Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kterak Intel přesytil trh a podřízl si tím větev

taky sem si hral ...
486 dx5@200mhz, magic carpet v svga sviznejsi nez na pentiu75 ...
cyrixpr233 z 166 na 200 a shorel ...
celeron266@533, coz je plus minus o 100% :)
a pak??
pak uz nic, dospel sem a dneska spise snizuju napeti a klido i rychlost, aby to bylo tichy a vlezlo do slim htpc :) a pro me potreby max spokojenost :)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

tenkrát to bylo třeba... výkon chyběl...

dnes je i mobil tak výkonný že jednoduše není třeba cokoliv taktovat... pro většinu lidí je ten výkon nadbytečný

jinak redakce "klesly by mi zisky" by mělo být "mu"

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Hele to se divím, že to bylo stabilní.
Celera 300MHz do slotu jsem dal na 333 a 366 v pohodě, ale další meta už byla tuším 412 a tam to stále padalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a mel si 300 nebo 300A ?? to je ten rozdil, 266 a 300 nemely l2 cache ... 300A a nahoru uz mely ... a taky jeste se musely prelepovat isolepou urcite piny, jake to uz nevim :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ani nie tak asi dospel ako to ze dnesne cpu maju dost vykonu aj ked ich podtaktujes

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

mám i5-4670K (s odomnknutým násobičom) podtaktovaný na 2.8GHz. stál o 10 eur menej než neK verzia. to "K" som si kúpil len preto, že nemá špehovaciu(šmírovací) funkciu vPro. také zadné vráta si do počítača dobrovoľne nedám.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

nějak nechápu tu logiku, koupit si drahou K verzi cpu a pak ji podtaktovat...
každopádně když člověk renderuje animace v after effects tak i i5 4670k má co dělat
můj běží stabilně na 4,3GHz na 1,185v a spokojenost, chlazený vzduchem při otáčkách 600 až 900 bez problémů nebo přehřívání

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

podceňujete to, akú prioritu dávam tomu, že nechcem vPro (intel management engine). bol by som zaplatil aj o 20% viac za verziu bez IME. nakoniec ale na amazone K verzia stála menej než neK verzia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uah...jsem nikdy moc Intel AMT (soucast vPro) nevenoval pozornost. PO kratkem zkouknuti prehledu na Wikipedii, to je docela sila, co to umi. Hlavne pak ve spatnych rukou.

Zna nekdo trochu vic jak to funguje v praxi?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No zatím co jsem měl možnost pozorovat (převážně na neznačkových motherboardech), moc to nefunguje - když potřebujete, aby to fungovalo k něčemu užitečnému (na dálku zapnout/vypnout, KVM over IP), narazíte na víc než jeden bug = není to spolehlivé. Mám podezření, že za bugy může Intel, protože IMO výrobci boardů do AMT firmwaru moc nezasahují - teoreticky z vlastní lenosti, ale bůhví jestli mají od všeho zdrojáky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

intel si AMT drží železnou päsťou a výsledok je taký, že spoľahlivo funguje len s doskami/sieťovkami od intelu a na hotových zostavách od veľkých partnerov (dell, hp, lenovo, atď). mám to na intel NUC a funguje to dobre.

AMD má otvorenú alternatívu DASH, kde spolupracuje s veľa výrobcami, a výsledok je zase opačný. kým intel má už niekoľko funkčných generácií za sebou a každá je lepšia než predchádzajúca, DASH je stále v procese vytvárania štandardu a nedá sa nájsť skoro nikde. videl som len 2 matičné dosky od gigabyte a zopár od msi, kde to má podporu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... a neni ono lepsi ze to nefunguje? Vetsina uzivatelu to nepotrebuje a ze to na jejich pocitaci muze pouzit Intel nebo nejaky cracker je spis negativum.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale ono to má muchy LEN na doma zostavených počítačoch. na všetkých notebookoch, kancelárskych počítačoch a workstations s vPro procesorom to funguje bez najmenších problémov. je to jedna z licenčných podmienok intelu. ak chcete predávať zostavu s Intel vPro procesorom, nemôžete tam strčiť najlacnejšiu Realtek sieťovku, lebo vám intel nedovolí na tú zostavu dať nálepku "Intel i7 vPro inside"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No zrovna závislost na konkrétních síťovkách od Intelu docela chápu - on totiž BMC čip (dneska IMO blok v CPU) vyžaduje ze síťovky hardwarový parazitní "sideband kanál" - aby se BMC jádro mělo kudy bavit s vnějším světem nezávisle na hostitelském OS. Některé servery mají na IPMI/AMT prostě dedicated síťovku.

