Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kdybyste byli v roce 2013 v pozici Intelu, váš rok 2021 by vypadal stejně

Co na toto říci stručně? Bláboly je příliš silné slovo, polopravdy vytržené z kontextu to také asi úplně nejsou... Ale prostě je to článek plný nesmyslů. A román se mi už psát nechce.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Ty obavy ohledně geopolitického podnebí, ve kterém Taiwan je, jsou dost legit. Paradoxně Biden se imho nebude zdráhat udělat nějakou přítrž v čínském moři (sám podporoval invazi do Iráku). To pak může ovlivnit nejen Taiwan resp. ceny hardware, ale celý region, který má co dočinění s křemíkem.
Nutno dodat, že kvůli tomu vyzdvyhovat zazmrdovaný a technicky impotentní intel, je asi stejná výhra jako azyl pro ruského opozičního novináře v Bělorusku.

Jinak je to celkově triggnutý blogísek.
250W příkon byť jednoho vzorku v kontextu minulé generace, která měla i více jader, davá +- představu, že to je sra...kousek na míle daleko od optima.
Píchnuli steroidy do single core nohy, ale střelili se do druhé nohy na multi core výkon.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

K poslední větě: Intel mezi ně PATŘIL. Možná zase bude. Ale teď tedy nee...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

V tmto člíánlku vidím dve veci

opakovanie článku

Výrobců křemíkových čipů ubývá, i těch schopných
1. 12. 2014
Proces je to ale tak pozvolný, že si jeho dopady průběžně neuvědomujeme. Za dekádu mezi lety 2002 a 2012 zanikly 2/3 výrobců, za poslední dekádu ještě více…
https://diit.cz/clanek/vyrobcu-kremikovych-cipu-ubyva

A jeho dôsledkov a arogancia intelu, s ktorou nesúlasím, išlo o podcenenie AMD, ktoré bolo v stave

1. Po Bulldozéri nemohlo mať nič nové a konkurencieschopné pred prelomom rokov2016/17

2. Ak by AMD nemalo komerčne úspešný produkt do Q2/Q3 2017 musí vyhlásiť ochranu pred veriteľmi, lebo výška záväzkov AMD po dobe splatnosti by prekročila hodnotu majetku AMD. A to je minimálne na reštrukturalizáciu, čo je ďalších 10 rokov bez konkurencieschopného produktu pre AMD.

Intel nebol arogantný len neveril, že AMD sa môže podariť stredný až veľký zázrak, ktorý sa AMD od roku 2017 podaril.

Tak isto všetci vieme,, že reakcia Intelu nemôže prísť skôr ako 5 rokov potom, čo sa z toho zázraku AMD spamätal, ted nie skôr ako v roku 2022. Problém je, že to vyzerá, že sa Intel spamätal až v roku 2020/21 teda, že reagovať architekúrou CPU bude až v rokoch 2025/26, teda skoro vtedy ako počítal, že sa AMD zmátoží z Bulldozeru.

A to je problém pre všetkých, aj fanúšikov AMD.

AMD získalo taký podiel na trhu, že sa oplatí robiť optimalizácie aj na AMD, čo nemali od Opteronu, kde to nevyužili, ale teraz to využívajú a tým sťažia návrat Intelu aj keď ten návrat isto príde

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

> Tak isto všetci vieme,, že reakcia Intelu nemôže prísť skôr ako 5 rokov

Ne, nevime. Tuhle dogmu o "5 let vyvoje ani tyden min" mate jenom vy.

> teraz to využívajú a tým sťažia návrat Intelu

[citation needed] jake optimalizace dela AMD ktere "stezi navrat intelu" ? Intel podporuje vsechno co AMD plus AVX512, takze nein.

Jo a dival jste se na market share, ze mluvite o "navratu Intelu" ? Protoze intel ma porad tak 80+% co jsem se naposled dival, kdyz zapocitate ruzne OEMka a laptopy (nemluve o serverech). AMD sice provedlo maly zazrak v retailu, ale mluvit o "navratu intelu" lze jenom v kontextu technologicke spice, nikoliv trhu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Určite nie
SUNNYVALE, CA -- (Marketwired) -- 03/02/17 -- After four years and thousands of hours of development, AMD (NASDAQ: AMD) today released the first three models of its highly anticipated, high-performance AMD Ryzen™ desktop processor
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/753/amd-ryzentm-7-d...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Christopher F Clark
, former HW/SW Architect, designed anti-virus chip at Intel (1999-2015)
Updated December 31, 2020 · Author has 6.2K answers and 10M answer views
How long does it take to make a CPU (i7 or similar)?

There are at least 3 different answers based on 3 different interpretations of your question,

How long is the design process for a new CPU? That is somewhere between 1–10 years, depending on where you start counting.
There are groups in Intel that are planning what kinds of CPUs and what processes they will be making 10 years from now, Certain things have to be planned that far out, so that if they don't work, they don't impact the process, I was asked to evaluate some neural network designs somewhere in the 2008-2010 time frame.
When defining new functionality for an up coming chip, you are trying to nail it down about 4 years before the chip is to be produced

,,,,
https://www.quora.com/How-long-does-it-take-to-make-a-CPU-i7-or-similar

každý stepping 1/2 roka a sú treba min 2

Návrh Zen 3 byl dokončen, pracuje se na Zen 4
13. 8. 2019
https://diit.cz/clanek/navrh-zen-3-byl-dokoncen-pracuje-se-na-zen-4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak velký zázrak to nebyl, když konkurence přešlapovala na místě na starém procesu a nechtěla navyšovat počet jader. Měli se vykašlat na větší hustotu a raději vydat něco na 10 a postupně ladit. A ale po bitvě každý generál. Teď domluví výrobu u TSMC a svoje továrny by měli přestavět na 3nm pod licenci TSMC pokud nemají vlastní. Nebo dopadnou jako GloFo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můj názor: Ladit výrobní procesy je v pořádku. Hnát frekvence daleko za energetická optima je méně v pořádku. Skrývat velikou spotřebu za nereálně nízké TDP je lhaní. Stavět továrny Intelu proti čínskému utlačování Ujgurů je absurdní pokus o polarizaci. Napsat článek (byť blogový) na základě citace z vyhrocenější diskuse je trochu dětinské.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

> Stavět továrny Intelu proti čínskému utlačování Ujgurů je absurdní pokus o polarizaci

IMO, ze problem je realny i bez ciny. Coz je nejspis to co chtel rict David; ta cina to mozna zhorsuje (ale to je debatable).

Jinak receno, i kdyby TSMC byla treba v Australii, to ze existuje jedina kremikova pekarna na celem svete s pouzitelnym 7nm procesem, je pomerne zasadni problem pro vsechny.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě je, ale jeden z mála, který by to mohl vyřešit je Intel, a ani jemu se to moc nedaří...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Austrálie je aktuálně také kolonie komunistické Číny a zcela padne dříve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono mozna si z toho delas srandu, ale treba bydleni (NZ domku) na NZ vzrostlo 2x diky cinanum, kteri tam zacali skupovat nemovitosti ve velkem. A jak to uz byva nez se nejaka uspana demokraci rozhoupe k necemu, je uz davno pozde..
V cine je neskutecne hodne bohatych lidi. Oni to nemuseji ani obsadit vojensky, oni to muzou koupit :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduché riešenie. Zdvihnem desaťnásobne daň z nehnuteľností.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a domaci ta v dalsich volbach poslu na smetisko dejin

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

to nie je jednoduche, to je sebevrazda.
Na toto jednoduche riesenia niesu, okrem zakona o vlastnictve cudzincami, ale to by zase len dopadlo zle

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To naopak těm bohatším Číňanům pomůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

není to až tak zásadní problém vzhledem k tomu, že ty úžasné 7nm čipy vznikají z důvodů, které by klidně mohly počkat. Vesmíre se neposere, když nebudeme mít ve hrách raytracing na 7nm GPU, nebo 64jader v desktop CPU, nebo facebook z datového centra s EPYCy načtení místo za 35ms rychleji za 22ms. Je super že se ten vývoj takhle žene, ale pokud pak ty praktické plody prožereme na 4k hraní (místo kterého by tu mohlo nakrásně být QuadHD), nebo na 4k TV v úhlopříčce, u které nejde rozeznat rozdíl oproti 2k, tak je to tak trochu škoda.

Mimochodem abych se trochu vrátil k tématu: Intel už před lety začal na krabičky s CPU psát, že neobsahují materiály těžené v oblastech s válečnými konflikty. Jak to má AMD? Také garantuje, že výrobou svých CPU neživí vojenskou juntu někde v Kongu? Já fakt nevím, kraabičku s CPU AMD jsem neviděl léta.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Na krabičce se to nepíše, ale
https://www.amd.com/en/corporate-responsibility/human-rights

Někdo preferuje americký procesor vyrobený v Izraeli nebo Irsku a nezajímá ho výkon ani spotřeba, ale to, že je na krabičce napsáno BLM nebo obrázek Avengers. No a někdo zas preferuje americký procesor vyrobený na holandských strojích v demokratickém Taiwanu a je mu jedno, co je na krabičce napsáno, ale je rád za nízkou spotřebu a vysoký výkon.

Každý má jiné preference. Ale tvrdit, že ti druzí spotřebitelé jsou špatní? Nevím, nevím.

