Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak to hraje

Sluchátka Teac PowerMax HP-10 s 5.1 zvukem
Že už dávno nerecenzujeme jen vypalovačky, vám zřejmě neuniklo. Tentokrát jsme se podívali na zoubek 5.1 sluchátkům Teac PowerMax HP-10. Říkáte si, co to zase bude za blbost, prostorový zvuk ve sluchátkách? Nebojte, nejde o pseudo-5.1 zvuk, tato sluchátka jsou opravdu vybavena předními, zadními a středovými reproduktorky a také něčím, co by se při troše dobré vůle dalo nazvat subwoofer. Zajímá vás, jak to vypadá, jak to funguje, jak to hraje a hlavně zda to skutečně produkuje prostorový zvuk? V této vpravdě netradiční recenzi se vám na tyto otázky pokusím odpovědět.

Kapitoly článků

2.  Zesilovač
3.  Sluchátka
4.  Jak to hraje
5.  Hodnocení

Vytvoření této stránky jsem se vyhýbal jak čert kříži. Jsem totiž dosti zarytým odpůrcem nějakého subjektivního hodnocení, zejména pak v situaci, když v podstatě není s čím srovnávat. Nemám například možnost srovnat sluchátka s 5.1 reproduktorovou soustavou a co se porovnání s dalšími sluchátky týče, mám k dispozici pouze jedna asi 5 let stará bezdrátová sluchátka, ve kterých je občas slyšet určitý slabý šum vznikající právě přenosem signálu vzduchem, jinak mám pocit, že hrají hezky. Měl jsem kdysi možnost poslechnout si 5.1 reproduktorovou soustavu Genius, takže po paměti mohu porovnávat právě s ní. Sám u počítače používám podomácku vytvořený 2×50W zesilovač s třípásmovými reproduktory Orion HS280 pocházejícími z dob bolševika (stejně tak starý je i zmíněný zesilovač). Pokusím se tedy popsat zvuk sluchátek z mého pohledu při porovnání s něčím, co už znám a čehož kvality mohou být pro někoho slušné, pro někoho ucházející, pro někoho bídné a pro určitý druh netopýrů se velmi pravděpodobně bude jednat o naprosto neposlouchatelnou reprodukci. V žádném případě neberte nějaké výroky o kvalitách či nekvalitách jako směrodatné a jediné správné. Hodnocení kvality reprodukce je vždy záležitost individuální, co se líbí mě, nemusí se líbit jinému a naopak.

Připomenu jen, že co se 5.1 zvuku týče, měl jsem jako zdroj k dispozici pouze PC se základní deskou ASUS A7N8X (ne-DeLuxe verzi, tedy bez SoundStorm, což je možná škoda, nicméně je to fakt). Dooma3 jsem vyzkoušet nemohl, neboť moje grafická karta s chipem Radeon 7200 jaksi nestíhá (hra s ní připomíná velmi bídnou slideshow).

Rozložení prostorového zvuku

Ve sluchátkách je vzhledem k uším rozpoloženo několik zdrojů zvuku, takže k určitému dojmu prostoru samozřejmě dochází. Rozhodně je znát, pokud něco zazní zezadu, protože zadní reproduktory jsou skutečně více „za ušima“ než ostatní. Zvuk z předních reproduktorů však zvuk zpředu zrovna moc nepřipomíná, spíše jde o normální zvuk ze sluchátek. Důvod je jasný: jsou to sluchátka a v těch je všechno směrováno rovnou do ucha. Pozice zvuku z reproduktorů směrem zpředu moc vydařená není. Ani středové reproduktory tomu nepomáhají, protože jsou v podstatě na podobné úrovni, jako přední. Navíc jim, stejně jako zadním reproduktorům, chybí basy (pustíte-li si je samostatně, budete mít pocit, že máte na hlavě nanejvýš velmi kvalitní telefonní sluchátko, případně že jste si pustili běžný tranzistorák v hodnotě kolem 500 korun).

Subwoofery

Co se týče vibračních reproduktorů, i zde hrají oba totéž, což je logické (vnímání hlubokých frekvencí si na směr, odkud přicházejí, moc nehraje). Jejich umístění na vnější stěně sluchátek způsobí, že je-li při hodně vysoké hlasitosti použito nízkých frekvencí, sluchátka se na hlavě citelně chvějí. Nebojte se, nehrozí, že by vám oddrncala a upadla z hlavy, zas takové vibrace to nejsou. Při poslechu na rozumné úrovni hlasitosti dávají zvuku poměrně slušný efekt basů, pochopitelně s klasickým subwooferem se to nedá srovnat, protože klasický subwoofer prakticky rozechvívá veškerý vzduch v místnosti a vibrace tak pociťujete v podstatě celým tělem, zatímco tato sluchátka vám vibrace pouští pouze na hlavu. Nakonec se však dá říci, že basy, které jsou tato sluchátka schopná vyprodukovat, místy předčí moje reproduktory Orion (a to jsem si myslel, že ty basují hezky, pokud to dobře „vosolím“, cítím v domě na zdech o dvě patra níž, že nahoře se rozhodně něco děje). K basům linoucím se z 5.1 repro soustavy Genius však tato sluchátka dle mého názoru nemají úplně daleko, tedy samozřejmě co se týče poslechu (s trochou nadsázky je subwoofer u Geniusů schopen vám vyrazit slabší sklo v okně, tato sluchátka jsou se svými vibracemi schopná nanejvýš vyrazit na krátkou procházku pokud je položíte na nakloněný stůl).

