Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Experimentální grafomanie na druhou

Jak rozlišit duševní nemoc od běžné reality, když hranice může být velmi nejasná a není žádný konkrétní krok, o kterém by se dalo říci, že jedince dovedl za hranici normality, směrem ke grafomanii?
blog

Dneska to bude divný. Mnoho z vás už beztak pochybuje o mém duševním zdraví a můj fanklub už z čirého sportu mínusuje každý komentář, který tady dám do diskuse, tak si pojďme hrát. Kdysi před lety jsme s WIFTem občas interně žertovali v tom duchu, že fotoba (neboli dnes Peter Fodrek) je grafoman. Po léta obšťastňuje diskuse na cdr/diit svými sáhodlouhými komentáři prakticky ke každému tématu. Co píšu na Roota, vidím, že i tam je poměrně aktivní, bohužel však už nedám ruku do ohně za to, jak to kdy měl s abclinuxu (kam jsem psal mezi lety 2008 a 2017). O tom ale čistokrevná grafomanie není, Peter většinou prostě linkuje související informace v širším kontextu.

„Grafomanie je patologická touha psát. Jde o chorobný stav mysli, pro nějž je typické … nutkání psát díla literárního charakteru, většinou bez ohledu na jejich kvalitu, v oblastech, kterým daná osoba nerozumí, nebo postrádá absolutně jakékoliv tvůrčí schopnosti, s čímž úzce souvisí banální anebo nesmyslný obsah těchto textů. Pojem grafomanie do sebe zahrnuje taktéž touhu autora takové texty následně publikovat.“ (zkrácený výtah z Wikipedie).

Jistě najdete některé grafomanské prvky ve většině mých textů. Stejné platí i pro no-Xe, resp. často kohokoli, kdo publikuje dlouhodobě + pravidelně + často. Svůj podíl na tom má i nutnost na tom či onom místě plnit nějakou publikační kvótu, resp. ji plnit, aby byli kapříci, kteří bez produkce nepřiplují. Zejména to platí po době, kdy už vyprchala mladická nadšenost chrlící texty bez ohledu na finance, čas, či doceněnost takového úsilí. Mě na tohle téma v poslední době přivedla no-Xova produkce o Alder Lake, která v posledních týdnech až nezdravě vzrůstá. Člověk se už bojí otevřít webový prohlížeč, aby na něj nevyskočil další text o tom, co Intel zase udělal blbě (třeba že dal do procesorů PCI Express 5.0). Ale o tom jsem dnes psát nechtěl. Už zase blábolím (a ano, mám i touhu to publikovat, až to dopíšu).

Definici grafomanie bychom měli změnit. Protože ono psát o každém prdu fakt nemá smysl, zejména pokud jsou to obecně známá fakta (jak jsem tuhle no-Xe kritizoval v diskusi - už ani nedohledám, kde to bylo). Ono holt platí, že spice must flow a tak jako průměrný Youtuber musí dát aspoň 1 video týdně, průměrný no-X musí dát aspoň 1 článek o Alder Lake / aspoň 1 kritiku Intelu / aspoň 1 vyzdvihnutí AMD denně (nehodící se škrtněte). Jinak by fanoušci zakrnuli a třeba šli číst obecně známé pohodlné pravdy jinam.

Já jsem se nyní definitivně přesvědčil o tom, jak často píšeme méně podstatné věci, když jsem se probíral tématy pro pravidelné týdenní shrnutí na Roota a narazil na text o tom, kterak AMD zaslala do jádra nové patche vylepšující podporu audia na platformě používané v Chromeboocích. Jde o věc jistě zajímavou a jistě záslužnou, nicméně dílčí až skoro nepodstatnou. Vrací mě to stále k té otravně nepříjemné myšlence, že povětšinou v IT zpravodajství věnujeme příli prostoru a pozornosti marginalitám.

