Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test čtyřjádrového procesoru Intel Core 2 Extreme QX6700

Intel Core 2 Extreme logo
V naší redakci jsme s otevřenou náručí přivítali první čtyřjádrový procesor od firmy Intel. Je jím desktopový Core 2 Extreme QX6700 (pochopitelně šlo o testovací vzorek, nikoli finální produkt určený k prodeji). Byli jsme velmi zvědaví, jaký výkon tento vskutku impozantní kousek hardwaru nabídne. Nyní to už víme a máme z toho takové rozporuplné pocity. Ne, že by byl „Kentsfield“, jak se tento procesor kódově nazýval, nějaký špatný, to rozhodně ne. Procesor je to vskutku dobrý, no na svou dobu asi až moc. Problém je spíše jeho výkon náležitě docenit či spíše využít, což zdaleka ne každá aplikace dovede. Proto bude dnešní recenze opět kapánek netradiční, berte ji spíše jako takový výlet do čtyřjádrové budoucnosti, přestože jsou tyto procesory již na trhu realitou.

Core 2 Extreme quad-core QX6700

Procesor Intel Core 2 Extreme quad-core QX6700 (ES)Jak jistě víte, tyto první čtyřjádrové procesory, ať už jde o Xeony nebo Core 2 Extreme a v brzkém budoucnu pak také Core 2 Quad, jsou tvořeny ze dvoujádrových. Pod kovovou čepičkou, která je tepelným rozvaděčem (tzv. „heatspreader“) se ukrývají dva fyzické dvoujádrové procesory, jako se ve dvoujádrových procesorech Pentium D řady 900 vyskytují fyzicky dva jednojádrové.

Procesor Intel Presler bez tepelného rozvaděče Procesor Intel Kentsfield bez tepelného rozvaděče
„Presler“ - dvoujádrový „Kentsfield“ - čtyřjádrový

To však nijak zvlášť nevadí, ve výsledku máte s takovým procesorem v počítači čtyři plnohodnotné výpočetní jednotky, i když se vždy dvě z nich dělí o polovinu L2 cache. Ve stručnosti si můžeme přiblížit parametry procesoru při prozkoumávání údajů, které o něm vrací program CPU-Z.

CPU-Z 1.35 - Intel Core 2 Extreme quad-core QX6700 CPU-Z 1.37 - Intel Core 2 Extreme quad-core QX6700

Jak už jsme se v souvislosti s uvedením čtyřjádrových procesorů zmínili, je důležité, jakou verzi programu CPU-Z na čtyřjádrovém procesoru pustíte Core 2 Extreme quad-core - pohled dovnitř V době psaní článku byla poslední verzí CPU-Z 1.37, která dovede rozlišit mezi procesory a jejich jádry. Umí tak zobrazit informace o procesoru jako celku, nikoli jednotlivě po jádrech, což dělaly verze až do 1.35. Pokud však chcete procesory zkoumat trochu podrobněji, rozhodně verzi 1.35 nezahazujte, dovede totiž říci něco, co verze 1.37 neumí. Dostaneme se k tomu později v souvislosti s Core Multiplexing Technology a pokusem rozběhat na takovéto mašině Windows 2000 Professional.

Nyní se tedy spokojíme s informací, že Core 2 Extreme QX6700 běhá na frekvenci 2,66 GHz a v nečinnosti se zapnutou EIST padá na 1,6 GHz, sběrnice procesoru je 1 066 MHz. Každé jádro má vlastní 32 kB instrukční + 32 kB datové L1 cache, o celkových 8 MB L2 cache se jádra dělí tak, že každé jádro může využít maximálně 4 MB (jeden pár jader sdílí první 4 MB a druhý pár další 4 MB L2 cache). Teoreticky tedy lze ovlivnit chování některých aplikací, neboť takovým, které dokážou zpracovávat dvě softwarová vlákna naráz, může uživatel přidělit dvě jádra. A je na něm, zda zvolí dvojici jader, která spolu sdílejí 4 MB L2 cache, nebo zvolí dvojici takovou, kdy každé jádro bude mít skoro celé 4 MB samo pro sebe, neboť druhé jádro, se kterým svou L2 cache sdílí, nebude mít skoro nic na práci. V průběhu této recenze si ukážeme, jaký to má v praxi vliv.

Základní deska Intel D975XBX2

Jak jste se u nás mohli nedávno dočíst, předchozí „top“ model Intelovské desky s čipsetem i975X končí (jinak se jí také u Intelu říká „Bad Axe“). Novinka, která D975XBX nahradí, je D975XBX2 („Bad Axe 2“).

Základní deska Intel D975XBX Základní deska Intel D975XBX2 - Bad Axe 2
D975XBX („Bad Axe“) D975XBX2 („Bad Axe 2“)

Ač se může na první pohled zdát, že desky jsou téměř stejné, tentokráte nejde jen o novou revizi. Byť jsou obě desky co do funkčnosti téměř totožné, D975XBX2 má nějaké prvky navíc a některá nastavení v SETUPu jsou poněkud rozumnější. Avšak ani s touto deskou se nám nepodařilo „Kentsfielda“ uspokojivě přetaktovat (jen na 3,2 GHz), a tak jsme se tentokráte na přetaktování mrkli jen okrajově. Ať jsme totiž nastavili napětí procesoru jakékoli, nemělo to žádný vliv. Na 3,2 GHz jsme se tedy dostali bez zvýšení napětí pouhým nastavením násobiče na 12×. Na 3,46 GHz sice procesor ještě běhal (násobič na 13×), ale nikoli bez problémů. Takové přetaktování jsme považovali za nepřijatelné. Na 3,2 GHz však procesor šlapal jako hodinky a byl docela problém jej zahřát natolik, aby se projevilo nějaké to termální čidlo, které by procesor zpomalilo (tzv. „throttling“). To se povedlo až delším během čtyř úloh počítání čísla Pí a snížením otáček větráku na minimum (přesněji řečeno 20 %, níž jsme to raději neriskovali). Za tohoto týrání se vyšplhala teplota až k 90 °C a teprve tehdy začal procesor „throttlovat“. A tu se dostáváme k velice sympatické vlastnosti desky D975XBX2. Ta totiž „Thermal Throttling“ sama signalizuje malými LEDkami, které má umístěny jednu u napájecího konektoru pro grafiku a druhou u konektoru pro chladič procesoru.