Ano, někdo si bude s novými počítači vždy jen hrát, ale jiný pomocí nich přijde na inovativní řešení diferenciálních rovnic nebo syntetizuje nový lék.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

a do kedy by mali pockat? rok?dva?10? Vesmir sa sice neposere, a Vam osobne mozno staci 10-15r pc na skenovanie fotiek a pisanie blogov v rozculenom/urazenom alebo akom stave. Ale su ludia, napr. inzinieri, vedci, analytici, financnici, co pridany vykon ocenia, napr. na riesenie takych drobnosti ako odhalovanie zlocinov, potlacanie ludskych prav, energetickych/klimatickych/medicinskych problemov/kriz. Vasa predstava ze "uzasne 7nm cipy vznikaju iba na raytracing a 64j desktopy pre deticky na hrajkanie" je velmi obmedzena. Okrem toho 10ms zrychlenia nacitania facebooku to vedie k znizeniu spotreby oproti predoslym rieseniam o 1/2 (pozrite si ci uz tu, alebo servethehome, kde Patrick cely nadseny niekolko rokov hovori o tom ako mozte konsolidovat predosle/sucasne Intel high-end na AMD/ARM pomerom 2:1, predosle Intel gen pomerom 4:1 a lepsie).

Vam niekto stupil na pluzgier tym ze povedal, ze 250W monstra s tragickym vykonom, hnane daleko za optimalny bod su tragicke vykriky do tmy ked tu mame omnoho vhodnejsie riesenia? Bez ohladu ci je to IBM, Intel, AMD, ARM? To ze vy sa tesite z toho, ze "je mozne bezat produkt eventualne par % pod hranicou zhorenia" je fajn, ale iste sa neda tvrdit ze by firmy boli vo vseobecnosti s ci uz vyrobou alebo pouzivanim takych produktov stotoznene. Ano, su situacie kedy sa to robi, to ale neznamena ze je to bezne/ziadane pravidlo. A davat tento/takyto CPU ako priklad takejto situacie je zcestne - kedze CPU bezi na hrane svojich moznosti, uplne mimo energetickeho optima. Optimalizacia ano, ale toto je skorej priklad "redneck dedinskeho tuzingu", kde zoberieme traktor, prevrtame komory motora aby sa tam voslo viac paliva, aby sme za cenu 2-nasobnej spotreby dostali 10% extra vykonu.

O povzdychu o pastach a chladicoch jeden uz absolutne netusi co si ma mysliet. Okrem ineho, predpokladane ten isty aio chladic uchladil procesor (a) na 93°C pri 230W, ale na procesor (b) pri 250W uz nema dostatocne kapacity? A sice sa nevyznam do aio chladicov, ale 5min search da pekne dlhy zoznam chladicov co maju zvladat napr. AMD 250W procesory... https://www.tomshardware.com/news/air-liquid-cooler-threadripper-2,37588...

Inak, Vasa poznamka k "zaujimavemu spravaniu pri AVX-512 ulohach" - ano, mozme ocakavat ze bude vskutku zaujimave. Napr. vyrazne podtaktovanie sa a pod. Okrem toho, zeby sa AVX-512 tak vyrazne presadzovalo? Ano, dava sa do roznych kodov, ovsem vyrazne to iste nieje, okrem ineho preto, ze obrazne (mozno aj doslovne) povedane, kazdy druhy modelovy rad Intelu podporuje nejake ine AVX-512. A ten kto potrebuje AVX-512 pravidelne, tak si kupi nejaky z dostupnych "GPU" akceleratorov a bude mat omnoho lepsi vykon. Na "bezne pouzitie" si clovek kupi amd (mozno coskoro arm) s 2-nasobnym poctom jadier a AVX2. AVX-512 je pekna myslienka, keby bola tak lahko aplikovatelna, ale Intel ho uz aspon 5r nedokaze rozumne presadit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že alespoň trochu objektivní redaktor jakéhokoliv IT portálu by neměl takto ujet ani na blogu a obhajovat průser Intelu posledních let jménem procesory tím, že vývoj směrem k dobrému IPC a spotřebě energie i materiálu není potřeba.
Je to jak tu někdo psal výše, dětinské a zrovna na serveru tohoto typu i řekl bych neslučující se s jeho zaměřením. A klidně ať si dá Intel na krabičky i BLM nebo Mickey-Mouse.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslet si můžeš, co chceš. Napsat sem do diskuse si můžeš taky, co chceš (samozřejmě v mezích zákonů). Já si také můžu myslet a psát, co chci, což jsem také učinil. A nehraje v tom roli, jestli jsme já, ty, či oba nějací redaktoři nějakého média. Souhlasit se mnou nemusíš.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě. Samotnou svobodu to napsat nezpochybňuji, jen je to asi jako vychvalovat na motoristickém serveru, že Fabia s litrovým motorem dokáže jet taky chvíli po větru 150 Km/H a že to přece stačí, tak proč vlastně vyrábět Octavii s motorem 1.5, nebo dokonce 2.0L, který žerou při téhle rychlosti asi o pětinu míň... tož tak.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kriste pane, pan Ježek se po letech probudil. Doufal jsem že už sem psát ty bláboly o 16GB SSD psát nebude. Ale tohle se nese ve stejnem duchu. Proc tu přispívá na technický web člověk, kterého zajímá pokrok akorat na poli fotografování?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Paráda, jakoby ted dnešní soumrak nad dostupností HW nestačil, tak to v budoucnu ještě zlepší díky gigantovi, který si neumí vyvinout ani koupit konkurenceschopný technologický proces. Smutný příběh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial tento blog je uplne o nicom. Blabla Intel je zly , Blabla AMD je zle uz teraz alebo bude zle neskor , Blabla Taiwan je ohrozeny , atd...
Nazor si mozte urobit kazdy sam , ja osobne nesuhlasim s nicim. Intel nebol zly proste bola diera trhu a intel ju vyuzil koniec. Keby tie by tie procesory ludia nekupovali tak dlho tak by ich intel nevyrabal tak dlho. Konkurencia bola , nie taka aku by ludia chceli ale bola. Ak povazovali Intel za zlo mali si kupit nieco ine. Nekupili si, v tom momente chceli intel. Po boji je kazdy kapitan a ano teraz sa moze zdat ze intel bol arogantny , zly bla bla ale fakt je ze v tej dobe nikto nevedel ze pridu az tak lepsie CPU od AMD s ovela viac jadrami. Autor mi strasne pripomina kapitana hindsighta zo south parku. Ked je to teraz jasne tak nam to oznami a tvari sa ze je to uplne neuveritelne info. Co sa tyka AMD, znova je to firma, nevyraba svoje produkty aby bol autor moralne a emocne spokojny ale preto aby zarobila peniaze. Moze sa nam to nepacit ale je to proste fakt. Ak vam to vadi kupte si nieco ine , vlastne pardon zabudol som ze pokial to nie je z 5. ruky a nestoji to 10tinu ceny tak sa na to podla autorovych blogov ani nepozrie,tak nechapem preco autor hodnoti nejaky novy produkt. Co sa tyka Taiwanu, mam len osobny nazor ze sa ten konflikt mozno v buducnosti vyriesi , akym sposobom nedokazem povedat , ani kto vyhra ale proste to nedokazem ovplyvnit takze len mozem cakat ako sa to vyvynie. Moze to napr sposobit ze sa zacne masivne investovat do vyroby CPU a GPU po celom svete ktovie. Nie som ani pesimista ani optimista ale nikto z nas nedokaze predpovedat co sa tam stane ani autor nie takze nechapem dovod to takto vasnivo rozoberat. PS: nesuhlasim ani ze je super/dobre/OK nechavat CPU na 100stupnoch ani len kratkodobo nie este dlhodobo . Tepelne namahanie materialov autorovy asi vobec nic nehovori.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chvalabohu ze je to oznacene ako BLOG!
Inak by som mal pocit ze tento server sa posuva niekam kde by som ho nerad videl....
odpoved v rovnakom garde je ono Stalinove: A kolko ma ten chlap divizii?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já už to tu jednou psal, ale tohle je důsledek monopilizace výroby hardwaru. A problém nastal už víc než před 10 lety.
A to buďme rádi, že se teď AMD podařilo vyhrabaty se z prakticky bezvýchodné situace a alespoň vytvořilo základní konkurenční prostředí v procesorech a grafikách.
Ovšem pořád je to málo a do budoucna rozhodně nelze očekávat, že nebudou velké problémy. Těžko toitž někdo vyleze z úplné nuly, aby se stal konkureční.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jsi si Jezku dovolil hodne, tenhle blogisek, to ti tady neodpusti. :-)

Ale ja s vetsinou souhlasim.

Nicmene jedna veta hned zpocatku textu:

"AMD má poslední dva roky lepší CPU než Intel a bude tomu tak ještě minimálně tento rok."

Mam velke tuseni, ze Alder Lake nebude schopen konkurovat ani Zenu 3, natoz nejakemu budoucimu Zenu 3+ nebo snad dokonce Zenu 4. Tudiz minimalne dva roky nema Intel sanci. Co bude pak nevime, muzou dojit napady i AMD, muze se dostat do nabubrele pozice Intelu, to se ted odhadovat neda, ale kazdopadne nejblizsi 2 roky je AMD v pohode.

