Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Podíl Linuxu na Steamu opět klesl

Toho clanku - blogisku si nevsimejte, je to urceno mne a Jezek se me zase po tydnu snazi vyprovokovat tim, ze do clanku opet nenapsal, ze snizujici se podil linuxu je dan uspesnym pokusem RedHatu odstranit linux z desktopu implementaci systemd !!!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proč to tu pořád opakuješ? Není pravda, že záleží na vývojářích distribuce, jestli systemd použijí či nikoliv? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho jestli je to distribuce nebo "distribuce". Ubuntu preslo na systemd okamzite jak to udelal debian, asi nemaji lidi na to se od debianu lisit. Podobne nejde cekat ze by se treba lisil RedHat a Fedora ...

A pro priklad toho jak systemd ublizilo linuxu netreba chodit daleko - nedavno tu v diskusi nekdo prohlasil ze na systemd neprejde ze se vraci k windows.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Té diskuze jsem se účastnil a nemám s tím sebemenší problém. Ale nechápu, že z rozhodnutí vývojářů Ubuntu obviňuje Red Hat, který s Ubuntu nemá nic společného, a opakuje to de facto v každé diskuzi. Je to jako obvinit výrobce násady na lopatu, protože s ní soused majznul sousedku po hlavě.

Podle mne, když už nadávat, tak na fóru Ubuntu, teda nemyslím si, že je to vhodné. Říct vývojářům Ubuntu názor je ok a pak přejít na jiné distro nebo jiný systém (což udělal) a je to vyřešeno, což je v nejlepším pořádku a tečka. Ta tečka bohužel chybí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

systemd je fajn..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2 GB graficke pameti? A neni to moc, Antone Pavlovici?

Kdo zna predchozi uvahy na tema prilis velkeho disku pochopi :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi by bolo dobré priblížiť, ako tie čísla vznikajú.

podľa nejakých pravidel za ľudom na Steame zobrazí okno, či sa chcú zapojiť do priedkumu, ak áno nečítajú parametre jeho PC a tie sa pošlú Valve..

Mne sa to okno zobrazí vždy vtedy a len vtedy, keď Steam nezapnem na jednom OS dva a viac mesiacov
a potom ho zapnem. Nasledujúci mesiac sa mi zobrazí okno na oboch OS (GNU/Linuxva macOS)

Takže ide skôr o podiel medzi príležitostnými hráčmi

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hloupost ;) ono kdyz se 2 mesice z toho pc neprihlasis, tak se ti ten pc smaze z uzivatelykeho uctu a musis ho prihlasenim znovu pridat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne je to uplne jedno, protoze Steam neni ani nahodou linux ani na desktopu. Mozna ma sem tam nekdo, kdo pouziva linux take nainstalovany Steam, ale urcite to neni pravidlo. Ovsem sestupny trend by mohl byt zahadou proc k nemu dochazi? Ze by byly ty Windows 10 tak uzasne, ze by na ne prechazeli i milovnici open-source? Asi ne, jak rikam a jak se to mnohym nelibi, za vsim hledej RedHat a jejich podelane systemd!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Se systemd maji mozna problemy admini, co chteji trosku nestandardni reseni, ale na desktopu ten problem nevidim. Jo jasne je to jen dalsi znepruhledneni systemu, jdouci spolu s NetworkManagerem, grub2, journalctl a pod. Proste linux jde smerem k win, k vytvareni vseobjimajich toolu, ktere jdou proti puvodni myslence unixu (jednoduche male nastroje, ktere se daji retezit). Ale ze by kvuli tomu mizeli uzivatele? Oni jen nepribyvaji. Ja mam steam na win8/10 a co bych chtel hrat na linuxu tam neni, nehlede na to s.ani s grafickou kartou. OS ovladace jsou pomale a proprietarni nemusi byt tak easy nainstalovat. A pouzivat na hry wine je obvykle slusna onanie. A zaroven jsem dost stary, abych ztratil jakykoliv misionarsky zapal, takze sorry, ja nikoho do linuxu presvedcovat nebudu.
Proste linuxovy desktop ma kolem 2%, (trosku se to zvedlo - kdyz vezmu win10, tak mi prijde ze malo - zrejme uzivatele snesou cokoliv), steam na linux beru jen jako dalsi zoufaly pokus o hry na linux.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Se systemd maji problem i vyvojari softwaru. Zaroven pro me jako uzivatele to znamena, ze ve chvili kdy neco prestane fungovat, tak existuje jedinne reseni: format disku a reinstal OS. A ted mi rekni, jestli jsi tohle uz nekdy nahodou neslysel jako universalni reseni u jineho OS? Asi ano, ze.
Proste kdyz neco nefunguje, tak se systemd nikdy neprijdes na to, kde je problem. A to je presne o tom, ze dokud se retezily jednoduche nastroje, tak jsi lehce zjistil, kde se to podelalo a co opravovat, jenze tohle je na linuxu se systemd pase.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud potřebuješ řešit problém v konfiguraci systemd reinstallem OS, tak jsi jen líný uživatel. Před systemd bylo naopak složitější a nestandardní řešení problémů (každá distribuce na to měla jiný tool). Tvůj problém je jen neochota (nebo neschopnost) naučit se něco nového. Nic víc, nic míň.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to je to tak špatný, já nepamatuji jediný dovod za posledních cca 8 let k reinstalaci windows. Pokud k tomu došlo, tak vždy při řechodu na nový HW, jakmile se tam ty Win daly, vydržely tak dlouho jak ten HW

