Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k G. R. R. Martine, piš si v čem chceš

Psat v dnesni dobe knizky na PC bez internetu je docela rozumny napad.
Osobne mam se starymi editory jen jeden problem, ktery autori knih kvuli editorske praci vydavatele vetsinou resit nemusi a to jsou uvozovky. Je totiz rozdil mezi "timhle", „timhle“ a “timhle”.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ano, pan Rybka to tam popsal výborně. Na moderních systémech s interentem, s "blikátkama", vyskakujícími bublinami kam co nového dorazilo jsou možnosti prokastinace neomezené, počítač bez internetu je na tvoření nejlepší.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, jak moc se dá Stephenson počítat jako "čestná výjimka", když sám k psaní a revidování draftů přinejmenším donedávna používal plnicí pero (https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=lnq-2BJwatE#t=...) - dokonce několik různých (https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=lnq-2BJwatE#t=...) ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ono je ale hrozně důležité na čem to píše!
Máme strach, jestli tomu krvelačnému úchylnému dědkovi ten kus šrotu nechcípne než dopíše zbytek ságy... ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že i tak na dopsání ASoIaF G. R. R. Martinem vypsali bookmakeři výrazně nižší kurzy, než na dopsání TAoCP Donaldem Knuthem. ;-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Dava to zmysel, kedze te knihy su napisane odpornym necitatelnym sposobom, a ani niesu bohvieake dobre. Overrated.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Názor na díla ti brát nebudu, ale skutečně si myslíš, že se změnou editoru se dostaví "lepší styl psaní" a bohatší nápady?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ne robil som si srandu, ale nepaci sa mi ako pise, ani serial za ktorym sa ide kazdy potetnovat. Ze z 10 epizod je 8 dielov len nejaky filler a pribeh sa posunie tak mozno v dvoch, na ktory sa hned v dalsej sezone zabudne a nastane 8 dielov zase plnky. Neviem co natom ludia vidia. Ale ako taktika na to aby si ludia po 11 tyzdnov platili hbo je to dobre.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

řekl bych, že pokud vypnete automatické opravy, tak je skoro jedno, v čem píšete (ty automatické opravy dokážou člověka pěkně štvát)

důležitější je spíš pořádná klávesnice. Jak narazíte na něco, co vám perfektně sedí, tak za nic na světě to nechcete vyměnit.
Proto tolik lidí píše na starých psacích strojích a nebo hodně starých IBM klávesnicích, v té době se klávesnice dělali kvalitně (na celý život) .

S dnešním zárukovým inžénýrstvím člověk musí výměnit klávesnici co 3 roky, protože klávesnice už odchází. A každá nová klávesnice má jinak umístěná tlačítka, různé velikosti kláves, různý odpor, atd. Je to zvláštní, že s některou klávesnicí člověk píše úplně bezchybně, zatímco u jiné i po 2 letech dělá chyby přehmatem...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A ty dnešní mechanické klávesnice jsou nějak výrazně horší? Sice v nich bude asi méně kovu, ale měl jsem dojem, že linky na kvalitní spínače nám pořád ještě nezrušili.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

výrobci šetří, kde se dá. Kdysi většina spínačů byla kovových a proto toho dost vydrželi.
Teď je všechno plast... a když si nějaká tlačítka vyndáš a podíváš se na spínače,tak zjistíš že většinou dost tenký plast, který se rád láme a ohýbá.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Klavesnice se delaji kvalitne porad.

Jen se vzdy najde dost socek ktere vyrobce neceho kvalitniho oznaci za lumpa, zlodeje, kapitalistu a vyrobek za predrazeny. A takhle je to se vsim. Lidi nakoupi klavesnice za 80 Kc v supermarketu a pak se hrozne divi ze jim z nich vypadavaji tlacitka kdyz je otoci vzhuru nohama. Do kvalitniho vyrobku je treba investovat. Vsak ona i ta klavesnice od toho IBM stala kdysi 2700 Kc (pocitac samotny kolem 100.000 Kc). .

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

samozřejmě, že jsou tady shity za 100kč, ale ty nikdo nepočítá.
Zarážející je i špatná výdrž klávesnic ve středním segmentu (tak okolo 300 - 1000kč)

Doma mám klávesnici Genius už přes 12 let a pořád funguje bez problémů a to přežila několikrát polití colou, pivem a to nemluvím o tunách prachu.
Zatímco u klávesnice 2 roky staré stačilo jen jednou na ni vylít trochu čisté VODY a už některé tlačítka špatně reagují a ani vyčištění nepomohlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu si pomoct, ale cokoli vyprodukuje Rybka je nehorázná sračka. Článek nemá hlavu ani patu, jsou do něj míchány domněnky, polopravdy a manipulace.
Rybka si v každé "úvaze" stěžuje, brečí a nebo na něco nadává. Ani jednou není v úvaze nic pozitivního a nebo tvůrčího. Jenom věčné stěžování. Něco jako u vás Behemot.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Absolutne si neuvedomujes co sa deje a o co ide. Asi si v kome. Absolutne si nepochopil laitmotiv clanku. Ten je: co je stare to je dobre a co je nove, to je sracka.

Vsetok HW je prepchaty kurvitkami a taky HW ako pred 10-15-20 rokmi je dnes prakticky nemozne zohnat (myslim tak kvalitny). Vsetok novy HW smeruje do sraciek, je cim dalej tym viac na hrane, tym nachylnejsi na porusenie tej velmi labilnej rovnovahy, vdaka ktorej ten HW pracuje. Zoberme si SSD. Parametre su oproti HDD dnes sice zdrvujuce a realna fyzicka zivotnost NAND cipov je na akceptovatelnej urovni. Avsak uz dnes je treba neskutocna spusta obchadzaciek ako zalostnu zivotnost NAND cipov obist, aby bezny SSD stale vydrzal roky.

Za 3-4 roky budu nejake cca 10 nm flash cipy a este k tomu TLC. Budu uzasne kapacity SSD aj vyse 1-2 TB za babku. IOPs budu statisice, kontinualkam nebude 600 MB/s SATA III ani stacit, budu musiet byt na Express SATA pre 2 GB/s. To vsetko je uzasne - len neviem naco mi bude 1-2 TB SDD. Bohuzial taka velkost bude musiet v buducnosti byt, lebo pri 100-200 GB by trim ci wear leveling nevedel zabezpecit dostatocnu zivostnost disku obsahujuceho trapne 10 nm TCL NAND cipy s 300 prepismi. Co asi nevidis je to, ze na ten cely cirkus a ansabl bude treba nenormalne sofistikovane a vyladene radice a firmware a fukcionality a hlavne mnoho-kanalove zapojenie NAND cipov. Ak by cely tento riadiaci a udrzovaci ansabl dnes a hlavne v buducnosti neexitoval, SSD ti odide po MESIACI pouzivania, bude mat kontinualku 30-50 MB/s (v ramci jedneho cipu) a IOPs zopar 100 ako HDD. Pre rokmi boli sice SDD smiesne a pomale. ALE a este raz ALE take prva generacia komercne bezne dostupnych 50 nm SLC SSD nepotreboval ziadny trim, ziadny dnesne optimalizacne prkotiny (alebo aspon nie to takej miery ako dnes). Preco? Lebo NAND cipy mali taku zivostnost, ze sa bez toho zaobisli. Cena za to (za tu absenciu mnohokanalovaho optimalizacneho ansáblu a jemnej rovnovahy) bola len IOPS par 100 ci 1000 a kontinualky zopar 10 MB/s. Trocha sa zamysli. Vsetko HW postupne smeruje do velkej r*ti, redakcia prepaci.

