Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Malý skoro-retro-experiment

Já jsem sice až tak divoce nepokročil, ovšem měl jsem (a znovu budu mít) na hudbu UVL PIII800 (tuleň) v subnotebook provedení. Beží na tom XPčka na 32GB SSD od intelu, bržděno propustností 33MB/s řadiče. Spuštění FF je cesta do pekel (ani nevím jaká tam byla/je verze). Ještě blbější byl nápad, zprovoznení kecálka (TS3) na něm, jako klient samozřejmě (ano, jde to, ale CPU je prakticky v 90% zátěže, perma).

Na druhou stranu, "překvapivě" to flac přehrává,v kombinaci s Audigy2 ZS v PCMCIA celkem obstojně. Dokonce to sežere i nějaké to video (zobrazovadlo je nějakej ATi Rage Mobility se 4MB VRAM). A po drobné úpravě (z nějakého důvodu CPU nedoléhalo ke chladiči, chladič je odlitek a opíral se o substrát CPU - musel jsem vytvořit dostatečně malý, tlustý a hlavně rovný čtvereček hliníku) i tichý a chladný stroj (před úpravou teplo vedla asi jen teplovodivá s... ajrajt a ventilátor nikdy nevypínal).

A víte na co se nejvíc těším? Až konečně bude nerd doupě dostaveno a budu si moci tu a tam pohrát s tou hromadou hardwaru co jsem naakumuloval. A že toho je. Dost možná to i do konce života neotestuju.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Před rokem 2013:
Prodavač: A na co to chcete?
Zákazník: Na kancelář a internet.
Prodavač: Tak to vám stačí základní mašina...

V práci máme ještě stále starý IE11 a 2j i4xxx a na něm je vidět, jak ty nároky na CPU a prohlížeč rostou každý půlrok. Teď o prázdninách zpomalil i Seznam a opět YT. Největší mor jsou ty videoreklamy. Bez pořádného blokátoru to už dnes ani nejde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, v podstatě všechno internetové a vývojářské (nové verze) jsou na těhlech strojích opravdu peklo. Když se tam drží dobové verze SW, tak je to v pohodě (překvapivě). A protože ty stroje tak chci provozovat, tak v tom problém nebude :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Preto mi je ľúto za flashom. Stačilo nemať flash nainštalovaný a web slapal ako hodinky. Vset vtakoviny boli vo flashi

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krásný počteníčko, škoda nemožnosti zvětšovat obrázky :).
Dneska už to SSE holt chybí, tenkrát to nebylo tak horký.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Obrázky jsem opravil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dík. Jednoho dne třeba zjistím, jak ten Drupal přesvědčit, aby to konečně udělal, jak já chci :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Při vkládání obrázku vyber možnost „vlastní ořez“ a půjde rozkliknout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to já zase plánuji aktivity s PPC64 ( PowerMac G5 ). Lidi objevili, že beta buildy Snow Leoparda by měli být supported i na PowerPC ( I tady byl myslím článek ) a pak také vyzkoušet Debian Buster. Ač to vypadá, že všechny ISO instalátory jsou už jenom pro PPC64EL ( Little Endian ), tak jsou stále dostupné aktuální porty i pro PPC64 ( Big Endian ) https://cdimage.debian.org/cdimage/ports/current/. Dokonce se udržuje i neoficiální port Blenderu 2.83. Kdyby to vážně jelo ( Silně pochybuji, Blender má minimal requirments SSE a s AltiVec moc nepochodím [Pravděpodobně se tohoto nároku v portu zbavili] ), tak rozhodně vyzkouším BMW render test :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

PPC64 jsem i užil v letech 2009-2018 vrchovatou měrou a vypadá to, že za pár týdnů zase užiju, i když tentokrát už little-endian. Je to má oblíbená platforma :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle už je docela masochismus. Taky jednu takovou desku mám, MSI K7T, jen je v ní Athlon XP1700 (před tím Duron800), 1GB RAM a max GeForce 6600 (původně GeForce256, po její smrti MX). Jen HDD je tam klasika a na něm XP, rychlost HDD zas tak limitující není. Ale líné to bylo už před lety, kdy jsem z toho upgradoval na C2D. Dneska je prakticky nepoužitelný i Athlon64, zvlášť na prvních deskách ještě s AGP, protože ty grafiky neumí skoro nic z videa HW akcelerovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na AGP šly sehnat Radeony HD 3650/3850/3870 a snad i něco ála HD 4650/4670, to už umí akcelerovat aspoň H.264. Určitě je ale lepší mít na ty s939 Athlony64 nějaké desky s PCIe

