Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sluchátka

Sluchátka Teac PowerMax HP-10 s 5.1 zvukem
Že už dávno nerecenzujeme jen vypalovačky, vám zřejmě neuniklo. Tentokrát jsme se podívali na zoubek 5.1 sluchátkům Teac PowerMax HP-10. Říkáte si, co to zase bude za blbost, prostorový zvuk ve sluchátkách? Nebojte, nejde o pseudo-5.1 zvuk, tato sluchátka jsou opravdu vybavena předními, zadními a středovými reproduktorky a také něčím, co by se při troše dobré vůle dalo nazvat subwoofer. Zajímá vás, jak to vypadá, jak to funguje, jak to hraje a hlavně zda to skutečně produkuje prostorový zvuk? V této vpravdě netradiční recenzi se vám na tyto otázky pokusím odpovědět.

Kapitoly článků

2.  Zesilovač
3.  Sluchátka
4.  Jak to hraje
5.  Hodnocení
Vzhled

Teac PowerMax HP-10: Sluchátkový 9pinový konektorJak jsem již uvedl, sluchátka mají zhruba 4 metry dlouhou přívodní šňůru zakončenou 9pinovým konektorem. Jeho tmavý povrch je zrcadlově lesklý a provedení dává tušit, že vodiče v kabelu nějaký čas nepřelomíte. Přívodní šňůra vede do levého sluchátka, do pravého jsou vodiče vedeny uvnitř jedné z pružných nosných tyčinek (či jak to nazvat). Vedle nich je mezi sluchátky natažený zvláštní flexibilní pásek, který se sám nenatahuje, ale uvnitř má nějaké dvě nenápadné pružinky. Jejich napínáním se vysouvá plastový pásek přidělaný na obou koncích v místech, kde ústí pružné nosné tyčinky. Celý pásek sedí na hlavě poměrně příjemně, přičemž jeho pružnost je akorát tak vyvážena, aby sluchátka nespadávala dolů a nebyla tahána vzhůru.

Teac PowerMax HP-10: Nenapnutý středový pásek sluchátek Teac PowerMax HP-10: Napnutý středový pásek sluchátek

Pružnost nosných tyčinek je vzhledem k váze sluchátek 300 g vyvážena tak, aby sluchátka nepadala a uživateli nepřipadala hlava jak v lisu. Moje bezdrátová sluchátka vyvíjí na hlavu možná menší tlak, ovšem ta nesedí kolem uší, ale na nich. Do sluchátek HP-10 zapadnou kompletně celé uši, takže se uvnitř neohýbají a celý tlak při nasazení spočívá na lebce. Jedinou nevýhodou je prakticky nulová naklonitelnost sluchátek. Sice to na první pohled vypadá, že s naklonitelností výrobce počítal, naklánět se však skutečně skoro vůbec nedají, spodní částí sluchátek ve směru dovnitř už pak ani omylem. Na obrázku je sluchátko nakloněno za použití násilí, jenž by rozhodně nemělo být běžné.

Teac PowerMax HP-10: Nenakloněné sluchátko Teac PowerMax HP-10: Násilím nakloněné sluchátko

Vzhledem k nemožnosti naklonit sluchátka na opačnou stranu, než ukazuje druhý obrázek, může na širší hlavě vzniknout problém jejich tlaku převážně na spánek, což může být pro některé uživatele nepříjemné. Teac PowerMax HP-10: Sluchátko Každopádně mě sluchátka připadala vcelku padnoucí (zřejmě nemám hlavu jak pátrací balón), protože jsem však zvyklý na jiný typ, který nesedí na lebce, ale na uších, musel jsem si chvilku zvykat. Zejména pro mě byl nezvyklý pocit kompletně schovaných uší a fakt, že mi sluchátka sedí na pantu spodní čelisti. Posléze jsem si na to zvykl a musím říci, že schování celých uší je skoro lepší, u 5.1 sluchátek je to však z funkčního hlediska v podstatě nezbytnost.

Nemálo choulostivé téma bývá materiál, se kterým je v kontaktu hlava při nasazených sluchátkách. V tomto případě se jedná o na dotek poměrně příjemnou jemně chlupatou látku, která nevadí ani při dlouhodobějším nasazení. Uvnitř sluchátek je potom molitanová vrstva potažená jemnou pružnou tkaninou (pravděpodobně z nějaké umělé hmoty), se kterou vaše uši přijdou do styku jen minimálně (ve sluchátkách je určité množství prostoru).

Ovladač hlasitostí

Teac PowerMax HP-10: Ovladač hlasitostí na šňůře u sluchátek

Velice sympatický je ovladač hlasitosti umístěný na šňůře několik desítek centimetrů od sluchátek. Poměrně snadno zde můžete regulovat hlasitost zvlášť pro přední, zadní, středové a vibrační reproduktory. Otočné potenciometry jsou vybaveny stupnicí od 0 do 10, takže lze orientačně zjistit, na kolik je ten který knoflík otočen.

