Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Firefox OS byl dobrý, jen přišel příliš brzy

Da sa na toto vobec reagovat ? Autor je asi hodne pometeny alebo skor vykrikuje v style trendy sprav, ako vecsina novinarov a medii. Hocijaky os kde primarne su aplikacie postavene na tom html/css/js bordeli je odsudeny na zanik, pripadne ak to tlaci niekto velky ako Google tak zivorenie na okraji.
Neviem preco maju furt potrebu media donekonecna omielat ako vsetko bude na webe a webove aplikacie budu cool. Asi ze to pretlaca par spolocnosti ale tie to nerobia z lasky k zakaznikovy ale pre peniaze. Stale je dost oblasti kde to proste nepojde a to hlavne kde ide o vykon.
Mimochodom ked uz sme pri hrach, tak si odporucam pozriet a precitat o Artillery a ich vyvoji RTSky prave na webe. Po par rokoch to vzdaly a hlavnym problemom bolo ze vyvoj trva nejaku dobu ale neda sa udrzat ked kazdu chvilu vam niekto meni runtime - neustale updaty browserov. To ze niekto cez webgl zobrazi rotujucu kocku alebo Epic ukaze v specifickom builde firefoxu ze sa da spustit Unreal Engine este neznamena ze sa na tom da spravit komercny a hlavne predajny produkt !!
A ten uzasny presun roznych aplikacii na web rozhodne nieje pre pohodlie uzivatelov, staci sa len pozriet na rozne importy/exporty ake je to peklo. Ono je to skor ako ked uzivatelovy zoberiem klavesnicu a vymenim mu ju za klavesnicu s 4 tlacidlami s tym ze je to teraz cool zjednodusene, ale aby sa nestazoval ze ma malo klaves tak mu pre istotu zlomim 6 prstov aby mal len 4. Sak ergonomia neeeee..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Heh, nejvetsi problem nasi spolecnosti koukam zacina byt plosna ztrata skillu zvaneho "porozumeni psanemu textu", ano cist asi umime ale kdo tomu pak vlastne rozumi ? Autor pise o trendu nikoliv o tom ze to takto proste je nebo ze to takto musi byt ci ze tato cesta je ta jedina spravna. Trend se za par let zmeni. Ale momentalne jsme opravdu na ceste opet k reseni "light stanice a vse v cloudu". Kdo je starsi tak pamatuje ze tahle doba tu jiz davno byla - silne servery, klienti bez disku bootovali ze site a jen "prohlizeli" - aplikace se poustela na serveru. Pak s nastupem Widlowz na klientske stanice doslo opet ke zmene a vubec vzniku koncoveho spotrebitele (do te doby byl PC spise pracovni nastroj lidi v nejake korporaci). Ten trend tu je a opravdoveho koncoveho BFU opravdu nezajima na cem to bezi, ze android je vlastne (vevnitr) drbani se pravou rukou za levym uchem a ze windows pouzivaji "vypujceny" casti jadra od opensource komunity aby vubec mohli rozume fungovat (kuk hulanBTJ) :)

Nedavno jsem po dlouhe dobe potreboval udelat nejakej malej tistak, byl jsem navyknuty na to stahnout Eagle, sr*t se s jejich zastaralou licencni ochranou - generovani "free" klice atd... nahodou jsem narazil na webu na online editor, tak jsem to skusil, nez bych mel vyreseneho eagle tak jsem mel hotovo a jednim tlacitkem jsem odeslal tistak do vyroby - tomu rikam pokrok. A takto je to "plizive" ve vsech i tech specializovanych oborech a ne ze ne jak nekdo tvrdi. Je to proste efektivnejsi, je treba otevrit oci chceme li byt konkurenceschopni...