Ja se domnivam v neco uplne jineho. Po te koronavirove bubline tedka, kdy spousta lidi pada na hubu a spousta IT firem si masti kapsu, protoze vsichni najednou potrebujou domu aspon 4 pececka, muze dojit tvrde vystrizliveni. Za dva roky, az se Intel "vrati", muze byt krize a to co Intel ted ztratil, nemusi dohnat dlouhe roky!
Domnivam se take, ze jestli se nestane zazrak a neprijdou na trh grafiky, tak krize vypukne klidne uz letos, protoze pocitac bez grafiky je jaksi na dve veci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD se do pozice Intelu asi nikdy dostat nemůže kvůli výrobním kapacitám. Může se stát, že AMD bude jen high-end a Intel střední a nízká třída.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Davide, děláš stejnou "chybu," jako já. Chápu, je to vnitřní potřeba uvádět věci na pravou míru, nazývat věci pravými jmény. To je ale v naší škatulkovací a nálepkovací společnosti boj s větrnými mlýny. Naše společnost bohužel dospěla do stavu, kdy si plete demokracii s anarchií a svobodu slova s rétorickou cochcárnou. Když se k tomu navíc přidá zaslepené fanouškovství (fotbal, pivo, auta, HW...) bez připuštění si možnosti respektovat jiný názor, který může být nedejbože založen na jiném úhlu pohledu, je zcela zbytečné se do diskuze pouštět. Což je, bohužel velmi často a bohužel nejen v diskuzích o HW. Přesto a vlastně i proto oceňuji, že jsi napsal svůj názor, který respektuji. Ale budeš zde za něj zcela jistě ukamenován :).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jenze to co napsal je blabol, bohuzel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš specifikovat, co konkrétně je blábol?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skoro vsechno co si autor "domyslel" nad ramec faktu. Ale je pravda ze tu slataninu jsem do uplneho konce cist nevydrzel.

Nejsem zastance AMD ani Intelu. Stav ve kterem Intel je neni pro nikoho prinosem.
Jinak soucasny stav neni vysledkem arogance, ale pouhe manazerske blbosti, kdy o vecech rozhoduji lide bez technickych znalosti. Do konstrukce "rakety" prece nebude kecat zadny fyzik ... .

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co si podle tvého komentu David přimyslel. Podle mne spíše mluvil o možných proměnných (zmiňovaný benchmark) a navíc říká, že fakt, že je Intel v římě a minimálně ještě tento roku bude.

On se Intelu nezastává, jen de facto ukazuje, že stačí jediný test, aby v tu chvíli lidé skrečovali ten procesor ve smyslu, že ještě neproběhly nezávislé testy a je rozhodnuto. Když si přečteš blog poctivě, je dle mého soudu myšlenka jasná. A další věc, kdy zmiňuje závislost výroby na jedné firmě... s tím se nedá než souhlasit.

Osobně nedokážu posoudit proč Intel zaspal/nebyl schopen se probudit. Při vydání prvního Ryzenu jsem čekal, že bude mít Intel něco v šuplíku, co vytáhne a bude to. Spletl jsem se, přesto jestli selhal management nebo vývoj či obé, posoudit nedokážu a upřímně - je to jedno. Výsledek je jaký je.

Neshodneme se na to, že současný stav nikomu nepomůže. Já se domnívám, že to hodně pomohlo AMD, aby se postavilo na nohy a nakoplo vývoj. Kdyby Intel něco v šuplíku měl, nebyl by návrat AMD zdaleka takový, jaký je. Intelu, jako korporaci to zásadně neublíží (finance), možná trochu utrpí image, jako před lety v případě Mercedesu, ale v konečném důsledku jej to může nechat klidným, vzhledem k oblastem, ve kterých působí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak David byl asi v dobe psani na drogach, protoze to fakt nedava smysl.

Napr. ty titulky odstavcu, jako "Předně k tomuto:" vypadaji jako vyplod chore mysli, kdy se nemohl rozhodnout o cem vlastne pise, sepsal nekoli veci, kazda o necem jinen a pak to zkusil poslepovat dohromady.

Specialne ta cast o testu teplovodivych past pusobi fakt mimo. Neprinasi nic, zhola nic, jen upozornuje na bordel v Davidove hlave, a i poznamkach.

"Obecný závěr byl jasný: vliv pasty zde určitý je." Tohle chtelo preformulovat, a zacit tim.

Dale pouziva kecy:
"CPU jako 10900K či 11900K se vyznačují výrazně velkou variabilitou provozních parametrů"
To neni pravda. Variabilita neni zas takova, a hlavne, pri kazdem druhu zateze relativne stabilni. Je jasne, ze u her nepojede CPU na doraz, ale zase pravda je, ze u aplikaci ktere potrebuji CPU to skutecne pojede velmi blizko tomu max, protoze je to proste tak nastavene od Intelu i od vyrobcu desek.

"Jo a mimochodem, dejte si klidně" Tahle cast je evidentne extremne defenzivni. Skoro jako by sam citil, ze napsal desivou kravinu a dopredu si pripravuje teren.

"CPU je věc, která se má provozovat na hraně dlouhodobě udržitelných parametrů" V tehle casti uplne vyvraci to, co tvrdil o drive o te variabilite.

Proste je to slusny mentalni prijem. Nevim co to spustilo, mozna kombinace alkoholu, drog, faktu ze sam uz dlouho nic uzitecneho nenapsal, tak se to v nem hromadilo az to tedka bouchlo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, sloh o pastách se úplně nepovedl, ale návaznost na poitu, pokud ji správně chápu, je to, že ony výsledky mohlo ovlivnit několik aspektů, včetně pasty. Neříkám, že je to slohově správně, ale ta myšlenka je pro mě celkem čitelná.

Jinak neříkám, že souhlasím se všemi jeho názory nebo závěry. To koneckonců platí asi všeobecně. Ale o tom byl můj původní příspěvek. Všichni víme, že David má svůj pohled na hardware, že nemusí přehnané až nesmyslné (kritické či "přechvalné") reakce na konkrétní věci a také to, že inklinuje k tomu, kdo je na trhu v tom daném oboru slabší. Přeci jsme ho tu četli sto let a "známe jej". Je kotroverzní? Někdy ano, ale napadat někoho proto, že podle někoho jiného má "špatný" názor/závěr, je pro mě nepochopitelné.

Když nad tím tak přemýšlím, tak nedávno David psal, že v jeho případě běží v drtivé většině času bez zátěže. V jeho modelu používání PC, tedy jeho optikou, může dávat takový procesor smysl, obzvlášť, pokud využije jeho exkluzivní instrukce. Respektuji, mám jiný způsob používání PC (většinou zátěž) a tak bych takový CPU nikdy nevolil.

Prostě mi přijde, že jakmile má někdo jiný názor nebo jiný úhel pohledu, je okamžitě za "debila", aniž by se nad tím vším kritik zamyslel. Že s někým nesouhlasím neznamená, že jej označím za debila/feťáka a já nevím co ještě.

Já Davida čtu rád i přesto, že s ním někdy souhlasím a jindy ne. A hodně mne bavilo, jak vyháněl tlak čtenářům v době, kdy psal o socko PC a socko telefonech. A mám pocit, že si to užíval :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

DĚKUJI.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže když to shrneme, David se nám snažil sdělit, že při jakémkoliv měření jsou výsledky ovlivněny mnoha parametry a mnoha podmínkami. Všichni to víme, všichni taky víme, že s čísly jdou provádět různé taškařice.
Ale psát o tom nudný článek ? Nechápu, byť pokud má tu potřebu, proč ne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No vidis, sam uznavas, ze se to nepovedlo. Takze ho nebran, potom vypadas jako mamlas taky.

"David psal, že v jeho případě běží v drtivé většině času bez zátěže."
To si delas srandu vid, takovy anekdotni dukaz brat jako podklad? Neztrapnuj se tu take.

"Prostě mi přijde, že jakmile má někdo jiný názor nebo jiný úhel pohledu"
Kdyby ten "nazor" podeprel necim rozumnym, tak by jako debil nevypadal, respektive ten jeho zvast by jako debilita nevypadal. Jenze podeprit ten nazor vecmi jako "nemuzu dolozit, ale matne si vzpominam", "u me to funguje jinak", nebo poprenim sebe sama ve 2 odstavcich, to chce fakt silnou davku intelektualniho rozkolu.

A ja jsem ho neoznacil za debila. Ja jsem rekl, ze napsal kravinu a podle toho stylu to jasne ukazovalo na nejaky mentalni kolaps. Hodne emocni. Nepredpokladal jsem rovnou, ze je tak marny, ze sebou necha takhle zacloumat, kdyz vidi neco, co se mu nelibi v diskuzi. Spis jsem to prikladal alkoholu, nebo drogam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes v době před psaním textu jsem měl v žilách několik návykových drog: kofein z kávy (bohužel fermentovaná Costa Rica došla, takže běžný shit ze supermarketu). Dále nějaké ty sacharidy (ovoce, bílá mouka), nějaké tuky živočišného původu, co si zjevně vyžádala ta část mé střevní mikroflory. Takže teď si vyrovnávám karmu kurkumovým čajem se zázvorem a přemýšlím nad tím, jak je možné, že stav objektivu 1/B U fotoškody znamená věc, které se totálně zasekne ostření po ~6 fotkách.

Alkohol žádný, nikotin žádný, THC, LSD ani jiná třípísmenná zkratka též ne. Na pozadí shodou okolností zpívá Enrico Caruso (ptž proč ne, žejo).

Stačí takto?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jen ukazuje na totalni marnost. Jeste ze uz se tim nezivis. To by se nedalo stravovat, takovahle "tvorba".

