Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Serverový Ice Lake odložen na březen (a další zvěsti k AMD, Intelu a Nvidii)

Vážně se začínám o Intel bát. A to jsem "fan" AMD... Možná je načase nakoupit nějaké akcie AMD ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nebuď směšný. Boj se o AMD, protože má vůči svým konkurentům (Intel, Nvidia) nestabilní slabou pozici.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To měli konkurenti Nokie taky, Titanik se neměl potopit a Řím měl být věčný... Víra v nezničitelnost velkých firem je dost naivní. I Jeff Bezos v jednom z vystoupení zaměstnancům řekl, že i Amazon může klidně padnout.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Neplácej kraviny. Nokia nikdy neměla pozici jakou má dnes Intel, protože na trhu mobilních telefonů byla zdravá konkurence. Stačí si připomenout, jak rychle šly prodeje a zisky Nokie dolů, když byla v podobné situaci jako je dnes Intel. Amazon ještě padnout může, protože také působí v jakžtakž fungujícím konkurenčním prostředí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

S věřícím se nemá cenu dohadovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou pro pána s dlouhým vedením.
SROVNEJ SI POKLESY PRODEJŮ/ZISKŮ NOKIE S DNEŠNÍMI „POKLESY" U INTELU.

Všem inteligentním se omlouvám za kapitálky, ale mentálové je prý vnímají lépe. Mejlo, už vidíš co je jasný fakt a co je hloupost v tvém podání?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Intel stále neklesá v prodejích, ale to Nokia také dlouho ne, když ztrácela podíl, pak to padlo drasticky rychle.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel ale postupně diverzifikuje portfolio, procesory nejsou to jediné co vyrábí. Navíc si to vyrábí sám, takže zisk z samotné fyzické výroby zůstává také Intelu. Zisk intelu je skoro stejný jako obraty AMD...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

OT: si to možná už nepamatuješ, ale Nokia měla taky své vlastní továrny. A diverzifikace, to bylo její indiánské jméno.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proboha i ty? Co takhle zapřemýšlet nad tehdejšími výrobními kapacitami konkurence Nokie...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš třeba Siemens a Alcatel z dob tlačítkáčů? Nebo možnosti Google a Apple z dob úsvitu dotykáčů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch firem bylo víc, třeba jedna taková malá co Nokii dodávala díly - Samsung. Nechápu co rozporuješ - prodeje mobilů rostly, prodeje Nokií padaly, takže ta konkurence díru po Nokii dokázala zaplnit i s rezervou. AMD by dnes nedokázalo zaplnit ani stále nepodstatnou pětinu trhu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže si to shrneme: Nokia měla několik velkých fabrik, mj. ve Finsku (kde vyráběli a servisovali Komunikátory) nebo v Maďarsku - to je jen Evropa.
Samsung nebyl v době vlády Nokie žádná konkurence, byl až za evropskou konkurencí (včetně Ericssonu, americké Notoroly nebo japonského Sony) v podobě výše zmíněných a řekl bych, že jej tehdy svými véčky válcovalo i LG.

Jak to bylo s raketovým růstem prodejů, to máš tady: https://www.statista.com/statistics/263437/global-smartphone-sales-to-en... = ten nastal nejdříve v roce 2010, spíše však 2011+. Připomínám - první iphone je z roku 2007. Takže situace s intelem JE podobná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.statista.com/statistics/263437/global-smartphone-sales-to-en...

Není. Kdy měl Intel podíl „jen" 50% jako Nokia na vrcholu? Globálně nikdy, takže Nokia byla mnohem slabší i na vrcholu svých sil než Intel v době, kdy dokáže vyrobit jen SHIT CPU. To je důkaz nefunkčního konkurenčního prostředí v x86 CPUs a funkčního konkurenčního prostředí v době dominance Nokie v mobilech. Opravdu hodně vzdáleně podobná situace...
https://thenextweb.com/plugged/2019/03/29/24-years-global-phone-sales-gr...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel měl cca 50% trhu např. v roce 2006
https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2019/09/AMD-Ryzen-vs-Intel-C...