Neznamena to samozrejme ze by se nemohlo stat ze za 5 let se cloudovemu reseni budeme smat protoze bude neco lepsiho, doufam ze bude mam k cloudu sve vyhrady ale postupne podleham protoze zjistuji ze ty negativa (napriklad ztrata soukromi) maji pro me mensi dusledky nez ty prinosy ktere to ma....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak treba citat ale aj si pametat. Toto nieje prvy clanok autora o firefox OS, tak isto tento "trend" je badatelny celkovo v mediach, ako web aplikacie vyriesia vsetko. Nechapem preco sa v dnesnej dobe musia ludia hadzat z jedneho extremu do druheho - dlho bolo IT, hlavne v business sfere dost konzervativne (ono do urcitej miery aj je) ale za posledne roky ako sa burlivo presadili a hlavne spenazili rozne "startupy" kde sa motaju divne xichty a rozny hipstery tak to ide zasa do druheho extremu. Kazdu chvilu nasadzovat nieco nove, niekto si na kolene zbucha js framework, vsade sa o tom vykecava na roznych networkingoch a podobnych seansach. Sice to v zivote nenasadil poriadne v praxi ale to nevadi. Ludia sa z toho zblbnu, napise sa zopar knih aby do pol roka prvy blazni zistili ze to vobec nieje take cool a neriesi podstatne problemy, zatial co autor uz veselo lepi nieco nove co prinesie prosperitu a svetovy mier. To je asi ako ked som nedavno cital rozhovor s jednou zastupkinou invseticneho fondu pre startupistov ze ich hlavne posuvaju do Silicon Valley, lebo ze potrebuju nasat co je aktualne trendy, wtf ?!?@!?% Akoze v SV sa chujovina splodit nemoze hej.

Mimochodom staci sa pozriet pri tych web aplikaciach, teda hlavne fakt velkych, ktore ziju a ako tak funguju. Kto ich vlastne prevadzkuje a vyvyja. Prakticky vsetko je bud MS alebo Google - obaja maju pod palcom aj samotny runtime, teda browser. Ostatny, napriklad Amazon, neriesa front end a poskytuju iny druh sluzieb alebo napak zasa nies uplne aplikacne zamerany, napriklad FB (aj ked to je specificky pripad).

Mimochodom sa tu dokola omiela ake sa postupne vsetko presunie na web ale treba si uvedomit ze prave tento typ aplikacii je silne zviazany s GUI a browserom. Nemate sancu v takomto prostredi spravit systemovu sluzbu (nieco co bezi na pozadi), rozumny pristup k ostatnym systemovym api (co neposkytne browser ako keby nebolo). Dnes ked uz konci NAPI budu mat problemy aj korporati ktory napriklad pouzivaju specificky hw ktory komunikuje cez plugin s web app a vsetko sa neda spravit ako extension, zvlast ked to v dnesnych browseroch je postavene/dolepene zasa len nad js.
Staci sa pozriet len jak na chuja sa riesi komunikacia tu na SR medzi elektronickym obcianskym s digitalnym podpisom a prihlasenie na web verejnej spravy. Ta ich aplikacia pre citacku, lokalne rozbehne web server kde cez lokalhost js v browseri komunikuje s citackou. To je fakt cool. A este ako tak pozeram tak to bezi cez http ani nie https.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já zas vidím jako velký problém společnosti jedince, co neumí česky a tak se to snaží vynahradit anglickýma komoleninama ty skille.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Autor je placen za reklamu kterou přinese otevření článku. Tedy cílem neni primárně užitečný obsah, ale bulvární nadpis a nesmyslný článek pod kterým budou lidi diskutovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No s názory pana Ježka dost často nesouhlasím, ale tentokrát určitě ano.
Pokud vezmu aktuální možnosti dnešních prohlížečů, tak začíná být velmi málo oblastí kde by aplikace nešla napsat v HTML. Stačí se podívat na Chrome OS. Donedávna, tam byli všechny aplikace jen v HTML a myslím, že běžný uživatel nepozná rozdíl jestli je to v HTML nebo něčem jiném.
A pro firmy je to taky zajímavé v tom, že nemusí řešit na čem to daný uživatel pouští a konkrétní OS přestává být zajímavý