Jsou i méně značkové sestavy, kde *je* přítomna podporovaná síťovka - a buď nejde nakonfigurovat ten parazitní přístup (IP adresa a MAC, zkoušíte shodnou / odlišnou vedle hostitelského OS, nefunguje ani jedna ze 4 variant) nebo to třeba i jeví základní známky života, ale takřka vanilkový intelí AMT firmware se v nějaké fázi spojování nedomluví s naprosto vanilkovou intelí klientskou utilitou... Nakonec se mi nikdy nepodařilo, vyrazit z toho vypnout/zapnout, natožpak KVM over IP. Že to funguje na značkových strojích je podle mého příznakem toho, že k uchození té věci výrobce počítače potřebuje exkluzivní support od Intelu = páku na intelí BIOS release engineering babosed, aby ze surového materiálu co z nich rutinně padá občas trochu vychytali bugy. Na takový support jako domácí skládač nedosáhnete, a malí výrobci boardů na to kašlou. Relativně nadějně to vypadá tuším třeba u Supermicra. A je to zjevně běh na dlouhou trať / dlouhodobé utrpení, napříč generacemi platforem CPU+čipset. Zrovna v dnešní době, kdy na boardech je kromě CPU patice už snad jenom VRM a konektory, mi přijde jako ostuda, že to Intelu nefunguje prostě všude, když už tam tu fičuru tolik let cpe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ako to myslíte s tým supermicrom? supermicro do svojich dosiek vždy osadí osobitný ipmi čip, vpro v xeonoch ani neexistuje.

aj tak je ich ipmi niekedy naprd. v každom type dosky sa správa ináč. pri niektorých doskách mi to funguje len cez ipmiview, pri niektorých len cez webové rozhranie. osobitný ipmi sieťový port funguje vždy dobre; ipmi cez prvú sieťovku mi NIKDY spoľahlivo nefungovalo - resp. ipmi fungovalo, ale robilo to zlo so sieťovkou a switchom - 802.3ad sa nedalo spoľahlivo používať, trebalo čarovať s vlan-mi.

vPro ako lacné (levné) IPMI je úžasný nápad, problém je tam ale s dôverou v Intel. verím, že Intel AMT nie je technológia ktorú Intelu upravilo NSA? verím, že vypnutie AMT v biose ho naozaj vypne? ak mi na serveri niekto pozerá na obrazovku, je mi to jedno. uvidí čierne vty. na desktope mám ale osobné detaily a ten risk je priveľký.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, s tím Supermicrem jsem šlápnul vedle - hrál jsem si s tím u Supermicra v dobách, kdy AMT integrované v CPU teprve začínalo, nedošlo mi, že jsou to dneska (teoreticky?) dvě různé věci. Později jsem párkrát zkusil AMT integrované v čipsetu (u jiných výrobců) - už v generaci co uměla IP KVM. Pocitově to hnilo velice podobně.

Každý pokus o zmáknutí IPMI/AMT mě stál den-dva dřiny vyčerpávajícím postupem pokus/omyl, zakončený flintou v žitě. A to jsem se ani nikdy nesnažil o LACP nebo VLAN trunk - v jednom případě to prostě vůbec nechodilo ani v naprosto primitivní konfiguraci (diskrétní untagged port). V jednom případě to fungovalo pod Windows, ale v některých verzích Linuxu driver e1000 při natažení uřízl ten sideband kanál, takže IPMI od prvního bootu linuxu už nefungovalo až do tvrdého restartu (vytáhnout kabel ze zdi). V jiné verzi se mi přihlásilo ipmiview nebo browser na jakousi úvodní obrazovku, a to ještě jenom když se BMC dobře vyspal, a cokoli dál už nefungovalo vůbec.