A pozor, bavíme se o dvou nesouměřitených poměrových číslech, a tedy i trzích, Intel má s AMD a VIA na x86 prakticky monopol. V podání Nokie tady nebyla jediná bariéra pro vstup na trh, mobily mohl vyrábět prakticky kdokoli. Takže není 50% trhu jako 50%. V případě intelu je to už průšvih, v případě Nokie naopak dominantní postavení. A rozdíl uzavřenosti trhu se projeví jen v tom, že přeliv zákazníků může trvat trochu déle a přeliv bude směrem ke známým hráčům (AMD nebo VIA - což je logické). Trh je pružný a konkurenční v obou případech, alespoň v retailu, kde nehrají roli smluvní podmínky. V OEM je to trochu jiné, ale totéž můžeš říct i o trhu mobilů, kde o nabídce a prodejích nerozhoduje zákazník, ale operátor, který bundluje/branduje telefony podle svého vlastního (smluvního) výběru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diverzifikuje, ale nie je mu jedno koľko % bude mať v CPU oblasti na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nokia také dělal spoustu věcí a tím se i nakonec jako firma zachránila, ale mobily tehdy byly naprosto to nejdůležitější, stejně jako CPU u Intelu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Víš Jardo, Nokia v těch prodejích mohla klesat rychle, protože výrobní kapacity byly pojaté zcela jinak než u x86 procesorů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, takže jediná šance Intelu je to, že AMD nemů že pokrýt veškerou jejich výrobu. Hmm, smutné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne tak s věřícím, jako spíše zaslepeným fanatikem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když dojdou argumenty, přijdou pitomé osobní útoky. Děkuji.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nic osobního v tom nehledej, je to prostý popis skutečnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další rádoby inteligent. Něco ke srovnání Nokie a Intelu by nebylo? Samozřejmě, že nebylo, pravda podpořená nevyvratitelnými a všeobecně známými fakty se vyvrací těžko.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou pro pána s dlouhým vedením. Neplácej kraviny.
Doufám, že jsem konečně použil ty pravé argumenty...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nepoužil, protože ani nedokážeš odlišit doporučení od argumentů. Argumenty se týkaly Nokie a Intelu. Tak třeba teď, po nápovědě, už to konečně zvládneš a napíšeš i něco k tématu. Jsem to ale optimista, viď?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, můj argument zní: Chováš se jako zaslepenej fanatik, tudíž s tebou nehodlám více komunikovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak znovu - argument musí být k tématu „dokazování deformace x86 trhu pomocí srovnání Intelu a Nokie v těžkých časech". Jestli to pořád nechápeš, tak bych to jenom kvůli tobě dokázal víc rozvinout, ale to už je snad i pod tvou úroveň.

PS: Nálepkování nech stranou, to není argumentace. Pokud mně pomocí věcných argumentů dokážeš, že můj pohled na dané téma je špatný, tak to uznám. Fanatik bych byl, kdybych to neuznal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Amazon je skoro monopol, v USA skončilo mnoho malých firem a zisky Amazonu jdou vytrvale nahoru.

Don't ask questions, just buy the product and get excited for new product. Do not forget to eat bugs and live in your pod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Intel ani zdaleka nemá a to ani na samotném americkém trhu. Když by začal nabízet, tak špatné výrobky/služby jako Intel poslední léta, tak by šel dolů rychleji než Intel. Ale souhlasím, že i jeho velikost už je na zamyšlení..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nokia nikdy neměla pozici jakou má dnes Intel, protože na trhu mobilních telefonů byla zdravá konkurence"