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Konkretni OS nebyl (az na nektere fanaticke linuxare) zajimavy nikdy. Normalni clovek si vybral to, co proste fungovalo. Problem ale je, ze v naproste vetsine cinnosti ti browser nestaci. A to u firem plati desetinasob nez u BFU. Vetsinou nejsou firmy happy sverit se do pasti nejakeho vendorlock cloudu u guglu. A ani u domacich uzivatelu chromebuky neuspely, protoze kazdy chtel neco navic nebo mit proste vic nez jen par sluzeb guglu a browser v krute omezenem pocitaci (vetsinou umele s tristnim ulozistem na hranici snesitelnosti, tak aby tam lidi necpali windows). Kdyby to stalo tretinu nez windows notebook, tak by si to mozna nejake zakazniky naslo, ale ono to nestalo ani polovinu, dokonce bylo mnohdy drazsi:o) Ted do toho zacali cpat vic pameti, zacali tam davat skutecne procesory a zamykat to proti bootu windows, v domeni, ze si to nekdo omylem koupi .... ale tim padem je to jeste drazsi a proste ne, par lidi se necha nachytat, ale to je cele .....
A dneska i ten facebook bezi na mobilech, takze proc? Lidi nejsou schopni (a diky politice microsoftu ani nuceni) upgradovat 10 let stare pocitace, co maji doma, ze se jim nechce utracet za novy, tak proc by nekdo kupoval chromy book ze?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je vtipny jak ms fanatik tvrdi, ze konkretni os neni zajimavy... A pak uz je to jedna perla vedle druhy. Dekuju za pobaveni takhle po ranu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

BTJ má někdy mírně extrémní názory, ale já s ním v tomto případě víceméně souhlasím.
Ti, co žijí v bublině konzumního IT života (a stačí jim matrix jménem "fejs," případně se jedná o přeposílače mailů - ať ty soukromé, nebo korporátní), nikdy nebudou nic takového jako FirefoxOS potřebovat. Už je tu totiž Android, který poskytuje set služeb a aplikací, které bohatě saturují potřeby těchto lidí, včetně "nutných appek" typu oblíbená hra Flappy bird. Nač tedy zkoumat a přecházet na novou platformu, která toho umí ještě méně, když už tu mám ten Android s celým ekosystémem a daty v něm?

Naopak pro lidi něco aktivně vytvářející, je jakékoli cloudové řešení spíše kontraproduktivní. Kromě toho, že bývá problém dostat lokální data do cloudu (a zase zpět) a spojit je tak do větších logických celků, bývá tato práce v cloudu často spojena s přehršlí různých větších či menších omezení. Není se pak co divit, že běžný uživatel v drtivé většině spíše zvolí lokální výkon (PC/laptop), lokální storage a plnotučné aplikace bez omezení. Cloud se pak ještě více vzdaluje, protože data jsou převážně lokálního rázu a víceméně degraduje do pozice záložního média.