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"jejich srdéčko nepatřilo Linuxu tak silně"

Nebo možná naopak a nechtějí si systém nechat zaneřádit srajdama.

To je můj případ, jednou za čas si steam nainstaluju, zjistím, že stále ještě žijí před rokem 2001. Zkusím si nějakou hru, ano funguje to, a zase to odinstaluju. Nikoliv proto, že mé srdce nepatří linuxu, ale právě proto, že ho miluju. Nevím, proč bych měl mít v roce 2017, tj 16let po uvedení 64b procesoru na trh, 32b klienta. Jestli nejsou schopni vyřešit ani toto, tak sorry.

Stejně tak se můžeme bavit o tom, zda je wine dobrý nápad. ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

32bit klient je mi docela ukradenej, horsi je ze i spousta AAA titulu se furt dela 32bit (dafuq...) to uz je k nakopani ruznych casti tela..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

+1

No mě není ukradený, protože bych si takto mohl zahrát alespoň nativní 64b hry. Některý jsou sehnat i přímo od studia, ale ne vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

steam nema problemy s poustenim 64bit her...
nebo se ted bavite o steam os ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"steam nema problemy s poustenim 64bit her..."

No to nemá, ale samotný klient je 32b. Nevím, proč bych měl mít v roce 2017 nainstalované 32b knihovny pro klienta, ze kterého potom budu spouštět 64b hry. Tohle mi vadí.

Neexistence 64b Steam klienta je pro mě osobně důvod, proč mám Steam jen na Windows i když můj hlavní os je právě linux. (Čímž vypadávám z té statistiky, o které je článek.)

A hry na linuxu mám přímo od těch dodavatelů, kteří to umožňují. Tedy mimo steam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo taaak... ono me tohle "protože bych si takto mohl zahrát alespoň nativní 64b hry" vyznelo tak, ze vam nejdou spustit a ne, ze vam vadi, ze musite mit 32bit knihovny :P

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Klid, hoši, to znamená jen to, že se na linuxu nehraje. Na Netmarketshare podíl desktopového linuxu za poslední rok vylétl z 1,65% na celých 2,05%!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pety před 3 roky: "Zlepši si přehled - drtivé většiny článků o linuxu si vůbec nevšímám. Obvykle komentuji linuxáře a linux pod články o Windows nebo Microsoftu, kam se linuxáři neustále off-topic seřou. Asi jsi poněkud přecitlivělý."