A na trhu s mainframy měla podobnou pozici IBM. A dodnes má...jenže problém je v tom, že mainframy nejsou pro drtivou většinu lidí zas až tak relevantní. Takže pozice Intelu na současném trhu může Intelu být v budoucnu úplně naprd, pokud ten trh najednou bude úplně jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že Microsoft a hlavně Google ale i čínský Alibaba by si z pádu Amazonu libovali. Amazon je aktuálně, alespoň podle tržeb největší cloudový poskytovatel na světě a poměrně snadno dominuje. MS je druhý se svým Azure a další už více méně přicmrdávají, i Google má jen pár procentní podíl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak (v jistém ohledu analogicky, byť - jako u každé analogie - jen do určité míry) ani Nokia nebyla / není jen o koncových přijímačích v kapsách komunikace-chtivých uživatelů, ale i infrastruktuře pro mobilní sítě. A nezdá se, že by se bárka potápěla; June 29, 2020 : https://www.platformexecutive.com/news/mobile-telecoms-infrastructure/no...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nokia nebyla jen o mobilech, ale zde se bavíme o úpadku Nokie, takže je jasné, že to je o té zkrachovalé divizi. Ona i ta infrastruktura by nebyla v extra dobré kondici, kdyby se z Huaweie nedělalo semeniště špionů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nokia a Ericsson se pořád mezi infrastrukturními konkurenty objevují pravidelně, akorát (na rozdíl od Huawei) se přestali orientovat na spotřebitele, takže nejsou tak dobře vidět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a stejne tak se zde bavime o tom, ze Intel neni jen o x86 CPU. Jinak vyse R&D invesitc vazne nenaznacuji, ze nam Intel umre ( https://www.strategyand.pwc.com/gx/en/insights/innovation1000.html ; jinak nokia je tesne pod carou top-25).

Mozna se zeptam se jinak, na jaky kurz by tu Intel-pesimista vsadil $100, ze do 10 let procesorova divize Intelu krachne? Rekneme, ze to definujme tak, zda se za 10 let ci drive stane, ze se nebude v libovolne tovarne (ne nutne Intel) vyrabet Intel-branded kus hardware, ktery se vyuziva pro beh jadra nejakeho operacniho systemu, ktery je technicky dostupny koncovemu uzivateli. Klidne pujdu do kurzu 2:1, jinymi slovy dam $200 pokud to nastane, ale chci od Tebe $100 pokud ne. Who's in?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přihlašuji mejlu a hajčuse. Bohužel utekli s ocasem staženým mezi nohama.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o mě, nečekám v dohledné době (cca 10 let) krach procesorové divize Intelu, ostatně pokud přežili P4, přežijou asi všechno. Takže na tohle bych zrovna nevsázel. Nicméně pokud v nejbližší době nepříjdou s něčí hodně zajímavým, předpokládám, že půjdou celkem logicky dolů, možná hodně rychle. Záleží to na více faktorech a technologie je jen jedním z nich. Jiná věc je, jak mají ošetřeny trhy mimo retail. Těžko říct. Každopádně teorie, že pokud je někdo největší, tak nemůže nikdy padnout, je nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci být prohlášen za kacíře, navíc s přibývajícími léty si člověk minulost romantizuje - vážně byl P4/Netburst větší průser (mluvím teď o tech-oriented lidech, nikoliv OEM) než současná jezera? Minimálně v non-gaming sektoru mi za dob Netburstu přišlo, že Intel-board+Intel-CPU (i865+Northwood ale i pak něco s i945) bylo jakžtakž zárukou pro bezstarostnost. Sám jsem si tehdy po různých VIA KT/nForce2 experimentech přechod na i875+Northwoord, který vydržel 5+ let téměř v módu 24/7 (pak už jsem začal cestovat natolik, že jsem v podstatě přestal mít jakékoliv "doma", a tak jsem kompletně zlaptopovatěl). Dnes ale u jezerového Intelu, mluvě o retail segmentu, argumenty pro nevidím prakticky žádné. A to se teda považuji - moderními slovy řečeno - za hardwarovou děvku.

