Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Srovnávací recenze 4 prostorových sluchátek

Obr: Srovnávací recenze 4 prostorových sluchátek
Od doby, kdy jsme testovali 5.1 sluchátka Teac PowerMax HP-10 již uběhl nějaký ten pátek a nemálo z vás projevilo zájem o srovnání s dalšími prostorovými sluchátky. Tak se nám tedy sešly pohromadě právě tyto Teacy spolu se Zalman ZM-RS6F (Theatre 6) plus 5.1 zesilovač Zalman ZM-RSA, Genius HP-5.1V a Trust 751B. Primárním účelem bylo samozřejmě jejich vzájemné srovnání, což jsme nakonec učinili, ovšem, jak je u nás dobrým zvykem, podívali jsme se jim nejprve na zoubek. Během testu nás prakticky všechny produkty něčím překvapily (bez ohledu na to, zda kladně či záporně).
Genius HP-5.1V

Protože o Geniusech padla v diskuzi zmínka, dorazila tato sluchátka do našeho srovnávacího testu. Mimo jiné mají vlastní zesilovač jako Teac PowerMax HP-10.

Teac PowerMax HP-10

Jelikož jsme již tento produkt jednou důkladně proklepli, nebudeme to dělat znovu, pouze se zaměříme na srovnání s ostatními sluchátky, která jsme samozřejmě zkoumali podobným způsobem, jako právě tyto Teacy (máme stále od AT Computers k dispozici tentýž kus, jako v původní recenzi). Jednu žalostnou věc však musím zmínit už nyní: Během testování se jedno ze sluchátek ulomilo a visí už jen na vodičích (takže stále plnohodnotně hraje). K podrobnostem se ještě v průběhu tohoto článku dostaneme.

Trust 751B

Od firmy Trust jsem zatím viděl jen jediný produkt. Byl jím velmi jednoduchý digitální fotoaparát, přičemž tento pojem v souvislosti se zmíněným produktem těžce uráží jakýkoli jiný digitální fotoaparát včetně dnešních mobilních telefonů. Jinými slovy absolutně nepoužitelná cetka (bezvýznamné i pro děti). Byl jsem po této zkušenosti zvědav, jak budou hrát sluchátka značky Trust.

Zalman ZM-RS6F, plus 5.1 zesilovač Zalman ZM-RSA

V tomto případě jde o dva produkty, které jsme však testovali převážně společně. Nemálo různých domácích kin či zvukových karet nemá na výstupu dostatečnou úroveň signálu, který by byl pustitelný přímo do sluchátek.

Ke sluchátkům jsme obdrželi jako bonus také mikrofon Zalman ZM-MIC 1, který můžeme srovnávat s mikrofonem dodávaným ke sluchátkům Teac PowerMax HP-10.

Další zkoumaná zvučidla

Reprobedna Orion HS280Podomácku vyrobený zesilovačDalší v testu zúčastněná reprodukční zařízení byla čistě pro referenční účely, nešlo tedy přímo o jejich test. Na prvním místě jsou stereo reprobedny Orion HS280 (dodnes nevím, zda jde skutečně o značku či nějaký vymyšlený štítek) podpořené 2 × 50 W zesilovačem domácí výroby. Z této soustavy se line zvuk, který jsem si za ta léta ocejchoval jako dobrý a vzhledem k tomu, že jsem zatím nenavštívil žádnou poslechovou místnost, tak zatím i nejlepší. (Pro audiofily: Jaká je jejich cena netuším, dostal jsem tuto sestavu od bratra bratru za 1 000 Kč).

Vnitřek podomácku sestrojeného zesilovačeAbyste si udělali představu o tom, jak takový zesilovač vyrobený doma před více než 20 lety vypadá, mám pro vás obrázek jeho útrob. Nebudu to moc komentovat, protože těm, co to moc neříká, je to jedno, ostatní v tom své kouzlo najdou sami. Vpravo dole je ve své době velmi efektní LEDkový ukazatel úrovně hlasitosti, který jako jediný v celém zesilovači zaměstnává integrované obvody.

Genius SW-Q5.1Druhou referenční reprosoustavou byly reproduktory Genius SW-Q5.1. U těch jsem primárně sledoval prostor zvuku, protože jde prostě o reproduktorky, které se do prostoru rozestaví a zvuk tedy jde z těch správných stran. Kvalita zvuku jde v tomto případě silně stranou, což je v tomto případě irelevantní.

Hama RF-433Třetí referenční hardware jsou úplně běžná bezdrátová sluchátka Hama RF-433. Jde opět o moje doposud používaná sluchátka, na která jsem zvyklý a vím o jejich mouchách (mezi něž patří zejména občasný šum, vznikající během bezdrátového rádiového přenosu při určité poloze vzhledem k vysílači a pak ne zrovna výrazné basy oproti reprobednám Orion). Prakticky se dá hovořit o úplně běžných sluchátkách, které by pravý audiofil na hlavu zřejmě vůbec neposadil.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Srovnávací recenze 4 prostorových sluchátek

Středa, 22 Prosinec 2004 - 16:16 | Martin Vohalka | Cau mam problem koupil jsem si prostorove...
Úterý, 7 Prosinec 2004 - 15:03 | Anonym | MAK, tar:  Ty prevodniky 5.1 na 2.0...
Pondělí, 6 Prosinec 2004 - 21:07 | Anonym | Nemuzu si pomoct ale prijit domu a nasadit...
Pondělí, 6 Prosinec 2004 - 14:33 | -MAK- | tar - no s tim prevodnikem 5.1 na 2.0 mas celkem...
Sobota, 4 Prosinec 2004 - 13:09 | Anonym | Kupil som si pred rokom Trusty. Na normalnu hudbu...
Sobota, 4 Prosinec 2004 - 12:45 | Anonym | K nicemu. Recenze pekna, ale zbytecna, na uplne...
Pátek, 3 Prosinec 2004 - 23:24 | Anonym | To MAK:   ZALMAN: jezisi vzdyt to nejsou...
Pátek, 3 Prosinec 2004 - 23:19 | Anonym | Mam ZALMANy s mikrofonem bez zesiku&...
Pátek, 3 Prosinec 2004 - 21:47 | Anonym | Co můžeme čekat příště ? Test žehlících prken...
Pátek, 3 Prosinec 2004 - 21:05 | Anonym | MAK - jj panove od sennu si me ziskali a ac...

Zobrazit diskusi