Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kdybyste byli v roce 2013 v pozici Intelu, váš rok 2021 by vypadal stejně

Arogance, nadutost, sebestřednost, víra ve vlastní neomylnost i mamon, to jsou slova vystihující Intel mezi 22nm a 14nm technologií. Ikaros ve své aroganci vyletěl příliš vysoko, spálil si křídla a zřítil se k zemi. Snad se zí konečně začíná zvedat.
blog

Malá poznámka úvodem: cílem tohohle textu není nic jiného, než nasr… naštvat všechny z vás, kteří momentálně uctíváte AMD a plivete na Intel. S pliváním na Intel nemám zásadní problém, stejně jako jsem neměl problém s pliváním na AMD v dobách Nehalemu či Sandy Bridge. Ale uveďme si přeci jen pár věcí do kontextu, ať se pořád dokola netočíme na hloupých náboženských argumentech.

Nijak přitom nepopírám, že AMD má poslední dva roky lepší CPU než Intel a bude tomu tak ještě minimálně tento rok. To je holý fakt, nad kterým můžeme maximálně meditovat, ale nic to na něm nezmění.

Takže co se objevilo v poslední diskusi pod no-Xovým článkem o Rocket Lake:

  • Rocket Lake Core i9-11900K dosahuje 98 °C s vodním chladičem
  • "V půlhodinovém zátěžovém testu (System Stability Test) v softwaru AIDA64 dosahoval procesor stabilní teploty 98 °C a spotřeby 250,83 W, což odpovídá očekávanému PL2 limitu 251 wattů."
  • "Aktualizace: Pro srovnání: Desetijádrové Core i9-10900K vybavené 240mm All-in-One vodním chladičem dosahovalo při stejné zátěži (AIDA64 FPU) 235 wattů (o 16 W méně) a teploty 93 °C (o 5 °C méně)."

Předně k tomuto: kdysi jsem zde na DIIT měl v plánu udělat test teplovodivých past. Pasty se u mě dokonce sešly, jen na test nedošlo (chybělo železo, chyběl čas, chyběla ochota tu časovou náročnost proplatit, zkrátka se test nerealizoval a pasty jsem tuším dopravil do redakce a zapomněl). Z toho období mám někde poznamenáno - ty poznámky bohužel po X letech nedohledám, takže vám tady nenapíšu konkrétní čísla - jak si vedly některé pasty při různých způsobech jejich napatlání na CPU AMD FX-9590.

Obecný závěr byl jasný: vliv pasty zde určitý je. Když jsem to CPU napatlal nějakou low-end pastou, co jsem řadu let předtím kupoval v ceně asi 12Kč/1g (běžná bílá pasta), tak teploty byly vyšší než s pastou od chladičů Noctua, resp. jednou ještě vyšší (nebyl to Arctic, ale typ už si nevybavím). Jenže se viditelně lišily i teploty a spotřeba podle toho, jak precizně člověk to CPU napatlal a jak si dal záležet na přítlaku chladiče k CPU. Zatímco na 65W Pentiu Dual-Core tohle prakticky nemělo měřitelný vliv, na 220W 32nm osmijádru AMD ano.

Takže tvrdím: vyvozovat nějaké závěry na základě testu jednoho kusu CPU prostě a jednoduše NELZE. Nevíme, jak kvalitní kus CPU to byl. Nevíme, jak kvalitě byl napatlán. Nevíme, jak kvalitně byl realizován ten 360mm vodník (proč asi nejlevnější all-in-one stojí 5× míň než EKWB - protože prostý údaj 360mm sám o sobě moc neřekne). Na 251W CPU prostě i sebemenší drobnost může udělat měřitelný rozdíl v hodnotách měřených teplot. Tečka.

Nic to samozřejmě nemění na tom, že 11900K nebude lepší než procesory od AMD. Ale kdyby jej testoval někdo jiný, napatlal jinak, použil jiný 360mm all-in-one vodní chladič, výsledky mohly být jiné. Například místo 98°C by naměřil 94°C. Nebo by naměřil stejných 98°C, ale výkon by byl jen 95% naměřeného, protože CPU více throttlovalo. Stejně platí pro porovnání s 10900K, které no-X přidal jako aktualizaci.

Celkově ten test lze brát pouze jako ilustrační, nikoli jako pevně danou pravdu o provozních vlastnostech všech 11900K, které se objeví v prodeji. Ostatně u tohohle CPU bude zajímavé třeba právě chování ve specifických AVX-512 úlohách, ne to, jak se chová v syntetickém testu zatěžujícím jen a pouze FPU.

Je potřeba si uvědomit, že tyto CPU jako 10900K či 11900K se vyznačují výrazně velkou variabilitou provozních parametrů a tudíž výrazně velkými změnami odběru a tudíž tepelné zátěže. Typický all-in-one vodník prostě nemá dostatečné množství kapaliny, aby stíhal vyvažovat dostatečně dobře nárazové změny a dostatečně dobře chladit při běhu na trvalém 251W PL2 limitu. I 360mm radiátor je na tohle příliš malý, není tady žádný pořádný rezervoár či expanzka, která by pomohla.

Tolik k teplotě. Ještě pár slov k továrnám.

