Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Odejděte z facebooku dokud není pozdě

Lenin, Stalin, Berija, Andropov a … Zuckerberg. Tahle posloupnost jmen mě napadla jako první, když jsem viděl nové podmínky užití, které začnou na facebooku od Nového roku platit. Dnes už tam nejsem, utekl jsem jako malé děcko.
blog
Mark Zuckerberg , facebook

Než to bude špatně pochopeno, musím zdůraznit, že moje úvaha se týká jen k přístupu k soukromí a jeho ochraně. Přirovnávat Marka Zuckerberga k oněm čtyřem bolševickým vrahům by bylo absolutně neférové a primitivní. Faktem ale je, že nad nástrojem typu facebook by Sovětský svaz slintal blahem. Nástroj, kde lidé dobrovolně zveřejňují informace ze svého soukromí, fotografie svých dětí, událostí, dovolených. Zkrátka facebook má o vás, pokud jste na něm tak aktivní, jak to umožňuje, detailnější informace než jaké by kdy měla StB, KGB či Stasi.

Na rovinu se přiznám, že facebook jsem si před 5 lety zakládal tak napůl z pracovních důvodů. Nijak zvlášť jsem na něm nebyl nikdy aktivní, příspěvků jsem tam vložil minimum, „lajkoval“ jen výjimečně a celkově byste z mého profilu nezjistili nic o rodinném stavu, vzdělání, politické či náboženské příslušnosti ani nic podobného. Nicméně nějakou stopu jsem tam samozřejmě zanechal, nemluvě o tom, že facebook skrze můj prohlížeč jistě zmapoval za poslední roky můj pohyb po internetu celkem přesně.*

* no, to není tak zcela pravda, jelikož ne všude jsem nechal přístup ze serverů facebooku neblokovaný a ne všude jsem se na něm pohyboval jako výhradní a jediný uživatel daného počítače.

Podmínky užití jsem nikdy nečetl. Ten sáhodlouhý právnický newspeak mě nikdy nezajímal, volně jsem si je vyložil jako "fb může všechno a ty buď rád, že ho máš zdarma". Proto jsem také v jeho užívání byl obezřetný. Takže nevím, co vše je z nových podmínek novinka, co je pozměněná předchozí verze a co v nich bylo již dříve. Ale následující body rozhodly o tom, že z toho serveru mizím jak pára nad hrncem.

  • Bod 2.1. „Pro obsah chráněný právy k duševnímu vlastnictví, jako jsou fotografie a videa (obsah podléhající duševnímu vlastnictví, DV), nám výslovně udělujete následující oprávnění, v souladu s vaším nastavením soukromí a nastavením aplikací: udělujete nám nevýhradní, přenosnou, převoditelnou, celosvětovou bezúplatnou (royalty-free) licenci na použití veškerého obsahu podléhajícího DV, který zveřejníte na facebooku nebo v návaznosti na něj (Licence k DV). Tato licence k DV končí, jakmile svůj obsah podléhající DV odstraníte ze svého účtu, s výjimkou případů, kdy jste tento obsah sdíleli s ostatními (pokud jej také oni neodstranili).

O tomto bodu jsem měl jisté povědomí a proto jsem nikdy na fb nedával to, čeho bych si jakkoli cenil. Takže to není ani tak pravidlo, které by mě děsilo, jen prostě svazuje ruce.

  • Bod 4.3. „Pokud váš účet deaktivujeme, nevytvoříte bez našeho svolení jiný.“

K tomuto legračnímu pravidlo se váže historka: jedna moje známá si založila fb před pár lety, čistě aby mohla sdílet určité informace s určitým okruhem lidí. Nešlo o nic, co by porušovalo jakákoli pravidla či zákony (čistě různé fotky z akcí či soukromé, výměna informací, chat). Jednoho dne se nemohla na fb přihlásit, hlásilo jí to, že účet je zablokován. I jali jsme se tedy zkoumat, o co jde. Po jistém pátrání jsme zjistili, že jediný způsob jak účet znovu zprovoznit (pokud nechtěla zakládat nový, kvůli čemuž by si musela zřídit nový email a snad i koupit novou SIM a navíc porušit tento bod 4.3), je požádat facebook o jeho obnovu. Jenže facebook k tomuto procesu požaduje sken osobního dokladu / občanského průkazu. Ano, čtete dobře. Více viz komentář k bodu 16.1.:

  • Bod 16.1. „ Souhlasíte s přenesením a zpracováním svých osobních údajů ve Spojených státech amerických.“

Co dodat. facebook prostě jednoho dne bezdůvodně zablokoval známé její účet. Pro obnovu požadoval sken osobního dokladu, což ve spojení se zpracováním údajů v USA, zemi NSA zaslíbené, dostává vpravdě odporný rozměr.

  • Bod 4.7. „Své kontaktní informace budete udržovat přesné a aktuální.“

Nevidím k tomu důvod a odmítám, aby si toto nějaká americká služba vymiňovala jako povinné.

  • Bod 4.8. „Nesdělíte nikomu své heslo (nebo v případě vývojářů svůj tajný klíč), neumožníte nikomu přístup ke svému účtu ani nepodniknete žádné jiné kroky, které by mohly ohrozit bezpečnost vašeho účtu.“

Tohle porušuje odhadem 99 % lidí: půjčíte někomu na chvíli smartphone či ho pustíte ke svému desktopu? Pak pokud se pokaždé na fb nelogujete ručně, porušili jste tento bod.