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

H.264 uměl už Radeon HD 2600 XT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Ostatně pamatuju si živě dobu, kdy tyhle nafouklé obludy frčely a já byl se svým hranatým vkusem za podivína obecního

Humm, tak to ja si na takovou dobu nevzpominam. Podivne byli tady spis ty zaoblene skrine :)

> Nouveau, otevřený ovladač pro karty Nvidia, nedovolil systému nabootovat, chudák kernel končil v nekonečné smyčce unknown eventů. Dohledal jsem, že parametrem nomodesetting tomuto zamezím,

No vidis, tomuhle ses mohl elegantne vyhnout tim, ze si opatris stareho Radeona. I prastare radeony maji plne funkcni ovladace v kteremkoliv rozumne novem kernelu. Ja treba chvili provozoval Radeon X300 (PCIe v1, DDR1 pameti) s Ryzenem 1700 a fungovalo to bez problemu. Nouveau sice funguje lip na starych nez novych geforckach, ale ma porad problem s tim, ze je to cista loterie.

> Co se tam dá optimalizovat pomocí SSE?

Tak treba takove blbe memcpy() je dnes na 99% x86 strojich delano pres SSE. Rozdil je v tom ze memcpy je v glibc, a lidi co psali glibc nejsou hovada, takze to umi fallback a ma ruzne verze vhodne pro ruzne procesory. adb... kdovi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cílem bylo nemuset si nic opatřovat. Jen to, co jsem našel někde v bedně/šuplíku. A Radeony holt nejsou. A k tomu SSE - zcela chápu když SSE někde je a je tam fallback. U ADB není, smysl to nedává.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se ta nabobtnalá kastle docela líbí. Tenhle vzhled není špatnej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vida, ta sestava je velmi blízko mému DOS/Win9x retro všeumělovi v konfiguraci Pentium 3 / 933 MHz, deska s VIA chipsetem, GeForce4 MX440, 256MB RAM (a SB AWE32) Bylo by možné zkusit instalaci Win98, vrazit tam původní MX440 a prohnat to 3DMarkem 2001SE? Protože tohle si vyloženě říká o srovnání ;) https://www.high-voltage.cz/serial/p3-vseumel/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stane se, očekávej to tak na přelomu srpna a září, až bude Blackbird na stole a než Durona pošlu dělat radost někomu jinému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jeste to chce mekou tuzku a OC, na kolik se dokaze dostat a hack BIOSu / autorem byl tusim naky Japonec / a jsme v roce cca 2000 :)
neco poobneho jsem mel doma od r. 2000, Duron 650@900, 128MB SDRAM, 20GB WD, MX440, W98SE...
oproti kompu v praci to bylo "delo" :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spitfire Durony šly akorát tak do těch 950 - 1000 MHz, to je jejich strop. 950MHz je nejrychlejší model. Na vyšší frekvence už to chce Duron s jádrem Morgan ale ten už SSE má tak to už není taková sadomasochistická sranda. Osobně nejlepší je sehnat si Athlon XP 2400+, ten běží na 2 GHz a má 133MHz FSB, takže funguje jak v starých SDRAM deskách i nejnovějších DDR čipsetech. S ním se ještě přece dá trochu fungovat i s moderním OS, když má dostatek RAM. U SDRAM desek je obvykle maximum 1,5GB, u DDR někdy i 2,5-3GB. Případně pořídit dual desku pro Athlony MP a DDR ECC Registered, tam můžete mít až magických 3,5GB RAM a dual-core :-D.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z Duronu 750 jsem ždímal lehce přes 1000MHz na levné MSI desce s VIA KLE133 a s Eurocase zdrojem. Bylo to naprosto stabilní, ale už si nepamatuju, co vše za můstky jsem na tom procesoru tužkou domalovával.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsi štěstí na kus, ty nižší modely šly výš lépe pak už vychytali výrobu. Já měl Durona 800 co běhal na 850 MHz a s velkým přemlouváním 900. Výš sice naběhl taky ale uz to padalo. Strop pro POST byl 1GHz. Na odemknutí stačily čtyři L1 můstky vodivě spojit, zbytek se nastavoval v Biosu :-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je opravdu těžký masochismus. Zvlášť v době, kdy každému bude fungovat o parník líp kdejaké RaspberryPi komplet i s krabičkou za pár stovek a se spotřebou menší než ten nově pořízený větrák :)))
Ale jako experiment svého druhu to chápu, když je to hobby, jednou ta sestava třeba skončí v muzeu elektroniky 90. let, no!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když bych se dostal do podbné nálady tak než na desktop vyhrabávat durona z před 20 let, tak to bych raději koupil rpi 4b 8gb a zkusil jak se desktopí na něm...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radšej ako RPi 4 za 40€ (plus karta, adaptér) by som kúpil Dell Optiplex 3020 - minulý víkend som taký kúpil - i3-4150, 6 GB RAM, 500 GB HDD, slim DVD-RW, legálny W10, USB 3.0 - za 60€ :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nj. jenže ten rpi se mi vejde do krabičky "od mýdla" a sežere 10x míň a hlavně když už chce člověk do budoucna dělat experimenty tak naco i3 ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma aj Orange Pi PC a 2x Nano Pi Neo, ale desktop by som na tom nechcel prevádzkovať. Dokonca aj Pihole mi beží ako Docker kontajner na NASku s x86 CPU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak je dost rozdíl mezi tímto a rpi 4...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdiel to samozrejme je, ale zase na to aby mi to robilo OpenSprinkler to stačí úplne :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> rpi 4b 8gb a zkusil jak se desktopí na něm...