Ludstvo zrejme v hrubom priemere osprostrieva a zdementieva (myslene vazne). Svet HW sa meni tak, ze vsetko sa stensuje, miniaturizuje a vznikaju SoC (silicon on chip) riesenia. Staci si uvedpomit co vsetko sa prestahovalo a skompaktovalo a pozanikalo jednak ako samostatne rozsirujuce PCI karty prechadzajuce do cipov na MB (zakladnej doske), jednak potom z cipov na MB do CPU. Pred 20-25 rokmi boli na fosni aj ta naprimitivnejsia zvukovka uplne bezne ako samostatna rozsirujuca karta (dnes je to bezne cipicek mensi ako 1 cm x 1 cm), dokonca aj x87 koprocesor nebol v CPU. O grafike uz vobec nehovorim, intergrovane grafiky na MB v chipsete vtedy este ani neexistovali, jedine dedikovane grafiky. Dnes su grafiky uz asi 4 roky priamo v CPU a vzniklo APU. Uz pred 11 rokmi sa do CPU prestahoval radic pamate, pred 16 rokmi L2 cache. Vsetko bolo predtym na fosni alebo vo forme rozsirujucich kariet. Iby Bridge a Syndy Bridge su priam stelesnenim kurvitka (!!!) a celeho pokracujuceho trendu: http://pctuning.tyden.cz/hardware/multimedia -zvuk-tv/21689-uvaha-nase-skvela-elektronika -se-kazi-a-neni-to-nahoda (clanok o kurvítku sa ozaj oplati precitat !). Aj chipset na fosni uz nie je čip-set (south brigde a north bridge, t.j. 2 velke separovane cipy juzny a severny mostik), ale ich funkcie sa bud spojili alebo pozanikali a cip je uz iba jeden. Chipset sa mu hovori iba z retro-zvyku. Za 30 rokov bude cely dnesny PC asi jediny SoC cip s rozmermi die (cisty kus kremika) 3x3 cm, na ktorom bude uplne vsetko co je dnes na najnadupanejsej doske/platforme/CPU/GPU, die nalepeny na 5x5 cm plosaku s vyvodmi pre zalostne mnozstvo slotov a konektorov a cele to bude v krabicke 6x6x3 cm. Jedine co sa bude dat spravit ked odite najslabsi a najnestabilnejsi clanok je: vyrobok vyhodit. Konzum je ciel. Aby fyzicka zivotnost komponentov bola LTT (len tak tak) na hrane zaruky ci moralnej zivotnosti a potom si kup nove (vid. clanok o kurvitku).

Miniaturizacia je jedna strana mince, existencia segmentu PC je druha strana mince. Kde-tu povznikali standardy typu AT, ATX, miniATX, mikroATX (http://en.wikipedia.org/wiki/Micro_ATX), picoITX (http://www.via.com.tw/en/initiatives /spearhead/pico-itx/), slepa BTX ... ale ze by dnes typicka ATX doska mala 5x5 cm sa teda neda povedat. Segment PC je este stale tu. Ten miniaturizacia defacto vobec este nepostihla, ale obavam sa ze ten cas pride a jednoducho cely segment trhu stolovych PC zanikne. Moze sa stat ze nebudu ziadne kysne ci kysnicky, lezate ci stojate, so vsekymi svojimi vyhodami upgradovatelnosti a skalovatelnsoti. Moze sa stat ze mlada generacia dakedy v roku 2040-2050 nebude chapat co je to davno zaniknuty stolovy PC, kysna, AT a ATX format, grafika, disk, procesor, ako nieco take vobec mohlo existovat, vybrat si vsetky komponenty a cely PC si poskladat sam, customizovat si svoj HW, tunit atd ... pretoze vsetko bude v jednom, zabalenom, nerozoberatelnom, neopravitelnom...

A to som este nefilozofoval o softveri !!! Kedysi v 60. rokoch bola efektivita pri programovani a vseobecne v SW na dnesne pomery nepredstavitelna. Jednak preto ze sa programovalo na ovela nizsej urovni ako dnes, jednak preto ze HW bol znacne obmedzeny. Efektivita vsetkeho co suviselo s SW bola na samotnej hranici matematicky dokazanej dokonalosti. Doslova islo o kazdy bit, o kazdu skupinku elektronov! S par desiatkami kB pamate a vykonom pocitaca ako maju dnes hodinky (nie mobil, ale debilne naramkove hodinky !!!) pristali na Mesiaci !!!! Co dnes dokazeme s tymi Gigaflopsami vykonu a Gigabajtami kapacity? Toto: http://weknowmemes.com/wp-content/uploads/2012/02/sad-but-true.jpg (smutne ale pravdive). Vsetko sa zanasa len dalsimi a dalsimi vrstvami SW a frameworkov a pracuje sa na tak vysokej urovni oddelenej od HW, ze postupne zanasanie a nabalovanie dalsich vrstiev stale znizuje efektivitu SW a potrebujeme stale vykonnejsi HW. Spat to uz nikto nevrati, museli by sa prekopat vsetky OS a vsetky SW za posl 40 rokov. Ked to takto pojde dalej, za 1/2 storocia si nezohrejeme pizzu v mikrovlnke, alebo neoperieme zasr**te trenky v pracke bez 64-jadroveho CPU (gigahertzova vojna pre CPU skoncila v 2003, otazne je kedy skonci multijadrova vojna) a 256 GB pamate !!!