Nějak jsi slevil ze svých zásad :))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Trhni si. Člověk vás chce potěšit a vám se to nelíbí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I linuxáci pod články o Windows nebo Microsoftu vás chtějí potěšit :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Za slaby narast linux v hrach mozu viacere veci:
Ked hra zamrzne, tak zamrzne uplne so vsetkym, co k tomu patri a ani magicke skratky ako CTRL+ALT+BACKSPACE, CTRL+ALT+F1(2) nefunguju. Windowsacka skratka CTRL+SHIFT+ESC alebo CTRL+ALT+DEL mi je tiez zbytocna. V linuxe totiz neexistuje proces manazer s vysokou prioritou okna, ktore by som dokazal vyvolat za kazdych okolnosti. Ten ich process manazer, ktory sa otvori pod "fullscreen" aplikaciou je akosi na dve veci.

Dalsi problem je inovativnost. Vsetci priebezne citame novinky, kde za posledne 3 roky vyrazne vylepsili ako kernel, tak aj ovladace (z pohladu vykonu hier). Preco sa prave v tom najvacsom boome zamkli k Ubuntu 16.04? Aj AMD-GPU-PRO ovladace som na Mint 18.1 nainstaloval len vdaka kutilstvu niektorych geekov. Co ma robit bezny uzivatel, ak chce mat najnovsi linux? Tiez musi "hackovat" rozne subory, len aby sa mu to podarilo rozchodit?

Treti problem su nove technologie. Bolo krasne uviest MANTLE, bolo krasne uviest VULCAN, bolo krasne to dat Kronosu. Ale pouzitelnost API v linuxe je momentalne strasne biedna. Verim, ze sa nakoniec presadi, ale ked ludia cakaju 3 roky a stale nic, ani ziadny termin, tak nech sa nikto necuduje, ze balia kufre a idu si zahrat pod windows.

Skusal som The Talos principle. Hrat sa to dalo, ale bolo to take dychavicne. Oproti windowsu, kde to velmi svizne behalo na plne detaily aj s vyhladzovanim, tak pod Mintom to s jemne znizenym vyhladzovanim behalo ledva okolo 55-60fps a v narocnejsich scenach to padalo k 40. Bol som zvyknuty aj na horsie, ale clovek z toho hrania nema prijemny pocit.

A tych problemov je pravdepodobne viac. No odporucana verzia Ubuntu 16.04 sa ani z daleka nepriblizuje najnovsiemu kernelu, ovladacom a novemu HW a to je este stale daleko k uplne pohodlnemu hraniu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

> Preco sa prave v tom najvacsom boome zamkli k Ubuntu 16.04?

Netusim kdo se "zamknul" a jak konkretne, ale steam funguje i jinde nez Ubuntu. Ja ho obcas poustim na archu..

> Co ma robit bezny uzivatel, ak chce mat najnovsi linux?

Captain Obvious hlasi: Neinstalovat Ubuntu LTS ? a uz vubec ne Mint..

> Skusal som The Talos principle.

Ja zkousel Civ V na mem (relativne) starem & slabem AMD Kaveri s integrovanou GPU, archlinux, ciste OSS ovladace (zadne amdgpu-pro). FullHD, Max detaily, dava mi to 40-55 fps, subjektivne zcela plynule.

Talos je samozrejme mnohem narocnejsi, a netusim jak funguje s lepsim gpu v linuxu. Nejspis ne moc dobre.

> stale daleko k uplne pohodlnemu hraniu.

Jo, je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"ale steam funguje i jinde nez Ubuntu. Ja ho obcas poustim na archu.."

Opakujem aj to, co uz je zrejme kazdemu, kto cital clanok, no vobec nie zrejme pre takeho zaostalca ako si ty. Bavime sa o BEZNYCH uzivateloch a clanok je o tom, preco percento linuxakov v steame klesa. Nebavime sa o tom, ze sa to NEDA pouzivat.