Desktopi se na nem relativne dobre, hlavne v porovnani se vsemi ostatnimi verzemi rpi.

Je docela smutne ze az posledni rok vyrobcum ARM SBC doslo, ze 4+ jader je sice fajn, ale bez patricne pameti je to na desktop nepouzitelne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Se 4GB RAM si Linux vystačí úplně v pohodě i na desktopu. V kombinaci s nějakým rychlým, ideálně m.2 SSD pro občasný swapping. Akorát bude dobré použít méně nenažrané prostředí než KDE Plasma se všemi svými widgety (CDE, LXDE, Fluxbox atd.)
Samozřejmě úplně jiná situace bude, když někdo bude chtít dělat vývoj na takovém mini-stroji, ale v takovém případě je omezující už i výkonnost procesoru...
Všechny parametry se dají trochu zlepšit chytře navrženou krabičkou s aktivním chlazením (větráčkem), který se může zapínat jen při dlouhotrvající zátěži (např. kompilace, když už).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Logoute dik.
Pekne citanie.
Ja som momentalne na jednom retro PC s WinXp a MXlinux na "novodobom" Semprone 3000+ @2439MHZ (FSB 271MHz x9, DDR400 async), ASRock K8A780LM, 2GB DDR400 (2x1GB modul) s Nvidiou GT210 1GB a 500GB SATA seagate

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Gigabyte i-RAM, já to chcíííííí :-) bohužel jsem se k tomu disku nikdy nedostal a vždy snil o jeho světelné rychlosti a teoreticky(!) nekonečné životnosti (vůči SSD). Ach jo...

K tomu CPU a SSE dodávám, že dle fotky máte v ruce Duron s jádrem Siptfire a to je bez podpory SSE, jinak další verze Morgan a Applebred už SSE disponovaly. 3Dnow nebyla žádná srákora a proti MMX a SSE měly instrukce 3Dnow řadu výhod, bohužel to marketingově zmastili a nebylo široce využíváno.

Ve skříni se mně tady válí plonkový Athlon XP/2000 jádroThoroughbred rovněž s podporou SSE, tak to si můžete ušetřit nervy a čas. Jen upozorňuji, že stejně narazíte na podobnou palčivost SSE2, kterou implementovalo AMD až v Athlonu x64.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, jestli by Athlon s jádrem Thoroughbred běžel v té desce. Já mám pocit, že ta moje SDR MSI deska brala maximálně modely Palomino. Možná neuměla nastavit nižší napětí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle samolepky na procesoru bych tipoval původ v Mironetu nebo Orange and Green. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to MMX/SSE slouzi pro rychlejsi "kopirovani" dat, kdyz to na instrukci vezme 64 nebo 128byte vektor...