Ale klidne bud zalezly v te defenzivni ulite, misto abys ferove priznal, ze se ti neco zpricilo a pod vlivem (drog, emoci, ega, cehokoli) si narychlo napsal tuhle skrumaz slov, ktere davaji smysl asi jako navod k japonskemu videu :D

Dulezite pro me a i pro ostatni je, ze to tu neplevelis tolik, aby to prerostlo ty zajimave clanky/novinky.

Mimochodem, pokud si chtel tedy skutecne rici neco v tom smyslu, ze nemame ty testy brat vazne, tak:
1) Delas tim medvedi sluzbu ostatnim, kteri tu o testech pisou, a nebo je i primo delaji. Vlastne by mohli zredukovat po tvem mentalnim prujmu vsechny novinky/testy/clanky na: "Aaaa, zase neco vyslo, ale ono je to stejne sumak, vse je taaaaak hrozitansky promenlive, ze nema cenu ukazovat vysledky, nad nimi diskutovat, nebo se pidit jaky technologicky pozadi maji. Bezte pryc."

2) Mel si zacit skutecne tim, co si chtel rici. Tedy na zacatku rict, ze lidi nemaji delat zavery, vyjmenovat duvody co za tim vsechno muze stat a jednotlive duvody pak rozebrat v odstavcich co nasleduji. Placnout zhovadilost typu: "udelal jsem test, ale napamatuju si poradne o cem, nemam poznamky, ani linky, nemuzu nic ukazat" je solidni argumentacni faul :)

Misto takovych prispevku prosim behej radsi po obchodech a hledej fermentovanou Costa Rica kavicku, tohle nemas zapotrebi ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je otázka, nakolik je na vině arogance a nakolik neschopnost. Kdyby měl Intel 10nm proces aspoň přibližně v době, kdy jej měl mít dle původních plánů, tak je dnes někde úplně jinde a AMD už by asi bylo pod drnem. Takhle jim nezbylo, než furt dokola recyklovat Skylake, což sice možná vypadalo jako arogance a podceňování AMD, ale ono to bylo spíš maskování neschopnosti.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Možná, nebýt Zenů, tak bychom se ani nedivili, že stále kupujeme 14nm recyklovaný Skylake. Brali bychom to jako normální věc.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ta arogance se spis podepsala na tom, co vedlo k tomu, ze ten 10nm nedali. Podivej se jak vypadal trh desktopu mezi reknme 2011 a 2015, kdy prisel Skylake na trh. Uz tam byla videt stagnace jako Brno. 4 roky nevydavali nic lepsiho jak 4 jadro v destopu, 2jadro v ULV oblasti a 4 jadro v H oblasti. Dalsi 2 roky az do 2017 to pokracovalo vesele dal. Uz davno pred AMD mohli vydat jine produkty do tech segmentu. Jenomze to by si kazili ten krasne segmentovany trh, ten pisecek, kde si staveli ty svoje hrady a zamky. Nebyt AMD tak se tam p-alcaji mozna jeste tedka.
Na 10nm se jim to uz jen vymklo z rukou, ta arogance nebo samolibost z uspechu, uz tu byla ale i pred tim.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Intel, uměle vytvořenej system (nový CPU, nová deska).
Ale chování podrazácký, to Intelu jde.
Tolik peněz vydělal, nikde to neni vidět, ani blbý GPU nedodělal.
-
AMD, měl jsem 2011 Phenom II x4 a upgradoval jsem na FX8150, pořád stejná deska.
Slabina FX byla nízký výkon na jádro.
Inteláci se smáli, že blbá I3 natrhne ve hrách FX8150.
Pro mě FX8150 byl super CPU, na FX jsem gejmoval do roku 2018.
-
2014 přišla od AMD bomba, api Mantle,
můj FX chytil druhý dech, hrál jsem jenom BF4 multiplayer.
Intel nic, Microsoft nic(pořád DX11).
Nvidia, že prej udělá super ovladače, který smažou
výkon Mantle(Nvidia toho vždycky nakecala).
-
AMD posunula vývoj dopředu, máme Vulkan a DX12, zvedlo to výkon.
Profituje z toho Intel i Nvidia.
Microsoft, Mantle byla pro Microsoft facka, ukázala neschopnost MS,
s Vulkanu měl MS strach, Vulkan běží na všem (linux,Windows7).
MS měl štěstí že nejsou všechny hry ve Vukanu, jinak by jsem mastil na linuxu.
-
Myslim si, že maká jenom AMDčko, potřebovalo nové api na vícejádrové CPU.
Vlastně Intel byl rád za DX11, on něměl důvod nic měnit.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

jeee to bude flame show :-) a hlavně to je tak obsáhlé téma (Intel, Amd, Taiwan, Cina atd.), ze by jsme tady mohli byt jeste za tyden. ve zkratce

"A já mám rád firmy, které ladí provozní parametry na optimum možného"
ok názor autora, já osobně bych provozní vlastnosti aktuálních Intel procesoru nenazval "optimálními" ... zadne humorne prirovnani - zkrátka nikdy! :-D

Taiwan +- Cina - pokud k necemu dojde, jakýmkoliv způsobem... bude nás bolet hlava sakra z neceho jineho. ;-)

Intel vs. Amd - jeeee... jak zminil autor, kazda firma má sve top+down, sve vzlety a pady. chybi mi tam zminka, jak jinak.. o te Líííze inzenyrce :-). mozna ona byla ten nejvetsi "game changer", btw nominace noveho reditele Intelu neco naznacuje ne? ;-) na druhou stranu ano, rozmohl se nam tady takovy nesvar a to... "zbožťování" firmy AMD. ;-) ano jsou na koni, klobouk dolu, ty napady, ktere dokazou realizovat, treba last time ICache ne? ;-) ale snad kazdy z jejich posledniho chovani musi videt, ze to je firma, korporace jako kazda jina! zadny Robin Hood, co miluje ty poddane BFU, co vzdy dává více za dobrý peniz! a priklad? aktualni retail desktop low-end + desktop APU.. pockat moment.. on totiz zadny neni! a Amd s tim nema problem, bez duvodu, bez vysvetleni to hodila pres palubu jelikoz tam nahore to nese vice. :-) ty ty Robine, to se dela?! :-D
je tu vubec omezeni na pocet znaku? :-) ok nebudu to tady zas...rat dal. pekny vikend u jakehokoliv procesoru ;-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

prakticky se vším souhlasím jediné s čím nesouhlasím, je že "CPU je věc, která se má provozovat na hraně dlouhodobě udržitelných parametrů"
to opravdu nemá a ani to není cílem výrobců HW (pokud nejsou v zoufalé situaci) natož že to lidi chtějí, stačí jak se lidé smějí každému kusu HW s nadstandardní spotřebou od nvidia FX řady, přes buldozery/hawaii až po ampere konče, dost lidí má problém se spotřebou, kvůli teplotám nebo hlučnosti, nebo nutnosti koupi nového zdroje

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Má to být jejich cílem. A to pro situace, kdy se po CPU chce výkon. Prostě dát maximum možného, co nemá trvalé či radikální následky na životnost komponent. V běžném provozu ať se klidně CPU fláká na 1% svých možností, to je jasné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

K tomu je potřeba ujasnit si několik věcí

- je provozování CPU v režimu PL2 s Tau 28/56s překročením limitů?
- je trvalé provozování CPU v režimu PL2 překročením limitů?
- je zbytek systému postaven s ohledem na trvalé provozování CPU v režimu PL2?

Vzledem k tomu, jak kulišácky jsou napsané specifikace Intel CPU, tak jedinou jistotou je provozování CPU na základní frekvenci (nebo níže) s udaným TDP (nebo méně) s tepolotou nepřesahující Tjunction (pojištěno throtlováním a tepelnými pojistkami).

Pro jaké nasazení je technologie/architektura/etc určena je nejlépe možno posoudit podle provozních parametrů serverů. Tam se na žádné legrácky nehraje a není možno se spoléhat na to, že CPU bude 90% v idle.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a jak si teda vysvětluješ všechny ty celerony a durony, které šli přetaktovat doslova o stovky MHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jiná doba, jiné procesy. Bylo to fajn, ale dnes ti ani AMD neprodá CPU, které by šlo s kostkou hliníku přetaktovat o 50% nahoru. AMD i Intel už dáááávno přešli na to, že to, co dříve měli jako OC potenciál, je dávno běžnou součástí základního taktu CPU.

Pamatuju doby, kdy jsem provozoval pár-Wattovou 486 taktlou z 100 na 120 s maličkou kostičkou hliníku bez teplopasty. Pak jsme provozovali K6-233 s TDP 28,3W, které jsem později smahnul na 266 (a to už chtělio vyšší napětí a na tu dobu pořádný chladič - jelo to na doraz možného). Pak jsem měl Duron 1200 @ 133 za pomoci Titanu D5TB, ale ty různé pozdější Athlony X2 už moc taktovat nešly, i když na nich seděla dalěko větší kostka Cu-Al.

To naopak Intel s C2D / C2Q potěšil víc, to ví každý, kdo to provozoval. Já měl E6500 2,93GHz, které šlo stabilně bez zvýšení napěti s levným Arcticem na 3,81GHz, s Noctuou NH14D a zvýšeným napětím na 4,21 GHz (čili +43%). Od té doby jsem nic takového nepotkal, ani u Intelu, ani u AMD. Nebo snad lze třeba Ryzen 5800X se základním taktem 3.8GHz provozovat s velkým OC? No vlastně lze, říká se tomu Boost a AMD to rovnou uvádí jjako běžný provozní parametr, tedy 4,8GHz (za čísla mě prosím nechytejte, lovím to z paměti). I tak to ale není 3,8 + 50% = 5,7 GHz že? A oproti 4,8GHz je možné jak velké OC s běžným chladičem za pár stovek?