A teraz tam dopln:
- AMD-GPU-PRO, ktore je obmedzene len na 16.04 LTS (uzivatel viac neriesi)
- USB DAC Audinst, ktory bol sice spravne rozpoznany, ale bez editacie konfigu pulse audia ho nebolo mozne donutit pustit zvuk (ano moj problem, ale uzivatel nemoze takto skoncit)
- Mint 18.1 bezi v zaklade na kerneli 4.4, kde na kerneli 4.8 je vykon v hrach vyssi
Toto su len take zakladne veci, ktore su pre bezneho uzivatela komplikovane.

"Captain Obvious hlasi: Neinstalovat Ubuntu LTS ? a uz vubec ne Mint.."
Captain Obvious hlasi: Pocet uzivatelov hrajucich hry pod linuxom v Steame klesa!!!

"dava mi to 40-55 fps, subjektivne zcela plynule."
Subjektivne pocet uzivatelov linuxu hrajucich hry v Steame stale klesa! Co si tym subjektivnym nazorom akoze nacrtol?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) napises nekolik nesmyslu 2) ja na ne reaguji 3) na co ty reagujes hysterickymi vykriky STEAM STALE KLESA.

Takze zkusime znova, pro min chytre...

1) pises nesmysly o nejakem "zamknuti" na 16.04 (nevim jestli mluvis o Steamu nebo AMDGPU-PRO, ono je to nesmysl pro oba), na coz sem ti odepsal ze to funguje i jinde, zadne "zamknuti" neexistuje

"AMDGPU-PRO, ktore je obmedzene len na 16.04 LTS" << presne tahle kktina, netusim kdes to vzal

2) ptal ses co ma bezny uzivatel delat kdyz chce nejnovejsi linux - na coz sem odpovidal: neinstalovat LTS distra a Mint (dost logicke, a ne nemam na mysli Arch, existuji i jine distra) - na coz reagujes hysterii...

3) "Co si tym subjektivnym nazorom akoze nacrtol?" < zhruba to ze pro nenarocne hry s AMD existuje nemala sance ze to pojede bez problemu s OSS ovladaci, a neni potreba se sr*t s AMDGPU-PRO.

Rikam nekde ze vsechno funguje ? Nerikam. Pises nesmysly ? Pises. Takze asi tak..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opakujem - bavime sa podla clanku o obycajny uzivateloch. Histericke vykriky to nie su, ale su dolozene statistikami steamu.

1.) Oficialne od AMD
http://support.amd.com/en-us/download/linux

Po rozbaleni je v subore amd-gpu-pro-install tato funkcia, ktora zabezpecuje, ze sa da nainstalovat len na ubuntu a steamos - co je pre bezneho uzivatela obmedzujuce a AMD si dava ruky prec od inych systemov.

function os_release() {
[[ -r /etc/os-release ]] && . /etc/os-release

case "$ID" in
ubuntu)
PACKAGES="amdgpu-pro amdgpu-pro-lib32 amdgpu-pro-dkms"
;;
steamos)
PACKAGES="amdgpu-pro-driver amdgpu-pro-lib32 "`
`"glx-alternative-amdgpu-pro amdgpu-pro-dkms"
;;
*)
echo "Unsupported OS" | stderr
exit 1
;;
esac
}

2) Nemoze instalovat kdejaky linux, kedze mu na nom nebezia napriklad AMD ovladace, ty hysteria

3) Je potreba, pretoze bezny uzivatel, si chce zahrat tak, ako na windowse, a nie aby sa musel podriadovat nejakym tvojim vymyslom.

Clanok je o uzivateloch, nie o tebe a nie o mne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale Linux není pro běžné uživatele (BFU) vůbec určen.. BFU potřebuje nějakého známého, co mu to nastaví (to ale často platí i u Win), protože je to prostě lenoch a nebo rovnou blb.

A mám pro tebe novinku - jaký je podíl Linuxu na desktopu nebo kdekoliv jinde nás ale vůbec nezajímá. Je to maximálně pěkný pocit, když můj oblíbený OS je v oblibě i u druhých, ale to je tak vše. Linux dělají ajťáci a dělají ho pro ajťáky. Jsou tu sice snahy o BFU-friendly distribuce (Ubuntu, Mint), ale to je větev, kterou jádro komunity nemá rádo a nepodporuje ji.