Btw vam se povedlo prelozit ty android tooly na 32bit? jednou jsem neco potreboval resit prave a existovali jen 64bit binarky, takze smula.. mozna to trocha souvisi s tim ze ty tooly treba zpracovavaj ty sparse-image a malokdy se stane ze je to mene nez 4GB. Holt ti programatori jsou lini.. nez aby to udelali poradne.

On ten 32bit/64bit rozdil se pozna i na PHP napr.. delam nejake parsovani binarek, neco jako disassembler, a v 32bit php mate integer jen 31 bit.. takze kdyz potrebuji prenaset 64bit immediate, musi to byt bud skrze tridy gmp, nebo zakodovano jako hex-string (vzhledem k aplikaci, jsem zvolil ten). Zacinat vyvoj na 64bit platforme, taky asi neresim ze na 32bit to bude cely rozbity :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přeložil a nakonec na Asus EEE 701 i telefon přes ADB poškádlil, ten Celeron M totiž SSE má. Ono to je zpětně kompatibilní dost, existuje i binárka pro WinXP. To jen Duron je už holt moc :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel vs AMD. Já zase zjistil, že cokoliv Netburstového by mohlo mít i ty nejmodernější instrukce, ale díky chybějícím úsporným režimům a jejich vyšší spotřebě, dám vždy přednost AMD. I proto jsem vyhodil 64 bit Pentium IV a mnohem starší Athlon XP zatím ne. Starý Athlon XP se taky neumí podtaktovávat, ale aspoň tolik nežere, tudíž jsem přehlédl i její větší (stále ale zoufalý) výkon v prohlížeči proti Athlonu XP.

Linux se zase ukázal jako technicky lepší než Widle. Na Win XP jsem to nakonec vzdal i s mnohem výkonnější Pentium 4 531 3 GHz co má i SSE3 + 2GB RAM. Duron 950 MHz? Smekám a nechápu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z Athlonu XP tužkou uděláš snadno Athlon Mobile, který umožňuje měnit násobiče, tak se se dá s AMD ještě dále šetřit :-). Tedy minimálně Thoroughbredy a Bartony, u Palomina myslím taky Mobile existovalo ale ruku do ohně bych za to nedal. V Linuxu to pak normálně dynamicky mění frekvence...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu čest, že jsem vlastnil/vlastním notes od HP s mobilním bartonem. Výbornej stroj, opravdu. Ten powermanagement byl z jinýho vesmíru proti intelu. I s totálně opotřebovanou baterií, která nedržela napětí při větší zátěži, jsem pomocí CPUMSR nastavil ve woknech fixní násobič, pěkně si to sedělo na 400-800MHz a ten stroj na té baterce vydržel přes 2h. A uchladilo se to pasivně.

Která mobilní P4 dokázala frčet pasivně hodiny, že? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš 68W mobilní P4? Nebo ty 89W jakožemobilní verze z desktopu? :-P No každá, když jsi měl zdroj-cihlu a nevadil ti výkon nějakého P3 na bratru 800 MHz :-D.

Tehdy ale alespoň Intel měl ještě tolik slušnosti, že se spotřebou kreativně nelhali. Jejich dnešní přímotopné výtvory mají taky "TDP 65 W" ač tedy běžně dosahují násobky udané spotřeby...

Kdo by to byl řekl že "mobilní" CPU od Intelu budou mít v roce 2020 TDP vysmívané desktopové AMD Vishery FX 8350, v dobách její pochybné slávy považované za žrouta par excellence...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právěže každá ne. Sice to speedstep mělo, ale i tak to větráky nezastavilo. Takové ty P4 Mobile ještě jakž takž šly, ale furt to byla obluda s šílenou spotřebou a děsně vykriplená, aby to nesežralo i ten stůl, na kterém to sedělo. A desktopové P4 a notesu, to byla taky kategorie sama o sobě :D

K tomu AMD, větší prdel je, že FX9590 s TDP 220W má furt menší reálné maximum, jak ty nejnovější "hi-end" počiny intelu. A to to byl procesor, kterej "pálil" VRM desek a byl považován za naprostou úchylnost. Intel fans to teď berou za standard :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, leakage je prokletí P4. Skoro není rozdíl mezi zatíženým a nezatíženým CPU, padá do toho pořád skoro stejně energie :-). Zase ty >půlkilové zdroje na tlustém kabelu byť k malému noťasu to taky mělo své kouzlo když člověk náhodu šel večer kolem hlaváku :-D. Trend nedávné doby byl zase přesně opačný - základní noťasové zdroje jsou tak slabé, že průměrně zatížený notebook už nejsou schopné nabíjet a maximálně zatížený ani uživit a postupně to vysaje baterku.