IPMI/AMT/vPro jsou jenom různé vývojové generace a marketingová jména téhož standardu, konfigurace adres v BIOSu vypadá v obou případech stejně a princip fungování je taky v zásadě stejný - myslím hlavně ten sideband kanál z LANky, pokud výrobce boardu nedá diskrétní LAN port. Pravda je, že ARC jádro integrované v north bridgi (dnes v CPU) má rozsáhlejší přístup do hostitelské RAM, než BMC čip integrovaný s malou diskrétní grafikou... SuperMicro pomocí diskrétního BMC dává IPMI i do motherboardů s platformou AMD. V dobách před verzí AMT s integrovaným IP KVM (před verzí 6? už nevím) býval možný vzdálený přístup na konzolu protokolem SOL (serial over LAN), který jel nad UDP = bez garance doručení. Terminál nad takovým transportem přes WANku - to bejvalo žůžo. = bylo to vadné přímo z definice, která vane od Intelu...

V zásadě z toho mám dlouhodobě takový dojem, že jediné co opravdu funguje, jsou stand-alone IP KVM řešení, v ceně kolem 20 kKč per hostitel - velcí výrobci mají svoje (DRac, ILO), nezávislý býval Pepercon/Raritan eRic.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak to je riadna smola. mne IPMI vždy fungovalo (skoro vždy som mal supermicro), jediná výnimka boli high density supermicro servery (28 atom serverov v jednom 3U chassis), kde ipmi bežalo cez prvú sieťovku. keď sa ipmi seklo, nedalo sa reštartovať bez reštartu servera. a reštart servera väčšinou nebol možný.

ešte mám skúsenosti s:
* HP IPMI kartou do HP Microserveru, to je skvost počítačového inžinierstva - funguje iba v IE7 a iba so špecifickou verziou javy. a vždy na 2. pokus a IBA ak po prvom pokuse počkám 30 sekúnd.
* ipmi v ibm x3560 serveroch. to bola asi tá najmenej spoľahlivá implementácia ipmi s akou som sa kedy stretol. nefungovalo to skoro nikdy. IE6 vo Wine a jre5, alebo starý firefox a openjdk5 (jeden z 5 pokusov). a IBM Systems Director kvôli 4 serverom licencovať nebudem.
* drac 5 - fungoval iba na jedinej verzii firefoxu, tú som si nechal vo virtualboxe.

musím povedať, že okrem dedikovanej supermicro IPMI karty a intel AMT na mojom NUCu, mám iba zlé skúsenosti so vzdialeným prístupom. na ne-supermicro serveroch už mám radšej IP KVM switch (napr od Cyclades), ale ten nevie reštartovať servery. na to mám IP powerbar od APC. celkovo je to hrôza.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Doteraz som si myslel, ze i7k je drahe kvoli najlepsim kuskom cpu ale ze Vy pan Jezek ste za tym by ma nenapadlo. ( ...umělá omezení, klesly by mi zisky ) :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Tssss, switche...
na 286 jsem provozoval pretaktovani tak, ze jsem ze zakladni desky vypajel krystal s napisem 16MHz a napajel jsem tam napriklad krystal s napisem 20MHz :-))
Timto stylem jsem jednou udelal z 286/16MHZ finalnich 25MHz :-))
A btw to neni vse - dalo se I experimentovat s krystalem ,ridicim "hodiny" - pokud se tam dal rychlejsi, tak VSE bezelo rychleji...hodiny, zvuky, vsechno :-)) Ale mel jsem program, neco jako dnesni word (umelo to cca to same, bezelo to na 286 s 1MB RAM), jmenovalo se to Klasik a byl to tusim cesky vyrobek. A kdyz jsem do textu vkladal obrazky, tak to na 286 priserne dlouho prepocitavalo (1 obrazek okolo 5 minut). Na 386 uz to byla otazka sekund, ale I na te 286 to bezelo, jen to bylo pomale. A kdyz jsem udelal dokument s 10 obrazkama a dal tisk, tak to trebas 1 hodinu prepocitavalo pro tisk. Vymenou krystalu, ridiciho "hodinovy takt" slo usetrit trebas I 10 minut :-))) Nakonec jsem tam dal patici a vymenoval jsem ten krystal podle toho, jestli jsem potreboval pocitat ci hrat hry :-))
TOMU rikam overclocking :-)))

+1
+47
-1
Je komentář přínosný?

pamätáte si časy, keď v DOSe hra pri rýchlom procesore bežala prirýchlo a nedala sa preto prejsť?

