP Converged Storage a HP Networking.

lynn_anderson_HP

"Intenzivně pracujeme na vývoji řešení pro menší a střední firmy, ale se všemi výhodami a konzistencí, kterou nabízíme větším podnikům," řekla Lynn Andersonová, Vice President a Chief Communications Officer společnosti HP. "Naše portfolio konvergované infrastruktury zaznamenalo meziroční růst o 38%, což je ohromující."

Řešení HP StorageSystem a HP StoreVirtual zvládají upgrade za chodu, díky čemuž odpadnou zbytečné prostoje a podle slov zástupců společnosti mají být výrazně rychlejší při případné obnově dat, než řešení konkurence. HP se v segmentu datových úložišť daří, společnost prý doposud prodala více než 150 000 hotových řešení.

hp_GPCs (2)hp_GPCs (3)

Mnoho slov padlo o cloudu, ale ten prý sám o sobě nejbližší budoucností není. Tou je tzv. hybridní prostředí, jež propojuje tradiční IT společně s cloudovou technologií (veřejnou i privátní). Stále více je totiž na klienty a IT oddělení kladen z vedení tlak, aby se investice rychle navrátila a zároveň narostla produktivita.

Tomu má pomoci mj. nová architektura Proactive Insight [PDF] usnadňující administraci a správu serverů, ale také třeba mobilní služby, jež jsou optimalizovány pro ostatní cloudové služby HP a vylepšují aktuální trend "BYOD" infrastruktury. Zkratka znamená "bring your own device", nebo-li "přines si své vlastní zařízení". Zde je řeč hlavně o mobilních telefonech a tabletech, které jsou v tuto chvíli noční můrou správců sítě, a nová řešení jsou i na jejich použití připravena.

hp_GPCs (1)

Dle slov společnosti Hewlett-Packard jsou provedené inovace jedinečné a nikdo jiný není schopen nabídnout to samé, což prý potvrzuje také nejvýraznější růst mezi technologickými společnostmi v Sillicon Valley v minulém roce.

Když jsme se ptali na stav divize Autonomy, dostávalo se nám ze všech stran odpovědí, že je vše v nejlepším pořádku a prodej plánován není. Nicméně se téma stále jeví jako něco, o čem zástupci firmy neradi mluví, a do budoucna těžkou odhadovat, zda si HP divizi nechá.

Connect - nezávislá "sociální síť" pro partnery a zákazníky HP

Jeden z rozhovorů, které se nám padařily získat, byl s Ninou Buik, pracující v projektu Connect na pozici Chief Marketing Officer. Connect Comunity zastřešuje profesionály, partnery a zákazníky Hewlett-Packard na jednom místě a poskytuje jim prostor, kde si mohou navzájem vyměňovat zkušenosti, radit, učit se a sdílet důležité informace. Nebojte, nejedná se o další službu ve stylu Facebooku nebo Twitteru. Některé prvky, jako je přímá komunikace sice nechybí, podstatou Connectu je však možnost komunikovat s lidmi, kteří dělají podobný business jako vy a rozumí technologiím HP (pro běžného spotřebitele tedy síť není).

connect_comunity_HP

Bylo poněkud zvláštní slyšet na konferenci HP, že komunita založená okolo portfolia HP není s firmou nijak spojená a není její součástí. Nina nám však vysvětlila, že za vším stojí především flexibilita. „Komunita vyžaduje rychlé změny, které jsou pro společnost velikosti HP problémem. My jsme jako malá lodička, HP je velkou lodí. Je mnohem snažší pohnout malou lodí“. Komunita se dělí na podkategorie podle zaměření (HP Server, Storage apod.) a členství zde není zdarma, nýbrž za poplatek začínající na 50 dolarech za roční členství jednotlivce. I přesto má Connect v tuto chvíli 70 000 aktivních uživatelů, což je úctyhodné číslo. Další aktivitou je tištěný a online časopis, nechybí pak ani pravidelné akce a přednášky.

Jak rychle roste cloud

Při rozhovoru se Saarem Gillaiem, senior vice presidentem a generálním manažerem pro konvergovaný cloud společnosti HP, jsme se dozvěděli zajímavé informace o růstu cloudového trhu. „Předpovědi pro cloud ukazují, že v roce 2015 se budeme pohybovat na trhu v hodnotě 132 miliard dolarů. Meziroční nárůst je pak odhadován na přibližně 20 procent, což znamená rychlý růst a obrovský potenciál,“ řekl Saar.

saar-gillai_HP_cloud

Při jedné z otázek padla slova na konkurenci na trhu. Jako hlavní výhodu vidí HP u svého cloudu oproti největší konkurenci jeho otevřenost a snadnou volbu dostupných řešení. „Jedním z klíčových faktorů našich cloudových řešení je volba zákazníka, který má spoustu možností a není omezován.“ Dle slov zmiňovaného zástupce společnosti v tomto ohledu prakticky nemá konkurenci, a nevidí jí ani ve firmách typu IBM.

HP_make_it_matter

Informací z konference jsme si odnesli mnohem více, ale jedná se o spoustu různorodých postřehů, které se v budoucnu budeme snažit uplatnit v dalších článcích, aktualitách z dění kolem společnosti HP a business technologiích jako takových.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Reportáž z HP GPC 2013 – Vize pro tento rok a Meg Whitman naživo

Sobota, 20 Duben 2013 - 14:30 | Zdenek Tlusty | HP sice miluje svůj kanál, ale na druhou stranu...
Středa, 13 Březen 2013 - 10:57 | Drakor | Novější a bohužel dražší verze s AMD Turion II...
Úterý, 12 Březen 2013 - 18:17 | Lukáš Voříšek | Ano, máte pravdu. Microserver na obrázku je N40L...
Úterý, 12 Březen 2013 - 16:07 | kvolaa | Koukám, že na obrázku hp_gpcs_3.jpg je něco, co...

Zobrazit diskusi