Odpovídat nemusíš, Karáš v testu už pro těch 4,8GHz udává teplotu s fmpegem 85°C. Doby Coppermine/Tualatin či prvních Athlonů/Duronů jsou tytam. Dnes všichni výrobci OC potenciál pojmenovávají jako Boost frekvence. Intel to dělá stejně jako AMD, jeho 10900K má základ 3,7GHz a Boost 5,7GHz. Oproti Ryzenům 5000 v tom nespatřuji zásadní rozdíl. Jedině ve spotřebě, kde AMD díky lepšímu výrobnímu procesu disponuje výrazně přiznivějšími hodnotami. Kdo by si na to v roce 2014 v době 220W FX-9590 vsadil?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tento článek ...

teplovodivé pasty, jejich bezvýnamnost a zároveň provozovaní CPU na hranici možného ... no před půl rokem jsem si této filozofie prakticky opravdu užil a nechci to opakovat. Notebook, který byl navržen na 10nm CPU, které od Intelu nepřišly a tak tam byly narvány 14nm, které nezvládal uchladit. Teplota i u přehrávání FHD videa na U verzi čtyřjádrového Core I7 stabilně na 90°. Postupně umřely ventilátory a to 2x a to tam byly dva. Teplovodivá pasta, na které teploty nezáleží, po roce a půl zdegenerovala a rozpadla se na prach. CPU měl problém dostat se na základní frekvence dlouhodobě a neskutečně na ní throttloval.

Neschopná AMD ... mám pocit, že by si měl autor pamatovat, co se dělo po nástupu Athlonů vs P4. Intel za nekalé obchodní praktiky schytal pokutu. Bohužel AMD nedokázalo díky zablokováním dodávek OEM výrobcum sestav Intelem realizovat zisk, který by mu umožnil pokračovat ve vývoji. S tím souvisí také odliv inženýrů z AMD. Nevěřil jsem, že se z tohoto AMD ještě vzpamatuje.

A potom co se mi na podzim ten zmetek od HP s Intelem, který musel být i7, aby tam mohlo být 16GB ram, konečně podařilo vyřešit vratkou, bylo neskutečně složité koupit nezmršený notebook s Ryzenem 7 4800H a dedikovanou grafikou. No povedlo se mi koupit uplně poslední kus v ČR, kde jediný problém je připájená jedna pamět na desce. Naštěstí tam je ještě jeden slot, takže rozšířit to pujde, ikdyž ne optimálně. Proslýchá se, že v tom měl opět prsty Intel a tentokrát tomu sekundovala i nVidia, protože řada 5000. Jen pro ilustraci notebooku s Intelem i7 10750 byly plné e-shopy. No před dvěma dny mi přišel email, že naskladnili konečně Omena s R7 po tři čtvrtě roce od uvedení.

Obvinit levného vodníka, že má problém uchladit CPU které musí jet na PL2 250W, aby byl konkurence schopný, to už mi přijde šílené. A argument AVX 512, no jasně na nich stojí a padá veškerá použtelnost CPU... ach jo.

Vlastní továrny Intelu nic nevyřeší, protože top procesy si nechávají pro sebe.

TMSC - no je smutné, že už není konkurence, snad díky problému loni a letos se obnoví investice do nových procesů i jinde. Protože mít všechna vejce v jednom košíku je špatný nápad. Snad se zadaří alespoň Smasungu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Já si samozřejmě pamatuji celou éru, v počítačích jsem se začal vrtat hlouběji někdy kolem roku 1996, takže jsem poprvé více analyzoval věci před nákupem ve stylu "je lepší koupit Intel 486-DX-40 a smahnout na 66 nebo AMD DX4-100 a smahnout na 120. Nebo tak nějak.

Já vodník a z ničeho neobviňuji, jen poukazuji na to, že o tom testu a jeho dílčích aspektech víme příliš málo na vyvozování nějakých závěrů, zejména pokud ty závěry stojí na porovnávání teplot 93 × 98°C, kdy ta druhá je tedy jen o ~5% vyšší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

360 vodar v me sestave kdysi chladil FX8@5Ghz a R9 290X..... tady to neuchladi jeden cpu v hodnote tehdejsi FX8+R9 290X :) a ne, neuchladi.. cokoliv nad 85°C je naprosto nedostatecne. je fuk, jak se budete pokouset dane tema obracet tak, aby jste mohl argumentovat. pokud by intel napsal TPD 250W, nestekne ani ten pes ale to on nenapise... navic, proces maji tak nahoneny, troufnu si rict, za limit, ze tam kde uchladite FX8 pretocenou na 250W, tam novou i9 neuchladite.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Intel s jejich TDP, to je jako si přes seznamku domluvit schůzku s dvacítkou na kterou přijde devadesátiletá bába. Prostě absolutně nesmyslné číslo, které se musí vynásobit bulharskou konstantou. Tohle už není mazání medu kolem huby, ale absolutní lež a blamáž zákazníků. Bohužel lidi jsou stádo, tak proto to Intelu neustále vychází. Pokud ale přijdou odborné weby a tuhle blamáž ještě obhajují, tak to už opravdu nevím co so mám myslet. V další generaci přijde Intel s PL3 --> Intel turbo nuclear boost, při kterém se procesor rovnou odpaří a stane se tak kvantovým procesorem a Intel magoři budou v nirváně.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

wait a moment... s tou seznamkou? to je přece "normální" :-D
většinou se říká "já čekal holku z fotky a ona za sebe poslala o 30kilo starší matku" :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se na mě, Ale udávat u procesoru co žere 250W tepelný výkon 125W a smažit to na 98°? S chladičem pro udávaný výkon se to nikdy nedostane na slušný takty. Jenom ten co zná co je intel za ojeb a podvod si to nastaví tak aby to fungovalo. Je to podvod, podvod podvod.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Na 250 W uchladí 10900K i vzduchová noctua NH-D15 za dva a půl litru. 250 W není tak extrémní hodnota, aby to nedával tříventilátorový vodník.

Na 218 W u CPU package power jsem měl na 10900K i s blbou jednověžovou NH-U12A napatlanou levnou Artctic MX2 při otáčkách snížených na 1700 rpm na jádrech maximálně 88 °C při okolní teplotě 24 °C.

Něco tam muselo být špatně. Anebo to měří jinak teploty nebo příkon.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jistě ale chápeš, že nemá smysl "patlat se" s 250W mastodontem, když za stejnou cenu a stejný/vyšší výkon máš u konkurence rešení, co nepřeleze přes 145W? Nemusíš pak řešit chladič za 2,5 litru (anebo můžeš a budeš mít skoro absolutní ticho).

Znova opakuju: kdyby to bylo tak, že jde o výjimečné řešení, které nemá alternativu, tak řeknu OK, budiž, každá sranda něco stojí. Ale ta alternativa tu je a má veskrze lepší parametry.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To je hezké, ale nic to nemění na tom, že 250W procesor jde uchladit na stejné teploty vzduchovým chladičem a s tříventilátorovým vodníkem nemůže za normálních okolností jet na 98 °C.

250 W je pro 360mm radiátor vodníka sranda. U grafik na takové příkony stačí dvouslotový 27cm dlouhý vzduchový chladič a jedou na 75 °C.

A to, jestli jsou lepší procesory Intelu, nebo AMD, na to nemá žádný vliv.

Jediná možnost, která mě (kromě zfušované montáže chladiče) napadá, je, že ten procesor nepeče o nic víc než ty předtím, ale je na tom ještě hůře s odvodem tepla z křemíku do heatspreaderu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Snové ten Rocket žere ještě více, než přímotop Comet ..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

???

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Davide,
dneska jsi to dal podle mě tak na 50%.
Naprosto s tebou souhlasím v tom, že každý chvilku tahá pilku a ten co se moc nesnažil tahat si za svou bídu může sám. Platí to jak pro AMD, tak pro Intel. Ale: Nikdy jsem neviděl smysl v FX8xxx nebo dokonce 220W FX9xxx modelech, nevidím ho ani dnes v 250W mastodontních Intelech. Je to prostě moc a neexistuje pro to omluva (tím spíše, že konkurence umí totéž a víc s polovičním příkonem - to platilo tehdy, platí to i dnes). Nemám problém doporučit 10400F, protože je opravdu výhodný (stejně jako byl svého času FX6300), pokud Intel stáhne ceny, budou všechny jeho "65W" modely doporučeníhodné - pokud se člověk smíří s dvojnásobnou než nominální spotřebou. Ale zopakuju, že úchylárny nad 200W fakt ne.

Doufám, že se Intel zmátoří, a že do té doby nebude dělat AMDčku podpásovky.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se o tomhle článku dozvědí na root.cz, tak ho budou zbožňovat ještě více.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Intel se během slabých let AMD stal neuvěřitelně arogantní firmou, která si myslela, že nás bude tahat na 4jádrové nudli donekonečna."

On někdy intel nebyl arogantní? Jeho praktiky bych označil i o dost ostřejším slovem.

Protesty v Hong Kongu jsem hodně sledoval a to co mě zarazilo, byla hlavně velká agresivita protestujících proti policajtům. Člověk by čekal, že budou mít větší strach. Také autorovi doporučuji, aby si ty záběry porovnal i s protesty z jiných zemí např. na jihu Evropy. Nebude se tolik ztrapňovat.