neskôr vo windowse boli aplikácie na spomaľovanie procesora pre legacy hry. skrátka počítalo to nejaké prvočísla vami zvolenou rýchlosťou (20-90% cpu) a tým sa hra dostala na rozumnú rýchlosť/pomalosť. to boli časy.

neexistovalo NVidia vs ATI; hráči sa delili na 2 skupiny: GUS vs SB16.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

napriklad hra Outcast, ktora bola postavena na voxelovej grafike v casoch PentiumII 400-450 a widnows 98... ak ju spustis "dnes" tak robi problemy. Mas tam zvieratko "twanha" na ktorom jazdis ako na koni, no a s rychlym pocesrorom to nefunguje :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle radost s přepočítáváním obrázků v Klasiku si pamatuji. Ono to bylo extra líné i na 486. Pak přišla verze 2.0, někdo to konečně přepsal a optimalizoval a šlo to asi 10x rychleji i bez overclockingu...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V Klasiku mám pár textů, které jsem si takticky zahesloval a teď se k nim nejsem schopen dostat. Nezná někdo pro Klasika nějaký bruteforce nástroj? ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Tak trochu škarohlídsky by se dnes dalo žertovat, že příšerný poměr výkon/spotřeba procesorů Pentium 4 (od Wilamette přes Northwood až k Prescottu) byl vlastně prvním Intelovým pokusem, jak omezit přetaktování CPU :-)"

To je zejimave, ze nejvyssi takt validovany v CPU-Z maji prave pretaktovane primotopici Prasscotty viz. http://valid.x86.fr/records.html

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš ty experimenty s tekutým dusíkem? Tak to jsi klepnul hřebíček na hlavičku :D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Chování křemíku při velmi nízkých teplotách ale nemusí být stejné jako chování křemíku při normálních teplotách. Jinak já tam vidím na vrchu AMDčko, kde vidíte Intel?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale prvni intel tam je Prascotti Celeron ˘˘

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myšlenka je to zajímavá, že si tím Intel zlepšuje zisky, ale schází tomu základní parametr. Kolik uživatelů to experimentování zajímá, kolik lidí bude věnovat svůj čas hraní si s procesorem. Také pamatuji dobu prvních vodníků a zkoušení, co ten procesor vydrží. Dnes to jde mimo mě a míjí to drtivou většinu zákazníků. Proč by to dělali? Vždyť ty počítače mají vyšší výkon než potřebují, tak jak jsou. Proto klesá prodej nových počítačů, ty staré vydrží ještě dlouho. Kolik je dnes hračičků, co mají hobby vymáčknout z železa vše co v něm je? 1% nebo 2% všech uživatelů počítačů? To je ohrožení zisků? Navíc nechápu proč lidé, co se věnují počítačům, co mají dobré znalosti z tohoto oboru, řeší jak drahé jsou procesory, s kterými se dá experimentovat, proč ty levné to neumožňují. Na levné hračičkování jsou různé Rasb PI a podobné platformy, jinak člověk co se vyzná v IT má dostatečně velké příjmy, aby si koupil vše co potřebuje. Tedy kromě odborníků co jsou na ZŠ, tam většinou i když vědí, tak závisí na peněžence rodičů. Jinak je to listování reklamním letákem a hledáním nejlevnějšího salámu, který ani neviděl maso.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nic tam nechyba. Za starych casov si musel experimentovat aby si ten vykon navyse ziskal,aj to to nebolo iste. Preto sa do toho pustalo velmi malo ludi. Pri dnesnych CPU by ti stacilo zmenit jednu polozku v BIOSe aby si ziskal citelny vykon naviac a zvladal by to aj BOX chladic. Prave preto Intel zatrhol pretaktovanie. Intelu by to urcite znizilo zisky. O kolko neviem ale myslim si, ze mu to stoji za to.

Intel umelo segmentuje CPU a bez obmedzenia pretaktovania by to robit nemohol a s tym by ruka v ruke mal aj nizsie zisky. Samozrejme podiel ma na tom aj chybajuca konkurencia. Na nase stastie aj starsie CPU su dost vykonne a nepotrebujeme kupovat nove a to drzi ceny Intel CPU relativne nizko. Ak by to tak nebolo a nove CPU by boli citelne vykonnejsie, tak by boli urcite drahsie.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Intel umelo segmentuje CPU"

Ano to segmentuje a ne jen intel a CPU ale i v GPU se to deje. Jak by to bylo krasne jednoduchy bez te umele segmentace, misto 30 druhu CPU by bylo jen 5 nebo mene.
No z5 do reality.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"1% nebo 2% všech uživatelů počítačů?"