Ta FX9590 si alespoň těch maximálně 220 W v zátěži držela, žádné napíšeme tam TDP 65W, průměrně to bude žrát okolo 130W a ve špičce 250W s teplotou 99°C a konkurence nás přesto s mobilní 45W APU výkonově pobije :-).

Myslím, že s lowcost intelími deskami pro současné generace bude sranda shánět něco co té které pojede, protože v záplavě modelů co Intel dokolečka recykluje a jeho TDP magii budou ve finále reálně podporovaná 2, možná 3 nejméně žeroucí CPU a zbytek těžko... Nebo z toho holt budou maximálně dvouleté sestavy a pak hotovo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl mezi zatíženým a nezatíženým CPU byl právěže hodně malej i u Athlonů XP, u Pentia 4 snad i byl větší (ale čert ví, pamatuju si snad tak z jednoho testu, tehdy se to málokdy měřilo). V tom byly velkej pokrok Athlony 64 s C&Q.
Předtím, než se CPU naučily podtakovávat mimo zátěž a snižovat napětí a pak ještě líp používat C stavy, to bylo normální.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No právěže u toho mobilního bartonu ten rozdíl byl doslova obrovskej. Je to mobilní barton v notesu. Ještě jsem psal, na 400-800MHz kompletně pasivo, ventilátor stál. Jinak s maximálním násobičem se to umělo samozřejmě hezky rozhycovat, zejména paměti, které měly kovový kryt, ten byl v ideálním místě, takže docházelo k vajcím na tvrdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo ale když měl člověk nemodifikovanýho Athlona XP v desktopu, tak to neexistovalo. A rozběhat to s tím modem asi taky nebyla samozřejmost (u svýho jsem to ovšem nikdy nezkoušel).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U desktopu si to nepamatuju. Měl jsem jeden takovej stroj, ale buďto to nebylo tak zajímavé z mého pohledu, nebo to nefungovalo. Ono i topící palomino se dalo pořád chladit dost luxusně, proti takovým wilíkům a prskotům. Teda, ono i tohle šlo chladit, ale za podstatně vyšší sumy, tehdá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byla právě jednoduchá věc - stačilo vodivě spojit správné můstky :-). U prvních Athlonů a Duronů to bylo úplně triviální, tam se to hezky chytalo na ten keramický substrát a šly tak odemknout násobiče. U Palomin ještě byly dobře dostupné a nedělali takové hluboké čáry laserem jako u pozdějších revizí tak stačila trocha grafitu nebo vodivý lak na L5 můstek. Viz. http://fab51.com/cpu/barton/athlon-e24.html#L5 sám jsem to takhle dělal. Dokonce se dá vytvořit i "Athlon-MP Mobile," což je kombinace kterou AMD ofiko ani nedodávala :-). Z běžného Thoroughbredu se tak udělá mobilní verze jako nic a funguje to spolehlivě i na stařičké KT133A s linuxem, to mám vyzkoušené.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to samozřejmě znám, ale myslím že mi to měkkou tužkou nešlo :(
Jinak ve sbírce mám durony spitfire snad všechny modely, morgany některé, A thunterbirdy jen několik, nějaké to palomino a následně hojně zastoupeno zbytkem. Šlo mi hlavně o nejrychlejší bartony s rychlou FSB, ty jsou nejzajímavější. Mám i nějaké mobilní (více kusů). No a pak ten notes s mobilním bartonem 2400+. Bohužel, v době kdy se mi to dostalo do ruky, už to bylo docela obsolete a já i svůj "popelnicovej stroj" provozoval s A64 v 939, Venice, později SD. Jen s tím nF4U to bylo takové nestabilní.