Bude se zakládat sekta Svatého Gelsingera? Je naivní si myslet, že jeden člověk co si přitáhne pár svých kámošů důchodců něco podstatného změní. Vývoj nových procesů se s těmi starými nedá moc srovnávat. Architektury jsou na tom podobně.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nejblíž k Patově sektě má ta jeho organizace Transforming the Bay with Christ ... https://www.tbc.city/about2 ...

Jinak HK by bylo na dlouhé povídání, to se sem do diskuse nehodí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jít do TSMC škemrat o nějakou kapacitu na linkách může člověk kdykoli... není to náhodou narážka na prosakující informace o tom, že se Intel dohodl "na masivním využití 3nm továren TSMC"?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hehe zajímavé, to jsem nevědel. No, dám to na rootu do nedělního shrnutí :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://dsl.sk/article.php?article=24695

V polovici mesiaca sa už objavili neoficiálne informácie, podľa ktorých by mal už v druhom polroku tohto roka TSMC začať vyrábať modely procesorov Core i3 5-nm výrobným procesom a v druhom polroku budúceho roka začne masová výroba modelov CPU strednej a vyššej triedy 3-nm výrobným procesom.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jezku, tvoje články k Linuxu jsou ok.
Tvoje články k hw jdou divné, to samé o mobilech etc.
O ostatním prosím nepiš, pigluj si svůj Unix na dvacet let starém železe.

Děkuji.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

odstavec s teplovodivyma pastama me rozsekal.....
.... slovni prujem naprosto vytrzeny z kontextu a nasledne srovnanim rocket lake s FX9 to jen podtrhlo :)
ale jinak preji hezky vikend :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná v Intelu makaj na gallium nitride procesu. Pak nebude problém mít na CPU třeba 300 stupňů :-)))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co se s Vámi lidi děje? nejdřív mluvčí BIS oznámí, že všichni chípnete a pak tenhle článek pana Ježka. Co to kurva hulíte za matroš? Nebo je ten problém opačný? Ten dobrý došel? :-). Fakt na tehle článek koukám jako jojo. Navrhnul bych ho smazat a všichni na ten článek zapomenem. Co vy na to?

Mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Šticha na svém twitterovém účtu poněkud pesimisticky konstatoval, že sice nepropadá panice, ale cítí, že „všichni chcípneme“...

Pan Ježek píše, že nebyl pod vlivem :-). Tak to já si jdu dát stopečku karibského rumu. Ale vážně, když jsem uviděl jméno autora, tak jsem se zaradoval, protože jsem ho kdysi s oblibou četl. Tak tedy své rozpaky ze článku rozpustím v ethanolu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak narozdíl od Ježkových fabulací mluvčí BIS jenom poněkud depresivně vyslovil zcela nepopiratelnou skutečnost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prášky na hlavu došly?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tobě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel a jeho x-tý pokus o použitelný 10nm proces a y-tý pokus o použitelný 7nm proces mi připomíná slavného vynálezce Orfanika

„Moment, právě vystřeluji svou 421. raketu na Měsíc. Tentokrát se určitě strefím.”.

Ono je potřeba nezapomenouot i to, že ten slavný a do posledního zbytku ždímaný 14nm proces yačal být použitelný až po té, co Intel trochu slevil z požadavků o trochu ty tranzistory naředil proti původnímu plánu.
Problém je, že se z toho u Intelu nepoučili a kvóty pro 10nm opět stanovili extra ambiciózní ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Snažili se udělat 10nm lepší, než 7nm TSMC, a zatím je horší, než 12nm GF.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pred nekolika lety jsem fakt oslavoval kdyz ten dement jezek rekl ze tu na to kasle a nebude dal psat a on uz je tu zas a zas tu siri ty jeho pochroumany myslenky, to se tu nikdo nepoucil ze mu dovolite sem lest dal ? dela jen ostudu celemu webu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale číst to nemusíš, že?
A i když s Davidem v mnohém nesouhlasím, tak se to dá jednak napsat slušně, a naopak, IMHO je dobré vždy popřemýšlet nad názory jiných, byť s nimi třeba nakonec nemusíš souhlasit.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ježek je něco jako Redmarx v důchodu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejsem jedinej inteligentni clovek, ktery sem chodi na diskuze. Nikdy jsem to ani netvrdil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek evidentně při psaní článku nevěděl, že Intel skoupil velkou část 5nm výroby TSMC a ještě větší část 3nm výroby TSMC, jelikož peníze a objemy a dominance. Takže nejpozději 2023 začne AMD silně téct do bot a 2024 budou zase v hajzlu. Kromě toho narve Intel prachy do svých továren, překoupí experty... a AMD zlikviduje, aby se v budoucnu už nikdy nic podobného neopakovalo.
Jenže je to celkem jedno, jelikož do výroby procesorů vstoupí ve velkém stylu Číňani a za deset let bude všechno jinak. Blábolení o Intelu a AMD bude asi jako dávné hovory o tom, zda větší budoucnost má výroba notebooků IBM nebo Compaq. Ani jedno už neexistuje... anžto výrobu notesů převálcovali Číňani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to s AMD taky ne tak růžově, jak se tady občas píše, ale ty to zase vidíš hodně černě. Pokud se Intel bude snažit vytlačit AMD od TSMC, tak mu zbude méně na svojí vlastní výrobu. Rvát prachy do TSMC-konkurenta a i do vlastních továren je boj na dvou frontách. IMHO je přece jen v o něco horší situaci než byl v minulosti. AMD by se mělo připravit a oslovit kromě TSMC i Samsung.

Co se týče neamerického vývoje a výroby polovodičů, tak by to chtělo revoltu od více zemí než jen od Číny. EU jen řeční, ale moc jí nevěřím. Indie je nevyzpytatelná, Írán by se jen mohl k někomu připojit (sám nemá šanci), Rusku stačí malý ale spolehlivý výkon pro zbrojní průmysl, je to těžké...Aliance Čína-Jižní a Severní Korea by pro začátek stačila.

Od Američanů (jen běloši a asiati) mám informace, že to co se tam děje je akcelerovaná dekadence a už část z nich přemýšlí kam emigrovat - závislost na takové zemi v budoucnu nikomu neprospěje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj. EU je protektorát Washingtonu, takže se nedá nic pozitivního čekat, spíše naopak - šílenosti, které se dějí teď v USA, budou ihned exportovány sem k nám do Evropy.
Tchaj-wan je koncekonců také Čína, a vidím jako dost pravděpodobné, že za 10 let si budou mnohem blíže. Asi jako Hong-Kong dnes. Vývoj jde rychle, a tak bude všechno jinak. Před 20-ti lety by si také nikdo nedokázal představit, že nějaká TSMC na Tchaj-wanu bude mít téměř monopol na nejnovější mikroelektroniku a Intel se bude potácet 3-4 generace v závěsu. Ale Intel bych nepodceňoval, mají obrovské investiční zázemí a zkušenosti. Že budou nějaký čas platit na dvě strany - do TSMC a do svých vyvíjených technologií a továren, to jim skoro nebude vadit.
Na tu "revoltu neamerických výrobců" Čína stačí klidně i sama, jejich potenciál je nepředstavitelný. Až do mikroelektroniky pořádně vlítnou, bude to fičák. Pak bude "Západ" (my) jen čumět, jak nám ujel vlak a jsme totálně v hajzlu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"za 10 let si budou mnohem blíže. Asi jako Hong-Kong dnes. "
.. Honk Kong je Cine asi tak blizko, jako bylo CSSR po okupaci spratelenou Sovetskou armadou v roce 1968 :) Nic jineho mu nezbylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stupidní americká propaganda, co na to chceš slyšet jiného?
A teď ještě tu pohádku o svobodném sluníčkovém Tibetu.

Nedávno jsem znovu četl článek z Economistu (v dalších novinách, třeba Guardianu psali něco podobného) z roku 1997, když končil britský pronájem HK od Číny: Britové se tam radovali, jak díky sjednocení s Čínou "proniknou přímo dovnitř" a za pár let bude všechno v Číně jejich, díky jejich finančním organizacím a znalostem. HK dělal v té době vysoce přes 90% vnějších ekonomických vztahů Číny, a téměř 100% "finančního průmyslu". A jak to dopadlo? Dnes jsou to 3%. Číňani z pevniny je ekonomicky úplně vygumovali. A Britové (City) ztratilo nad Čínou skoro všechen vliv.

Teď jsou Amíci a Britové tak neskutečně drzí a neomalení, že blábolí o "demokracii v ohrožení" v HK. Přičemž ve všech těchto enklávách, od Macaa přes Singapur, HK, Tchaj-wan (a také Jižní Koreu) provozovali celou dobu naprosto příšerné fašistické diktatury (formálně ovšem "demokracie"), proti nimž byl třeba Pinochetův režim v Chile naprosto svobodné nebe na zemi...

Zábavné na tom všem je, že tohle prolhané štvaní je akorát tak to jediné, co ještě mohou...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Stupidní americká propaganda, co na to chceš slyšet jiného?"
.. mozna by jsi si mohl misto teorii z "Guardianu" treba poslechnout nekoho, kdo je z Hong Kongu. Tohle by se ti ale nemuselo libit, ono by to trosku nabouralo ty ekonomicke teorie, ktere tady lestis :)

"eď jsou Amíci a Britové tak neskutečně drzí a neomalení, že blábolí o "demokracii v ohrožení" v HK. Přičemž ve všech těchto enklávách, od Macaa přes Singapur, HK, Tchaj-wan (a také Jižní Koreu) provozovali celou dobu naprosto příšerné fašistické diktatury (formálně ovšem "demokracie"), proti nimž byl třeba Pinochetův režim v Chile naprosto svobodné nebe na zemi... "
.. promin, ze to reknu trochu na tvrdo, ale ty musis byt historicky dobre vygumovany :) Tohle mohlo platit (pokud vubec) tak pred 50-100 lety. Byla to doba kolonii, ktera nema s pozdejsim usporadanim temer nic spolecneho.