Bez nejakych skutecnych cisel z prodeju, jsou tydle procenta k nicemu - jen vas soukromy odhad, stejne dobry jak kohokoliv jineho. Kdyz ja reknu, ze 8-10% novych sestav kupuji hraci, ktere fakticky zajima zdimani max vykonu, umite to vyvratit ? bez skutecnych cisel asi ne, ze...

"Navíc nechápu proč lidé, co se věnují počítačům, co mají dobré znalosti z tohoto oboru, řeší jak drahé jsou procesory"

Treba proto, ze lide co se venuji pocitacum, jim trochu lip rozumi, a tudiz je jim mnohem zjevnejsi kdyz se je nekdo snazi odrbat ? A jeste trochu vic cloveka dokaze nas*rat, kdyz se ho snazi odrbat nejen u levnych, ale i relativne drahych produktu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to můj soukromý odhad, ale není vycucaný z prstu. cca 70% používaných počítačů je ve firmách, tam nikdo neblbne s přetaktováním nebo experimentováním. Počítač je výrobní prostředek, ne hračka, navíc výkon toho "starého" železa vystačují na roky dopředu. Tak když 30% je v domácnostech, kdy má dnes počítač skoro každý, kolik z těchto lidí je hračičků? Naprostá většina je ráda že to funguje, navíc většinou jsou to dnes NTB. I z těch co tomu rozumí, pro které je to denní chleba, si nebudou hrát s vnitřnostmi, když je tolik jiných věcí na hraní. Tak prostě vezmu 70% jedinců, co navštěvuje servery jako tento, jako experimentátory a srovnám to se stovkami milionů prodaných procesorů.

Řešíte, že se vás někdo snaží odrbat? Ale to pak řešíte skoro vše ve vašem životě. Co není předražené, resp. nešlo by na tom ušetřit? Tak mám kupovat Tuzemák, místo rumu Diplomatico? Neodrbávají nás na palivu, v autech, na daních, nebo co když ten HW by šel sehnat ještě o 5% levněji z nějakého čínského serveru? Chápu že jsem zde po některé lidi exot, ale mě je cizí to české hledání slevy a úspory, to k spokojenému životu nevede. raději vydělám pořádné peníze, řeknu si za svou práci adekvátní cenu a trvám na ní. Načež pak řeším co chci dělat a čeho si užít, ne jak ušetřit. Tady se kde kdo zabývá jak to odrbat, jak ušetřit, ale pak se diví že se mu to vrací jako bumerang v nízkých příjmech a třeba sajrajtech místo potravin.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

naprosto souhlasím, kupoval jsem si sice 4790k ale právě proto že jeho base takt je dost vysoký a taktování se nechci věnovat. Mohl jsem si koupit ne k variantu, ale ta dosahuje base frekvence kčka v plném boostu.

Pravda, realita je taková, že mi ten výkon nestačil (potřebuji single thread, takže mě nevytrhnou ani cpu jako 5960X.. potřeboval bych něco jako 6GHz na jádro aby to bylo tak akorát), takže se ze mě musel stát hračička a trošku to přetočil. Stejně tak s grafikou. Ke zlepšení provozních vlastností a hlavně hluku jsem pak postavil vodní okruh. Nicméně v oblasti leteckých simulátorů je přetaktovaná I7 a GTX980 a vyšší běžná sestava... škoda že nejsem jen hráč her... tam by výkon současných CPU stačil a jedna grafika by mi snad mohla stačit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Tady se kde kdo zabývá jak to odrbat, jak ušetřit,"

