Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Konec Ubuntu jak jej známe, nebo nový začátek?

Spoléhá na dostatečnou rozšířenost Ubuntu pro takový krok což je podle mě naprosto oprávněný předpoklad. U distribucí založených na Debianu je to Ubuntu = desktop a čistý Debian = server. Ostatní bude tvořit minoritu.. Ubuntu má pověst vyladěné platformy s "Windows friendly" prostředím takže se nebojím, že by došlo k úplnému zániku. Podle mě musel vycházet také z počtu stažení Gnome z repozitáře když se k tomuto rozhodl. Ruku na srdce, první co udělám po instalaci Ubuntu je nahrazení Unity Gnomem a zřejmě nebudu jediný. ;) Proč vyvíjet prostředí, které velká spousta uživatelů po instalaci nahradí jiným.. Nicméně jistý podíl uživatelů se určitě od Ubuntu zády otočí..zejména těch kteří Unity užívali. I když mezi ně nepatřím, budu před další linuxovou instalací vážně uvažovat o čistém Debianu..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

neni potreba instalovat Ubuntu aby si pak nahradil Unity s GnomeShell, kdyz muzes rovnou nainstalovat Ubuntu GNOME...

samozrejme ze to jde i jak pises, ale je to spis pro to kdyz chces vice prostredi a prepinat se meni nima pri prihlasovani a/nebo ses po case rozhodl pro jine prostredi nez ktere si instaloval...

navic pokud si NEpouzival Unity tak myslenka prechodu k cistemu Debianu pro pouzivani GNOME Shell ktere bude (nejspis) jako vychozi prostredi v primarnim Ubuntu je zbytecna, ale samozrejme prejdi si na jakekoliv distro chces, jen ze jak pises, chapal bych odklon uzivatelu kteri byli u Ubuntu PRAVE kvuli Unity ktere jinde v podstate neslo :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nelze než s tebou souhlasit. Lidé dělají různé zbytečné věci. Já to dělám hlavně proto ze je to oficiální distribuce a moc nevěřím vselijakym derivatum kterych je bezpocet.. Je to pro me sazka na jistotu. Ze začátku jsem Unity používal takze šlo také trochu i zvyk. No a protoze sem tam neco vyvijim ofiko debian me laka hlavne kvuli věrnosti prostredi pro ktere je to urcene..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"co bude vlastně Ubuntu odlišovat od Ubuntu GNOME, případně od Debianu s GNOME? Moc toho nebude, že?"
od Ubuntu GNOME predpokladam ze to bude nastaveni GNOME aby vypadalo a chovalo se jako Unity (sidedock, topmenu)
od "Debianu s GNOME" se bude lisit +- stejne jako se ted lisi Xubuntu od "Debianu s Xfce", tedy odladeni vzhledu, chovani systemovych aplikaci, moznosti PPA repositaru apod...

"Nepopojde Canonical ještě jeden krůček a nezruší i ten svůj systém binárních balíčků, aby se připojil k ostatním"
to tezko, pokud je tim "systemem binarnich" (protoze i DEB jsou samozrejme (krome src a nekompilovanych) binarni) je myslen Snap (tedy zjednodusne s includovanyma knihovnama), tak naopak hrozi ze ten nahradi puvodni/aktualni DEB/APT, prave protoze ze Snap zvnikl primarne pro Cloud a IoT coz jsou smery do kterych se Canonical chce jeste vic nez doted obout...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten SNAP chapu tak, ze by to melo byt neco jako PBI balicky na PC-BSD? Pokud se to povede "vyrobit" podobne kvalitne jako ty PBI, tak teprve nastane masovy odchod uzivatelu od Ubuntu.
Ale nechci to hned odsuzovat, kdyz o tom mnoho zatim nevim. Jelikoz RPM balicky jsou na dve veci a rolling update system Archu jeste zdaleka nefunguje tak, aby to bylo pouzitelne pro bezneho uzivatele nemajiciho znalosti a lasku ke kompilacim a hranim si s pobouchanyma appkama, coz je pri rolling update bezne, tak v podstate zbyde jen ten DEB Debian, akorat ze je na nem problem s rozhodnutim, kterou verzi, protoze stable je prilis stare, takze bud testing nebo unstable, ale bude tezke to rozhodnout a asi nad sily ne-guru uzivatelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Preco je podla teba Debian stable prilis stare? Nova verzia vychadza kazde 2 roky + tu mas backports.
Debian je bezproblemovo pouzitelny na desktope. Pozuvam ho takto uz dlhodobo.
Pouzivam aj Fedoru aj Mint a nevidim medzi nimi ziaden zasadny rozdiel(co sa tyka pouzitlenosti na desktope, stabilitou vyhrava Debian).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paradoxne bych si odvazil tvrdit, ze rada serverovych aplikaci je dneska vyrazne citlivejsi na stari distribucnich balicku v porovnani s desktopem.