NA margo toho, ze dnes su vsade same kurvitka a clovek nedostane to co pred 12 rokmi - tot nedavno som si chcel kupit repraky k NTB (prvy NTB v zivote). Chcel som k notebooku repraky a nechcel som sumitka za 6-7 € napajane z USB portu, bez prirodzenych basov a hlasom ako z telefonneho sluchatka nepodarene prehnaneho cez ekvalizer snaziaci sa imitovat basy. Preto som kupil celkom fajn 2.0 system, lebo ich zvuk je neporovnatelny z tymi bakelitovymi sumitkami za 7 €. Kvalita zvuku je pre nenarocneho ci neaudiofila vo vsetkych vyskach, stredoch aj basoch skutocne super. Dokonca intenzita basov sa da regulovat. AVSAK k vrateniu tovaru ma bezpodmienecne prinutila jedna vec: po zapojeni repraku do el. siete az neprijemne bzuci a huci. Za denneho ruchu a hudby to nie je pocut, ale v nocnom hrobovom tichu, pri tichom pocuvani radia alebo hovoreneho slova je to pre mna absolutne neakceptovatelne. Z 10 cm vzdialenosti je to hotovy muciaci nastroj a pri 1 m (z reprakmi polozenymi na stole) je hucanie slate velmi neprijemne pocut. Ani umiestnenie napacacieho repraku pod stol nepomohlo. S mojim citlivym sluchom som hucanie repraku pocul az z druheho konca izby. Som zvyknuty na moj mainstream stale uzasny a fungujuci Creative 2.1 spred 10 rokov. AVSAK v tych casoch sa robil HW aspon kvalitne! Napajaci adapter je na snure - pol kilove hebedo, bukero, ktore je dostatocne tazke, dimenzovane a mozno aj kvalitne na to, aby zvladalo bezproblemovo a vyvazene napajat subwoofer a 2 satelity a hlavne uplne potichu a bez rusenia! Aj samotny adapter je totalne bezhlucny. Po zapojeni tejto mojej prasterej repro sustary z subwoofera nepojem nic len hrobove ticho!!! Dnes ked su adaptery v napajacom repraku 2.0 alebo v subwooferi 2.1, jednak doba pokrocila a je menej kvalitny a je aj mensi a menej vykonny, hlucnejsi a hlavne sposobuje rusenie. Chcel som si len kupit repraky k notebooku, ktore maju aj dobre basy. Nemyslim si ze som narocny, len chcem aby po pusteni elektriny do repro, nebolo pocut z metra neprijemne a dost hlasne dunenie. Moje prasive 10 rocne stare Creative Inspire 2400 maju externy adapter a po pusteni elektriny je pocut len velmi jemne hrube sumenie, ktore prehlusi aj ten nejtichsi ventilaror na 600-800 rpm a externy adapter jemne takmer uplne bezhlucne strpa a vibruje a po celom dni je teply az horuci (jednoducho sa riadne cini). Nehovoriac o kabloch, ktore maju 2,5-3 m miesto 1,5-2 m v dnesnych atrapach. Integrovany adapter v subwoofri huci jak trafostanica. Jedine vychodisko je zobrat nieco za 100-150 €. Ale je to normalne? Chcem len poondiate repraky k notebooku za 25-30 € s uplne normalnymi basmi a aby nehucali.
---------- ---------- ---------- ---------- ---------- ----------
Nie som ziadny audiofil, len mi pripada divne ze to co bolo dakedy standard a samozrejmost, je dnes privilegium a vysada v podobe hyper-mega-super kvalitneho navrhu a dizajnu, gold ci platinum edicie a military class suciastok ci ine marketingove okecy. Dost to s tym HW ide dole vodou. Aby mi nedunelo v hlave, tak co bolo dakedy za 30-40 € (1200 Sk), treba dat dnes asi 100-150 € (3000-4500 Sk) co kto vie ci nie 200 € a modlit sa aby to malo externy adapter, resp. ak integrovany aby bol dostatocne kvalitny (tyka sa aj externeho).
---------- ---------- ---------- ---------- ---------- ----------
Asi mam naivny a inzitny pohlad na trhovu ekonomiku. Myslel som si ze IT je specificky segment kde plati ze za menej penazi (nielen nominalne ale aj realne) mame stale viac nielen vykonu ci kapacity ale aj kvality. Zvlast ked realna cena PC klesla za posl. 17 rokov min. 10-nasobne. Bohuzial treba sa pozerat nie na nominalnu hodnotu, ale realnu hodnotu. Ked som v 2003-2004 dal za uplne priemerne neduniace repraky 1/5 platu, musim aj teraz. Lenze vzhladom na inflaciu a zmeny zamestnania to uz vobec nie je 40 €. Suma sumarum cca 120 € za pohodlie bez dunenia, ake som mal pred 10 rokmi za 40 €. Co dodat? Kedze je adapter taky nekvalitny a hlucny a je v drevenej budni, necudo ze zapojene repraky hrubo dunivo hucia takmer muciacim zvukom niekde v pasme 50-200 Hz. Bohuzial to nie je ukazka schopnosti membrany vyludzovat basy, ale ukazka totalne spatlaneho adaptera.

Tolko k mojim pokusom kupit repraky k NBT. A tak pouzivam stare 10 rocne, pretoze su super a v hrobovom nocnom tichu ani s prilozenym uchom na subwoofer v elektrike (bez hrania hudby) nepocujem ziadne dunenie.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

TLDR

Kdyby to alespoň nebylo tak nudné, tak by se to dalo přečíst celé. Ale tahle jsem měl co dělat, abych neusnul.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Kazdemu pripada nudne nieco ine. Niekomu hola pravda, niekomu blbe porady v TV.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Trochu odvážné tvrzení, vydávat vlastní komentář za "holou pravdu". Tak vždy hodnotí svoje výroky ti největší demagogové.
Nebýt té slovenčiny, tak bych tě považoval za Rybkovo alterego.

Každého nebaví neustále dokola číst stížnosti na všechno kolem sebe a zabředávání v minulosti. Poslední článek, co jsem od Rybky četl byl jeho hate na Win 8, kde kolem sebe kopal jak malé děcko.

Víš, spoustu lidí má tendenci vzpomínat z minulosti jen na to dobré. I v minulosti bylo spoustu podřadného hardwaru. Zejména se to týkalo disků. Některé byly pověstné svým umíráním.
Jen pár se jich zapsalo do historie jako neskutečně spolehlivé kusy. I v současnosti takový HW najdeš.

V minulosti také stál HW zcela jiné peníze. Nechápu, proč si Rybka stěžuje na kurvítka u foťáku za několik jednotek tisíc, když pak porovnává s něčím, co v minulosti stálo několik desítek tisíc. To je trochu blbá logika, ne?

Když už porovnávat, tak prosím jenom stejné kategorie. Doma mám několik notebooku HP. Nejstarší, který občas používám pro hraní si s Linuxem má skoro 9 let. Občas ho vyfoukám, loni jsem na něm měnil teplovodivou pastu a stále šlape pěkně. Nebyl levný, ale investice se vyplatila. Dodnes slouží. To samé s foťáky. Jeden kamarád má starý Lumix a stále mu slouží.
Když si někdo koupí levný notebook za 10 000, tak se nemá čemu divit, když se mu rozbije hned po záruce.
I v minulosti byly takové levné plečky, které se hned pokazily. Tak tu prosím netvrď, že všechen HW byl kdysi kvalitní.
Nevíš, o čem mluvíš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

PS: Přece jenom jsem se do čtení té nudy pustil. Mám poznámku k efektivitě kódu.

Není to o tom, že by programátoři ztráceli dovednosti. Je to o tom, že vznik vyšších jazyků umožnil programování masám.
Programátorů, co umí výborně v assembleru je +/- pořád stejně. Jsou to vysoce cenění odborníci a jsou velmi dobře placeni. Ne všechny firmy si je můžou dovolit. Takže je nasazují jen na kritické projekty, jako třeba programování pro IBM mainframy.
Ale jelikož vyšší jazyky umožňují programovat i méně zkušeným, tak je těchto programátorů o hodně více a firmy si je můžou dovolit.
Vývoj SW je díky tomu levnější. Daní za efektivitu by byl nesmírně zdlouhavý vývoj a astronomická cena SW. Windows by tě pak nestál 3 000, ale 300 000 a vycházela by nanejvýše jedna verze za 10 až 15 let. Stačí se podívat do historie, jak vnikaly a kolik stály staré OS.