Ano, protoze tim jak "odrbat" zakaznika se dnes zabyva hlavne vyrobce a prodejce, proc tedy ne zakaznik. Vy jste asi spokojen s tim jak na vas vyzral vyrobce i prodejce (je to jejich sen aby byly vsichni takovi) jenze jsme v cesku a vetsina lidi ma cesky platy tj. podprumer.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mně hlavně připadne, že není moc důvod k taktování. Před snad 5 lety jsou koupil i5 2500@3.3GHz (na to jsem se musel povídat do Windows, už si to ani nepamatuju) a řešit o něco málo vyšší výkon nemá cenu a nic zásadně lepšího za přijatelný peníz není, pokud vím.
Jestli čekám 1 sekundu na nějaký výpočet v Photoshopu mě nezabije, možná kdybych dělal s videem, že bych mluvil jinak, ale pro drtivou většinu uživatelů dnes stačí výkon, který se dá nacpat do hodinek. Ona totiž chybí nějaká brutální aplikace, která by ospravedlnila nákup nového hardware, např. rozpoznávání hlasu (tím myslím jako ve Startreku, ne "OK Google, vzbuď mě v 6 hodin")

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Ona totiž chybí nějaká brutální aplikace"

Co treba flash? Mnohokrat slysim "muzes se mi na ten pocitac podivat, je to nejaky pomaly ... on syn zadny hry nehraje, jen ty 'jednoduchy' v prohlizeci". Jenze ty flashovy "jednoduchy" hry jsou na CPU vykon narocnejsi nez kdejaka 3D strilecka.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Vadí vím omezení přetaktování, tak to nekupujte moderní měřící přístroje jako jsou osciloskopy. Koupíte měřák za mega a má řekněme 4GB RAM, po čase začnete toužit po rozšíření na 8GB, v ceníku zjistíme že ta sranda stojí 100.000 Kč Jste v šoku, ale podvědomě si říkáte, jsou to nějaké super duper drahé extrémně rychlé paměti, které za svitu luny vyrábí nevinné panny a přijede vám je namontovat šeftechnik značky .Zaplatíte , těšíte se na návštěvu technika, nebo alespoň zásilku ,která bude obsahovat nějaký exotický paměťový blok, sadu nářadí, video návod, fotografii největších akcionářů výrobce a dárkové předměty .
A hádejte co , za vašich 100k Kč dostanete emailem kód, který odblokuje paměť za kterou jste zaplatili již při koupi, ale nějaký marketingový vykuk vymyslel, že ji zablokují a za odblokování vyinkasují dalších 100k Kč.
Z jiného soudku, kopírka v ceně 100k Kč, protože je třeba vydělávat na servisu a dílech tak do developer unit umístíte klasickou skleněnou pojistku a tu kopírka po 50.000 kopiích přepálí , pokud nevíce o co go musíte koupit novy unit za x tisíc .

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorsi na tom je, ze vyhlidky na zlepseni tohoto stavu jsou nulove a bude jen hur.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

pouze za předpokladu, že si lidé stále nechají srát na hlavu :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano nekteri to neresi a je jim to pak jedno protoze si reknou "ja na to mam" nebo se jen chteji takto prezentovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je přesně negativum současnosti. Jak se zmenšuje počet konkurence, a vše se unifikuje z dílů, vyrobených pro 5 výrobců někde v Asii. Pak koupíte nový plynový kotel, který má jeden v plastu zalitý monoblok, a v něm jsou všechny střeva. Takže na starém kotli když odešlo čerpadlo, koupilo se za 800 Kč nové, kdežto v novém kotli se vymění celý monoblok za 6500 Kč.

Myslím že by se na znalostech jak co dát dohromady dala vytvořit úspěšná firma.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ja som tak kupil osciloskop ale najnizsi model zo serie, ktory je HW identicky s najvyssim. Par sikovnych predomnou uz zisitili ako z neho urobit najvyssi model. nenavidim taketo umele obmedzenia.

K zvysku. nastastie mam elektro vzdelanie a aj nejaku vybavu, tak opravujem co sa da. Za par centov sa daju opravit niekolko sto eurove zariadenia. Vsetko kvoli tomu, ze vyrobca bud usetril par centov na suciastkach alebo umyselne zfusoval konstrukciu.
Najhorsie je, ze to tu nikto nema snahu opravovat ale len menit moduly alebo cele zariadenia. Stary opravari vymreli a mladych skoro niet.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Pro zajímavost, jaký model osciloskopu od jakého výrobce jste si pořídil? Rigol DS2072?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to Rigol DS2072A.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne že Intel přesytil trh. Intel už více jak 3 roky nabízí v podstatě totéž, např. v mobilní sféře je to více než vidět. Optimální procesor i5-3360M nahrazen i5-5300U. TDP sice spadlo o 20W, ale výrobci to využili k tomu, že ubrali na baterkách, takže výdrž je i tak stále max. 6-10 hodin. Hrubý výkon je cca tentýž. Aplikace spíše akcelerují díky optimalizaci, než že by byly rok od roku náročnější (snad s výjimkou zparchantělých antivirů, které "bobtnají" a nabývají "superneužitečné funkce" napříč celou konkurencí)