"A teď ještě tu pohádku o svobodném sluníčkovém Tibetu."
.. a tady uz jsi vymasteny teda uplne.. Tibetani jsou samostatny narod s pravem na sebeurceni, stejne jako Slovaci nebo Cesi. Co je na Tibetu slunickoveho nevim, ale mozna reknes, ze je ho Cina s velkym Maoem osovobodila z feudalniho fasismu, ne? :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak o dodržování lidských práv v Tibetu před přechodem pod Čínu by sis mohl něco přečíst. BTW je zde málo známý fakt, že striktní politika jednoho dítěte neplatila pro Tibet - takový jsou ty Číňani krutovládci:).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna si o Tibetu neco nastuduj v prve rade ty. O tom, kolik bylo Tibetanu umuceno, zabito treba pri povstani proti cinske okupaci v 50letech. O tom, ze v principu dodnes nemaji pravo na vlastni skoly. Tibetske skoly a kultura jsou vetsinou podporovane pouze ze zapadnich sbirek a neziskovek, ktere je tam stavi. V opacnem pripade by mozna doslo k uplne "integraci" a zaniku Tibetanu jakozto naroda. Presti si treba nekde neco o tom, proc se Tibetane dobrovolne upalovali. Nebo treba o tom, jak jsou nektere casti Tibetu nasilne "kolonizovany" etnickymi Cinany, atd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

https://www.expres.cz/viral/7-veci-o-tibetu.A160329_142420_dx-viral_bpet

Beru tu Čínu. Tam je aspoň represe spojena s pokrokem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni to rikali v "Expresu" jeste k tomu s obrazkem brambora Zemana, ktery vytrvale lezl cinanum do prdele a jeho protejska soucasneho vladce Ciny.. tak to musi byt urcite pravda ;) Uz tam jenom chybi neco v tom smyslu, ze Dalajlama je terorista, jak to o nem tvrdi v Cine.
Ale tak to chodi, kdyz nejaky novinar sepise pamflet a pritom nema potuchy o cem pise.
Se prosimte trochu dovzdelej, muzes zacit treba tady
https://savetibet.org/repression-in-tibet-more-severe-than-other-areas-o...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Směješ se expresu a nedosahuješ ani jeho úrovně. Jééé, dali tam fotku Zemana, která se tam hodí, ale ty musíš mít vánoce. A tečka v podobě odkazu na podle názvu zcela neobjektivní savetibet.org.
Ty zůstaň u hollywoodské produkce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Savetibet.org je 'neobjektivni", ale "Express" je.. :D
Cece, a na jakou skolu jsi ty vlastne chodil, nebyl to treba jeste VUML?
To ze byl Tibet z pohledu zapadni civilizace feudalni spolecnosti je pravda. Nicmene to se neda nazirat z pohledu nasi civilizace. Pokud ten jejich system byl tak "spatny", tak proc pak proti Cinanum povstali, kdyz ti je preci "osvobodili" a jako cenu za udrzeni "osvobozeneho" tibetu jich cca 80-90.000 v ramci potlacnei povstani v 1959 popravili nebo jinak zemreli v bojich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Expres není nijak spojen s pročínskými nebo protibetskými postoji, zatímco savetibet.org logicky ano.

„Pokud ten jejich system byl tak "spatny", tak proc pak proti Cinanum povstali, kdyz ti je preci "osvobodili" a jako cenu za udrzeni "osvobozeneho" tibetu jich cca 80-90.000 v ramci potlacnei povstani v 1959 popravili nebo jinak zemreli v bojich."

Třeba proto, že byli negramotní a nesvobodní otroci?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Třeba proto, že byli negramotní a nesvobodní otroci?"
.. cece ty mas opravdu dost. Otevri oci a zacnou ti z Ciny a toho jak se chova list oci z dulku. Nekdo si zaplatil clanek na Express jako politickou objednavku aby tady soudruh XI Jinping mel poklidne pusobeni a ty jim skocis na spek jako malej jarda. Pak to okorenis tim, ze "nesvobodni" otroci se asi budou bourit proti tem co je udajne "osvobodili", to opravdu dava smysl. Na zapade a i u nas mas x-ruznych charitativne-neziskovych organizaci, kteri se vecmi a pomoci Tibetu zaobiraji. Od tech a emigrantu pak pochazeji data, ktere se napr. na savetibet.org publikuji. Cili jsou to udaje od lidi, kteri v Tibetu byli, jezdi tam, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, když čteš ten Economist, nevybavuješ si náhodou článek citující švédský statistický úřad, který uvedl, že hrůzovláda pravdoláskaře Jelcina stála samotné Rusko 2x tolik co 2. světová válka celý SSSR? Mluvil o tom chartista Petránek, ale nikde jsem to nedokázal dohledat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Četl jsem to někde také, ale kde, to vážně netuším. Něco na tom bude - dnes je v Rusku o dost méně chlapů kolem 40-50 let nebo jsou zlomení a živoří, protože je zničila ta 90. léta - chlast, drogy, AIDS (SPID po jejich), sebevraždy, špatné poměry, deziluze, ztráta perspektivy... kolik dětí se díky tomu všemu nenarodilo a kolik důchodců v té době předčasně zemřelo...
Teď něco takového čeká v plné palbě také Američany (hlavně bělochy), tam se situace velmi zhoršuje již léta a nyní to zřejmě vezme vrtuli...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teď něco takového čeká všechny - všichni jsou doma zavřený, důchodci umírají steskem (pardon s koronavirem, jak se dneska říká), protože je nesmí nikdo navštívit a o vzdělání ani nemluvím. Jsi si jistý, že popisuješ SSSR 90. let, nebo následky dnešní doby?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ještě přidej oblíbenou pohádku o Putinovi spasiteli :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Špatně jsi mě pochopil, nic takového jsem ani nenaznačoval. Pouze popisuji nadcházející důsledky současného stavu. Nic víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jelcinova vláda žádnou hrůzovládou nebyla a Jelcin samotný taky nebyl žádným pravdoláskařem. To jen někteří idioti neumí nic jiného než nálepkovat. Rusové v té době rozkrádali vlastní stát neuvěřitelným tempem a dělají to nadále i dnes. Jen s tím rozdílem, že za Jelcina to byl volný boj urvi, co můžeš, zatímco nyní vědí, kdo je jejich kápo. Rozdíl mezi Jelcinovým a Putinovým Ruskem je jen v tom, že nyní má mafie svou hlavu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen plácáš, čísla mluví jinak.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Po nástupu VP do úřadu prezidenta nastalo několikaleté období růstu/vysokých cen ropy. V současnosti když se ceny ropy propadly na zhruba polovinu to s ohledem na vyšší náklady na vytěžený barel asi již taková legrace není. Jen samotný rozdíl cen ropy činí okolo 20% HDP.
https://www.macrotrends.net/1369/crude-oil-price-history-chart
https://www.worldometers.info/oil/russia-oil/
https://www.google.com/search?q=GDP+russia&spell=1&sa=X&ved=2ahUKEwjOvvW...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a co? Rusové samozřejmě s cenou ropy pracují a hlavně jsou zisky státu, což předtím nebylo. Rusové se prostě mají nejlépe v historii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kam že chtějí emigrovat? Do Ruska to asi nebude a do Číny už vůbec ne :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten smajlík bych tam nedával. Minimálně čínští vědci klidně. Ona ta kriminalita a celkový bordel v USA je zřejmá a nepříjemná, i když jezdíš do práce Lexusem. Stačí si uvědomit, že stejnou životní úroveň budeš mít i tam.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Do Čínské republiky ano:-) Do PRC, to by se musel spousty věcí vzdát a hlavně tam nevíš dne ani hodiny, kdy se můžeš někomu znelíbit. Stejná životní úroveň není jen o balíku peněz. Proti tomu je zvýšená kriminalita v určitých oblastech USA čajíčkem, odstěhovat se jinam problém není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V Cine urcite neni stejna zivotni uroven obecne. Cervicek placa pate pres devate. Na druhou stranu je v Us cast lidi na hrane chudoby, je tam 'bordel' ve smyslu vysoke kriminality, ale porad lepsi nez Cina. Politicky system Ciny je apriori represivni a je pravda, ze je tam mozno 'zmizet'. Zaroven pracovni podminky pro ty mene stastne v cinskych tovarnach by se nelibily nakonec ani Cervickovy, ale to nesmel jen fabulovat ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele blbino, až poznáš víc, než okolí svého okresního města, tak můžeš taky „fabulovat". Politický systém v Číně je sice méně svobodomyslný než ten v USA, ale rozumnému člověku je jedno jestli ho zabije kulka od zoufalého feťáka nebo má určitou (dost malou) šanci, že se znelíbí režimu. Inženýři a vědci, které jsem přímo zmínil, se tam mají stejně jako v USA. Už dochází i k přeplácení.