Sám mám mnohaleté zkušenosti s "pracloudem", jak na unixech, tak Windows (Citrix) a tento aktuální hype "všechno do cloudu" je mi k smíchu. Všechno už tu několikrát bylo, pamatuju se na Sun, jak chtěl prodávat tenké klienty a "aplikace" někdy kolem roku 96... (kde je dneska Sun, že?). Tato řešení jsou skvělá - ale jen pro určitý typ úloh, pro konkrétní nasazení. Zcela určitě mají své místo pod sluncem, nicméně se nejedná o rádoby univerzální řešení, jak se snaží někteří čoudoví evangelisté prezentovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si nesouhlasit. Prave ty tvory v matrixu vubec nezajima na cem bezi. Jsou idealni cilovka pro tyhle podivny os co vlastne jen spustej prohlizec. Oni naopak nepotrebujou ten opravdovy os...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aj vy ste totálne zmagorený? Čo je to ten "opravdový" OS? Akože je lepšie, ak všetko napcháte do nevýkonného html, namiesto toho, aby ste vyrobili pre daný HW dedikovaný OS? Akože Nokia svojho času mala namiesto Symbianu vyrobiť HTML zlátaninu? Myslíte, že tam by im to bežalo lepšie? Alebo v dnešnej dobe, nech sme aktuálny. Výrobcovia áut by mali do svojich systémov nasadiť html zverstvo namiesto vlastného OS? Pane, vy ste väčší debil, ako vyzeráte.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Asi tam u vas v severnim madarsku mate problem s pochopenim psaneho textu. To ze sem napsal, ze lidem zijicim v matrixu staci spoustec prohlizece (a velke systemy typu android ci windows je zbytecne plytvani prostredky) neznamena ze to schvaluju nebo chci prevadet veci do html. Ostatne smrt firefox os je dukaz, ze svet je nastesti jeste v poradku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale o tom píšu - tvoři v Matrixu jdou, koupí si mainstream (Android) a jsou spokojení. Tady funguje economy of scale a příchod "alternativy", která bude nutně dražší, nic nezmění - i kdyby byla nakrásně kvalitnější nebo přinášela nečekané benefity (ciož nepřináší, nehledě na to, že je z matrixanů nikdo ani nechce).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On ale firefox os nebyl ten drazsi. Byl smerovany na velmi levne mobily. Bohuzel podle toho i vypadala nabidka. Teoreticky to mohlo lidi kupujici mobil podle ceny oslovit. Ona stejne vetsina ani netusi, ze jejich mobil ma nejaky os...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No on ten cloud je dobrý. Ale treba jasne povedať, že iba pre niekoho. A ten niekto sú veľké firmy, ktoré si vytvoria svoj privátny cloud a tenkých klientov. Takže rádovo stovky počítačov a tým sa dá ušetriť. Ale prečo by tá veľká firma mala dávať svoje dáta do cudzieho cloudu? To je čisto bláznovstvo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám takový pocit že jste zaspal dobu. Velke korporátní firmy už dávno mají data u někoho v cloudu protože nějaký kravaťák udělal super graf jak se ušetří když se nebude živit/kupovat/obnovovat vlastní HW. To že k citlivým datům mohou mít přístup i jiní už dnes není argument na který by slyšelo manažerstvo které se co pár let stěhuje mezi firmami. Holt když se to stane tak se vytvoří akční plán aby se to neopakovalo takže je všechno jakože cajk a jde se o dům dál :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Manazerske neznalkovstvi je mor, to jo ... u nas treba migrovali cely exchange na office365 a onedrive v cloudu. Nastesti to bezi nekde v tom dublinu, takze je to v jeste pohode (oproti klasickemu onedrive, ktery komunikuje s redmondem a je tristne pomaly). Ale nerozumim tomu, proc? Stejne globalni IT muselo byt zachovano kvuli domenovym serverum a tak, tak snad ten exchange mohli spravovat vlastni. Je fakt, ze takhle se o to nemusi starat, ale ja bych to tak neudelal. Ale to je treba vec, ktera funguje a neni s tim problem. Nicmene se rozhodli migrovat na dnes "velmi moderni" atlassian produkty, agressa a podobne bullshity a to je proste nepouzitelne pomale .... kdo tyhle webove sracky nekdy pouzil, tak to na nej z toho webu kazdy den vyslovene krici a vola o pomoc, aby tomu udelali poradneho tlusteho klienta ... nicmene dnesni manazer neni o tom jak je chytry nebo co umi, ale jak se oblika, jak moc vysperkoval zivotopis a jak moc slibi, ze nekde dokaze usetrit:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono myslienka je to dobra. Poznam viac malych firiem kde im to prave pomoze - zazdielane data medzi zamestnancami, kazdy vidi co potrebuje atd. Problem je ze cely ten office365 je nedomrli a zastavil sa na pol ceste. Je to fakt len office a ak by niekto to chcel vyuzit aj na riadenie firmy, aj ked malej, tak zasa potrebuje do toho dolepit funkcie a je tam kde bol. Nehovoriac ze co sa tyka prehladnosti a celkovo user exp je to peklo. Chapem ze nie kazdemu a hlavne vo firme kde je povedzme 10-20 zamestnancov, sa chce starat o vlastny server a rozbiehat celu infrastrukturu ale aj toto je take polovicate bolestive riesenie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sun Ray bylo náhodou zajímavým firemním řešením . A když sleduju aktuální firemní snahu sjednotit nesjednotitelné do jedné univerzální databáze a potom pro potřeby jednotlivých oddělení zpětně nasadit silně generické frontendy a vše hnát přes klasicky problematický Citrix server na druhou polovinu zeměkoule ..... to měl Sun funkční řešení již před dvaceti léty .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, ne že by Citrix nefungoval taky před 20 lety (WinFrame, který ve své době fungoval velmi dobře). Osobně jsem začínal právě s WinFrame a "prožil" si všechny názvy (a že jich bylo!) až do XenApp :-)