A to je důvod, proč padají prodeje. Proč kupovat nové železo, když to staré několik let funguje dodnes jako z praku a v podstatě nejsou aplikace (a dokonce ani hry), které by vytížily tyto 3 roky staré CPU nad jejich možnosti, aby user nasraně vybalil prkenici a šel nakupovat nový HW?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

No si zrovne nejake to nove zelezo dneska koupil - vymenil jsem 9 let stary CPU Q6600 za "novy" 7 let stary Xeon 5450. Mam ted nizzsi spotrebu a lepsi pretaktovani - zatim jsem to dostal na 3.6GHz.

Nove CPU od Intelu jsou sice o kousek lepsi (mineno na stejenm taktu) a v pripade AVX instrukci a velky kus lepsi, ale za kompletni nahrazeni CPU + motherboard + RAM to proste nestoji.

Takze dal ficim na dedeckovi socket 775. Hraju na tom hodne hry a vse tam frci.

Novou masinu chci koupit az bude za normalni cenu 6-8 jadro - at uz od Intelu nebo Zen od AMD. Prece jen ten dedecek ma uz fakt zastarale sbernice a porty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já to chápu jako velkou nabubřelost - když není konkurence tak si dělá co chce. Vždyť ten nový OC Skylake má tolik "ale" že by ho stejně provozovali jen zapálení kutilové. Horší podle mě je zaříznutí Xeonů s normálními čipsety :-(

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Se opravdu jevi, ze se Skylake moc nepovedl (snad s vyjimkou mobilnich). Mozna ze hlavni duvod Kaby Lake je vlastne jen revize Skylake, ktera ma odstranit problemy..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak já se ani nedivím. Mám Core i5 3570K už 3 roky, přetočený je jen prostou změnou násobiče na 4,2ghz. Ani nebylo třeba měnit napětí a bez problému ho uchladí Gelid Tranquillo II za 700Kč, ještě k tomu s tak omezenýma otáčkama, že ani při zátěži jej prakticky neslyším (mám ho omezený na 600-900ot.)
A i když jsem technologický fanda a ty peníze do PC klidně dám, tak do této chvíle nevidím žádný důvod, protože bych si výkonově prakticky nepomohl.
Vypadá to, že jsme se dostali do stavul, kdy domácí uživatel nemá jediný důvod měnit PC dříve jak 7-8let a to je samozřejmě pro firmy jako Intel problém....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Intel se potichu přizpůsobuje trhu ... zájem o nová PC opadá , bez konkurence je tu od Intelu už snad 6 generace Core , takže jej nic netlačí kupředu a nějak svoje novinky musí odlišit od toho co dělal před pěti léty , aby vůbec prodal protože na pouhé číslo generace dnes už zákazník neslyší . Po tom co AMD nepochopitelně začalo páchat sebevraždu s Bulldozerem (a nepoučilo se u konkurence s neúspěchem NetBrustu ) prostě není pro Intel důvod pokračovat v honbě za výkonem tak jak tomu bylo v 80 a 90 létech .

(8086-1978 ; 286-1982; 386-1986 ; 486 - 1989; P5/Pentium -1993;Pentium Pro -1995 ;Pentium 2- 1996 ; Pentium 3 -1999; Pentium 4-2000 ;Core -2007 ;Nehalem - 2010;)

