Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bezplatný software na obnovu dat? No nevím…

Bezplatné programy, které jsou volně ke stažení na internetu výměnou za vaše osobní informace (např. jméno a e-mailová adresa), toho často hodně „napovídají“.
blog

S velmi vysokou úspěšností prý dokážou zachránit veškerá data z SD karty, mobilu nebo disku, a vy tak získáte zpět důležité soubory, informace, fotky, kontakty nebo videa. Můj názor je ten, že zázraky se nedějí. A to ani ve světě záchrany ztracených dat.

Stát se to může samozřejmě každému. Omylem něco vyhodíte do koše a během bezmyšlenkovitého hledání volného místa na disku smažete všechny nepotřebné soubory, včetně zmíněného koše. Až příliš pozdě si uvědomíte, že v koši byly soubory, které jste vyhodili omylem anebo bez rozmyslu. V takovém případě dost často začnete pátrat po nějakém tom prográmku, který vám smazaná data zachrání. A tady se dostáváme k jádru věci.

Nejeden z programů slibuje, že data zachrání. Už se ale nezmiňuje o tom, jak procentuálně úspěšná bude tahle záchrana. Nedokážu to totiž říct ani já – jakožto člověk, který tuhle činnost má dennodenně na talíři pracovního dne. A nedokáže to říct nikdo. Kdo říká, že jo, tak kecá. Takhle to nefunguje. Ba ani nemůže.

Teď vás seznámím s holým faktem - většina uživatelů si neuvědomuje, jaký je přesný důvod ztráty dat a jak v konkrétním případě postupovat. A to je zásadní problém. Proto je potřeba při záchraně a obnově dat používat selský rozum a chladnou hlavu.

Ještě předtím, než začnete pátrat po někom, kdo dokáže data skutečně zachránit (i když ne ve sto procentech případů), je potřeba seznámit se základním pravidlem hry, které říká že: „SOFTWARE nemůže nijak opravit HARDWAROVÉ problémy“. Ze své praxe vím, že mnoho trablů s disky a paměťovými médii jako takovými je hardwarovou záležitostí.

Druhé pravidlo hry zase říká, že není bezpečné používat program na obnovu dat na diskové jednotce, která selhává (nemluvě o tom, že si člověk už přepisuje data v operačním systému jen tím, že gůglí v prohlížeči značnou chvíli výrazy ve smyslu „záchrana dat program zdarma“). Například pokus o použití softwaru pro obnovu dat na disku se znečištěnou nebo chybnou čtecí, případně zapisovací hlavou, může mít za následek trvalé zničení diskua cenných informací dříve, než budete moci obnovit to, co potřebujete. Častý to případ, kdy zákazníkům říkám, že kdyby médium okamžitě po zjištění trablu vypnuli a už nepoužívali, tak se nám pravděpodobnost obnovy dat výrazně zvyšuje. No jo, nelamentuj pořád, Aleši…Tak popojedeme dále.

Ale aby nikdo neřekl, že jsem jednostranně (profesní deformace) zaměřený a na tyhle prográmky koukám jen skrz prsty. V dnešní době jich existuje vážně obrovské kvantum. Některé z nich jsou lepší při rekonstrukci adresářů, jiné naopak vynikají při obnově fotografií nebo e-mailů. Mají také různý úspěch při obnově toho, čemu říkáme „raw“ data, neboli „osiřelé“ soubory, které jsou obvykle obnoveny bez svých původních jmen.

Tagy: 

Aleš Wagner

Spolu BigBoss společnosti DataHelp – záchrana dat ze všech paměťových médii, nadšený fotograf zvířat, cestovatel, tenista a Apple-core šaman-uživatel na lvl 57.

https://www.datahelp.cz/

více článků, blogů a informací o autorovi