Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sluchátka Teac PowerMax HP-10 s prostorovým 5.1 zvukem - recenze

Sluchátka Teac PowerMax HP-10 s 5.1 zvukem
Že už dávno nerecenzujeme jen vypalovačky, vám zřejmě neuniklo. Tentokrát jsme se podívali na zoubek 5.1 sluchátkům Teac PowerMax HP-10. Říkáte si, co to zase bude za blbost, prostorový zvuk ve sluchátkách? Nebojte, nejde o pseudo-5.1 zvuk, tato sluchátka jsou opravdu vybavena předními, zadními a středovými reproduktorky a také něčím, co by se při troše dobré vůle dalo nazvat subwoofer. Zajímá vás, jak to vypadá, jak to funguje, jak to hraje a hlavně zda to skutečně produkuje prostorový zvuk? V této vpravdě netradiční recenzi se vám na tyto otázky pokusím odpovědět.

Kapitoly článků

1.  Obsah balení a specifikace
2.  Zesilovač
3.  Sluchátka
4.  Jak to hraje
5.  Hodnocení

Obsah balení

Způsob balení

Teac PowerMax HP-10: Otevřená krabiceTeac PowerMax HP-10: KrabiceSluchátka jsou s příslušenstvím v zvláštní černé krabici. Zvláštní proto, že krabice na sobě nemá ani zmínku o tom, co by mohlo být uvnitř (prostě takové černá skříňka). Izolační páska s nápisy TEAC zřejmě nebude standardní součást balení (už jen proto, že nevypadá zrovna vzhledně). V tomto případě se totiž jedná o předprodejní vzorek, takže na pultech budou sluchátka v poněkud hezčím balení. V krabici o rozměrech zhruba 37 × 25 × 11 centimetrů je pohodlně napěchováno vše, co je potřeba, přičemž sluchátka jsou uložena v jakési textilní vystýlce.

Co je v krabici

Teac PowerMax HP-10: Obsah baleníPokud vybalíme vše z krabice, nalezneme vedle sluchátek s delší šňůrou také přídavný mikrofon, nemálo propojovacích kabelů, napájecí adaptér, českou příručku uživatele a zesilovač na ovládání hlasitosti.

Protože komponent je více, podíváme se na ně jednotlivě. Začnu u manuálu neboli Příručky uživatele. Ta je dodávána pouze v češtině, a to ve formě šesti napůl přeložených A4 listů (prakticky nesešitý sešit). Popis použití sluchátek a zapojení všemožných kabelů je dostatečně dobře popsán i přesto, že se zjevně jedná o ne příliš stylisticky vyvedený překlad z angličtiny. Popisy jsou doplněny názornými obrázky (bohužel pouze černobíle). Ne všechno je popsáno dokonale, ale řekněte mi, kdo z vás čte manuály (přiznám se, že já ano, ovšem dle Murphyho zákonu, tedy až když selžou všechny pokusy). Mohu vás však trochu uklidnit: Manuál v tomto provedení také není finální. V prodávaném produktu má být klasické verze v šesti jazycích (samozřejmě včetně češtiny).

Sluchátka

Teac PowerMax HP-10: SluchátkaSamotná sluchátka (aneb jak já s oblibou říkám sluchavky) zabírají v krabici největší část. Pokud jste si na předchozím obrázku všimli, že sluchátka mají na sobě mikrofon, vězte, že je odnímatelný (nandavací a sundavací). O provedení sluchátek se budeme bavit ještě dále. V tuto chvíli za zmínku stojí bez několika centimetrů 4 metry dlouhá šňůra, na které je u sluchátek šikovný regulátor hlasitostí (pozn.: dlouhé í na konci není překlep, důvod brzy zjistíte).

Mikrofon

Teac PowerMax HP-10: Přídavný mikrofonPřídavný mikrofon je v tomto případě bonusem pro některé hráče her (s prostorovým zvukem), kteří mezi sebou komunikují hlasem (... zabij tamtu příšeru .... ne, tu už zabíjí Franta ... tu si zabte sami blbouni, nemám náboje...). V takovém případě může být velice užitečný. Jeho šňůra je stejně dlouhá, jako u sluchátek, nasadit se dá na obě strany, tedy jak nalevo tak napravo. Tyčinka, na jejímž konci je samotný mikrofon umístěn, je velmi pěkně ohebná a v ohnutém stavu dobře drží tvar. Sice nedosáhne přímo před ústa, ale to nevadí, i tak vás uslyší velmi dobře (ostatně mikrofon přímo před ústy není příliš vhodný, řekl bych, že takto trochu stranou je to akorát). Tendence ze sluchátek upadnout jsem nezaregistroval, drží docela obstojně. Jak jej na sluchátka správně nasadit, se však v příručce neuvádí. Naštěstí nejde o nic složitého.