Ale jak jsem už psal - terminálnický přístup se hodí pro některé scénáře, zcela jistě to není univerzální řešení. Ale tam, kde funguje, se jedná o osvědčené a stabilní řešení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Problem ale je, ze v naproste vetsine cinnosti ti browser nestaci. A to u firem plati desetinasob nez u BFU. Vetsinou nejsou firmy happy sverit se do pasti nejakeho vendorlock cloudu u guglu."

Falešné dichotomie rulují! :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Eh, kde ze mel microsoft nejaky ten webovy cosi s kterym neuspel?:o)
A zarny a uspesny chromy os?:o) To se tu nekde vytrousil blogisek z prvniho dubna???
Web je samozrejme svym zpusobem univerzalni, takze se da cekat, ze bude spousta veci vznikat primarne jako webova sluzba v cloudu. Ale nejaky velky rozmach vyslovene webovych aplikaci nad ramec jquery bych opravdu necekal .... to uz by pak mohly prijit veci jako ovladace, bluetooth, wifi atd a uz by jsme meli kompletni operacni system v prohlizeci, se vsema uskalima kazde prvotiny ..... ted tu mame android 6 aka DOS 6 (jeste byla tusim sedmicka, pak to zarizli, nastesti:), takze u firefoxu by jsme zase zacinali od zacatku se vsema problemama. Na novy OS neni na trhu misto. Navic co zavani javou (treba javascript:o), tak to je vetsinou fiasko. Staci se podivat na frasku s chromebooky, chteli jednoduchou webovou konzolu a nakonec to diky specificnosti vyslo draz nez plnotucny notebook:o) Nejzajimavnejsi a s nejvetsi sanci na uspech je v poslednich peti letech je UWP a novy IoT standard. Nove webove ficury prakticky nikdo nepouziva, muze si to dovolit nove mozna skype (o jinych pouzivajici ty "WEB2.0" kraviny snad ani nevim). Radsi udelaji nejake webove API a napisou univerzalni aplikaci treba v nejakem xamarinu a jednotnem vyvojovem prostredi, ktera pobezi vsude a ne se vojebavat se specifikacema jednotlivych browseru a jeste napric HW a SW platformama .... tim nechci rict, ze tu myslenku zavrhuju, bylo by krasne kdyby vsechno mohlo bezet v HTML (ale museli by nahradit javu) a bezelo by to uplne vsude, to samozrejme povazuju za naprosty ideal, ale to se proste IMHO nestane. Takze v pristich letech rozmach webovych aplikaci jo, ale aplikace v browseru ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Microsofti webovy cosi co neuspelo.. ActiveX napriklad ? ... A podobne pokracujes i ve zbytku postu, kdyz opet a zase ukazujes jak pises o vecech o kterych vubec nic nevis :o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ty seš tak úžasnej, ty seš tak chytrej že všechny komentáže jsou pro tebe low, ty seš asi pan bezchybný, všude jsi byl, všechno znáš. Nenapíšeš tady ani jedinou čárku k článku, ale do ostatních, kteří svůj názor napíšou reješ. Seš svejma výkřikama úplně trapnej a omezenej.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Reju do vas trollu, co pisete jen kupu hnoje. Je ale hezky jak drzite pri sobe :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:D :D :D trolly můžeš ubít jen věcnými argumenty, ty tvoje ničím nepodložené výkřiky do tmy tady spíš evokují, že ve skutčnosti trolíš ty.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Argumenty sem na vas oba zkousel opakovane. A vy si dal melete ten svuj hnuj... Na co se budu namahat...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

přišel příliš brzy? Já si myslím, že přišel příliš pozdě.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

já myslím, že ani chodit nemusel. ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý je, že se všichni tváří, že nikdy neexistoval WebOS, který už se pokoušel prokopat stejnou slepou uličku před FirefoxOS. Problém není v tom, že webový aplikace jsou omezený ani v tom, že sežerou o poznání víc výkonu. Dnešním high-end telefonům už nedělá problém to utáhnout. Ale je tu pořád několik naprosto zásadních problémů:

1) FirefoxOS se pokoušeli cpát na low-end telefony, kde rozhodně nebylo výkonu na rozdávání a webový aplikace nemohly pořádně fungovat. High-end s omezeným systémem by se ale taky nikdo nekoupil. Chybí prostě produkt, na který by se to dalo nainstalovat a mohl by mít u zákazníků úspěch.