Zkouška frekvenčního rozsahu

Na tuto zkoušku jsem vzal SoundForge a vytvořil jsem sinusovku, jejíž frekvence plynule stoupá od 20 Hz až někam k 18 000 Hz (zdaleka takové frekvence neslyším, ale co kdyby). Pak jsem připojil tento zvuk skrz zesilovač do jednotlivých vstupů (přední, zadní a center/subwoofer) a zkoumal, jak jsou které frekvence dobře slyšet (předtím jsem si několika dalšími reprodukčními soustavami ověřil, jak slyším které frekvence).

Přední reproduktory

Mají celkem slušné basy, ovšem až tak od 40 Hz výš. Až na drobné výkyvy, jejichž zaregistrování může být způsobeno mými sluchovými možnostmi jsem zaznamenal výrazné poklesy intenzity kolem frekvencí 3,5 kHz, 5,5 kHz, 10,1 kHz a od 14 kHz výš.

Zadní reproduktory

Basy prakticky chybí, něco začíná být slyšet kolem 80 Hz, ale spíše až tak kolem 100 Hz. Stejně jako u předních dochází kolem 3,5 kHz k poklesu intenzity zvuku, tento ovšem setrvává i ve vyšších frekvencích, silněji pak zní 11 kHz a od této frekvence je intenzita dobrá až do mých schopností slyšitelnosti (což je někde nad 16 kHz).

Středové reproduktory

Basy začínají být slyšet už kolem 50 Hz. Pokles u 3,5 kHz je zanedbatelný (podobné výkyvy jsou i jinde, takže prakticky o nic nejde). Vyšší intenzita se objevuje v rozsahu 4,5 kHz až 6 kHz, naopak se snižuje k „normálu“ někde nad 9 kHz a v tomto duchu pokračuje dále až k mým hranicím slyšitelnosti.

Vibrační reproduktory

Basy jsou lehce slyšitelné už u 20 Hz, zde je ovšem zhruba práh slyšení, takže těžko soudit. Velká špička vibrací je od 60 Hz do 70 Hz. U 110 Hz se intenzita znatelně snižuje, tento trend plynule a opatrně pokračuje až za 200 Hz a dále se snižuje, stále je však tón lehce slyšitelný až někam k 10 kHz, kde se ztratí zcela.

Celková kvalita zvuku

Kvalita zvuku bývá dána jednak fyzickými vlastnostmi a kvalitou reproduktorků samotných a pak také tím, co do nich pustíte. Nemalou měrou se na kvalitě podílí zesilovač, ten je právě v tomto případě určitým slabším článkem. Ve sluchátkách je nepatrně slyšet šum, i když není nic připojené, ale skutečně nepatrně, další šum se objeví, pokud něco připojím a otočím knoflíkem hlasitosti u zesilovače doprava (to připojené „něco“ samozřejmě není žádné valné kvality, typicky je například z integrované zvukovky počítače slyšet „vír dat“). Rozdělením klasického stereo zvuku zesilovačem do všech reproduktorů dostanu zvuk, abych tak řekl, méně výrazný než připojeném téhož zdroje zvuku do vstupu pro přední reproduktory a přepnutím na 5.1 zvuk. Jinými slovy: samotné přední reproduktory hrají lépe, než když zesilovač tentýž zvuk dělí mezi přední, zadní, středové a vibrační reproduktory. Ony totiž ty přední reproduktorky dělají samy o sobě poměrně slušné basy a zesilovač, když dělí zvuk do všech reproduktorů, jich do subwooferu neposílá tolik, přičemž i těmto předním ubere. Ve vibračních reproduktorech je trochu větší špička intenzity mezi 60 až 70 Hz (v oblasti těchto frekvencí skutečně cítíte při vyšší hlasitosti desku stolu když na ni sluchátka položíte, na hlavě se pak ze sluchátek line citelné brnění), jinak si subwoofery duní poměrně hezky.

Kapitoly článků
2.  Zesilovač
3.  Sluchátka
4.  Jak to hraje
5.  Hodnocení

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sluchátka Teac PowerMax HP-10 s prostorovým 5.1 zvukem - recenze

Pondělí, 25 Červenec 2005 - 23:27 | Anonym | figi: tak to pochybujem.. keby emulacia 3d nieco...
Čtvrtek, 2 Červen 2005 - 12:35 | Anonym | Mno, tak jsem je nakonec vratil..a koupil si v...
Středa, 18 Květen 2005 - 15:13 | hodná Jaroslava | Dotaz: Můžete mi někdo poradit obchod kde si mohu...
Pátek, 6 Květen 2005 - 20:12 | Anonym | To calimero Hugozor etc. Ty vibrace jsou v...
Čtvrtek, 7 Duben 2005 - 17:21 | Pavel Wehrberger | To: Calimero - mam stejny problem s temi basy (...
Středa, 26 Leden 2005 - 21:59 | Jan Kral | Chcel by som sa spytat, ako sa sprava tento...
Neděle, 19 Prosinec 2004 - 15:23 | cerf | Šum Tak uz jsem ten sum vyresil. Staci kdyz na...
Pondělí, 29 Listopad 2004 - 09:55 | Anonym | Tak ten sum uz jsem vyresil. Bylo to tim, ze jsem...
Pondělí, 29 Listopad 2004 - 00:51 | Anonym |  Ahoj, koupil jsem si tyhle sluchátka a...
Neděle, 31 Říjen 2004 - 10:54 | Anonym | Hmm... tak po přečtení tohoto testu už opravdu...

Zobrazit diskusi