Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zesilovač

Sluchátka Teac PowerMax HP-10 s 5.1 zvukem
Že už dávno nerecenzujeme jen vypalovačky, vám zřejmě neuniklo. Tentokrát jsme se podívali na zoubek 5.1 sluchátkům Teac PowerMax HP-10. Říkáte si, co to zase bude za blbost, prostorový zvuk ve sluchátkách? Nebojte, nejde o pseudo-5.1 zvuk, tato sluchátka jsou opravdu vybavena předními, zadními a středovými reproduktorky a také něčím, co by se při troše dobré vůle dalo nazvat subwoofer. Zajímá vás, jak to vypadá, jak to funguje, jak to hraje a hlavně zda to skutečně produkuje prostorový zvuk? V této vpravdě netradiční recenzi se vám na tyto otázky pokusím odpovědět.

Kapitoly článků

2.  Zesilovač
3.  Sluchátka
4.  Jak to hraje
5.  Hodnocení
Zadní konektory

Nejprve se trochu netradičně podíváme dozadu, abychom věděli, co s tím pak vpředu můžeme dělat (ostatně přední ovládací panel jsme už viděli).

Teac PowerMax HP-10: Konektory na zadní straně zesilovače

Horní konektor AUX slouží k připojení stereo vstupu do zesilovače. Ten jej pak nějakým způsobem rozkládá a pouští do všech reproduktorů, tedy předních, zadních, středových i vibračních. Další dva konektory jsou určeny pro připojení předních a zadních reproduktorů, třetí připojuje středové a vibrační reproduktory. Zbylá trojice konektorů je určena pro výstup na další zařízení, např. soustavu 5.1 reproduktorů.

Tmavý konektor netřeba dlouze představovat, sem připojíte napájení z přiloženého zdroje. A pokud nemáte u počítače zrovna volnou elektrickou zásuvku, máme tu dva veselé USB porty. Jeden z nich (jedno který) připojíte do USB portu v PC, druhý vám zbude pro připojení dalšího zařízení, takže napájením zneužitý USB port v PC máte stále k dispozici. Jak si později ukážeme, v zesilovači není žádný USB hub nebo něco podobného, piny jsou v konektorech jednoduše propojeny 1:1, zem a +5V jsou použity pro napájení zesilovače. Jen je třeba dávat pozor, abyste z takto využitého USB portu nechtěli odebírat příliš mnoho proudu. USB porty dávají teoreticky 0,5 A, což je přesně hodnota, kterou si podle specifikace cucne právě zesilovač. Takže teoreticky byste už neměli nic připojovat (praxe však bývá jiná, určitě to znáte).

Přední panel

Připomeňme si znovu ovládací panel na přední straně zesilovače.

Teac PowerMax HP-10: Přední panel zesilovače

Funkci horního tlačítka netřeba nějak zvlášť rozebírat, prostě zapíná a vypíná zesilovač. Stejně tak jasná je funkce otočného knoflíku pod ním (co byste asi tak řekli, že to může být? Kdo neuhádl ovládání hlasitosti, ať si PowerMax HP-10 raději nekupuje).

Tlačítko pod ovládáním hlasitosti slouží k přepínání vstupů, které jsme viděli na zadní straně. Zamáčknutím tlačítka volíte stereo vstup AUX, vymáčknutím 5.1 vstup. Do 5.1 výstupu jde taktéž vstup, který je takto zvolen.

Teac PowerMax HP-10: Zapojený sluchátkový konektor do zesilovačeSpodní konektory jsou určeny pro samotná sluchátka. Jistě vám neuniklo, že mají dost pinů. Inu, pro přivedení 5.1 zvuku do sluchátek je potřeba více vodičů. Na předním panelu zesilovače jsou konektory dva, takže pokud si koupíte dvoje sluchátka, můžete si např. film z DVD ve vašem domácím kině vychutnat nerušeně ve dvou. Že by se sluchátka dala pořídit samostatně, jsem však jaksi nezaregistroval, ale třeba to jde.

Pokud byste chtěli sluchátka přímo připojit do běžného stereo konektoru, máte možnost použít již zmíněnou redukci. Do té na jedné straně zapojíte konektor od sluchátek a na druhé je připraven klasický stereo 3,5mm jack. V takovém případě doporučuji na šňůře od sluchátek ztlumit středové reproduktory, protože redukce do nic z mě nepochopitelných důvodů pouští levý kanál. Prakticky tak vzniká situace, kdy levý kanál vám jde dopředu a dozadu vlevo a do obou středů. Pravý jde pak pouze do předního a zadního pravého reproduktoru. A subwoofery se, jak jsem též uvedl, nevyužívají vůbec.

Indikační LEDky

Speciální kapitolku věnuji indikačním LEDkám. Ty jsou podle mého názoru spíše na parádu a to ještě hodně nepovedenou. Na obrázku názorně vidíte, kdy které LEDky svítí (jen pro informaci: zamáčknuté tlačítko samozřejmě drží samo, z důvodu omezení velikosti souboru má obrázek jen dva snímky).