A další věc je daleko pokročilejší programování. OOP umožňuje úžasné věci. Zkus řešit nějaký rozsáhlý problém v assembleru nebo neobjektovém jazyku.

Tvůj pohled je typický, pro lidi, co do problematiky nevidí.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mylis sa, mne je jasne ze cele je to dan za to, ze sa pocitace priblizili masam.

V dobach ENIACu ho obsluhoval specialne skoleny personal pod dohladom najlepsich mozgov planety. Este aj velke salove pocitace v 60. rokoch obsluhoval skoleny personal. Dnes, 35 rokov po koncepte a vzniku "osobneho pocitaca" ma pocitac v nejakej podobe kazdy blb. A to je vysledok, ci skor dosledok. Celkovo to ide od detesi k peti, od peti k dvou ... Uz v tych OS od blbosti nevedia co maju vymyslat a pridavat a najnovsie Win 8 family je OCIVIDNE robeny pre dementov (rozumejme masy), ktori nemusia mat nic pod kontrolou a OS (resp. programatori) to robia za nich.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky se najde nějaký křikloun, který říká, jak jde vše do pr****, jak bude vše jenom horší a horší... Kolikrát tu už měl být konec světa?

Naštěstí se všichni tito křiklouni mýlí.

Auta byla dříve také výsadou bohatých... Některé veterány se stářím více než 100 let jsou stále provozuschopné. Současné vozy jsou produkovány opravdu masově.
Bude snad někdo tvrdit, že to jde s výrobou aut od 10 k 5?

Prober se!

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Těch let od vzniku konceptu osobního počítače bude skoro padesát... (Pokud ne víc.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co s tím má společného IBM? Jak myslíte, že je starý koncept http://www.mightymeta.co.uk/wp-content/uploads/dynabook.jpg ? Tomuhle táhne na padesátku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože první osobní počítač byl od IBM.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Hahahahaha! :DDD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:-D :-D :-D
Nechtěl jsi říct, "jako první pojmenovali takový počítač jako osobní"?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vyšší jazyky neznamenají nutně hnusně pomalé aplikace. Na konci sedmdesátých let programovala desetiletá děcka grafické aplikace ve Smalltalku na počítačích o čtyři řády pomalejších než dnes. Myslím, že s tou "daní za efektivitu" to děsně přeháníte. Osobně jsem si povšiml, že jednou z klíčových vlastností takových efektivnějších systémů je jejich jednoduchost a elegance (Gordon Bell: "The cheapest, fastest and most reliable components of a computer system are those that aren't there." - jedna z věcí, kterou by snad každý počítačník měl mít na univerzitě do hlavy zatlučenou kladivem), ale prakticky nikdy za nimi nestojí tisíce komerčních programátorů ve firmách typu MS nebo Oracle. Dokonce považuji za možné, že při nasazení takových firem na daný problém pravděpodobnost dodání rychlého a elegantního softwarového artefaktu konverguje k nule. Porovnejte si to s ambicemi projektu STEPS (http://www.vpri.org), který jde přesně opačnou cestou, ale bez ohledu na to, jestli uspěje, uspěje jen částečně, nebo neuspěje (zatím to vypadá asi na to prostřední) je prakticky vyloučené, aby něco takového vyprodukoval korporátní svět. Ten se totiž snaží jednoduše zaměstnat co nejvíc lidí při budování bobtnajícího impéria. Pokud ovšem STEPS uspěje, náklady na systémový SW se ale sníží, nikoli zvýší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Akurat ze toho blbeho HW je dnes "o trocha" viac ako kedysi.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Víc vyrobeného HW = víc blbého HW. Je to těžké pochopit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akurat ja som nemal na mysli absolutne cisla, to je jasne aj slabomyselnemu. Ja som mal na mysli relativny podiel z toho mnozstva co sa vyraba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...a pravda ako vzdy bude niekde uprostred!

s HW robim uz cca 20 rokov, prvy pocitac som chytil pred 26 -> takze ak mozem bilancovat tak:

SW - na jednej strane OBROVSKE pokroky, ale kody znacne nabobtnavaju a nie je toho boha co by ich `precistil` a optimalizovat take giganty je aj velmi takze.
Je to dan za komplexnost a rychlost/cenu tvorby, ktoru asi musime akceptovat...
Co je ale NEHORAZNE NEGATIVUM dnesnej doby je `pokrok nasilu` (aj spminany rybka mal na to nedavno clanok) plus teror manazmentu/marketingu nad inziniermi a programatormi!!!!
Spominany W8 je toho idealnym prikladom - absolutne zbytocny OS ktory 99,9% uzivatelom neda nic racionalne pozitivne, len kopec problemov (vyplyvajucich z novej verzie) - co by nebolo zdaleka tak tragicke ak by vyrobca zaroven brutalne nasilne nepretlacal novu verziu....
Dalsie obrovske negativum je `nedorobenost` - kazdy sa dnes spolieha na dodatocne patchovanie a ked programatorom stoji manazment na krku tak vypustaju sice `nacas` - ale nedorobky :o(

HW- este nehoraznejsi pokrok, napriek omielanemu mytu `kurvitok` vydrzi dnes vo vseobecnosti VIAC - a to aj napriek EKOteroru, plus snahe setrit kde sa da a uponahlanosti vydavania ->pod tlakom manazmentu!
Paradoxne mozem povedat ze napriklad lacne notasy za 200 eur sluzia castokrat spolahlivejsie nez notebooky pred 15 rokmi (aj drahe IBM!!!)
Samozrejme ma tiez vytacaju mnohe moresy a tahy vyrobcov - ale musim zaroven uznat ze inziniery robia aj kus dobrej prace a MAJU MOJ OBDIV!
(nehovoriac o casto az smiesnych cenach, ked po nakupe jedla na par dni necham v obchode viac penazi nez po nakupe novej `IT hracky`)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To o osmičkách myslíte vážně? Svižnější, rychlejší, hardwarově méně náročný OS s dalším běhovým prostředím navíc, vhodný pro stolní počítače, notebooky i tablety, jediný s těmito schopnostmi nic nového nepřináší?