Jestli chceš, aby ti vše fungovalo "jako na Windows", tak začni platit stejně jako se platí za Windows. Jsou tu takové projekty a jsou lidé, kteří by na tom rádi pracovali. Zadarmo to ale jaksi nejde. Placených vývojářů máme řádově stovky a ne tisíce jako má MS. Ti ostatní na tom pracují pro zábavu a nebo pro své potřeby.

Takže jestli něco chceš, udělej to sám a nebo někomu zaplať, ať to udělá. V opačném případě buď rád za to, co ti bylo dáno k dispozici jen tak - zadarmo.. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, proto pod každým druhým článkem o OS vidím, že tam lidé píší, že není rozdíl mezi Windows a Linuxem a že to klidně mohou používat, protože to už dneska s GUI vypadá podobně? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno.. Lidi jsou různí.. A to, že posuzují použitelnost a cílovou skupinu OS podle GUI, by ti mělo naznačit jací lidé to píší ;)

Jinak samozřejmě to můžou používat - musí ale počítat s tím, že to GUI je jen nadstavba a terminálu se dost možná nevyhnou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Captain Obvious hlasi: Pocet uzivatelov hrajucich hry pod linuxom v Steame klesa!!!"

Pozor:
Fakticky moc neklesa, spise pomalinku roste! Pokud to rozpocitame na zname (starsi, oficialni) a aktualni (odhadovane) pocty aktivnich Steam uzivatelu, tak absolutni pocet Linux uzivatelu pomalu roste. To, ze se pomalu snizuje procentualni podil vzhledem ke vsem ostatnim OS znamena jenom to, ze pocty Linux/SteamOS uzivatelu nerostou tak rychle, jak napr. pocty uzivatelu s Windows.

(Kdyby nahodou nekdo mel chut tuto informaci rozporovat nebo trollit, moje tvrzeni je dolozitelne ;))

- Co se tyka distra - Steam client bezi snad uplne na vsech distrech, co si zamanete. To, ze ofiko podpora je deklarovana pouze pro Ubuntu, nic neznamena.
- Co se tyka driver supportu: Zasadne nesouhlasim, ze Ubuntu je nepouzitelne. Ano, je znamo, ze AMD podpora Linuxu je limitovana (temer neexistujici), a presne z toho duvodu vetsina Linuxaku na hrani nepouziva AMD grafiky, ale nVidia. Tam je - naopak - podpora vynikajici (byt pohuzel ne uplne svobodna). Takze vykriky do tmy, ze na Linuxu se nehraje/neda hrat, a ze je to "slozite" na pouziti/konfiguraci, jsou totalni vyplod fantazie a naprosty hoax/urban legend. Pokud mate nVidiu (coz nemusi byt nejlepsi reseni, ale pod linuxem na hry je proste daleko nejfunkcnejsi), tak 2x kliknete mysi, sam se najde, stahne a nainstaluje driver, 1x reboot, a hrajete (a jesli nekdo bude zas tvrdit, ze to neni pravda, poslu video :D).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli mas Cinnamon pod Mintem 18.1, tak zkus jine graficke prostredi, protoze Cinnamon nema zvladnuty prechod na systemd a zere neuveritelne mnozstvi pameti. Vyvojari se omlouvaji, ale systemd je takovy paskvil, ze to chvili potrva nez to daji dohromady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opakujem... tu nejde o moje problemy, ktore si viem vyriesit. Clanok je o klesajucich hracoch v Linuxe na Steame.