Staci se podivat na PHP nebo Node.JS. PHP 5.6 v Jessie uz dneska zpusobuje problemy a Node.JS je na tom jeste hur. Oproti tomu, co se zmenilo za tu dobu na desktopu tak zasadniho? V podstate jen podpora HW, kterou urcuje kernel a mesa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vezmu ty nesmysly postupne:

1. FirefoxOS byl webovy system, nebyl to skutecny operacni system, ktery by mohl posunout smartphony blize smerem k PC, proste jen misto "plnohodnotne" Javy to umelo webove technologie jako treba JavaScript. FirefoxOS tak nebyl pokrokem smerem k univerzalnu jako spis nepovedenym jednoucelovym firmwarem, proto to krachlo.
Ubuntu Touch mel byt plnohodnotny operacni system jako jsou treba Windows 10 Mobile, nemela to byt jen dalsi javovska traparna ala Android, ale opravdovy system, ktery by sjednotil desktopove a mobilni prostredi. Melo to byt proste velke, ale misto toho se ukazalo, ze to bylo zcela nad sily Canonicalu, ktery nema dostatek programatoru na neco tak velkeho a rekl bych, ze tam bude trosku chybet i kvalita, proto se zmuzou leda na prebirani programu od Redhatu.
Microsoft neprotlacil sva Windows do mobilniho sveta proto, ze firma je v krizi a ztraci tah na branku, jmenovani pomerne neschopneho Nadelly do cela tomu taky moc nepomohlo. Pritom Windows 10 Mobile jsou opravdovy OS a platforma UWP je pro preklenuti desktop / mobil jako stvorena. Microsoft ma narozdil od Canonicalu skvele programatory a desktopove Windows 10 jsou toho jednoznacnym dukazem, ale bohuzel Microsoft ma natvrdle vedeni. To Mark Shuttleworth je sice tvrdohlavy, ale neni natvrdly a proto projekt, ktery byl na jejich sily ukoncil.

2. NVidia Mir podporovala a mela alfa verzi ovladace, do finalniho vydani Miru by vydali minimalne jakz takz stabilni ovladac, takze v podpore hardwaru problem rozhodne nebyl.

3. Ubuntu ma oproti Fedore a spouste dalsich linuxovych distribuci jednu zasadni vyhodu. Na jednu stranu poskytuje aktualizace na nove verze programu a na druhou stranu vas nenuti jako treba Fedora aktualizovat nejpozdeji kazdych 11 mesicu. To je samozrejme vhodne pro uhroviteho zaniceneho linuxoveho fanouska, ale kazdy normalni clovek se tomu vysmeje. Napriklad Windows XP tu byly 12 let a jeste uzivatele remcali proti Microsoftu za to, ze je ukoncil. Ubuntu naproti tomu nabizi jen 5 letou podporu, ale i to je u linuxu neco nevsedniho, konkuruji tomu jen rolling update distribuce, ale ty maji podobne problemy jako rolling update Windows 10, takze je jasne, ze dokud tu budou LTS Ubuntu, budou uzivatele, kteri budou mit zajem to instalovat.