Ale zpět k tématu: poslouchají hajčus, a co voni si představujou pod takovým "dolů, možná hodně rychle" ? Pokles pod 33.3% x86 trhu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad Netburst... podle mě teda byl. Úporně bojoval s dožívající K7 a tehdy nastupující Hammer ho dorazil. Chipsety byl sice problém, ale jen přechodně.
Ad sešup... kdybych to věděl jak rychle a o kolik, tak už si vybírám ostrov někde v Tichomoří. Prostě jen předpokládám propad, pokud neobhájí stávající pozici u velkých výrobců a prodeje půjdou do kopru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vyvoj akcii Intelu tomu, v jakym srabu tech-parametry jejich x86 na trhu jsou, moc neodpovida. V zasade jediny velky propad za posledni rok byl okolo poloviny brezna, a to teda nevim, zda primarne souvisi s x86 :-) Jinak AMD se v te dobe zhlouplo dolu take, byt ne tak viditelne. Kazdopadne, Intel jako firma dolu podle me nepujde; too-large-to-fail neni jen buzzword. Jestli za nejakou dobu zabali CPU, no nevim, nevsazel bych na to, nicmene do 1:10 proti bych uz nesel. Podivejme se, jak se takove IBM v 21. stoleti transformovalo na de-facto ciste software / consulting. Kdyz uz tady gamblujeme, vsadil by si nekdo $10 zda Intel bude za 10 let fab-less? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel nekrachne. Spíš jde o to, zda si do budoucna zachovají pozici lídra v CPU segmentu. Dle tohoto článku to vypadá, že dřív jak lednu 2022 nemají šanci konkurovat serverovým Epykům - výkonem, spotřebou, zabezpečením. To by právě měl pořešit SapphireRapids (s jádry Willow Cove). Jenže ten 10nm proces je zakletý. Dokud nebudou mít standardní výtěžnost, tak si o výrobě 22/28jádrových monolitů můžou nechat jen zdát. To je ten průser. Stávající architekturu vařili příliš dlouho a nepředpokládali jakýkoliv problém. Přitom se to už jednou stalo. 90nm proces trpěl na vysoký leakage current, což tehdejším Prescottům zrovna dvakrát nepomohlo. Jenže tehdy dokázali přejít na nový proces téměr každé dva roky. Intel teď potřebuje doladit výtěžnost 10nm procesu (verze 10nm++ by měli mít ve 2021), protože zatím to vypadá, že i 7nm proces pozvolna nabírá zpoždění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ze ma Intel problemy vedi uz i modri. Naopak, ze Intel jako spolecnost s nami bude i za 10 let, tusi i rudosi. IMHO spis jde o to, ze "pozice lidra v CPU segmentu" kazdy chapeme tak nejak po svem. Lidr ve smyslu technologickeho naskoku? To bych si za sebe myslel, ze aktualne drzi AMD. Nebo co do poctu vyrobenych kusu CPU? Tak potom tedy - resime jen x86, nebo i jine architektury? Pokud i jine, jak moc slozity kus kremiku musi byt, abysme tomu uz rikali CPU?

Speaking of which - jsou nekde dostupna cisla kolik CPU celkove proda za rok Intel / AMD / Qualcomm / …? Rozlisuje se v nich OEM vs. retail?