Jen někomu, vážený pane, jen někomu. Mně přinesl rychlejší a jednodušší práci s počítačem a dvacet minut na baterku navíc. Poslední verze 8.1 Upgrade 1 i značnou úsporu místa na SSD.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Take kecy jak opisane z marketingoveho materialu MS si prosim nechajte...
A ak to myslite naozaj vazne a uprimne, tak GRATULUJEM - uzite si to ako jeden z tisica (tych 999 bud nema nazor resp. nadavaju jak hrom)

opakujem - nech si MS vydava rozne okrajove edicie, rad uprimne doprajem aj zriedkavejsim chutiam a potrebam aby boli uspokojene -> problem je ze tuto `raritku` nechutne natlaca majorite ako mainstream!!!
(a chvalabohu uz aj takym `bohom` zacina dochadzat ze na spetnu vezbu kaslat predsalen nemozu)

p.s.
na power optimalizaciu a duplom usporu miesta netreba zbrusu novu verziu OS so vsetkymi suvisiacimi problemami

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ako komu = presne tak. Kto to vyuzije nech sa paci moze zakupit .S pozitivami aj negativami.
IMHO MS spravil relativne kvalitny OS (W XP) s ktorym si naucil zakaznikov ze OS moze dlho vydrzat iba s gratis SP/patchmil. Teraz maju problem ako zase naucit zakaznikov na rychlejsi cyklus. Vystrelili rychlo posebe nedorobok Vistu, potom celkom solidne upravene na W7 a hned po nich chcu zarobit na facelifte W8 ? To uz je na moj vkus prilis skrateny cyklus.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No ony ty změny ve Win8 nejsou jen facelift.
http://en.wikipedia.org/wiki/Features_new_to_Windows_8

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Blaise Pascal se kdysi jednomu adresátovi omluvil za to, že napsal příliš dlouhý dopis, jelikož neměl čas napsat kratší (myšleno tím se stejnou informační hodnotou). Možná byste tomu psaní občas mohl jednoduše věnovat trochu času navíc. .-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

miniaturizace podle mě není žádný problém. A ani nemožnost poskládat si své vlastní PC z různých součástek nebude až tak hrozná...aspoň odpadnou problémy s kompatibilitou.

----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----
nejhorším trendem současnosti je tzv. "zárukové inženýrství".
Firmy za posledních 10-15 let pochopili, že když budou dělat zboží kvalitně "na celý život", tak moc nevydělají. Pro ně je výhodnější udělat produkt, který se po skončení záruky rozbije a zákazník si pak koupí nový produkt.

Stačí jenom rozebrat spotřebiče doma a uvidíte sami. Typické příklady:
V elektronice výrobce osazují kvalitní kondíky (např. Phillips) na většinu obvodů,ale někde u vstupu/výstupu použijí nějaký no-name China kondík, který prostě do 3 let na 100% musí odejít.
V ledničkách je spousta podimenzovaných kovů, ale uvnitř nejdůležitější chladící jednotky je použitý levný bazmek, který po pár letech chladící kapalina prostě prožere/zkoroduje.

Tím neříkám, že všechno je uděláno tak,aby se to posralo. Ale je toho dost.
Kdysi prostě věci odcházely, protože to byl (levný) šrot a nebo se něco nepovedlo.
Teď vidíme kvalitní obvody, které by mohli fungovat desítky let, ale nějaký levný zmetek uvnitř to sníží na pár let.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zarukove inzinierstvo a riadene zastaravanie je jedna vec. To sa samozrejme realizuje. Co mna neskutocne sere je, ze dnes uz tazko dostat HW, ktory principialne pekne funguje ako v minulosti. Vidme tie repraky k notebooku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když nemáš na kvalitní HW peníze, tak si nestěžuj, že žádný kvalitní HW neexistuje.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Stale si absolutne nic nepochopil. Pokladam za absurdne, ze ked som mal kedysi za 30-40 € do istej miery normalne repraky, musim dat dnes 200 €. Nejako to nesedi s poklesom nielen nominalnych, ale aj realnych cien vsetkeho v IT !!!!!!!!!!!!!!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Postupom casu sa rozsirila sklada ponukanej "kvality". Predtym nebol taky siroky vyber. Menej vyrobcov si nemohlo dovolit ponukatLudia sa viac zaujimali zaco presne davaju svoje tazko zarobene peniaze a aj lacnejsie vyrobky si davali opravovat. Teraz je vacsina ludi zvyknuta ze najlacnejsi vyrobky su v podstate spotrebak takze sa nad nekvalitou nikto nepozastavuje.Vyhodi a kupi nove. Zase lacne co vydrzi chvilu. No a nam "nadpriemerne narocnym" zakaznikom neostava len si priplatit alebo nekupovat ... Pekne to vidiet aj na el. naradi. Vyrobcovia lacne hoby s plastovymi prevodmi (staci na obcasne pouzitie) ale aj drahsie kovove profi verzie co znesu ozaj serioznu pracu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

sorry ale ko.tina jak hrom:

-slaba az ziadna modularita??? jak to vypada mozme vidiet uz dnes pri mnohych notebookoch!
V predstavach vyrobcov totiz kto chce napr. najvecsi 4tb HDD, musi urcite chciet aj aspon 512gb SDD a k tomu samozrejme najdrahsi i7 CPU...
Alebo kto chce 30" S-IPS monitor za 1000 eur, tak je urcite dost bohaty a chce k nemu aj pazrave drahe vykonne GPU aspon za 500eur...
Podotykam ze tieto priklady nemaju ABSOLUTNE NIC so snahou o racionalnu vyvazenost - pretoze relevantne nesuvisia!!!
Integracia je tiez podla mna OK, pretoze zvezuje a spolu `skaluje` parametre co aspon kusok logicky suvisia...

-zarukove inzinierstvo???? typicky mytus - v situacii ked inzinieri nevedia co skor aby stihali dedlajny od manazmentu a teda sa v tej rychlosti aj nie vsetko podari a obcas aj vyslovene nepodari, si predstavovat jak spekuluju ze tam vyrobia narocky `kurvitko` je nic ine nez paranoja!!!
Nedbalost a lahostajnost by som nevydaval za umysel - ovela realistickejsi dovod moze byt napr. ze dany menejcenny diel tam bol pouzity jednoducho preto, ze lepsi nebol objednany/nedal sa prave objednat/niekto nieco ine posral - a nejake zdrziavanie vyroby je vylucene....
SW sa tiez dnes vydava skoro zakonite `nedorobene` a tiez snad nepodozrievate programatorov, ze tam tie bugy davaju narocky????

Ze to absolutne nema ani logiku vyplyva uz len z toho, ze korelacia javov `zas sa mi posral vyrobok od X tesne po zaruke` a `kupim si znova X, pretoze je to nepochybne kvalitka` je zanedbatelna!!!
Plus OBROVSKA sanca pre konkurenciu, ktora pri 2 centoch nakladov navyse ziska mnohonasobne spolahlivejsi vyrobok!
V dnesnej informacnej dobe, ked inet je aj v chladnickach a je plny recenzii casto uz rovno pri vyrobku v eshope je to CISTA PARANOJA!

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Takto som o HW kurvitkach este nerozmyslal. Samozrejme SW (napr. OS) tie kvadriliony bugov neobsahuje naschval (ani tam uz davno su, len ich nikto neobjavil, resp. objavili len triliontinu z nich).