Zesilovač

Teac PowerMax HP-10: ZesilovačTento drobný zesilovač přivádí a zesiluje připojené výstupy z počítače nebo domácího kina do sluchátek s možností regulace hlasitosti pro všechny kanály současně. Vedle 5.1 zvuku umožňuje do sluchátek přivést i klasické stereo např. z CD přehrávače a podobně, přičemž v tomto režimu zvýrazňuje velmi nízké frekvence ve vibračních reproduktorech (subwooferech). Stejně tak jako samotná sluchátka si později i tento zesilovač probereme poněkud podrobněji. Jen pro doplnění: ty dva konektory dole na předním panelu jsou pro sluchátka a opravdu je možné připojit dvoje (do každého jedny). Ostatní konektory (zdířky pro 3,5mm jack a napájení) jsou vzadu.

Napájecí adaptér

Teac PowerMax HP-10: Napájecí adaptérNapájecí adaptér není ničím zvláštní, jedná se o klasické trafíčko, jaké můžete nalézt prakticky u kdejakého běžného přístroje. Štítek, který je na jeho hřbetu, můžete vidět na zvětšeném obrázku po kliknutí na malý vpravo. Šňůra napájecího adaptérů je nepatrně přes dva metry dlouhá.

Prodlužovací šňůra k mikrofonu

Teac PowerMax HP-10: Prodlužovací šňůra k mikrofonu Z předpokladu, že šňůry od mikrofonu a sluchátek jsou stejně dlouhé a k zesilovači navíc vedou další kabely od přístroje (zde nejspíše počítače), musel zřejmě výrobce vycházet, když přibalil i prodlužovací šňůru k mikrofonu. Prakticky jde o metr a půl dlouhý kablík s konektory jack 3,5 mm samec –> samice, ovšem stereo skrze něj pustit nejde (patrně v něm vedou pouze dva vodiče, čili je použitelný skutečně jen pro mikrofon).

Spojovací kabel k TV

Teac PowerMax HP-10: Spojovací kabel k TV Dle manuálu se tento kabel nazývá „spojovací kabel k TV“. Jde o klasickou 1,5 metru dlouhou šňůru, na jejímž jednom konci je 3,5mm stereo jack a na opačném dva RCA (CINCH) konektory. Používá se typicky k propojení např. z televizního výstupu či videa do zesilovače ke sluchátkům.

Přechodka na stereo pro sluchátka

Teac PowerMax HP-10: Přechodka na stereo pro sluchátkaŠňůra vedoucí od sluchátek má atypický 9pinový konektor a tato malá přechodka umožní zapojit je jako běžná stereo sluchátka do klasické stereo zdířky. Dva kanály tak přivádí současně do předních i zadních reproduktorů a pro mě nepochopitelně přivádí také levý kanál do středových reproduktorů. Subwoofer v tomto režimu není využit. Pokud byste jej chtěli zaměstnat, je třeba mezi přehrávač a sluchátka vřadit již zmiňovaný zesilovač a použít vstup AUX. Zesilovač totiž nízké frekvence přidává právě do subwooferů a zvuk má o poznání více basů.

Spojovací kabel 5.1

Teac PowerMax HP-10: Spojovací šestikanálový kabelTato 1,5 metru dlouhá šňůra je poskládaná ze tří stereo propojovacích kabelů osazených na obou koncích 3,5mm stereo jackem. Typické použití najde při propojení 5.1 zvukové karty v PC se zesilovačem. Konektory jsou barevně označené právě tak, jak tomu bývá na mnoha základních deskách s integrovanou šestikanálovou zvukovkou. V celém kabelu je každý zvukový kanál veden samostatným stíněným vodičem.

Prodlužovací kabel USB

Teac PowerMax HP-10: Prodlužovací (napájecí) USB kabelV manuálu je tento kabel popsán jako „Prodlužovací kabel USB“. Toto označení mi přijde poněkud zavádějící, neboť plní funkci napájecího kabelu. Ano, zesilovač lze napájet z USB portu vašeho počítače. Žádná data tudy neprobíhají, zesilovač si skutečně bere jen šťávu. Pokud jste se podívali na parametry napájecího adaptéru, všimli jste si, že dává 7,5 V. USB port v PC však dává pouze 5 V. Pravda je taková, že i 5 V z USB portu zesilovači pohodlně stačí. Výhoda je zřejmá: Nemáte-li volnou elektrickou zásuvku v „psovi“ („jezevčíkovi“ nebo prostě „vícezásuvkové prodlužovačce“), prostě připojíte USB kabel a napájení je vyřešeno. Řešení by to bylo vskutku elegantní kdyby nemělo jednu vadu na kráse: Přes napájení z USB sběrnice se vám do sluchátek dostane spousta nežádoucího šumotu. Bezpečně jsem i při reprodukované hudbě slyšel, jak si pevný disk povídá s IDE sběrnicí a myš s PS/2 portem.