2) Programovat webový aplikace je peklo. Oproti vývoji klasický aplikace v Javě nebo C++ nejsou pro web pořádný vývojářský nástroje.

3) I když to telefon utáhne, pořád je otázka, co to udělá s baterkou. A pak ještě to základní dilema. Mám to dělat špatně a složitě (HTML) nebo snadno a dobře (nativní/Java)?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

WebOS je systém vhodný tak pro televize kde se taky usadil a u LG se mu daří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

že se v TV konkrétní značky WebOS usadil a jinde neuspěl však vůbec nic nevypovídá o jeho původní technologické povaze, vhodnosti a původních ambicích. Platforma byla původně zacílena úplně jinak ... nemůžete podstatu technologií posuzovat jen podle toho kam je zavál zájem neodborné veřejnosti. Jisté je, že původní WebOS byl jednoznačně průkopníkem mezi systémy, ve kterých jsou aplikace primárně založeny na webových technologiích a ten dnešní televizní už s ním nemá mnoho společného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

už asi měsíc jedu na palemoon a nemůžu si to vynachválit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Má to něco společného s tématem článku, kterým je operační systém ? Palemoon je prohlížeč zajímavý jen tím, že narozdíl od firefoxu zůstal u GUI založeném nadále na interpretaci XUL a ponechal si deprecated rozhranní pro pluginy - čili je to jen takový truc fork pro zpátečníky, kteří by v každém changelogu nejraději viděli "vše zůstalo při starém" :-) a rozhodně bez ambice proniknout do oblasti operačních systémů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ALELUJA. Počuli sme slovo božie. Alebo skôr šarlatána Ježka. Chlapi, snáď si nemyslíte, že jemu ide o správny smer vývoja. Jemu ide iba o dlhú diskusiu. Takže sa vykašlite na komentáre pod Ježkovými blogmi (sračkami). Nekŕmte toho najhlavnejšieho trola.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"slušně optimalizovaným implementacím JavaScriptu :DDDDDDD " ok , musel jsem se usmát ale dorazil jste mne až představou použitelného webového OS běžícím nad dalším OS .. a dalším a dalším .. proč ne když máme ty krásné optimalizace , jen nutně dokoupíme nový procesor a budeme tam , kde jsme byli před patnácti lety i s novými optimalizovanými instrukčními sadami a optimalizovaným HW (viz Open ES 3.x kompatibilita vs Vulkan )
....Mimochodem k těm web aplikacím .. Pixlr editor je co ? Pro mne už pár let ekvivalent stařičkého Adobe 7.0 a díky vrstvám docela použitelný pro většinu retuší které na fotografiích používám .

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A netreba tomu Pixlr editoru posielať niekam fotku do cloudu? Načo by som niekomu poskytoval svoje súkromné fotky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda podmínky užití jsem do podrobna nepročítal a minimálně upload pro vlastní editaci potřeba je , ale že by si tvoji fotku automaticky zálohovali a tebe obrali o autorství snímku ... to snad tak daleko ještě nezašlo .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já žasnu. Mnoha vadí špionážní OSes, ale práce na webu a využívání cloudu je/bude cool ? Druhá věc je, že stejně je třeba držet data také lokálně (a to i mimo stroj), protože co až to někdy někdo vypne ? Anebo nebude "jen" spojení do cloudu ? Mně takové počínání dává smysl jen v případě nemožnosti volit jinak anebo pro věci, které nejsou až tak důležité. Jsem starý :(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rad pouzivam google docs, aj ked nie casto.