Ono to vůbec vypadá , že Intel brzdí s vývojem už od poloviny 90 let . (Ty roky jsem zažil a ač bylo fantastické sledovat propastné rozdíly např ve hrách od sebe vzdálených pár let (typicky 1990 a 1995/96) rozhodně jsem nepřekypoval nadšením při dalším nuceném upgradu celého stroje . K tomu u nás vše ještě akcelerovala revoluce , takže během pěti let si mnozí prošli přechodem z 8 bitu až k prvním Pentiím . Drsné časy dalo by se říci a byla by to pravda....
Popravdě tohle mi až tak nechybí ... Nejsem zastánce hledání killer aplikace a už vůbec nepodléhám iluzím , které se snaží šířit Microsoft s každou verzí svého kancelářského balíku či aktualizací svého OS . Používal jsem Datalog ,DTP machine, Desktop -na Didaktiku v době, kdy na PC vládla T602 a WordPerfect ...takže věřím , že pro práci mají smysl spíš milníky jako nástup HDD ; DVD; SSD disku , USB 3.0 či LCD . To jestli má moje SATA 6Gbps či PCI-E 16 v 3.0 ; či DDR4 už tak neřeším ... Samozřejmě kruk po krůčku a rendering HD videa z 12 hodin najednou trvá jen 2,5 hodiny , to už je důvod proč po nové platformě zatoužit ... ovšem moc specifický případ , ke kterému navíc pravidelně nedochází na to, abych běžel a zbavoval se všech svých starších sestav , které to zvládnou také , ale spotřebuijí 5x víc energie i poměrného času .

Dá se říct že stávající stav , kdy nové technologie adoptuji s 3-5 letým zpožděním, aniž bych byl přitom ochucen o současné zážitky mi jako zákazníkovi naopak vyhovuje . Jen s nelibostí jsem opouštěl XP když jsem zjistil , že pod WIN7 rázem přestaly fungovat všechny mé oblíbené programy na zachytávání zvuků z libovolného zdroje , z pouhého přehrávání Blue-Ray a lpění na zabezpečení celé datové cesty (kdy můj starý LCD byl vyhodnocen jako nepoužitelný , protože pouze nepodporuje ochranu ) jsem zděšený ještě teď . O chování Windows 10 už ani nemluvě (včera šel výtězoslavně z disku ) ... Prostě mám svoji představu o použitelném systému a to že někdo vydá další číslovku mne nechává dlouho chladným .

To však neznamená že bych zanevřel na vývoj a netěšil se třeba na nové ARMy či AMD ZEN ... ostatně po tom co v AMD bez velké medializace v posledních modelech APU rušili podporu svých vlastních instrukcí a adoptovali ty od Intelu si o vývoji v AMD nedělám iluze a spíš jen hádám zda by krach AMD byl opravdu ku prospěchu Intelu a zda by antimonopolní komise byla tím co by jim nestálo za to podat AMD svou ruku . Vždyť x86-64 jsou už teď téměř výlučně americkou doménou ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Články pana filozofa Ježka mám rád, ale zatím to vypadá, že za 5 let bude babička dětem říkat co to byla elpíčkla a AMD.
Já hry dávno nehraju a jediné co potřebuji je hodně vláken, ram a ssd na domácí virtualiazce.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by mi nekdo vysvetlit co je podstatou tohoto clanku? To zamykani nasobice je u intelu neco noveho? Do i5 haswell sem mel pouze amd a pokud si dobre vzpominam, tak duron 600 mel zamceny nasobic a musel sem tam neco obkreslovat tuzkou. Athlon x2 sem kupoval black edition protoze mel odemceny nasobic aneb zamceny nasobic mi pripada jako zcela bezna "svinarna".

Taky by me zajimalo cim si intel podrizl vetev? A co to pro nej znamena, zbankrotuje?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jo taky si vzpomínám, na duronu se museli pospojovat L1 můstky přímo na cpu aby se dalo taktovat, šlo to i tužkou, to byly časy, nejdřív na to amd kašlalo ale pak se rozhodli to taky zatrhnout nicméně bylo to jednoduchý a mělo to svoje kouzlo

jinak intel si podřezává větev právě svými "chytrými" omezeními minimálním navýšením výkonu oproti předchozím generacím a pak se diví že mu nerostou zisky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Je to tak. Výkonu, dokonce i na drtivou většinu her, netřeba. Pořád je to o grafice a dokonce i tam si říkám, že už to není co bývalo. Žroutem ve výkonu jsou třeba dvě tři položky v nastavení. Kdo nechce laborovat nad tím, jestli támhle ten lísteček je vyhlazený lépe či je na něm x vrstev stínu, tak dá třeba high a hraje. Nejde to? Dá medium a hraje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

..... a jsme zase u kurvitek..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel byl jako rozmazlené dítě, které přestřelilo svojí drzost a nedali jste mu facku a ještě mu koupili horské kolo. Nyní vyrostl a už bude fackovat jenom nás.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.