Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zkušenosti s ASUS Transformer Book T100

ASUS Transformer Book T100
Koncem ledna jsem popisoval své první setkání s Windows RT, a to na tabletu ASUS VivoTab RT. Dnes se podíváme na produkt podobný i jiný zároveň. ASUS Transformer Book T100 s Bay Trail Atomem a Windows 8…

Kdybych to měl shrnout v několika málo větách, asi bych řekl, že nový Atom Bay Trail se s tím původním vůbec nedá srovnávat. Tedy vlastně dá, je to nebe a dudy. Termín „atomová plíseň“ se bude muset trošku upřesnit na „prvoatomová plíseň“ (nebo možná „bonnellová plíseň“ (latinsky neumím, ale líbil by se mi termín „penicillium bonnellum“ ;-), podle mikroarchitektury Bonnel, na které stavěla celá před-BayTrailovská řada Atomů), protože s novým Atomem Bay Trail už se pomalost systému nekoná. Procesorová část je na tom znatelně lépe a grafická je o úplně něčem jiném, ať už to srovnám s prvními „integrovanými Atomy“, kde bylo v podstatě totéž co v čipsetech řady 900 (GMA 950), což nebyla ani tak grafika, jako spíš integrovaný display controller, anebo generací před Bay Trail, která měla PowerVR grafiku, pro niž se Intel neobtěžoval udělat 64bitové ovladače.

Už jsem to možná někde zmiňoval, ale klidně to zopakuji znovu: nový Atom Bay Trail vypadá, že je vzdálený příbuzný starého dobrého Core 2 Duo, resp. Core 2 Quad, aspoň co se procesorové části týče. Sice to tak na první pohled nevypadá, ale na druhý a zejména třetí pohled je to dost patrné. Na obrázcích níže zleva vidíte tři křemíkové snímky: první zleva je klasický dieshot Atomu Bay Trail se čtyřmi jádry tak, jak ho Intel vždy prezentoval (to je to, co je v ASUS Transformer Booku T100). Druhý a třetí je osmijádrový Avoton používající stejná CPU jádra, oba snímky představují v podstatě totéž, ale každý je pořízen jinak a jednotlivé komponenty se vykreslily různými způsoby.

Když se podíváte na první a druhý snímek, je jasné, že ta CPU jádra jsou prakticky identická. Je to logické, jak čtyřjádrový Bay Trail, tak osmijádrový Avoton jsou postaveny na stejné architektuře jader (Silvermont). V podstatě jsou to moduly, každý modul se dvěma jádry (něco jako má AMD Bulldozer, ale tohle srovnání je hodně vzdálené realitě). Srovnání druhého a třetího snímku pak říká, že jsou to skutečně stejné procesory (rozmístění komponent je identické), jen je každý sejmutý jinak (asi jako kolovaly internetem dvě verze AMD Zacate s jádry Bobcat, jedna nicneříkající s hromadou puntíků a čáreček a druhá zajímavější se zřetelnými stavebními bloky). Na třetím snímku je pak zřetelně patrná konstrukce onoho dvoujádrového Silvermont modulu.

Nepřipomíná vám ten modul něco? Mně tedy jo a Bulldozer modul to není. První, co mě napadlo, když jsem ho viděl, bylo právě Core 2 Duo. I to má sdílenou L2 cache mezi dvěma jádry (Atom konkrétně 1 MB) a druhá dvě jádra hezky přilepená „čelem k sobě“.

  

Poznáte, který je Silvermont a který Conroe? ;-)

Výkonnostně se to samozřejmě trošku liší (z mnoha důvodů, které nyní nemá smysl jmenovat), zjednodušeně se dá říci, že Conroe je v jednovláknových operacích na stejném (či velmi podobném) taktu zhruba o 25 až 50 % rychlejší, takže kdybychom srovnali čtyřjádrový Atom Bay Trail s dvoujádrovým Conroe na podobném taktu (tedy uvažujeme efektivní práci všech jader), je Bay Trail obvykle rychlejší. Což je na Atom, tedy značku, která je „díky“ mikroarchitektuře Bonnell základem termínu „atomová plíseň“, velice dobré. Grafika, řekněme na úrovni poslední integrované grafiky AMD v čipsetu, tomu nasazuje příjemnou korunu.