Nicméně, vše se napraví, mám znovuobnovenou sbírku a až se dostaví bydlení, tak si zapokusuju :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

První CPU od AMD co to uměly byly K6-2+ s PowerNow!, tam se taky dá ručně měnit násobič. Myslím že když to běhalo automaticky (ne na desktop desce), tak se měnilo i Vcore. Rozdíl ve spotřebě byl docela výrazný, noťas vydržel o dost déle. Ekvivalent od Intelu alias Speed Step umělo už i Pentium 3 Mobile, byť tam to bylo ještě jen pár stupňů, žádné dnes po 20 letech vypilované vypínání jednotlivých částí čipu apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, akorát s CPUMSR šlo donutit i některé desktop modely alespoň hrubé změně násobiče, případně Vcore. Hrál jsem si s tím jen na několika strojích, nicméně můj PIII8000 tuleň litá ve dvou skocích - 400 a 800MHz. Ten mobilní barton uměl skoky v násobiči normálně po půlkách a adekvátně se doštelovalo Vcore, fakt neskutečně propracovaná věc, na tu dobu proti intelu. Tomuhle začalo konkurovat až PentiumM, které jsem ale nikdy mobilní nevlastnil (mám tu jen embedded mašinu). C2D už je moderna. A64 jsem nezkoušel, provozoval jsem ho roky, ale chlazení ani hluk mě netrápil, stejně tak fungující/nefungující CnQ. Dnes už je to samozřejmost.

Jinak to CPUMSR tam má jak PIII, K6-2, tak i Pentia4, AXP, A64. Kdo má starší stroj a chce si s tím pohrát, dá se to ještě někde vyhrabat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tehdejší CPU v desktopu takové hold byly. Regulace napětí/násobiče, to byl vlhkej sen. V dobách PIII to neexistovalo vůbec, u P4 si nejsem jistej, jestli se už na něčem nedalo rozpohybovat něco jako speedstep (i v desktopu). Přes CPUMSR toho jde opravdu hodně, já si takhle šoupal s násobičem na mašinách, kde to oficiálně nešlo. Jinak to samozřejmě standardně frčelo na maximálním násobiči i napětí, takže to žralo. Stejně jako chipset a všechny další periferie.

Jinak tehdá se mi podařil další majstrštyk, měl jsem X1900XT, reference. V idle furt bručel motor toho ventilátoru, i na 30% ot. byl neskutečně slyšet, tak jsem si pohrál v ATiToolu s profily, že se to podtaktovalo a podvoltovalo ještě víc. Na 2D to bohatě stačilo, pak se to uchladilo na pro mně přijatelnou teplotu i pasivně, čistě airflow kysny (kterej skoro nebyl). Nevýhoda byla, že při skoku do "3D" profilu, spadl driver a znovu se nahodil, takže taková 10 vteřinová pauza, než se to srovnalo. Za to ticho to stálo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak poslední výhonek NetBurst - Pentium D zas tak špatný nebyl, už to bylo dvoujádro se kterým se dalo dobře pracovat. Já tehdy známému udělal upgrade právě z P4 3 Ghz na Pentium D 3,4Ghz a má to funkční dodnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já teď finišuju opravu Atari 1040 STFM, s klasickou Motorolou 68k. :-) Že bych vás trumfnul? :-D Lotharek k tomu prodává síťovku, tak to jde připojit i k netu. Ale obávám se, že na tom nerozjedu žádný prohlížeč, nebo má firefox build pro 68k? Kolik se mi asi vejde otevřených tabů do 1MB paměti? :-D

Samozřejmě vtip :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno na amigu webový browser existuje tak teoreticky by mohl být nějaký i na ST...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jinými slovy spousta zabitého času který by šel využít mnohem lépe. Jednojádra dnes nebrat, sám jsem se přesvědčil u starého Sempronu 1,6Ghz. I Instalace Win7 byla doslova porod a aktualizace činnost ne na jednu noc ale i komplet celý den a cpu pořád na 100%. Proto letěl pryč a místo něj také "vykopávka" Athlon II X3 na 3,4Ghz ale oproti tomu ubohému Sempronu doslova dělo. Hlavně už je to se SSD A400 a 6GB RAM na základní věci obstojně použitelné, protože jak je v článku nechybí mu žádné kriticky důležité instrukce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, zdá se, že jsi mě inspiroval. Rozchodil jsem sestavu s jednou ne úplně vydařenou deskou s Intel 440BX čipsetem a Pentiem II na 350 MHz. Povedlo se mi na tom bootnout Parted Magic (neboť se mi podařilo osadit tři 512MB SDRAM moduly, které deska bere všechny jen jako 256MB, takže mám celkem 768 MB RAM), ale je to plíííííseň šílená.
https://abload.de/img/pmagicpiimwjl2.png
Tak se zkusím skamarádit s tím Slackwarem, třeba to bude použitelnější ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.