  • Bod 9.1. „Povolujete nám použít vaše jméno, profilovou fotku, obsah a informace ve spojení s komerčním, sponzorovaným nebo souvisejícím obsahem (například značku, která se vám líbí), který poskytujeme nebo zprostředkováváme. To kupříkladu znamená, že nás tímto opravňujete, abychom mohli za poplatek firmám nebo jiným subjektům zobrazovat vaše jméno nebo profilový obrázek s vaším obsahem nebo informacemi, aniž bychom vás museli jakkoli finančně odškodnit. Pokud jste pro svůj obsah nebo informace vybrali konkrétní skupinu příjemců, budeme při použití vaši volbu respektovat.“
  • Bod 9.2. „Neposkytneme váš obsah ani informace inzerentům bez vašeho souhlasu.“
  • Bod 9.3. „Jste si vědomi toho, že nemůžeme ve všech případech identifikovat placené služby a komunikaci jako takové.“

Tento trojbod je pikantní. Ano, fb sice říká, že si vyžádá váš souhlas, ale na druhou stranu si rezervuje možnost tato data použít. Co když to jednoho dne změní a bod 9.2. vypustí? Vždyť v bodu 9.3. už tak nějak naznačuje, že vlastně nemusí jistojistě vědět, že daná služba žádající si vaše data, je placená. Co když to špatně vyhodnotí? Kde je řečeno, že neplaceným data neposkytne bez souhlasu?

  • Bod 15.1. „Pokud vůči nám někdo podá žalobu týkající se vašich kroků, obsahu nebo informací na facebooku, odškodníte nás v souvislosti s touto žalobou za veškeré škody, ztráty a výdaje jakéhokoli druhu (včetně přiměřených poplatků a nákladů na právní zastoupení). Přestože stanovujeme pravidla chování uživatelů, nemáme možnost ovlivnit ani určovat akce uživatelů na Facebooku a nezodpovídáme za obsah ani informace, které uživatelé prostřednictvím facebooku přenáší nebo sdílejí. Neneseme zodpovědnost za jakýkoli urážlivý, nevhodný, obscénní, nezákonný nebo jinak nepřijatelný obsah, se kterým je možné se na facebooku setkat. Neneseme zodpovědnost za chování uživatelů facebooku, ať už jde o chování online, nebo v reálném světě.“

Aha, takže nějaký John Smith se rozhodne v Kalifornii facebook zažalovat například za to, že jste napsali, že „J. J. Abrams je vůl“, vše se samozřejmě vyřeší už v prvním kroku při prvním setkání právníků, jenže facebook si vyhrazuje právo po vás požadovat kompenzaci včetně nákladů na právníky? Já tedy nevím, sice tohle hodnotím už extrémně paranoidně, ale nehodlám nic riskovat.

---

Zkrátka, podmínky užití facebooku jsou tak jednostranně postaveny a povolují facebooku tak velký zásah do mých práv a soukromí, že jsem během jedné hodiny vyklidil pole, smazal veškerý obsah a deaktivoval účet. Vám doporučuji to samé. To, že je facebook dnes celkem v pohodě, neznamená, že jednoho dne nepřitvrdí. Nebo že do něj finančně nevstoupí někdo jiný, kdo si bude osobnostní práva vykládat daleko volněji než dnes facebook činí. Podle mého názoru jsou věci, které pod jurisdikci cizí země a arogantní korporace nepatří. Například fotografie a videa dětí, rodinné informace a detaily z partnerského života. Facebook svým vznikem a rozvojem otevřel novou internetovou Pandořinu skřínku. Nikdo ještě nijak nevyhodnotil jak by v případném scénáři týkajícím se porušení osobnostních práv probíhal střet evropské či národní legislativy s tou americkou a podmínkami užití tak, jak je facebook dnes prezentuje.

Na motivy Prohlášení o právech a povinnostech, které vstoupí v platnost 1. ledna 2015

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Odejděte z facebooku dokud není pozdě

Úterý, 16 Prosinec 2014 - 11:30 | rman | zkusil jsem si vytvorit ucet na FB predevcirem a...
Úterý, 9 Prosinec 2014 - 14:32 | Matouš Radimec | Co prosím? http://www.keli.websnadno.cz/Opticke-...
Úterý, 9 Prosinec 2014 - 11:59 | Paul MuadDib | "Faktem ale je, že nad nástrojem typu...
Neděle, 7 Prosinec 2014 - 18:01 | Palusko | Clanok sa mi tak velmi pacil, ze som ihned klikol...
Pátek, 5 Prosinec 2014 - 23:14 | DRK | Kdysi dávno jsem si vytvořil účet na FB, používal...
Pátek, 5 Prosinec 2014 - 23:10 | DRK | Jen "úplný deb.l" taky bude nosit gatě...
Pátek, 5 Prosinec 2014 - 22:59 | DRK | Pravda věci co se rozhodnu dát všem zdarma jaksi...
Čtvrtek, 4 Prosinec 2014 - 11:37 | blaho | fuck FB
Středa, 3 Prosinec 2014 - 18:53 | Heron | "Tak že se vypiplaný životopis a případně u...
Středa, 3 Prosinec 2014 - 18:48 | Heron | "FB nemám a nikdy jsem neměl... za což si...

Zobrazit diskusi