CPU THROTTLE LED na desce D975XBX2 VR THROTTLE LED na desce D975XBX2

A opravdu se povedlo desku na těchto místech rozblikat. Na fotografii níže je to trošku zkreslené, neboť byla pozdní večerní doba a střídmé osvětlení si žádalo půlsekundovou expozici, ale zase hezky vynikají ty červené LEDky :-). Dlužno dodat, že přehlédnout je při práci opravdu nelze a svou varovnou funkci plní na výbornou.

THROTTLE LEDky v akci na desce D975XBX2

Tyto LEDky ne, že by přímo blikaly, ony spíše svítí. Přesněji řečeno první fáze je nepatrné blikání CPU THROTTLE, které je po několika málo sekundách následováno plným svitem obou LEDek. RightMark CPU Clock však reaguje podstatně dříve. Ostatně takhle nějak to vypadalo při otáčkách větráku nastavených na 20 %, kdy už je bezpečně vidět „kmitání“ ne zrovna na střed ventilátoru nalepeného štítku.

Ukázka throttlování přetaktovaného C2XE QX6700 s bídným chlazení

Náhlý vzestup teploty na grafu z programu SpeedFan kdesi uprostřed stoupání je důsledkem zpomalení větráku ze 60 % na 20 %, kdy se větrák točí nejpomaleji (pomaleji už to nejde). A takhle se teplota procesoru uklidní poté, co je ventilátor puštěn na nesnesitelných 100 %.

Snížení teploty přetaktovaného C2XE QX6700 zvýšením otáček větrá

Nebudeme vám tu popisovat, co to je za hukot, někteří členové redakce měli pocit, že mi za barákem startují letadla. Pro názornost jsme pro vás připravili videoukázku pořízenou jednou „prehistorickou“ kamerou (zato oproti většině digitálních foťáků s ještě slušným mikrofonem). Pro přehrávání samozřejmě potřebujete Adobe Flash Player.

Deska umožňuje otáčky při startu nastavit v rozsahu 100 % až 60 %, ale ani těch 60 % není zrovna tichých. Ideální je použít SpeedFan a nastavit otáčky na 30 %. Nepřetaktovaného „Kentsfielda“ to uchladí s naprostým přehledem i při dlouhodobém stoprocentním zápřahu, takže na videu zmíněný hukot opravdu není potřebný. Na přetaktovaného na 3,2 GHz už by to chtělo alespoň 50 %, přičemž ventilátor začíná být výrazněji slyšitelný už při 40 %.

Další změnou, ke které u Intelu sáhli, je jiný přídavný SATA řadič. Jestliže byla D975XBX osazena čipem od Silicon Image, D975XBX2 má na přídavné SATA a RAID funkce čip od firmy Marvell, konkrétně 88SE6145.

Silicon Image SiI3114CTU na desce D975XBX Marvell 88SE6145-TFE1 na desce D975XBX2
Silicon Image SiI3114CTU Marvell 88SE6145-TFE1

Nakonec přibyla v D975XBX2 oproti D975XBX oficiální podpora pamětí DDR2-800. No, a to je prakticky vše, na co jsme takhle na první pohled přišli. Každopádně nabízí „Bad Axe 2“ vše, co „Bad Axe“, plus něco málo navíc. Ukončením její pouti na trhu rozhodně o nic nepřicházíte. Leda by vám vadil Serial ATA řadič od firmy Marvell ;-).

CPU-Z - informace o desce Intel D975XBX2

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test čtyřjádrového procesoru Intel Core 2 Extreme QX6700

Úterý, 24 Duben 2007 - 23:18 | Anonym | Na netu jsem se dopátral, že AMD bude socket AM2...
Úterý, 24 Duben 2007 - 23:15 | Anonym | Na netu jsem se dopátral, že AMD bude socket AM2...
Pondělí, 4 Prosinec 2006 - 09:43 | Anonym | overrabbit: ozvi se na myoperative@gmail.com
Sobota, 2 Prosinec 2006 - 19:31 | Anonym | Prosim vas kde by som mohol kupit taky ventilator...
Čtvrtek, 30 Listopad 2006 - 15:20 | Anonym | Pekny clanek. Jen jsem cekal u testovani videi ze...
Pondělí, 27 Listopad 2006 - 10:21 | Anonym | WIFT:Tusim ze xvid 1.2-127 ma pouzit SMP kod...
Pondělí, 27 Listopad 2006 - 08:50 | WIFT | >> jnz: Na čtyři jádra si holt...
Pondělí, 27 Listopad 2006 - 07:09 | Anonym | WIFT: díky za odkaz.
Pondělí, 27 Listopad 2006 - 03:09 | Anonym | WIFT: Omluva, ze jsem tak "vyjel&...
Pondělí, 27 Listopad 2006 - 01:44 | Anonym | WIFT: Co to povidas chlape? Ja s timhle XviDem...

Zobrazit diskusi