Mam KDE Mint 18.1, kernel 4.8, amd-gpu-pro nainstalovane, a aj Audinst USB DAC som si rozchodil, toto ale nezvladne bezny uzivatel, ktory si chce proste len zahrat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K prvnímu bodu - připoj se přes SSH (klidně z mobilu) a killni co je potřeba.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pripojit se pres SSH, ano, ale pokud se zasekne neco kolem grafiky, tak killovani obvykle nepomuze a je nutne restartovat (ale pres SSH to jde alespon udelat normalne a ne natvrdo).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to viděl tak, že s "Linuxáky" se nic nestalo, jen prostě narozdíl od uživatelů Windows nepřibývají.. BTW někdo může používat Steam na Wine, takže se ve statistice neukáže ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani (hernich) uzivatelu Windows nijak moc nepribyva... co si pamatuji tak nejvetsi narust hrani byl "prekvapive" na mobilech. IIRC dokonce financne uz mobilni hrani predbehlo PC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presel jsem z linuxu na Windows 10 a jsem opravdu spokojeny. Windows 10 jsou uzasny system, kde najdete minimum bugu a vsechno funguje jak ma. Na hrani pres Steam urcite doporucuji.

Linux je vcelku nevinne v tom, ze je to spatne, dokurvil to Redhat pod jehoz nadvladou dnes linuxove distribuce trpi a nevypada to na jakoukoli cestu ven. Skoda, ja byl vzdy hodne velkej priznivec linuxu, ale bohuzel ho dneska korporat cim dal vic mrvi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

> Na hrani pres Steam urcite doporucuji.

Ja taky.. a to je zhruba jedina vec kterou doporucuji delat na Woknech.

> dokurvil to Redhat pod jehoz nadvladou dnes linuxove distribuce trpi

Jop temne sily se nas snazi ovladnout, ale Astar Seran prijde a zachrani nas, takze neni duvod k panice.

> bohuzel ho dneska korporat cim dal vic mrvi.

Takze hosi, recept na software postupne mrvenej korporatem, je prejit na soft 100% korporatne zmrvenej uz tak ~20 let.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano!!! Aštar Šeran je zachránce. Podporuje ho i DIIT viz https://tinyurl.com/zodzopt a i Abclinuxu viz https://tinyurl.com/hfb3en4 (k odhalení je nutný Chrome nebo FF, IE a Edge přítomost Šerana maskují)

Málem bych zapomněl na ČSSD! https://tinyurl.com/hqcnhh7

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Budeme-li se bavit o desktopu, tak mi rekni jednu vec, ktera je lepsi na linuxu nez na Windows.

2. Sami vyvojari softu pod linuxem si stezuji na systemd a presto ho snad vyjma Devuanu, MX-16 a Gentoo vsichni ostatni pouzivaji. Mi to teda vysvetli, pritom to neni poprve, kdy RedHat razantne snizuje konfigurovatelnost linuxove distribuce a zdanlive bezduvodne to vsichni jak ovecky prijimaji.

3. A tedy sis na bod dva vlastne odpovedel, jestli se dneska dostava linux do pozice korporatu, tak to muzu rovnou prejit na korporatni Windows a nijak si nepohorsim a protoze Windows 10 narozdil od dister se systemd funguji, tak jsem si naopak uzasne polepsil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Budeme-li se bavit o desktopu, tak mi rekni jednu vec, ktera je lepsi na linuxu nez na Windows."

To dost podstatě záleží na tom, čemu říkáte desktop. Slovo desktop je tak profláklé, že vlastně nikdo neví, co to znamená.

V překladu to znamená deska psacího stolu nebo pracovní plocha.

Pokud je desktop libovolný počítač umístěný na pracovním stole, tak si taky s definicí moc nepomůžeme. Třeba zrovna pro psaní (deska psacího stolu) je linux výborný nástroj. Pro práci taky. Už jen vzhledem k tomu, že si jej můžete nastavit přesně podle potřeb náplně vaší práce. Takže moje pracovní prostředí na desktopovém počítači je i3wm a soubory edituji ve vimu (a to i na Windows (cygwin)).

Typicky se slovo desktop používá v souvislosti s hraním her. Je tedy desktop herní počítač? Není pro hry náhodou lepší a přizpůsobenější herní konzole?

Pokud pomineme konzole, tak na hry je stále lepší desktopový počítač s herním hardware a Windows. V tomhle souhlas. Ale na to ostatní je lepší linux. Na práci rozhodně.