ALE NA DRUHEJ STRANE - akurat je su isty fenomen: vyvoj SW je zrejme NP-uplny problem a ked ma zdrojak 20 000 000 riadkov, tak dalsi riadok (t.j. bude ich celkovo 20 000 001) ZDVOJNASOBI pocet moznych bugov.

Na margo vyrobkov: ktory vyrobok (myslime makroskopicky, nie CPU) ma 20 milionov suciastok? Aj auto ma menaj ako 3-5 tisic suciastok (rozobrane do posledneho srobika). Potom ma uchvacuje ako je mozne ze CPU s 10 miliardami "suciastok" sa dokaze vyrabat RELATIVNE s torerovatelnymi chybovostami (vytaznosti sa zvysuju) a nikto do CPU nedava naschval nejake kurvitka (jedine ak hardverove zadna vratka).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Potom ma uchvacuje ako je mozne ze CPU s 10 miliardami "suciastok" sa dokaze vyrabat RELATIVNE s torerovatelnymi chybovostami"

To je jednoduché. Díky tomu, že se procesory vyrábějí litograficky, jde o stejný důvod, proč jsou tištěné knihy méně chybové/proškrtané než knihy rukopisné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"zarukove inzinierstvo???? typicky mytus"
rád čtu názory lidí,kteří v životě nerozložili žádnou elektronickou součástku, ale stejně prosazují svůj "pravdivý" názor.

už jsem to jednou napsal: rozdělejte si nějaký pokažený monitor a prohlédněte si jej. Několikrát jsem viděl, celkem slušné obvody s několika kvalitními (např. Phillips) kondenzátory a k tomu 2-3 kusy no-name čínského bazmeku. Čínský šmejd se samozřejmě po 3 letech nafoukne a přestane fungovat.

Když je v zařízení 10 kondenzátorů, tak použitím 2 čínských šmejdů ušetřili tak 20kč.
A často těch 20kč způsobí to, že monitor za 6000 nevydrží 5-8let, ale jenom 2-4 roky.

jak vysvětlíte to,že na většinou obvodů se použilo něco kvalitního? Kdyby použili čínský šmejd na všechno, tak nic neřeknu, protože pak za to může lhostejnost a úspory.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

-chlapecku, ked som ja rozoberal elektroniku tak ty si este tuzobne obzeral kacerov v hrackarstve.... ;o)
...teda este k tomu rypat sa v elektronike bol odjakziva moj konicek, ako prve si to odnieslo este nove ruske radio `junost` :oP

-kondenzatory su vo vseobecnosti dost osemetna vec. Chybne serie byvali aj `znackove`, v mnohych aplikaciach funguje tie vase takvane `smejdy` dlhe roky az desatrocia a naopak v zle riesenej topologii odchadzaju aj `zarucene kvalitky`!
Ale skoda sa dohadovat, ked nejaky behemot jako vas `panbozko` vyhlasi ze nejaka znacka je `fuj` a ina `mnam`, tak ho nasledujete jak ovce a vasa biblia je viera v `zarukove spiknutie` :o(
Je to podobne jak napr. su plne fora fanatikov nenavidiacich SSD so sandforce radicom, pretoze kedysi daaavno mali naozaj blbe FW a zopar ludi sa objektivne popalilo - no potom lavinovym efektom sa na to nabalil cely dav `fuj-aktivistov` -> aj ked FW je uz davno opravene a na mnohe aplikacie je SF skvely...
Priznam sa, ze som tiez skusal najst `dobre rady` ohladne znaciek kondikov na nete (pouzivam ich v aplikaciach kde je velmi problemova pripadana vymena a tak mi na tom mimoriadne zalezalo) no rezignoval som -> na kazdu jednu znacku som totiz nasiel kopec ludi, co na nu pindali 8-O
A vselijake `bad caps` listy sa skor daju nazvat `list of all manufacturers`...

To jak sa stane ze vyrobky frcia do obchodov chabo navrhnute, zle testovane a niektore suciastky su nevyhovujuce som tu uz btw. racionalne vysvetloval.
U SW mas uplne bezne, ze jak vyjde tak ma aj tak brutalne chyby ze hned udru do oci.... precitaj si aj clanky v mediach kde mas kludne rovno v nadpise preklep jak svina!!!
Preco?
Lebo dnes sa kazdy niekam ponahla, `terminy tlacia`, a dosledok je ze kazdy optimalizuje cas, flaka a zanedbava -> akurat v pripade HW nie je moznost vydat opravny patch ci preeditovat clanok na nete...
Mnohokrat sa ani nestihne nova vylepsena revizia vyrobku, pretoze uz sa lata uplne novy model zas s novymi chybami :o(

Samozrejme nebudem tu tvrdit ze vyrobci su komplet `anjelici` aj ja mam obcas pocit ze `tak toto uz musi niekto robit narocky` :o(

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Add zarukove inzinierstvo. Toto nieje mytus ale tvrda realita.Vo velkych korporaciach sa zivotny cyklus vyrobku podrobne planuje. Ako "moralna" markentingova zivotnost tak aj fyzicka.
Napr take pracky alebo chladnicky. Nieje ziaden problem vyrobit skrinu z antikory aby nezhrdzavela. Aj sa take solidnejsie predavaju. Samozrejme su drahsie ako z bezneho nafarbeneho plechu.
POdobne ako hlinikove ci karbonove karoserie drahsich aut. Bezny clovek (napr zamestnanec fabriky na vyrobu praciek) si take kvalitne z relativne nizkeho platu nemoze dovolit.Resp mohol by si dovolit keby manazeri/vlastnici fabrik rozpustili viac z prijmov do vyplat zamestnancov.
Lenze na coby to robili ked banky radi pozicaju zamestnancom na lacnejsie ale rychlo hrdzavejuce vyrobky.Ktore po zaruke vyhodia a znovu si pozicaju na nove sh*tne.
U nas mame tiez v ponuke antikorove verzie vyrobkov. Kto to kupuje ? Prakticky nikto, obcas RUsi na Sibir lebo by ich po zhrdzaveni vysla doprava a montaz viac ako nakup novych neantikorovych.
Korporatni procurement/nakupci tiez pri aukciach hladia najpr na cenu az potom na kvalitu. Ved za setrenie dostanu odmenu teraz a ked sa o 2 roky po zaruke pride na to ze nakupili sh*t tak uz su davno v inej firme.