4. Ten Tizen v Samsung televizich neni vubec spatny, ale diky zkusenosti s touto TV jsem pochopil, ze neni v silach Samsungu, dodelat Tizen pro pouziti v pocitacich minimalne tech mobilnich. Takze Tizen a WebOS si myslim, ze uz zustanou jen televiznim firmwarem.

5. Souhlas, ze Chrome vladne, ale nemyslim, ze navzdy. Napriklad hromada lidi je furt na XP a sem tam nekdo (ja) na Vistach a Chrome pouzivat nemuzu, nejsem magor, abych tam nechaval starou deravou verzi. Jenze spousta lidi tohle nechape a jednou to skonci velkym pruserem. Co bude pak nevim.

6. PulseAudio byl pomerne zpackany projekt Redhatu, ale nakonec kazdej nejak ten zvuk dohromady na pocitaci dal, ovsem Redhat uzivatelum linuxu brnka na nervy i nadale a vypustili nedodelany systemd, zase ale vetsinou to nejak funguje. Jenze Redhat si pro nas pripravil jeste vetsi kalibr - zcela novy kompletne prepracovany graficky server Wayland. Tento nedodelany nestabilni nepodarek spadne dvakrat az petkrat dle stupne cholericke povahy uzivatele a zbydou linuxu jen ti uhroviti zanicenci, zbytek utece Nadellovi do naruce na Windows 10. Je to dokonaly paradox, Nadella zkazi na co sahne, ale presto je tu realna moznost, ze se diky neschopnosti linuxove komunity neco delat s diktatem Redhatu, nakonec bude smat prave Nadella.

7. Osobne mam Ubuntu 16.04 a jestli budu mit i Ubuntu 18.04 nevim, urcite ne hned po vydani a uvidim proste casem jaka bude situace, jestli povysim na dalsi LTS nebo se budu snazit zustat na soucasnem celych pet let. Dalsi moznost je linux Mint, uvidime jestli se nejak dokazou vzchopit. No a otevrenou nechavam i moznost prechodu na Windows 10 i na pracovnim PC, na hernim na nich jedu a neni to vubec spatne. Jinak na Ubuntu jedu na Unity, takze prvne asi budu resit jakym grafickym prostredim ho nahradim. Rovnou rikam, ze Gnome Shell nepripada v uvahu, naopak moc bych si pral Cinnamon, pokud se teda dokazi vyvojari srovnat a dodelat to, aby zacal opat fungovat i pod systemd, coz se zatim nedari.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Z čeho by se měl Linux Mint vyhrabávat? Vývoj se nyní soustředí především na LMDE 3. Mainstreamový Mint je navázaný na LTS verze Ubuntu a verze 16.04 na rozdíl od 14.04 není zdaleka tak povedená. Já používám Linux Mint 17.2 Xfce, takže nemůžu nic tvrdit o jejich implementaci MATE, Cinnamonu ani KDE. Nicméně leccos z toho co jsi napsal je naneštěstí pravda. Mě nejvíc mrzí, že zařízli ten projekt konvergence, ale je zřejmé, že když to tlačili na Unity / Miru, tak v tom byli sami. Kdyby použili projekty, které jsou víc podporované, mohlo to mít větší šanci. Microsoftu ta konvergence, ale taky zrovna nevychází ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Beru to tak, ze k Mintu patri MATE nebo Cinnamon, proto jsem ten uz tak dlouhy prispevek kratil zjednodusenim, melo samozrejme byt az se z toho MATE a Cinnamon vyhrabe. Myslim ale ze vetsina Mint fanousku chce zaroven pouzivat jedno z tech dvou prostredi a ze jsi s Xfce spis vyjimka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tím, že jsem s Xfce spíš výjimka, jen nějak netuším z čeho se má Mint Cinnamon / MATE vyhrabávat, co je s nimi vlastně špatně? Pokud je mi známo, tak do posledního vydání byly obě prostředí naprosto v pořádku - resp. jsem neslyšel o nějakých zásadních výhradách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mate a Cinnamon su v pohode.
Problemy su v kombinacii Cinnamon Mint 18.x s nVidia a par kusmi HW.
A aj to nie je chyba Cinnamon ale toho, ze Mint je na Buntu 16.04 + xapps a systemd (do 17.3 systemd bolo volitelne)
Vsetky chyby ktore sa prejavuju v Cinnamon nie su v Mate