5.1 kabel pro redukci výstupu z DVD přehrávače (či domácího kina)

Teac PowerMax HP-10: 5.1 kabel pro redukci výstupu z DVD přehrávTato propojka udělá na straně domácího kina ze samičích CINCH konektorů zdířky pro 3,5mm jack kolíky. Poté je možné připojit sluchátkový zesilovač spojovacím 5.1 kabelem.

Výstupní 5.1 kabel

Teac PowerMax HP-10: Výstupní 5.1 kabelTato přechodka se používá pro výstup ze sluchátkového do dalšího zesilovače, případně 5.1 reproduktorům. Zesilovač ke sluchátkům má vzadu vedle vstupů také výstupy, což se hodí, pokud chcete nechat zapojené i 5.1 reproduktory. Máte-li tedy na domácím kině výstupy ve formě konektorů CINCH, zapojíte do nich sluchátkový zesilovač, do něj tento propojovací kabel a z něj máte opět k dispozici výstupy na CINCH konektorech.

Specifikace

5.1 kanálový zesilovač
Kompatibilní k DVD, PC, VCD, CD, TV, MP3, CD-R, CD-DA
Vstupy audio AUX (Stereo) 1 sada
DVD (kanály 5.1) 1 sada
Výstupy audio 6 kanálů 1 sada
Specifikace
audiosystému
přední, zadní a středový reproduktor 20 Hz až 20 kHz
Subwoofer 20 Hz až 120 Hz
Poměr signálu / rušivého napětí >= 80 dB
Výběr kanálů > -60 dB
Činitel harmonického zkreslení < 0,5%
Napájecí zdroj AC/DC napájecí zdroj 230 VAC / 7,5 VCD, 500 mA, 3,75 W
Elektrická přípojka USB 5,0 V, 500 mA, 2,5 W
Rozměry (Š × H × V) 90 × 155 × 143 mm
Hmotnost zesilovače cca 450 g
Pracovní teplota 0 ºC až 40 ºC
Relativní vlhkost (provoz) < 90%
hmotnost kabelu cca 450 g
5.1 kanálová sluchátka
Výkon 6 × 500 mW
Hmotnost cca 300 g
Přední reproduktor průměr 40 mm
impedance 64 Ohm
frekvenční rozsah 20 Hz až 20 kHz
Zadní reproduktor průměr 30 mm
impedance 32 Ohm
frekvenční rozsah 20 Hz až 20 kHz
Středový reproduktor průměr 30 mm
impedance 32 Ohm
frekvenční rozsah 20 Hz až 20 kHz
Subwoofer (vibrační funkce) průměr 30 mm
impedance 8 Ohm
frekvenční rozsah 20 Hz až 120 Hz
Mikrofon
Typ elektretový mikrofon 9,7 mm
Hmotnost cca 30 g
Směrový účinek všesměrový
Impedance 2,2 kOhm ±15%
Citlivost 60 dB ±2 dB
Frekvenční rozsah 30 Hz až 16 kHz
Pracovní napětí 4,5 V

Pozn.: Specifikace je opsána z Příručky uživatele.

Kapitoly článků
1.  Obsah balení a specifikace
2.  Zesilovač
3.  Sluchátka
4.  Jak to hraje
5.  Hodnocení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sluchátka Teac PowerMax HP-10 s prostorovým 5.1 zvukem - recenze

Pondělí, 25 Červenec 2005 - 23:27 | Anonym | figi: tak to pochybujem.. keby emulacia 3d nieco...
Čtvrtek, 2 Červen 2005 - 12:35 | Anonym | Mno, tak jsem je nakonec vratil..a koupil si v...
Středa, 18 Květen 2005 - 15:13 | hodná Jaroslava | Dotaz: Můžete mi někdo poradit obchod kde si mohu...
Pátek, 6 Květen 2005 - 20:12 | Anonym | To calimero Hugozor etc. Ty vibrace jsou v...
Čtvrtek, 7 Duben 2005 - 17:21 | Pavel Wehrberger | To: Calimero - mam stejny problem s temi basy (...
Středa, 26 Leden 2005 - 21:59 | Jan Kral | Chcel by som sa spytat, ako sa sprava tento...
Neděle, 19 Prosinec 2004 - 15:23 | cerf | Šum Tak uz jsem ten sum vyresil. Staci kdyz na...
Pondělí, 29 Listopad 2004 - 09:55 | Anonym | Tak ten sum uz jsem vyresil. Bylo to tim, ze jsem...
Pondělí, 29 Listopad 2004 - 00:51 | Anonym | &nbsp;Ahoj, koupil jsem si tyhle sluchátka a...
Neděle, 31 Říjen 2004 - 10:54 | Anonym | Hmm... tak po přečtení tohoto testu už opravdu...

Zobrazit diskusi