OT: ano, na 90nm a Prescott si vzpominam, a dokud to jenom trochu slo, snazil jsem se drzet se poslednich Northwoodu (IIRC, 4x200MHz FSB, 512k L2, 130nm proces). #nostalgie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel by mohl mít problém, pokud by ten technologický propad trval moc dlouho. Zatím ho drží OEM segment, ale AMD mu začne ukrajovat i tam. A Intel bude muset nabízet větší slevy výrobcům, aby nástup AMD zpomalil. Ale jak bude AMD sílit, tak bude moct nabízet vlastní pobídky a Intel bude muset být čím dál tím agresivnější (levnější), takže mu začnou jít dolů marže. A pak záleží co udělá management. První možností je snížit ziskovost a investovat více do vývoje, aby dohnali technologickou ztrátu a zajistili si budoucí zisky, což se ale akcionářům nebude líbit a taky to znamená si přiznat, že problém existuje (a ten dojem zatím z Intelu moc nemám). Druhou možností je začít okrajovat náklady s cílem udržet zisky, což sice z krátkodobého hlediska bude vypadat dobře na čtvrtletních výkazech, ale do budoucna by to mohlo znamenat opravdu vážný problém. Intel by se tak mohl dostat do začarovaného kruhu - nižší příjmy znamenají nižší investice do vývoje což znamená nekonkurenceschopné produkty a nutnost dále snížit ceny. Navíc u Intelu nejsou zvyklí fungovat v krizovém režimu a na nízkých maržích jako u AMD. A Intelí firemní kultura taky není zrovna z nejzdravějších, aspoň co jsem tak četl. Samozřejmě vše bude záležet i na výrobních kapacitách AMD apod., ale role těch dvou firem by se klidně mohla obrátit - AMD jako technologický lídr a etalon kvality a Intel jako varianta pro chudé...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tezko rict, jestli management Intelu si stale problemy nepripousti, nebo, proste jen navenek drzi korporatni tvar. Ja osobne bych fabuloval, ze spis to druhe.

O Inteli firemni kulture jsem slysel neco ve smyslu, ze cloveka dost vyzdimaji (ja osobne jsem prilis na strane "M" v ramci STEM, mam to jen z doslechu z GATech / MIT, kde se tahle Inteli povest mezi studenti docela casto sklonovala). Shoduje se to s tim, co jsi cetl, nebo mluvis o necem jinem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde spíš o třídní dělení na blue/green badge a věci okolo toho. Blue badge jsou kmenoví zaměstnanci Intelu se všemi výhodami, taková aristokracie a green badge jsou kontraktoři, kteří dělají požadované jednorázové projekty, prostě proletariát. Doporučuju přečíst pár diskuzí na internetu, vztahy mezi těma dvěma skupinama jsou zjevně dost napjaté a v rámci "úspor" se poměr těch pracovníků v posledních letech asi dost vychyluje směrem ke green badge, kteří jsou levnější. Podle mě to dost vysvětluje problémy Intelu s vývojem čehokoliv bez externí pomoci tak od doby 14nm procesu a Skylake procesorů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"bevávalo"

AMD asi chce zatvoriť ústa takým ako ste Vy a preto má kódové mena Navi 2x podľa farebných rýb.
Otázkou je len, či sú to ryby, aby sa o nich nič nevedelo pred vydaním alebo,aby konkurencia bola po vydaní ticho ako ryby.

Ryby nehovoria a kódové mená NAVI2 sú podľa rýb.

A tie správy o tom, že Ampere bude 8nm

Zvěsti o Ampere: 8/10nm herní modely, až o 40 % rychlejší než RTX 2080 Ti
13. 3. 2020
https://diit.cz/clanek/ampere-vznikne-na-8nm-10nm-procesu-prinese-40-vyk...
NVIDIA Ampere GA102: 8nm proces Samsungu a 627 mm čtverečných?
9.7.2020
https://www.svethardware.cz/nvidia-ampere-ga102-8nm-proces-samsungu-a-62...

lebo si to TSMC nechce rozhádzať s AMD
AMD bude do půl roku největším odběratelem 7nm čipů TSMC
6. 1. 2020
https://diit.cz/clanek/amd-bude-do-pul-roku-nejvetsim-zakaznikem-7nm-vyr...

TSMC pro AMD vyvíjí 5nm proces na míru
21. 4. 2020
https://diit.cz/clanek/tsmc-pro-amd-vyviji-5nm-proces-na-miru

Ale na Samsung má AMD tiež "páky"

AMD GPU pro Samsung je 2,5× rychlejší než Snapdragon 865
4. 5. 2020
https://diit.cz/clanek/amd-gpu-pro-samsung-je-rychlejsi-nez-snapdragon

Samsung si licencoval grafickou architekturu RDNA od AMD
4. 6. 2019
https://diit.cz/clanek/samsung-si-licencoval-grafickou-architekturu-rdna...