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PulseAudio jsem přijal dobře...ale asi proto, že jsem s ním neměl žádné problémy.
Upstart mi chybí hodně je ho škoda...takhle má podle mě vypadat linuxový projekt - dělá jednu věc a dělá ji dobře a pokud mi nevyhovuje, můžu ho nahradit alternativním projektem.
Mir nebudu hodnotit, protože jsem ho nikdy nepoužíval...párkrát jsem ho zkusil, ale vždy jsem skončil na "fallback to X" (tváří se to, že jede pod Mir, ale ve skutečnosti používá X).
Unity je pro nejhorší zpráva. Upřímně nejhlasitěji "slyšíme" těch pár lidí co jim Unity nevyhovuje a změnili si ho za něco jiného, ale ty co ho používají a jsou s ním spokojení nikdy neuslyšíte...no asi je uslyšíme jestli Unity nebude nahrazeno něčím použitelným.
UbuntuTouch mě hodně mrzí. Příští telefon jsem plánoval s ním, protože už mám dost na HW nenažraného a děravého androidu, který nikdo neopravuje - vím, že google vydává aktualizace, ale tím to také v 90% končí.

Nedávám to na 100%, ale podle mě nVidia nikdy nepodporovala Mir, ale pouze Mir fallback to X. Ostatně přímo tady https://wiki.ubuntu.com/Mir/GPUTesting#How_to_determine_success_or_failure se v předposlední odstavci píše, že se to považuje za úspěšný test.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

3. Aj Debian ma 5 rocnu podporu(nie na vsetky balicky, tipujem ze ani Ubuntu).
Fedoru pouzivam na sekundarnom PC a uz som aktualizoval na tretiu verziu. Bez problemov a velmi jednoduchym sposobom. Nevidim v tom zasadny problem ani pre BFU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ad 3) Nejdelsi dobu udrzby ma RHEL a CentOS/SL, ktere z nej vychazeji. Kdo chces nainstalovat a zapomenout, at sahne po nich. Kratsi support verzi nemusi byt takovy problem, pokud je dobre udelany proces upgradu, ale jak ukazuji W10, Debian a rada dalsich, tak to neni zadna sranda. Paradoxne ma pak nejlepsi pomer cena/vykon rolling update, ktery je mozne udelat skoro bezproblemovy za predpokladu, ze se stroj updatuje hodne casto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, co provedli klicovym lidem Debianu ze odhlasovali prechod na systemd (uplatek ? lobotomie?), ale uprime doufam, ze s Waylandem se jim to nepovede a Xka zustanou k dispozici dokud Wayland nebude skutecne chodit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Mark Shuttleworth se vrátil z vesmíru a ..."

Jo, očividně přišel se svým velkým bráchou Aštar Šeranem a nastolí nám tu blahobyt :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

/bin/ash /bin/tar Šeran? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Som rad za tento krok. Neviem presne odhadnut, co prinesie(moznosti je viacero). Osobne dufam, ze tento krok zmensi zbytocne velku roztrieztenost a pomoze posunut dopredu niektore projekty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíc mě štve to zaříznutí snahy o jedno prostředí pro množství počítačových zařízení (PC, telefon, tablet, TV, ...). Kupodivu projekt nekončí, jen od něj dává Canonical ruce pryč ...

Unity 8 and Ubuntu Touch aren’t going away completely, UBports team will keep them alive http://fossbytes.com/unity-8-ubuntu-touch-ubports

Jenže bez vývoje a podpory Unity od Canonicalu to celé moc smysl nedává, protože když konvergenci, tak pomocí široce podporovaných technologií, což podle všeho Mir není a Unity asi do budoucna také nebude, alespoň zdaleka ne tolik jako doposud. Kéž by nad tou snahou nemávli rukou jen vyměnili technologie za ty šířeji podporované.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu, mubuntu, lubuntu a kubuntu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.