Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První mobily s integrovanými Radeony vydá Samsung v roce 2021

Začátkem července ohlásila AMD podepsání licenční smlouvy se Samsungem. Tomu poskytne grafickou architekturu RDNA ve formě na míru upravené pro mobilní nasazení. Nyní Samsung naťuknul, co plánuje…

Pokud to vezmeme stručně, ale od historického počátku, tak ještě samostatná ATi představila v roce 2002 značku Imageon určenou grafickým čipům pro telefony. Roku 2005 představil Samsung svůj SPH-V7800, což byl velmi vybavený telefon s 5,2Mpix fotoaparátem(!) a 3× optickým(!) zoomem. Na tu dobu něco nevídaného. Grafickým srdcem novinky byl právě Imageon. Roku 2006 získala divizi Imageon (společně s celou ATi) společnost AMD. Na přelomu roku 2008 a 2009 prodala AMD divizi Imageon Qualcommu. Ten přejmenoval Imageon na Adreno (přesmyčka Radeon) a vybavil jím vlastní SoC. Když později začala Adrenu docházet technologická „šťáva“ a původní architektura již na konkurenci příliš nestačila, rozhodl se Qualcomm získat šéfarchitekta grafické divize AMD, Erica Demerse, který znovu rozjel vývoj. Těžké to Qualcomm asi neměl, šlo o éru Roryho Reada, který tehdy rozhodl propustit 10% zaměstnanců bez ohledu na divizi, ořezat finance na výzkum a vývoj a celkově utlumit vývoj grafických čipů.

ATi Imageon Samsung SPH-V7800

To už je vedlejší - podstatné je, že mnohé telefony Samsung po léta stavěly na grafice od AMD / ATi a to ať už původně v podobě přímého odběru Imageonů od ATi (později možná ještě krátce od AMD) nebo v podobě odběru SoC od Qualcommu, jehož integrované grafiky jsou opět derivátem (a později potomkem) této architektury.

Pro Samsung je ale zřejmě výhodnější vybavit vlastní čipy licencovanou architekturou a zvýšit jejich žádanost tímto způsobem, než nakupovat u Qualcommu a financovat tak svého (byť jen v některých ohledech) konkurenta. Na otázku se týkající se těchto záměrů reagoval Samsung na finanční konferenci slovy:

K Vaší druhé otázce ohledně partnerství s AMD. Jak víte, AMD je dlouhodobě lídr, především v oblasti GPU, již od časné éry osobních počítačů a je jedním z technologických lídrů. Myslíme si, že díky tomuto partnerství budeme schopni využít konkurenceschopnost grafických jader AMD ke zvýšení výkonu nejen našich mobilních SoC, ale i v jiných směrech využití. Pokud zohledníme obvyklý čas potřebný ke zpracování technologie, očekáváme, že [nová] GPU architektura bude zahrnuta do produktů, které se chystáme vydat za zhruba dva roky.

Znamená to, že Samsung předběžně očekává nasazení prvních produktů s RDNA někdy v polovině roku 2021. Dále potvrzuje, a to je velmi zajímavé, že nepůjde pouze o mobilní SoC. To otevírá poměrně rozsáhlé možnosti pro spekulace. Třeba na téma konzolí, případně integrace RDNA do televizorů, ze kterých by snadno mohl vytvořit jakousi konzoli ve výkonnostním segmentu, ve kterém je v současnosti např. Nintendo Switch (ARM SoC). Technologická a produktová základna Samsungu je ale velmi široká, takže se můžeme dočkat i zajímavějších nápadů na implementaci.

Závěrem se vrátíme na začátek. Telefon SPH-V7800 s grafickým jádrem ATi / AMD vydal Samsung v roce 2005, takže telefon chystaný na rok 2021 bude v podstatě návratem k původní spolupráci po dlouhých 16 letech.

Diskuse ke článku První mobily s integrovanými Radeony vydá Samsung v roce 2021

Pátek, 9 Srpen 2019 - 10:00 | Bonfire | ATI Imageon měly ve své době i mobily co se...
Pátek, 9 Srpen 2019 - 09:40 | aa bb | Problemom by asi nebol ani cip, ani spotreba ale...
Pátek, 9 Srpen 2019 - 09:35 | aa bb | Nie nechce. Linux on DeX respektive samotny DeX...
Čtvrtek, 8 Srpen 2019 - 23:22 | DDR0 | myslí něco na způsob tehdejších x86 Atom čipsetů...
Čtvrtek, 8 Srpen 2019 - 18:59 | Jindřich | A s tím i vše, co x86 zákonitě obnáší? Průhledné...
Čtvrtek, 8 Srpen 2019 - 16:48 | shipo | Mohli by tam podstrčit jedno Zen Core, chtělo by...
Čtvrtek, 8 Srpen 2019 - 15:54 | Peter Fodrek | Samo Sung to chce hlavne pre Linux on DeX...
Čtvrtek, 8 Srpen 2019 - 15:20 | Jon Snih | Dobrá šance pro AMD. Samsung je dobrý tahoun a...

Zobrazit diskusi