Mikrofon

Teac PowerMax HP-10: Sluchátka s mikrofonem

Přídavný mikrofon jde lehce a přitom celkem stabilně nasadit jak na pravou, tak levou stranu sluchátek. Tyčinka, na jejímž konci je samotný mikrofon umístěn, je tvarovatelná a při určitém nastavení drží tvar docela slušně a nemá tendenci se ohýbat jinak, než uživatel vyžaduje. Zapojení mikrofonu jde zcela mimo zesilovač, připojuje se zpravidla přímo do příslušného konektoru ve zvukové kartě počítače či jiných zařízení. Nestačí-li 4metrová šňůra, lze ji o metr a půl ještě nastavit.

Teac PowerMax HP-10: Sluchátka s mikrofonem v praxi

Co se kvality zvuku, který je mikrofon schopen zaznamenat, týče, připadá mi výrazně lepší než kdejaký vestavěný např. v monitorech a běžných levnějších sluchátkách. Jeho citlivost je poměrně slušná a se vdnáleností od mikrofonu se nesnižuje exponenciálně, podobně jako u běžných jednoduchých mikrofonů. Pro kvalitnější záznam je vhodné mít jej spíše dále od sebe, zvuk takto chytá rovnoměrně a čistě. Dobře zaznamenává jak nižší, tak vyšší frekvence. Zkrátka a dobře jsem s mikrofonem spokojen.

Vnitřek sluchátek

I do sluchátek jsem se podíval, neboť jsem byl nesmírně zvědavý, jak je tam uspořádáno to 5.1 a hlavně jak vypadá takový sluchátkový subwoofer. Na obrázku názorně vidíte, že ve sluchátkách jsou skutečné přední, zadní a středové reproduktory. Subwoofer neboli vibrační reproduktor je pak umístěn na vnější stěně sluchátek. K reproduktorkům vedou poměrně titěrné drátky, které jsou vlastně v celé přívodní šňůře.

Teac PowerMax HP-10: Rozebrané sluchátko Teac PowerMax HP-10: Přední, zadní a středový reproduktor uvnitř Teac PowerMax HP-10: vibrační reproduktor (subwoofer) uvnitř slu

Tato „sada“ reproduktorků je samozřejmě i v druhém sluchátku. Jestliže označení 5.1 vychází ze dvou předních, dvou zadních, jednoho středového a jednoho subwoofer reproduktoru, pak by se toto dalo nazvat spíše 6.2. Do vibračních reproduktorů pouští zesilovač pouze některé frekvence (prý od 20 do 120 Hz), výsledný efekt spíše než subwoofer připomíná vibrátor na hlavě. Ostatně i v manuálu se o subwooferu píše převážně jako o vibračních funkcích. Co se poslechu týče, skutečný subwoofer je samozřejmě skutečný subwoofer, protože takto nízké frekvence se zpravidla vnímají celým tělem než jen sluchovými orgány. Nemálo basů produkují také přední reproduktory, takže subwoofery tomu v podstatě dodávají ten správný vibrační efekt. Samozřejmě pokud vše ztlumíte a necháte si puštěné pouze „vibwoofery“, při nízkých frekvencích s vysokou hlasitostí skutečně vnímáte kromě třesu na hlavě také basy a lze rozpoznat, co to vlastně hraje (nějaká ta membrána v nich je a hodně slabé výšky lze také rozpoznat). Každopádně pokud si připlácnete sluchátka k hlavě rukama, budou vás při intenzivní činnosti subwooferů brnět celé dlaně, tedy samozřejmě pokud si je pustíte na plné pecky (při poslechu na rozumné úrovni hlasitosti jsou vibrace nepatrné).

Kapitoly článků
2.  Zesilovač
3.  Sluchátka
4.  Jak to hraje
5.  Hodnocení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sluchátka Teac PowerMax HP-10 s prostorovým 5.1 zvukem - recenze

Pondělí, 25 Červenec 2005 - 23:27 | Anonym | figi: tak to pochybujem.. keby emulacia 3d nieco...
Čtvrtek, 2 Červen 2005 - 12:35 | Anonym | Mno, tak jsem je nakonec vratil..a koupil si v...
Středa, 18 Květen 2005 - 15:13 | hodná Jaroslava | Dotaz: Můžete mi někdo poradit obchod kde si mohu...
Pátek, 6 Květen 2005 - 20:12 | Anonym | To calimero Hugozor etc. Ty vibrace jsou v...
Čtvrtek, 7 Duben 2005 - 17:21 | Pavel Wehrberger | To: Calimero - mam stejny problem s temi basy (...
Středa, 26 Leden 2005 - 21:59 | Jan Kral | Chcel by som sa spytat, ako sa sprava tento...
Neděle, 19 Prosinec 2004 - 15:23 | cerf | Šum Tak uz jsem ten sum vyresil. Staci kdyz na...
Pondělí, 29 Listopad 2004 - 09:55 | Anonym | Tak ten sum uz jsem vyresil. Bylo to tim, ze jsem...
Pondělí, 29 Listopad 2004 - 00:51 | Anonym |  Ahoj, koupil jsem si tyhle sluchátka a...
Neděle, 31 Říjen 2004 - 10:54 | Anonym | Hmm... tak po přečtení tohoto testu už opravdu...

Zobrazit diskusi