Add peniaze. Tie su neni realny majetkom ale su len nastrojom na premenu pracovneho casu zamestnancov na kvalitnejsi majetok vlastnikov firiem/bank.
Takze kto chce ozaj top kvalitu tak musi za to ponuknut majitelom fabrik ovela viac kvalitnejsieho majetku ako protihodnotu za viac prace ich zamestnancov (R&D, testovanie, atd.).
Vid napr. kozmicky priemysel je schopny vytvorit 1. prototyp sondy Curiosisity ktoreho spolahlivost o niekolko radov prekracuje bezny spotrebny tovar ako je automobil.
Napisal som to komplikovane ale pointa je snad jasna.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jste to hezky, bohužel je škoda,že lidi na internetu nejsou schopni akceptovat i rozumně/pravdivě napsaný příspěvek. Je to jako přesvědčovat náboženského fanatika o víře :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Rybka ma pravdu, stejne jako tady mistni Behemot. A urcite jsou jejich nazory prinosnejsi nez vesele hykani vypatlanych imbecilu nad kdejakou super cool "novinkou" ktera je uplne, ale uplne k ho... Odstrasujicim prikladem budiz Gadget show na Discovery.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Behemot alespoň navrhne řešení (výměna kondíku, oprava studeňáku...). Rybka jenom brečí a vypouští své slovní průjmy na veřejnost.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

víš kolik je na světě podobných článků? stačí jenom přečíst jakýkoliv blog - a jediné na co narazíš je, buď story "co se mi dnes (vtipného) stalo" a nebo "jak to vše jde do hajzlu"

je zbytečné nadávat na jednu konkrétní osobu... na světě jsou milióny ještě horších.
Pokud se ti podobné věci nelíbí, tak jedinou obranou je: NEČÍST ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co trocha objektivity?
Zariadenia si opravujem aj ja sam, ale co cakas ze rybka (a hockto iny) spravi osobne `konstruktivne` s moresmi molochov ako MS? Pojde vystrielat manazment?

Hentake korporacie si (mozno) vsimnu az ked pindaju miliony uzivatelov, klesaju obraty aspon v dvojcifernych percentach a vychadzaju stovky az tisice negativnych recenzii!!!
->z tohto pohladu robi rybka to najlepsie co moze!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rybku už hezky dlouho dobu nečtu. Ale bohužel, když vlezu v pátek na PCTuning bliká tam na mě upoutávka na jeho slovní průjem. To dovede pěkně nasr*t.

K další otázce, co může dělat Rybka proti molochu jménem Microsoft? No třeba vyvíjet konstruktivní činnost. Nabídnout alternativy, popsat přechod na Linux.
Dělá něco takového? Ne, nedělá! Jenom řekne, že MS je fuj, ale konkrétní rady nedá. Co kdyby se zaměřil třeba na téma zprovoznění softwaru pro Windows na Linuxu? To by bylo daleko užitečnější. Jenomže problém je, že to Rybka neumí, tak raději kritizuje, protože to je nejjednodušší, to umí každej debil.

"->z tohto pohladu robi rybka to najlepsie co moze!"
Ano, zajisté, jeden bezvýznamný křikloun, naprosté nic, je pro mnohamliardovou korporaci bernou mincí. Management Microsoftu ani neví, kde Česká republika je, natož aby manažeři znali nějakého křiklouna Rybku.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No podla mna je to zas to najlepsie co na PCT byva -> rozumne IT tematicke zamyslenia z roznych pohladov nie su vobec casta vec ;o)
Nejakych kratkych sprav, recenzii (casto sfusovanych ci rovno umyselne skreslenych - pozdravujem DD a OBR) je plny net - niezeby neboli uzitocne, ale su `len` uzitocne a nic viac.
-> preto som osobne moc rad ked sa objavi nejaky novy clanok a v kazdom sa zatial naslo nieco hodnotne....

Dalej rybka neposobi dojmom tupeho debila, co bude odveci `konstruktivne` ponukat pseudoalternativy ako linux len aby `ponukal konstruktivne alternativy`!!!
Linux je asi taka nahrada Win OS ako nakladak tetke na nakup v potravinach - a tym nechcem tvrdit ze linux je apriori `zly` (tako ako ten nakladak je v urcitych situaciach ovela lepsi) -> len to jednoducho nie je substitut resp. velmi vzdialeny a neoptimalny!

-> vidite, a aj kopec takych `bezvyznamnych kriklunov` spolu dokaze sposobit, ze aj taky moloch `zaradi spiatocku`... minimalne je to povzbudzujuce pre jedinca ked zisti, ze spusta dalsich ma podobny nazor a problem a teda je sanca ze dojde ku korekcii

...a ked mam povedat, `co umi kazdej debil` - tak je to napriklad navazat sa do niekoho co aspon NIECO napise!!! Aky clanok si napisal ty hrdina??? IMHO si aspon o par levelov nizsie ako ten `bezvyznamny kriklun rybka` :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zfušovaných recenzí je na netu plno, ale ještě více je článků, kde někdo brečí a stěžuje si. Další pytel slovního průjmu není potřeba.

Rybka nepůsobí dojmem tupého debila, ale spíš dojmem brouka Pytlíka. Všude byl, všechno zná...

Pro někoho, kdo o Linuxu neví vůbec nic, se to tak může jevit. Například to srovnání s náklaďákem je naprosto mimo.

Jenomže nenávist vůči Windows 8 je právě dílem těch křiklounů. Odsoudit celý OS, který přináší mnoho novinek jenom na základě vzhledu je ubohé.
Celá situace se vyvíjela takto. Milý křiklounek si poprvé sedl k Osmičkám. Byl zmatený, protože nenašel tlačítko Start a jeho oblíbená ikonka byla na jiném místě. Proto ukradený Win 8 přeinstaloval zpátky na Windows 7 a začal psát hate, o tom, jak jsou Osmičky fuj. Chytili se toho frikulíni a začali také hatovat. Kdo nehatoval Win 8, nebyl "in".
Rozumní lidé si počkali, jak se se systémem sžijí a až poté hodnotili. Kdežto křiklouni vynášeli unáhlené soudy ani ne po pár dnech.

Každá změna je náročná a nepříjemná. Ale když dáš něčemu šanci, tak nakonec třeba zjistíš, že ta změna byla k lepšímu.
Najdou se třeba i takový křiklouni, kteří tvrdí, že XP jsou lepší než Win 7.

Jak dlouho ti křiklouni testovali Win 8? Jak dlouho jsi ho testoval ty?

U nás taky každý brblal, když se přecházelo z Win 7 na Win 8 a dnes jsou spokojení.
Uživatelé budou nespokojení při každé změně. U nás to bylo při přechodu z Win 2k na Win XP, při přechodu z XP na Visty, při přechodu z Vist na Win 7 to nebylo tak hrozné, protože se moc nelišily. Nakonec nadávali při přechodu na Win 8. A nejde jen o OS, držkovali i při změně IS, držkovali při zavedení 802.1X autentizace, držkovali při každé změně... Ale nakonec si zvykli...

"tak je to napriklad navazat sa do niekoho co aspon NIECO napise!!!"
Když píše blbě a lidi ho ještě oslavují... Abys mohl ohodnotit něčí práci, tak ji nemusíš umět lépe. Dokážeš ohodnotit chuť jídla, aniž bys uměl vařit. Nebo to snad nedokážeš?

A kromě toho, píšu články o sítích. Nepíšu o tom, co kdo udělal blbě, vysvětluju principy a radím postupy. Rybka je profesionální novinář a psaním si vydělává, já píšu články jako nadšenec. Jak je možné, že mám lepší články než on?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Pozri, co sa tyka technickych zalezitosti tak nebudem s tebou marnit cas obsiahlou argumentaciou - nema to totiz zmysel...