Kdysi před lety jsem měl představu, jak nahradit tehdy zmírající cédéerko něčím novým. Nestalo se tak, CDR bylo odkoupeno a nasměrováno jiným směrem, na němž je dnes. Dnes k tomu nemám žádnou zásadní emoci, je to dávná historie, která proběhla tak, jak si řád vesmíru žádal. Tečka. Každopádně moje představa byla taková, že než klesnout do marginalit, lépe naopak na úkor novinek (dnes jsou to zde na DIIT ty kratší články) posílit tehdejší bleskovky a o většině věcí psát jen jednou-dvěma větami a linkovat to na zdrojové weby pro zájemce. Na rozbory nemá čas ani čtenář, doba zrychluje a tak vůbec. Běžný návštěvník získá veškeré potřebné informace za zlomek času, recenze si zde nadále bude moci čísti, ale nesežere mu to tolik času. Řekl bych ode mě tehdy docela nadčasová úvaha, nicméně dost debilní koncept pro web, který má někoho živit, třeba mě tehdy (i proto je dobře, že vše nakonec proběhlo, jak proběhlo). Byl to jen takový můj šuplíkový ideál, koncept pro odreagování, od prvopočátku s nulovou šancí na život, což jsem věděl. Ale vyhnulo by se to zcela grafomanii a zbytečnostem.

Mám posledních 8 minut, než půjdeme vyvenčit drobotinu, takže už budu pomalu končit: svět se netočí kolem IT. Svět jen to IT využívá ve všech svých oblastech. Třeba ten Alder Lake: nemá smysl se den co den pitvat v analýzách toho, jaký bude Alder Lake na základě těch či oněch nových dílčích výsledků z bůhvíjak (ne)důvěryhodných zdrojů. Je to plýtvání časem, prostorem i energií. Je to zbytečné tlachání a mlácení slámy, která ještě roste na poli. Je to ryzí dojmologie, která nemá nic společného s realitou. Jeden pochybný screenshot staví Alder pár procent nad AMD, další pochybný screenshot zase pár procent pod AMD. Je jasné, že minimálně jeden z nich lže, nebo manipuluje realitou, jak jsem to popisoval na Rootu. Alder Lake zde ale používám jen jako aktuální příklad tohle se týká naprosto všech dílčích témat na IT webech, do větší či menší míry.

Vlastně nevím, jestli odstavce výše sdělují přesně, co jsem chtěl sdělit. Snad to pochopíte správně. Je čas končit. Tento blogpost záměrně nepoutám na homepage, cestu k němu si buď najdete, nebo nenajdete, nebo najdete náhodou s odstupem času. Já si však od této chvíle ordinuji samoléčbu od marginalit a grafomanie. Končit by se prý mělo citátem, tak třeba …

  • „When people talk listen completely. Don't be thinking what you're going to say. Most people never listen.“
    --- Ernest Hemingway

Přeji vám hodně štěstí, mějte se …

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Experimentální grafomanie na druhou

Úterý, 24 Říjen 2023 - 10:05 | urvaashi | Sensual Call Girls Service in Delhi are very fond...
Sobota, 18 Červen 2022 - 13:38 | Apurva | It completely depicts the article I like. http://...
Čtvrtek, 11 Listopad 2021 - 14:08 | Karishma | I am glad to discover this post is gutsy for me....
Čtvrtek, 11 Listopad 2021 - 14:08 | Karishma | All the substance you proposed in a post is...
Čtvrtek, 11 Listopad 2021 - 14:08 | Karishma | Your blog gave us central data to work with....
Čtvrtek, 11 Listopad 2021 - 14:07 | Karishma | It is stunning to see that a couple of people...
Čtvrtek, 11 Listopad 2021 - 14:07 | Karishma | Awesome and baffling article. Head things you...
Čtvrtek, 11 Listopad 2021 - 14:07 | Karishma | I like your stunning post. I expected to direct...
Čtvrtek, 11 Listopad 2021 - 14:07 | Karishma | Thank you for such a shocking all-out for...
Čtvrtek, 11 Listopad 2021 - 14:06 | Karishma | Your weblog must be savage yet it is in like way...

Zobrazit diskusi