Já nevím, jak vy, ale já jsem s Atomem Bay Trail spokojen. Mimochodem když už jsem nakousl ten osmijádrový Avoton, rád bych si zde tipnul, že Avoton možná porazí i první osmijádrový AMD Bulldozer na stejné frekvenci ;-) (nebo bude mít alespoň velmi srovnatelný výkon a pochopitelně značně zajímavější energetickou efektivitu, ale to by při tom časovém odstupu, který je od sebe dělí, mít skutečně měl ;).

  

Umlátí Avoton Bulldozera mončičákem? ;-)

Pokud bych pak chtěl zhodnotit ASUS Transformer Book T100 jako celek, tak je to celkem dobrý stroječek, na tom už se ty Windows 8 provozovat dají (především pak dotykově, protože jak jsem už řekl, zde přítomný Touchpad stylu Clickpad stojí fakt za houby). Kombinace tabletu a netbooku za celkem smysluplné peníze, i když bych si určitě dovedl představit, že i za tu cenu to opravdu mohlo mít klidně 64GB flash úložiště (32 GB už mi na univerzální stroječek nepasuje ani do kategorie optimální minimum, to bych byl ochoten snést tak na HTPC, kde všechno kromě systému, přehrávače a prohlížeče bude na síti).

Jen se přiznám, že moc nechápu to omezení na 32 bitů. Rozumím tomu, proč tam běží 32bitový OS (není tam víc paměti, nemělo by to smysl), ale proč to ještě násilně zamykat, aby tam nešel vůbec 64bitový OS spustit, to mi není jasné. I pro Asustek to musela být práce navíc. Kdo by si s tím chtěl hrát, ať si s tím hraje, ostatní si nechají 32bitový OS a je to. Možná je to nějaká iniciativa Microsoftu, ale opravdu netuším, proč měl kdo potřebu omezovat spouštění jiných než 32bitových EFI binárek.

A už vůbec jsem nepochopil ten fígl se skrytým read-only USB flash diskem, který se objeví jen za situace, kdy je úplně nejhůř, přičemž bez záchranného média se stejně neobejdete. Nebo možná jo, ale asi stárnu, mně se to nepovedlo.

O udělení ocenění Deep in IT jsem tedy osobně vůbec neuvažoval, pročež jsem to ani nekonzultoval s redakcí. Já bych to neviděl ani na jednu hvězdičku. Tu bych dal možná tak samotnému Atomu Bay Trail. Trhač asfaltu to rozhodně není, ale úspěšně zbořil nálepku atomová plíseň. Počínaje Bay Trailem již Atom není plesnivý. Už se docela těším na Airmont (14nm zmenšenina Silvermontu) a ještě více Goldmont. Jestli to půjde dál stejně dobře jako od Conroe přes Nehalem/Sandy Bridge až k Haswellu, máme se v mobilní x86-SoC oblasti nač těšit. Silvermont rozhodně připomíná velmi dobrý start.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zkušenosti s ASUS Transformer Book T100 s Atomem Bay Trail

Sobota, 22 Březen 2014 - 05:42 | Eso Rimmer | Tento netbook jsem si koupil před Vánoci asi za...
Středa, 19 Březen 2014 - 13:08 | aa bb | Trochu som poobzeral sa co je na trhu, lebo...
Úterý, 18 Březen 2014 - 14:59 | aa bb | Priznam sa neviem aka je dostupnost aplikacii pre...
Úterý, 18 Březen 2014 - 09:11 | 007 | S tymto produktom Asus zabodoval. Sice prve kusky...
Úterý, 18 Březen 2014 - 08:35 | Fred1 | V cem neni table s Win 8 vhodny na konzumaci...
Úterý, 18 Březen 2014 - 02:33 | aa bb | Priznam sa stale mi na tom nieco chyba. Tak isto...
Pondělí, 17 Březen 2014 - 22:47 | WIFT | V novém to není, nicméně opraveno a díky :)
Pondělí, 17 Březen 2014 - 19:41 | _ | Dá se v novém designu DIIT upozornit na překlep v...
Pondělí, 17 Březen 2014 - 16:17 | WIFT | Hmm, to vypadá, že by mohl být původní Bulldozer...
Pondělí, 17 Březen 2014 - 13:43 | Paul MuadDib | 32bitový OS tam tuším narvali, protože v době kdy...

Zobrazit diskusi