První mobily s integrovanými Radeony vydá Samsung v roce 2021
8. 8. 2019
https://diit.cz/clanek/mobily-s-radeony-vyda-samsung-v-roce-2021

"Navy Flounder" Is The Newest AMD Navi 2 GPU Being Added To The Linux Driver
Written by Michael Larabel in Radeon on 16 July 2020

The codename, like Sienna Cichlid, is the Linux naming convention currently being used by the AMD Linux team of a color followed by a fish species
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=AMD-Radeon-Navy-Flou...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O molocha nie je nutné sa báť a má stále dosť fanúšikov, takže z kopca to s ním nepôjde ešte dosť dlho (aj keď % AMD CPU stúpajú).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jiz dnesni smesne 56 sekundove a jeste zravejsi plus vysoko nacenene a nedostupne Comet Lake procesory procesorum AMD Ryzen 3000 serie nekonkuruji, sem vazne zvedav cim chce intel konkurovat nadchazejicim 4000 Ryzen-um, nicim, vsechno se jede podle nove zavedenych pravidel:

-14/10nm
-ted pry lidem 8 jader staci(Comet Lake pro mobilni nasazeni, Tiger Like)
-omezeni na instrukcnich setech, dale zadne HT/SMT a tez nizke TDP(idiotska kombinace s Atomy)
-zas a nove novy socket LGA 1700
-PCI-Express 4 verze v nedohlednu

I 3 generace 10nm intelího procesu nezvlada vysokou denzitu, dale pri vysokych taktech je jeste zravejsi nez 14nm a chyba navrhu nástupního serveroveho Ice Lake dokonce donutila intel vypnout usporne stavy a to konkretne C1E až C6, samozrejme bezpecnostni slabiny zustaly ala Skylake, cena tohoto paskvilu tez bude lidova, pak si rikam kdy ten intel konecne padne na hubu, neco mi rika ze to bude jiz coskoro, OEM silne vazane smlovy mu konci a velci vyrobci jiz nemaji tolik ochoty cekat na neco neustale odkladaneho.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Intel nemá čím konkurovat, takže bude škodit, jak jen to půjde. Peněz na to má dost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mě lehce rozesmutnila tahle větička: "Výrobní objemy 7nm procesu TSMC dostupné Nvidii jsou omezené".
Naivně jsem doufal, že by snad nemuseli s touto generací výrazně dražovat.
Teď mi přijde, že nvidia si přidá další vrstvičku "prémiovosti", aby snad náhodou neměli propad v tržbách.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Propad v tržbách jistě mít nebudou, nVidia (& Intel) fans jim to rádi zaplatí. Nicméně AMD by tak mohla získat i vyšší podíl na prodejích GPU, krom procesorů, kde je nyní na koni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uvidime jaky vykon obe firmy nabidnou snad se obe nove generace povedou podle me musi, aby nabidli neco navic oproti konzolim ono si koupit za 500ē jenom grafiku nebo celou konzoli je rozdil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, ceny grafik se dostaly do naprosto nesmyslných výšin.
Už je to spíš duopol než nějaká konkurence, opravdu smutné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Se stejným smutkem jsem nedávnou brouzdal dobovou recenzí Radeonu HD 6990 dvoučipového totálního hi-endu za cca 14 000,- před 9 lety... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Siria sa drby ze Samsung ponukol nVidii vyrazne lepsie ceny ako TSMC. Ak je to pravda tak nVidia bude zas v poriadnom baliku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NO, Nvidia chtěla zatlačit TSMC ať jim zlevní a to se jim nepovedlo. Ostatní zabrali kapacity a Samsung má horší proces, takže musí být levnější...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.