Vzdy sa ale pousmejem, ked vidim tu rychlost web/js aplikacie. Moja i7@4.3GHz v google docs je asi tak rychla ako 486 SX@40 Win 3.11 a MS Office 6.0.

Z toho vyplyva aj moj nazor na tlacenie html/js do oblasti kde nepatri. Html je jazyk vytvoreny na jednoduchy hypertext stylu wikipedia a js je jazyk na jednoduche skripty na tych strankach. Potom sa to cele dolepilo a s neuveritelnym usilim zoptimalizovalo tak, aby to zvladlo aj vacsie aplikacie ale stale to vychadza z coho to vychadza.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak ... Hnát data do cloudu , tam je šifrovat a stahovat a dešifrovat a sychronizovat lokální cache databáze.... Moc režie a mít data fyzicky stále v čoudu . No kdo by vám na tohle hned kývl a to mu ještě nabídněte javascriptovou obsluhu :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Microsoftí Office jsem na 486SX / Win3.11 zažil a oproti tomu jsou Google Docs švihák rychlíkový.

A přestaňte se dívat na HTML optikou verzí 3/4. Berte to do budoucna spíš jako vstupní bránu k technologiím přímočařejším, ať už tomu WebGL či Web Assembly apod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Inak celkom pekny namet na blog, porovnanie prace na 486SX Word/Excel 6.0 a Google Docs.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až přijde ta krásná doba (ježčí ráj), kdy všechno půjde z webu, tak to taky bude doba, kdy si slušný program nekoupíte ani neupytlačíte a za každý webový prd budete platit, pane Ježku. Pěkných pár tisícovek měsíčně a pěkně pravidelně, abyste nepřišel o účty. Pak vám úspora několika stovek za 32 GB SSD bude jaksi k ničemu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To už pak bude v každé cimře obrazovka s Velkým Bráchou...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou žvásty a Vy to víte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, poněkud se obávám, že je to směr, kterým dnes kráčíme. Vyrobit kus softu a jednorázově ho prodat? Ale kdeže! Vyrobit kus softu a dojit a dojit a dojit. Takhle se totiž za dva, či max. tři roky prodojíme k částce, kterou bychom si na "krabicovku" nalepit nikdy nedovolili...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To stacilo napsat jednoduse:

Proste se blizi doba, kdy na stole bude jen displej, mys a klavesnice, zapne se to a vsechen software co pobezi bude fungovat jako pronajata sluzba ze vzdaleneho serveru.

Vyresi se tim softwarove piratsvi, protoze bude technicky nemozne cokoliv zprovoznit lokalne bez pripojeni k serveru, kde budou zaroven ulozena vsechna data uzivatele.

Ono je to videt v kazdem scifi filmu - jakmile se pouzije cokoliv co pripomina pocitac, vzdy je to pripojene na nejakou variantu CML (centralni mozek lidstva).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chce se mi zvolat .. Zpátky na stromy ! ... Ale co už , lidstvo má vrozenou tendenci motat se v kruhu ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

...a jako obvykle s tímto varováním přišel už Star Trek. Konkrétně se mi vybavuje X. film Nemesis (ale možná to bylo už někde dřív v seriálu), kde Enterprise-E prolétá Basenskou trhlinou a díky ztrátě spojení si nemůžou nejen prohlédnou mapy v hvězdné kartografii, ale ani si nazavolají o pomoc :)))) Ano, tak do takového "online" světa míříme ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jezku, co to tu zas placas?
(Ze byla nejaka chlastacka vcera? Napis nam o tom, jak si zachlastal, bude to rozumejsi. :-))
---
Za prve baterka. Spotreba energie u nativnich aplikaci bude vzdy nizsi z duvodu jejich narocnosti, s cimz logicky souvisi za druhe i potreba vyssiho vykonu.
Obe plati jak pro OS postaveny na webovych technologiich, tak pro OS postavenem na virtualnim stroji.
Vyhoda Androidu (na virtualnim stroji) je ta, ze pres to spustis vsechno. Webove technologie nektere veci z podstaty sve funkce neumi a proto jsou pro pocitace nevhodne.

MOBILNI TELEFON JE POCITAC!!!