"Sami vyvojari softu pod linuxem si stezuji na systemd"

Jak kteří. Někteří jej zbožnují, protože napíší systemd.unity jen jednou a ono to funguje. Někteří jiní jej ignorují (ty děláš, že systemd prostupuje kompletně vším, to není pravda, nikdo nemá povinnost jej používat a drtivé většiny projektů se systemd nedotl ani nedotne) - toho je většina, a někteří proti tomu bojují. Uživatel si může vybrat.

"a nijak si nepohorsim"

Aha, tak to jo. ;-) Já nevím, ale i s tím nenáviděným systemd mám pořád miliokrát větší kontrolu nad tím, co se mi v systému děje a stále mám volbu v tom, co si nainstaluju a co ne (viz diskuse o 32b steam klientu, na linuxu opravdu nemám 32b knihovny, protože jsem se tak prostě rozhodl, z windows je prostě neodpářu ani kdybych se ....).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Skoda, ja byl vzdy hodne velkej priznivec linuxu, ale bohuzel ho dneska korporat cim dal vic mrvi."

A ta spřízněnost se projevuje tak, že přejdeš na produkt jiné korporace, která měla zájem linux zničit (a když to nejde, tak jej alespoň zneužít)? ;-)

Já jsem velkým kritikem systemd, to se lze dočíst na mém blogu, ale je rozdíl, mezi kritikou a demagogií a zaníceností. To, že nějaký projekt tvrdí, že na všechno může systemd ještě neznamená, že je to skutečně pravda. Existuje mnoho DE, kterých se systemd nijak nedotknul, takže se mohou inspirovat například tam. Existuje mnoho DE, které na systemd přešly a opět nemají problém, takže i tam se lze inspirovat. Nadávat umí každý.

A svoboda svobodného software je také o svobodě vybrat si. Pokud si někdo vybere distro a prostředí, které není "úplně dobře vedené" (eufemismus), distro, které reaguje na hack tím, že na http (!) stránce vydá md5 (!) checksumy pro "kontrolu" iso obrazů si patrně nezaslouží být používáno. Je to jen můj názor, nikomu jej nenutím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pouzival jsem doma Fedoru a uz to neslo (Wayland + systemd), presel jsem na Manjaro a prvotnim nadseni vystridala deprese (systemd), presel jsem na Mint 18.1 a opet to bylo hrozne (systemd). Jenze ja doma distra typu Gentoo nebo Devuan nechci, tyhle distra jsou vhodna pro lidi, kteri se tim budou prokousavat, konfigurovat a kompilovat a budou u toho blahem nadseni nebo jsou to distra vhodna na servery. Zbytek mas dneska na systemd a tak jsem to radikalne poresil prechodem na Windows 10 a je po starostech.

V praci jsem na Ubuntu 16.04 LTS a pokud chce nekdo domaci linux, tak jednoznacne rikam, instalujte Ubuntu! Ale ze by to Canonical zvladl dokonale a nebyly se systemd problemy? To bohuzel take ne, problem neni ve vyvojarich dister a softwaru, problem je v systemd. A uvidime do budoucna, protoze se obavam, ze nejake obeti padnou v novych valkach Wayland a Mir.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...tak jsem to radikalne poresil prechodem na Windows 10 a je po starostech."

Tak to je asi ftip večera toto... :-))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Gentoo se skutecne kompiluje, ale Devuan ne, jedna se o normalni klikaci distribuci, zkuste.

A ano, taky se obavam, ze v souvislosti s Waylandem a Mirem bude hur ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť nejaké bezproblémové distro? Osobne používam SolusOS, ale deckám som nedávno na počítač dal win 10 pro práve z dôvodu, že hranie hier je pre nich pod Win jednoduchšie. Takisto v škole stále používajú MS Office a keď som s chalanom spravil prezentaciu v libre office, Powerpoint to nezobrazoval správne (obrázky boli údajne posunuté). Takže som im kúpil MS Office 2016. Podľa mňa je Win 10 fajn systém, ak ho človek nepoužíva s pripojením na internet (pre decká na hranie).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uživatelů Linuxu na Steamu samozřejmě přibývá, ale bohužel ne tolik jako na ostatních platformách. Celkově je však na Steamu Linuxových uživatelů okolo 1 milionu, a další otázkou jsou pak útraty... několik her zveřejňovalo uživatelské zastoupení a počet zákazníků z Linuxu byl mnohem vyšší (cca 5%).