  • "Intelu nic (krom vlastní arogance) nic nebránilo využít procesu TSMC. Nyní už mu došlo, že to bez TSMC nepůjde a rezervoval si kapacity na tři generace procesů. Ale to mohl udělat už dávno. Rocket Lake - postavený na 5 let starém procesu a minimálně 3 roky staré architektuře - mohl mít Intel na trhu už někdy v letech 2017-2018. Proces i architektura už existovaly, stálo by to proti výrazně slabší konkurenci, takže takty mohly být o stovky MHz níž a provozní vlastnosti normální. Opět je jediným důvodem, proč k tomu nedošlo, arogance Intelu, která nevěřila, že by na konkurenci AMD mohlo být třeba víc než 6 jader Skylake."

Pod tohle se klidně podepíšu. Intel se během slabých let AMD stal neuvěřitelně arogantní firmou, která si myslela, že nás bude tahat na 4jádrové nudli donekonečna. Tomu vyladila procesy ve firmě, továrnách i vývoji a najednou nebyla schopna se z toho hnout. Poslední pořádný vývoj v Intelu se odehrál někdy kolem lámání se 22nm a 14nm technologie. To je shodou okolností doba, kdy Intel uváděl na trh věci vyvíjené ještě za Gelsingera. Pak přešel do režimu udržet status quo. Nemusí to souviset s Gelsingerem. Ale AMD mu to svojí vlastní neschopností umožnila.

Teď je doba, kdy je neschopný Intel. Taky jednoho dne skončí. Ale bylo by strašně blbé, kdyby tu dobu ukončil přechod výroby Intel CPU do továren TSMC. Aby byl celý svět závislý na jediné korporaci, jejíž mateřskou zemi považuje za svoji součást Čínská lidová republika, která v době, kdy u nás policajti maximálně mlátili obuškama, střílela do lidí ostrejma a která v době, kdy u nás nesmí být aktivistovi zkřiven vlas, vesele mlátí a zatýká protestující v Hong-Kongu, případně si na Ujgurech vylaďuje k dokonalosti nacistické metody převýchovy, toho se bojím.

Buďme rádi, že Intel má vlastní továrny a vlastní výrobní procesy, jakkoli aktuálně horší než TSMC. A buďte rádi za Gelsingera, protože ten se do Intelu určite nevrátil proto, aby mu vyjednal výrobní kapacity u TSMC. Ten je tam proto, aby vyházel zmrdy i wohnouty a zase tu firmu nakopl do čela vývoje.

Jo a mimochodem, dejte si klidně tu práci a dohledejte si, jak jsem chválil AMD za její schopnost vyladit k dokonalosti 90nm proces v podobě procesoru Athlon X2 3800+ EE SFF s TDP 35W, případně 65nm výrobu pozdějších Athlonů X2 BE s TDP 45W. Intel teď jenom dělá to samé: ladí na hranici možného svůj 14nm proces. Díky tomu stále posouvá hranici jeho možností a nepochybně se tím hodně naučí.

Přestaňte už chápat udávané papírové frekvence / režimy CPU jako dogma. CPU je věc, která se má provozovat na hraně dlouhodobě udržitelných parametrů, kdy Frekvence je maximální, napětí nejnižší nutné pro tuto frekvenci a vše se ladí podle provozních teplot částí CPU a hodnot odběru, které zase limitují napájecí obvody CPU (případně desky). Ať si ty frekvence klidně litají ve větším rozptylu a mění se tisíckrát za sekundu. Protože jakýkoli jiný režim běhu je plýtváním potenciálem křemíku.

A já mám rád firmy, které ladí provozní parametry na optimum možného, ať už je to AMD na 90 nanometrech, nebo Intel na 14 nanometrech. Jít do TSMC škemrat o nějakou kapacitu na linkách může člověk kdykoli. Ale postavit vlastní továrnu a vyvinout vlastní výrobní proces, to umí jen pár borců na téhle planetě a Intel mezi ně patří.

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Kdybyste byli v roce 2013 v pozici Intelu, váš rok 2021 by vypadal stejně

Úterý, 23 Únor 2021 - 08:55 | Karishma | Hi, I am Karishma Your post is amazing. The...
Čtvrtek, 18 Únor 2021 - 12:16 | Ziik | Lidem, nevadí Intel procesory samotné. Vadí jim...
Pondělí, 1 Únor 2021 - 15:38 | Jaroslav Brümmer | No dával, tedy hlavně ty dražší, jelikož v té...
Pondělí, 1 Únor 2021 - 13:18 | Jirka1 | Nejvíc hovadin naučených na určitých webech tady...
Pondělí, 1 Únor 2021 - 10:50 | maruširi | Asi tobě.
Pondělí, 1 Únor 2021 - 09:36 | David Ježek | První Ryzen, pokud se nepletu, ještě Intelu tolik...
Pondělí, 1 Únor 2021 - 06:49 | Anonym | Prášky na hlavu došly?
Pondělí, 1 Únor 2021 - 06:26 | Vojtech Nekvapil | 1000l/s to už je hodně velké průmyslové čerpadlo...
Pondělí, 1 Únor 2021 - 01:20 | Mali | No vidis, sam uznavas, ze se to nepovedlo. Takze...
Pondělí, 1 Únor 2021 - 01:12 | Mali | Tak to jen ukazuje na totalni marnost. Jeste ze...

Zobrazit diskusi