Teac PowerMax HP-10: Přepínání vstupů na zesilovači

Jasně vidíte, že při zapnutém vstupu AUX (zamáčknuté tlačítko) svítí tři červené LEDky L, R a SUB (čili levý a pravý kanál plus subwoofer). Ve skutečnosti však jde zvuk také do středů (sem jde opravdu zmixovaný levý i pravý kanál) a po levém a pravém kanálu do zadních reproduktorů. Při zapnutém 5.1 vstupu jsou pak aktivní všechny LEDky, rozsvítí se tedy navíc tři oranžové SL, SR a C (levý a pravý surround neboli zadní reproduktory a středové). Červené tedy svítí neustále, oranžové jen je-li zapnut 5.1 vstup. Uvnitř jsou klasické 3mm LEDky a svítí poměrně dost, v šeru s přehledem suplují menší svítilnu.

Teac PowerMax HP-10: Extrémně svítící LEDky

Vnitřek zesilovače

Předpokládám, že jste vůbec neměli strach, že bych se nepodíval do vnitřku zesilovače. Po pravdě řečeno, dobývá se do něj špatně, protože je vzadu slepen štítkem označujícím konektory. No, nic není nemožné, pojďte se podívat, jak to uvnitř vypadá.

Teac PowerMax HP-10: Vnitřek zesilovače

Integrovaný zesilovač YD2882Konstrukce dosti jednoduchá, základem jsou tři malí broučci od čínského výrobce WuXi YouDa Electronics Co., Ltd, což jsou dvoukanálové zesilovače. Pokud byste se o nich chtěli dozvědět více, patrně budete nanejvýš tak úspěšní, jako já. Z Google po zadání „YD2822 amplifier“ vypadne odkaz na PDF dokument vedoucí přímo k výrobci, stránky jsou však aktuálně nefunkční. V Google cache se nachází pouze html přepis onoho PDF dokumentu, ze kterého já osobně mnoho nevyčtu.

Teac PowerMax HP-10: Konentor USB pro napájení (zevnitř)Kromě tří zesilovačů podpořených kondenzátory vidíme další součástky a pak také dlouhý přepínač, který je z předního panelu přístupný jako tlačítko pro volbu vstupu. Vpravo nahoře je samozřejmě spínač napájení a pod ním ovládání hlasitosti, na kterém je vidět, že ovládá všech 6 kanálů současně. Vpravo dole jsou potom USB konektory, které (jak je vidět na velkém obrázku) skutečně pouze přivádějí napájení do zesilovače a mají pro sebe samostatný kousek plošného spoje.

Teac PowerMax HP-10: Těžítko ze zesilovačePoměrně zajímavé je těžítko na spodku zesilovače. To plní dvě funkce: Jednak zvyšuje stabilitu samotného přístroje snížením těžiště a jednak dodává zákazníkovi pocit, že „uvnitř něco je“. Těžítko samotné totiž tvoří bezmála polovinu váhy celého zesilovače. Zkusil jsem, jakým způsobem toto těžítko chrání přístroj např. proti převrácení. Sami na obrázcích vidíte, že převrhnout zesilovač lze opravdu jen při notné dávce nešikovnosti. Při naklonění na druhém obrázku jsem musel přístroj podložit jednou podložkou pod myš, protože bez ní se po stoličce posunoval tak rychle, že jsem jej nestihl vyfotit. S podložkou se posunoval výrazně pomaleji (docházelo tedy k posuvu, nikoli převrhnutí).

Teac PowerMax HP-10: Zesilovač v normální poloze Teac PowerMax HP-10: Zesilovač v krajně nakloněné poloze

Co se týče předního panelu, na něm je zvláštní pouze jedna drobnost: Při pohledu proti světlu vykazuje tmavě červenou průsvitnost. Na druhém obrázku potom vidíte samotné LEDky, které prostě jen tak sedí pod předním panelem.

Teac PowerMax HP-10: Červeně průsvitný přední panel zesilovače Teac PowerMax HP-10: LEDky v předním panelu zesilovače

Kapitoly článků
2.  Zesilovač
3.  Sluchátka
4.  Jak to hraje
5.  Hodnocení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sluchátka Teac PowerMax HP-10 s prostorovým 5.1 zvukem - recenze

Pondělí, 25 Červenec 2005 - 23:27 | Anonym | figi: tak to pochybujem.. keby emulacia 3d nieco...
Čtvrtek, 2 Červen 2005 - 12:35 | Anonym | Mno, tak jsem je nakonec vratil..a koupil si v...
Středa, 18 Květen 2005 - 15:13 | hodná Jaroslava | Dotaz: Můžete mi někdo poradit obchod kde si mohu...
Pátek, 6 Květen 2005 - 20:12 | Anonym | To calimero Hugozor etc. Ty vibrace jsou v...
Čtvrtek, 7 Duben 2005 - 17:21 | Pavel Wehrberger | To: Calimero - mam stejny problem s temi basy (...
Středa, 26 Leden 2005 - 21:59 | Jan Kral | Chcel by som sa spytat, ako sa sprava tento...
Neděle, 19 Prosinec 2004 - 15:23 | cerf | Šum Tak uz jsem ten sum vyresil. Staci kdyz na...
Pondělí, 29 Listopad 2004 - 09:55 | Anonym | Tak ten sum uz jsem vyresil. Bylo to tim, ze jsem...
Pondělí, 29 Listopad 2004 - 00:51 | Anonym |  Ahoj, koupil jsem si tyhle sluchátka a...
Neděle, 31 Říjen 2004 - 10:54 | Anonym | Hmm... tak po přečtení tohoto testu už opravdu...

Zobrazit diskusi