Uvědom si, že podle tvojí teorie, by v Číně dnes nepracoval žádný vědec nebo inža, jenže realita je taková, že v počtu patentů je Čína první. Že by ty patenty pocházely od těch dělníků? Jasan!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele blbino :))
A co chces tim prispevkem rict? Ze Cinani nikam neemigruji? Nebo ze snad nekdo emigruje do Ciny?
Si precti na co jsem reagoval. Cinanu najdes po celem svete 3 zadky. Asi to nebude z toho duvodu, ze je to nejkrasnejai zeme na svete. NZ je plny mladych cinanu, kteri po studiich zadaji o trvaly pobyt -> NZ obcanstvi. V dobe kdy jsem tam zil ( ano ja jsem ta blbina z okresniho mesta :)) ) tak se nechavali zamestnavat ve spratelenych firmach a dokonce majitelum nekdy i za to platili, aby mohli prodlouzit vizum a ziskat tak casem trvaly pobyt. Nejspis asi proto ze na tom Novem Zelande nechteli zustat :D To stejne se skupovanim nemovitosti, atd.
Se do Ciny, hlavne do tech jejich mega mest jed troubeline aspon podivat. Zejmena ohleduplnosti si tam uzijes na prvnim miste a pak tady placej o tom, jak je Cina uzasna.
To ze ma penize, to ze zapad je vymyskovany a svoje know-how tam prelil, se nevylucuje s tim, ze to neni zrovna zeme, kde se lehce zije.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu se říká obsazování nepřátelského území.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel by v pohodě mohl postavit 3nm továrnu. Potíž je, že nechce.
- On by možná chtěl... ale zvykli si prodávat 10x stejný procesor s minimálním vývojem, to samé každý rok, neumí počkat, přijít s revolucí, ředitelé se odnaučili dělat rozhodnutí a akcionáři očekávají peníze.
- Takže Intel chce 3nm továrnu, chce nejlepší procesory, ale nechce pro to utratit ani korunu a hnout prstem... takže nechce!

Intel je firma typu Boeing, má obrovské provozní náklady i na volnoběh.
- Takže při ztrátě monopolu ztrácí schopnost přežít.
- Nový CEO je pokus se z toho dostat. Ale půjde to pomalu a bude to bolet.
- Je to taky firma typu "too big to fail", takže je stát zachrání.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Intel je navíc firma, silně přisátá na tajné služby a státní struktury, vojenskou výrobu atd. Viz. "Intel ME" a další věci. Takže stát ji nejenže nenechá padnout, ale bude je futrovat horem dolem bez ohledu na cokoliv. Že je prohnilý jako všechny korporáty, možná až FUBAR, no to určitě je. Ale pořád jsou schopní všechna ta negativa "přetlačit" a AMD do pár let úplně zadupat do země - pokud si AMD nenechají jako slaboučkého vysíleného "konkurenta", kvůli anti-monopolním zákonům. Z piedestalu je sejmou definitivně až Číňané (jako ostatně sejmou celý Západ), ale to bude ještě tak 10-15 let trvat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud Biden nerozpoutá proti Číně válku - pak to bude rychlejší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To byl přeci Trump. A ani ji nakonec nevyhrál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se tesim, cinsky procesory totiz budou rychlejsi, protoze toho spocitaji vic, napriklad jedna puls jedna rovna se tri.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Verze Pentium Ting :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fakt zábavné. :-)

Před 30-ti lety se chechtali Samsungu, když začal vyrábět mimo ledniček a praček také televize a mobily; před 20-ti lety se chechtali TSMC, že vyrábí procesory; a Číňanům, že vyrábí smartphones; dnes je Samsung větší výrobce mikroelektroniky v tržbách než Intel, a jinde než v Číně se smartphones nedělají. A TSMC je v mikroelektronice 3-4 generace před Intelem. Co bude za 10 let? Co za 20?

Hlavně že se v USA už léta nesmí učit v základkách násobilka, protože je to "memorování"; matematika a ostatní STEM předměty je vykopnutá z povinných a na inženýra chce z Amíků jít jeden z 50-ti nejchytřejších, protože je to těžké a nejsou za to peníze - import Indů a Číňanů na H-1B víza (a další vědecko-technická víza) zničil mzdy ve STEM oborech na 1/4 původních - když v mnohem lehčích oborech vydělá mnohem více... Čína má dnes nejvíce patentů a nejsou to patenty jak předělat chlapečka na holčičku nebo naopak, ani na multi-genderový trenky nebo hajzl pro 50 pohlaví. Amíkům a Západu zkrátka úplně hráblo... a místo aby se kopli do zadku a začali něco dělat, tak řvou jak Geobbels ve Sportpalace úplné hovadiny...

1+1=3, no tak v tomhle asi fakt Číňani Intel (Pentium) jen tak nedoženou...
Je to značná nadsázka, protože ta chybová Pentia měla jen malou chybičku v dělení, za určitých okolností...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíc hovadin naučených na určitých webech tady vyřváváš právě ty :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@David Ježek: Prvý apríl je až za dva mesiace :) Vám sa zdá pracovná teplota procesoru 98 °C a to s vodníkom OK ?
Normálne by to bolo:
90 °C Štandardný vzduchový chladič
75 °C Noctua NH-D15
50 °C Vodník

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak znovu: pracovní teplota 98°C je dle Intelem udávaných parametrů OK a navíc z ní zjevně plyne, že to na ni nejspíš regulují ochrany v CPU. OK ale dle mého v tomto testu není osazení chladiče či jeho volba. Na to jsem se snažil poukázat, aby se z toho nevyvozovaly nějaké obecné závěry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Za mne fajn clanek pro blog. Ne ze bych souhlasil se vsim, ale jako trochu alternativni pohled a hlavne strizlivy pohled pro delani zaveru z jednoho vysledku, se mne libi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problémem výkonosti AIO vodníků není množství kapaliny ani radiátor. Problémem, je hračkoidní čerpadlo uvniř. Stačilo by změřit vstupní a výstupní teplotu kapaliny. U dobře navrženého okruhu je tento rozdíl jen pár stupňů. AIO neni schopné blokem protlačit dostatečné množství kapaliny tedy jsme omezeni množstvím tepla, které je to malé množství proteklé kapaliny schopno pojmout. Říkám to pořád. AIO jsou vyhozené peníze. Pokud vodu, tak pořádnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě máš pravdu, já jen nechtěl zabředat do tématu vodníků příliš hluboko. Je jasný, že když by ten hypotetický AIO měl obrovský radiátor a bambilión ventilátorů, tak brzdou bude pumpa. A kdyby dostal pumpu na 1000 litrů za sekundu, tak to zas nedají hadičky. A tak pořád dokola.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1000l/s to už je hodně velké průmyslové čerpadlo. :) Laing DDC dává naprázdno 600l/h. Ty hadičky u aio nejsou zas tak extrémně limitující.https://www.overclock.net/threads/what-is-a-minimum-acceptable-flow-rate...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše žravý a žhavý Intel 14nm je out.
AMD 7nm je in.
Možná až ty chytráky od Intelu napadne udělat zase po dlouhé době procesor řekněme 5nm a přidat novou architekturu potom bude mít smysl uvažovat o koupi Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První Ryzen vyšel před 4 roky, takže by se dalo říci, že Intel je pozadu už 4 roky.
Někdo by mohl namítnout, že nějaký topky Intelu na tom byly lépe, protože Ryzen měl porodní bolesti (kompatibilita pamětí, špatné optimalizace v rámci OS a dalších věcí), ale technologií už byl dál a Intelu od té doby začal ujíždět vlak.
Další průser byl, že Intel stavěl své technologie na úkor bezpečnosti, což se projevovalo dlouhodobě (např. nekonečné problémy s ME apod.), ale největší ránu dostal necelý rok poté (konec 2017) a od té doby nastal strmý pád.
Pokud bychom tedy ignorovali prvního Ryzena, tak Intel je pozadu 3 roky.

Někdo kdysi psal, že vývoj nové architektury trvá 5 let, což se pomalu začíná naplňovat. Pokud si vezmeme ten rok 2017, kdy Intel dostal bílou rukavící do obličeje, tak rok 2022 by měl být ve znamení nové architektury.
Zatím ale vše naznačuje problémy, které nevypadají, že by se za rok stihly vyřešit. Uvidíme, jak se situace vyvrbí, ale něco reálného, když štěstí dá, tak Intel bude mít v Q2 2022. Na dřívější čas to nevidím. A pak je samozřejmě ještě otázkou, jak bude stíhat výrobu / dodávky.
Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

První Ryzen, pokud se nepletu, ještě Intelu tolik na frak nedával (a to nejen kvůli těm porodním problémům).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No dával, tedy hlavně ty dražší, jelikož v té době měl Intel v mainstremu jen 4jádra v noteboocích dokonce 2jádra, a teď AMD přišlo s 8jádry za pakatel, oproti Intel cenám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidem, nevadí Intel procesory samotné.
Vadí jim že Intel přelepí na ekoštítku kategorii "D" nálepkou "A++" a křičí "Koukejte, koukejte můj CPU je stejně rychlý!!!"
AMD mělo koule na 220W procesor napsat "220W". Zatímco Intel na 250W procesor napíše "125W" a to je hnus velebnosti.
Takhle uvádí zákazníky v omyl a oni se pak nemůžou chovat tržně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hi, I am Karishma Your post is amazing. The information is very useful. Your thoughts were great. I am working with an escort agency. There are very lush girls there so please visit our website http://www.jaipurescort.club/ and see then you will never stop your hand. They are all amazing girls.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.