Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Desítka společností v čele se Samsungem zakládá UHD alianci

Samsung Uhd Aliance 01
I když se Samsungu v minulém roce příliš nedařilo s mobilními produkty, změnil pozitivním způsobem přístup k ostatním značkám na trhu. Namísto dosavadního „vs.“ tak stále častěji vídáme spojku „a“.

I když Samsung většinu sporů, ve kterých se objevil, neinicioval, bylo různých právních potyček nepočítaně. V loňském roce se ale řadu z nich podařilo uklidnit (největším úspěchem je patrně uzavřené příměří s Applem na mimoamerických trzích a zmínit lze i příslib daný Evropské komisi, že Samsung nebude prosazovat zákazy prodeje konkurenčních produktů).

Krom toho společnost uzavřela spojenectví s několika značkami, které bylo dosud možné vnímat spíše jako konkurenty. Příkladem budiž spolupráce s ST Micro na 28nm FD-SOI procesu nebo koordinace výrobních procesů s GlobalFoundries se společným nasazením 14nm FinFET (tato strategie záhy přinesla ovoce v podobě objednávek ze strany Applu). Došlo i na sdílení patentů s Googlem.

Krom spolupráce s jednotlivými značkami se Samsung aktivně účastnil založení několika nových aliancí a konsorcií, jejichž účelem je většinou usnadnit a urychlit nástup nových technologií na trh. V létě to bylo Open Interconnect Consortium, o půl roku dříve (počátkem roku 2014) vyzvala společnost všechny výrobce, kteří mají cokoli společného s 4k standardem, aby při volbě médií, na nichž bude distribuován obsah o vysokém rozlišení, pracovali společně a neopakovala se válka formátů HD-DVD a Blu-ray, které v podstatě neměla vítěze. V průběhu minulého roku se podařilo dát dohromady deset společností, které vidí situaci podobně:

Samsung Uhd Aliance 02

K příležitosti letošního ročníku CES se proto Samsung rozhodl představit novou UHD Alliance sdružující společnosti, které mají zájem na podobě standardů kolem 4k rozlišení pracovat společně. Zbývajících devět zástupců jsou DirecTV, Dolby Vision, Netflix, Panasonic, Sharp, Technicolor, Disney, 20th Century Fox a Warner Bros.

Jedna z obav zakladatele spočívala v možném zdržení 4k obsahu a formátů (zvlášť v důsledku tvorby nových protikopírovacích ochran), která by mohla způsobit vymazání časového odstupu mezi reálným nástupem 4k a 8k rozlišení. To by v praxi znamenalo, že 4k by bylo DOA (dead on arrival) - z pohledu zákazníka mrtvé již v okamžiku uvedení. Pro výrobce by finance nainvestované do jeho vývoje byly vyhozené z okna (vedle 8k by jej jen těžko bylo možné prodávat za vyšší než mainstreamové ceny).

UHD Alliance zatím konkrétní plány, cíle nebo produkty neodhalila, ale můžeme očekávat, že se to v krátké době stane.

Diskuse ke článku Desítka společností v čele se Samsungem zakládá UHD alianci

Čtvrtek, 8 Leden 2015 - 15:22 | Waffer47 | Jeden standart je lepsi jak vic, priznam se ze v...
Čtvrtek, 8 Leden 2015 - 12:21 | Jejich Jasnost | Tak tak, je to jen legalizovaný kartel a pojistka...
Čtvrtek, 8 Leden 2015 - 11:26 | rman | Presne..jak to jen jde a jak dlouo to jen pujde...
Čtvrtek, 8 Leden 2015 - 07:09 | Kert | Zle. Je to zástěrka, jak dát dohromady všech co...
Středa, 7 Leden 2015 - 14:58 | ica sk | Z clanku mam pocit, ze Samsung pochopil a zacal...

Zobrazit diskusi