Jezku dokud neuznas, ze dnesni smartphone je pocitac, tak tu budes pindat takove veci jako dnes. Protoze o tom, ze smartphone je pocitac nemuze byt rec, proste to tak je a hotovo.
Takze je to presne naopak, virtualni pocitac jako je Android nestaci, webovy prohlizec jako byl FirefoxOS nestaci. Potrebujeme pro smartphony skutecny operacni system. Potrebujeme, aby na smartphonech fungoval linux a windows.
Linux pro smartphony pripravuje Samsung (Tizen), ale moc mu to nejde. Dalsi linux dela Canonical (Ubuntu Touch), ale takejeste nejsou v cili. A plnohodnotne Windows take jen tak nebudou, protoze Intel zaplatil Microsoftu balik penez, aby se ten na Windows pro ARM vykaslal a prestal je vyvijet, bohuzel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Za prve baterka. Spotreba energie u nativnich aplikaci bude vzdy nizsi z duvodu jejich narocnosti, s cimz logicky souvisi za druhe i potreba vyssiho vykonu."

Možná jak u kterých. Pokud dobře využijete možností adaptivní kompilace, pak některé třídy náročných aplikací mohou mít výhodu. Tedy tam, kde adaptivní kompilace v nativním kódu není povolená, jako je tomu u všech iOS zařízení a bohužel i u nových verzí Androidu (jsem slyšel...). Tam, kde je, se podobné kejkle dají dělat i mimo web.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezachlastal jsem. Já moc nechlastám, můj dlouholetý průměr spotřeby alkoholu je někde na ekvivalentu 1 pivo / měsíc. Děkuji za optání.

Ten zbytek tvého příspěvku nechápu. Nikdy jsem netvrdil, že smartphone není počítač, ba naopak. A o srovnání architektury Anroidu versus hypotetické architektury typu GNU/Linux + prohlížeč + webassembly/webGL/atd. bychom také mohli vést dlouhou debatu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IT specialista a navrch redaktor který nechlastá? Znám spoustu bývalých a pár současných a dovolím si tvrdit, že jsi v tomto podezřele jedinečný jedinec. ;)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokial to bude znamenat lepsie mobilne verzie stranok miesto tlacenia dalsich appiek tak OK. Uz to aj dostalo nazov, hovori sa tomu "app fatigue".
(Tymto pozdravujem Diit ktore mi vytrvalo zakryva tretinu obrazovky bannerom na stiahnutie Androidej appky z Google storu. Na Windows telefone ;-) )

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Firefox přišel podle mě v pravý čas. Ani příliš pozdě, ani příliš brzy. Přišel akorát včas, aby zbořil nadvládu šíleného IE, který je dnes už jen nejpoužívanějším prohlížečem pro stažení jiného prohlížeče a pak pro něj někteří zoufalci ještě píšou intranetové taky-aplikace. Tohle já osobně Firefoxu nikdy nezapomenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mozno plati pre uzivatelsky desktop, v business sfere rozhodne nie. Kopec intranetovych aplikacii je silne naviazana na IE - bud to pod inym nebezi alebo to potrebuje nejaky ActiveX objekt pripadne si to pusta javovsky pluginy ktory pod Firefoxom/Chrome uz skoncili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První věc je, žes evidentně vůbec nečetl článek a z nadpisu asi půlku. Článek nepojednává o Firefoxu prohlížeči jako takovém, ale o Firefox OS!

A jediný důvod proč se Firefox docela prosadil je, že to Google chtěl a tak do něj napumpoval pohádkové prachy. Důvod byl snaha snížit podíl Microsoftu což by sám nezvládl. tím nechci říct, že Edge je dobrý prohlížeč - opak je pravdou, je to hrozný krám. Nicméně obyčejným uživatelům to byo v zásadě jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oslava cloudu vtipna kdyz ma zrovna Google vypadek v cele CR ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O cloudu já ale vůbec nepíšu. Píšu o technologiích, které se sice typicky používají v internetovém prostředí, ale stejně tak dobře si můžete svoji HTML5/AJAX/CSS3 aplikaci provozovat v domácí síti, nebo jen přímo na jednom zcela offline počítači.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.