Totiz napr. zarputilo tvrdit, ze linux je PLNOHODNOTNA alternativa WIN je nonsens (a to pritom osobne by som si tiez maloco zelal viacej aby bola pravda, pretoze pri fasistickych moresoch MS, co tu stvara posledne roky by uz mal pekne `po chlebe` a svetu by vladol `demokraticky` otvoreny OS kde nejde len a len o tucny kseft)

Z fanatikom bohuzial nema cenu sa snazit rozumne argumentovat -> to je jak snazit sa naboznemu vyvracat argumentami existenciu panbozka :o(
Taki jednoducho `vedia svoje` - vid tvoje `Celá situace se vyvíjela takto` a voilaaa -> mame tu skvele genialne nepochopene W8, ktore je uuuuuuplne nespravodlivo opindavane po celom svete....

Co sa tyka pana rybku, tak ak tiez pises clanky (ziadne som nevidel, ale dajme tomu) tak je to este OVELA HORSIE!!!!
Takto velmi nenavistne obkydavat kolegu totiz vyzera skor na jedno velmi urazene prerastene ego - ktore sa nevie preniest, ze ludia ovela viac citaju a chvalia vytvory nejakeho rybku (ktore sa ti osobne subjektivne nepacia) ako clanky tvoje vlastne (samozrejme tie nejsamlepsie pod slnkom)...
Kde sa berie zdroj tolkej zurivej nenavisti? Zavist?

Ak su tvoje clanky skutocne lepsie, tak nemas predsa dovod k nenavisti a zavisti - aj keby boli rovno citanejsie tak to pre rozumneho jedinca nic neznamena -> nejaka bulvarna sracka byva casto ovela citanejsia ako kvalitna literatura aj ked samozrejme zas ciernobielo neplati ze `necitanost=kvalita` resp. `citanost=brecka` ;o)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo.

Pytel dalšího slovního průjmu opravdu třeba není, tak už bys mohl mlčet. Tobě to nepřijde ani trochu hloupý? Je tu článek od Davida Ježka, tak proč sakra nekomentuješ článek p. Ježka ale brečíš tady v každém druhém komentáři o tom, jak úplně jiný autor z úplně jiného webu a vůbec autoři všude brečí a píšou špatně a brečí a píšou špatně a pořád dokola.

Sám ale brečíš víc, než všichni dohromady.

Že máš lepší články než on tvrdíš ty. Já jsem ani jeden tvůj článek nečetl a možná bych si ho i rád přečetl, co ale čtu vyloženě nerad je to tvoje fňukání skoro v každé diskuzi tady. Navíc porovnávat článek-úvahu a článek (asi odborný, netuším) o sítích, to také o něčem svědčí.

Tak prosím příště přispívej pokud budeš mít co říct k danému tématu a ne k tomu, jak hrozně špatně zase něco autor napsal, jak je neschopný a navíc za to placený a možná budeš mít i o něco spokojeněší život, když nebudeš muset uplivávat nenávist do internetových diskuzí. Ty pak budou mnohem čitelnější.

Děkuji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Inak zarazajuce je, ze pred 20 rokmi som na 486tke s 8 MiB RAM minimalne na 50% mohol robit na PC v T602jke to iste, co dnes robi 50% userov vo Worde 2007/2010/2013 (t.j. v zakladnom ponimani formatovat text a tabulky (nepocitam obrazky)), ku ktoremu potrebuju Win 7/8, 4-jadrovy CPU a 4 GiB RAM. Nehovoriac o tom, ze drviva vacsina userov ovlada MS Word a vyuziva drvivu mensinu jeho funkcionalit.

Proste ako z pohladu SW, tak aj z pohladu HW ironia jak hovado.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sám seš ironie jak hovado.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Berem tvoj deklarovany priklad ako extrem, ktory ma poukazat na blby princip prave tou hyperbolizaciou....
Pretoze sice mas v podstate dost pravdu, ale vsetko treba z mierou :o)

napr. ja som `zatvrdol` na MSO 2003 s upgrade na podporu .docx ;o)
...a jak to frci na modernom PC, cinnost je skoncena mozno skorej ako naspet zdvihne tlacitko na mysi po odkliknuti LOL :o))))

Keby si to myslel naozaj vazne, tak si uvedom ze na tej t602 jake problemy si mal z tlaciarnami, diakritikou.... napr. nic by si neulozil na USB kluc, nemohol vyuzit lepsi monitor, vkladat grafiku a tabulky atd. -> takze to je uz skutocne prilis extrem na porovnavanie

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problemy s diakritikou mozno boli, ale neviem o tom, ze boli neriesitelne ci nevyriesene. Tabulky v T602 isli. Preto som napisal okrem obrazkov. A preco by som nemohol na ukladanie pouzit starsi napr. 512 MB - 2 GB USB kluc naformatovany ako FAT12 ci FAT16?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pozri, otazka znie preco by si racionalne robil take krkolomne ciastkove a obmedzujuce riesenia? Len si nieco dokazovat (niekomu dokazovat)?

Ale potom sa necuduj, ze budes ludom na srandu s takymi ocividne `na hlavu` extremami a pritom povodna myslienka nebola urcite od veci a bol v nej kus pravdy a mudrosti!!!
Hentakym pristup len nahravas fanatikom, co tvrdia ze bez vymakaneho W8 a k nemu office v cloude by sa jednoducho svet zrutil :o(

Neidealizujme si zas neopravnene minulost, aj ked sme vtedy boli mladi a tak....
Konkretne T602 bol pekny nervak a mne teda za nou luto urcite nie je - staci si spomenut na vymienanie ROMiek v tlaciarnach len aby to vyprdlo nejaku diakritiku, kompatibilita zufala atd.
(a to nebolo v tom ze by to bol `zly` SW, jednoducho to bola este taka nevyzreta doba)

p.s.
aj na ten USB kluc potrebujes podporu emulacie USB mass storage ako FDD resp. HDD v biose - takze na 486 mozes pekne zabudnut!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ten stroj má IDE, co by mu bránilo používat v něm CF karty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pri pisani na mechanickom stroji alebo v starom editore ide hlavne o jedno: autor si stoji za svojou myslienkou od zaciatku az do konca a nerobi sranicky typu skusim co zo mna vypadne. Tu nejde o to, aku techniku pouziva, ale o to, ze vie co chce napisat - rozumne-suvisle-logicky-jasne. Ziadne sracky ctr+c ctrl+v alebo ine srandicky tu nemaju miesto, len cista myslienka autora zostane vryta na papier.
Aj tento prispevok som musel opravit (preklepy,stylizacia), lebo nedosahujem kvalit velkych autorov.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nooo zas by som to tolko neprehanal a neidealizoval `velkych autorov`...
Urcite existovali aj taki, co naozaj zo seba vytlacili dlhy suvisly text, ktory sa uz neupravoval - no obvykle to byva beztak inak ->
t.j. autor skrta casti, `sipkuje` alebo zahadzuje cele papiere resp. vznika mis-mas ktory si potom vyzerie `editor` co to ma dostat do pouzitelnej formy :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.