Jinak na desktopu to určitě už není 1%, to bylo možná tak před 10 lety, dnes už je to jen opakovaná lež. Realita je někde kolem 3-5%.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

no mam linux a hram, ale nehram a nekupujem na STEAMe potom ako mi odmietli revoke licencie na inom PC.
KupujemGoG a nemam problem, nemusim riesit steam klienta, nemusim riesit konflikty hier s verziou steam klienta a podobne (linux)
Hravam pod Linuxom aj pod WINE.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tomuhle komentari nerozumim. Steam ani hry pro nej nejsou nijak spjaty s konkretnim PC. To je pro mne hlavni vyhoda Steamu. Proste se prihlasim na jinym PC a hraju dal. Konflikty her se Steam klientem? huh?
Kazdopadne Linux verze Steamu je hrozna sr..a, ktera poradne nefunguje ani na Ubuntu, pro ktery je vyrobena. Wokenni verze je vetsinou celkem bez problemova. To je asi jeden z duvodu proc podil Linuxu na Steamu klesa.
Valve by si melo najmout lidi, co Linux videli aspon z rychliku. Jako balit ke Steamu skoro cely Ubuntu, ktery pak neni kompatibilni s OS na kterym to bezi (treba novejsi Ubuntu) je fakt zhovadilost.
To ty lidi nikdy neslyseli o statickym linkovani?
Pokud je hra na GOG tak ji radsi taky koupim tam, ale GOG casto podporuje Linux jeste min nez Steam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já používám Steam na linuxu už od nějaké bety (asi 2013) a tenkrát mi poprvé a naposledy vyskočilo Steam Survey, které jsem odmítl a od té doby již nic. Dá se to nějak nastavit, aby mě to opět bralo vpotaz ? Nastavení jsem prošel a nenašel jsem to tam. Dle podobných diskusí na Phoronixu, OmgUbuntu,... na tom nejsem v linuxu zdaleka sám. Steam si teda pouštím ručně jen když hraju (i denně).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale linuxový desktop se teď výrazně zrychlí: ;)

https://www.servethehome.com/amd-ryzen-7-1700x-linux-benchmarks/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bodejt by stoupal, když většina her co chci hrát jede jen ve Wokenicích.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono nejde ani tak o procenta jako spíš kolik je to konkrétní číslo. Tyhle výkyvy jsou v podstatě nic, přesně jak se píše v článku.

Používam Steam denně, startuje mi automaticky se systémem a ten dotazník jsem viděl od bety v roce 2012 až po současnost jen 3x. Z toho jednou po kompletní výměně hardwaru a jednou po reinstalaci systému.
Samotný Steam je ale skvělá věc, používam ho primárně pro CSGO, který i po 800 hodinach baví stále stejně, ne-li dokonce víc a když občas vyjde něco zajímavého, tak to potěší. Jsem asi v podstatě cílová skupina linuxového Steamu - mam jednu hru, kterou požaduju (CSGO) a zbytek je mi víceméně volný. Ale pokud se objeví něco, co vím, že by mě mohlo bavit (z poslední doby SOMA, XCOM 2, Saints Row 3, Hitman nebo Deus EX MD), tak to většinou koupim minimálně jako výraz poděkování vývojářům ("děkuji, že myslíte na muj OS") a když to muj HW zvládne a mam čas, tak to někdy i dohraju.

Pokud někdo potřebuje hrát vše v první den vydání, asi to není pro něj. Takoví pak používají wine nebo dualboot a způsobují tyto nepatrné výkyvy ve statistikach.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ví někdo jak si vede nejnověji SteamOS - zda už je to použitelnější než před rokem? Nějak je ticho po pěšině, ale co jsem vyčetl tak Valve na tom pořád pracuje...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.