Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Krátký pohled na finální Windows 8.1 (v češtině)

Windows 8.1 Pro - obrazovka Start
Odhodlal jsem se k upgradu z Windows 8 na Windows 8.1 proto, abych se zavčasu podíval, s čím budou mít zájemci v říjnu, až bude systém oficiálně uveden, tu čest. Přináším svůj pohled na Windows 8.1…

Jak asi víte z dřívějšího článku o Windows 8.1 Preview, velká část nastavení, které šlo udělat v tradičním WinGUI, byla „zkopírována“ do metro-stylu, tedy ModernUI. Záměrně píšu uvozovky, protože zkopírování není to pravé slovo, nebo to vypadá jinak a není tam úplně vše tak podrobně, stejně tak se nedá hovořit o přesunutí, protože ve WinGUI to stále zůstalo, alespoň většinou. Některé věci, které „jakoby lze“ nastavit v ModernUI, se ovšem dají uspokojivě nastavit ve starém dobrém WinGUI. Například jsem narazil na vytvoření VPN, neb to je něco, co používám, vzdáleně se připojuji domů na vlastní VPNku.

Windows 8.1 - přidat připojení VPN

Na první pohled to vypadalo, že si budu moci přidat VPN i v ModernUI, ale chyba lávky. Dokud nevyberu poskytovatele připojení, nelze nově vytvářený VPN profil uložit.

Windows 8.1 - výběr poskytovatele VPN

Přiznám se, že kromě Microsoftu mi ani jeden z poskytovatelů neříká nic. Já přeci nejsem poskytovatel, já mám doma vlastní VPNku, proč mi nejde v ModernUI vytvořit profil? Jestli bych měl zvolit nějakého z těchto poskytovatelů a pak si VPN profil upravit tak, aby to chodilo s mým, pak sorry, ale je pro mě jednoduší opět sáhnout do WinGUI, kde už nějaký čas vím, že stačí v podstatě zadat jen IP adresu a nějaký název připojení. Pak mohu připojení vytvořit a následně používat. Rychle a bez keců.

V ModernUI se tedy sice objevila hromada věcí, ale skoro mám dojem, že něco ubylo. Např. ve Windows 8 jsem si mohl v postranním panelu, který se objeví po kliknutí na ikonku sítě v panelu úloh na ploše, upravovat možnosti nastavení sítě rovnou po kliknutí pravým tlačítkem myši na danou síť.

Windows 8 - pravé tlačitko na Wi-Fi síti v postranním paneluWindows 8 - pravé tlačitko na VPN síti v postranním panelu

Ve Windows 8.1 mohu na síť v postranním panelu klikat jak chci a nestane se nic.

Windows 8.1 - pravé tlačitko na Wi-Fi síti v postranním paneluWindows 8.1 - pravé tlačitko na VPN síti v postranním panelu

Mám pocit hraničící s jistotou, že tohle by mi mohlo dost vadit. Ještě uvidím, jestli je k nastavení sítě nějaký snazší přístup než přes vyhledávání (osobně považuji za známku diletantsky navrženého uživatelského rozhraní, když je potřeba požadované věci vyhledat napsáním, než se k nim nějak intuitivně dostat – platilo to už v situaci spouštění programů, kdy se ve Windows 7 definitivně ztratila klasická a přehledná nabídka Start a platí to i ve Windows 8(.1)). Ještě navíc je ve Windows 8.1 vyhledávání přímo přes Bing – další šílenost, kterou jsem rychle vypnul. Fakt nemám zájem, aby mi při vyhledávání různých nastavení v systému vyskakovaly ještě i výsledky vyhledávání tohotéž z internetu.

Windows 8.1 - vyhledávání i s pomocí Bing
Ten poslední našeptaný výsledek mě docela vyděsil ;-)

Ač ModernUI (čili Metro) aplikace v podstatě nepoužívám a nehodlám na tom moc měnit, přišlo mi zajímavé, že se konečně dá obrazovka dělit více flexibilně než ve Windows 8. Mám na mysli situaci, kdy je spuštěno více aplikací, tedy těch „moderních“. Posuvníkem lze nastavit poměr více libovolný, už to nejsou jen nějaké předdefinované pozice typu na půl, na čtvrt a podobně, s velmi omezenou funkčností těch „utiskovanějších“ aplikací.

Windows 8.1 - rozdělení obrazovky v ModernUI (2)
Windows 8.1 - rozdělení obrazovky v ModernUI

Rovněž Windows Update už vypadá v ModernUI použitelněji, už si aspoň můžete zobrazit nějaké detaily, aniž byste museli do WinGUI-verze Windows Update. Modern-UI Windows Update obrazovku rozdělí a v druhé půlce pustí malého Internet Explorera (pokud jste ho neodinstalovali). Samozřejmě teď tam ještě moc informací o ovladačích není, do uvedení Windows 8.1 na trh zbývá ještě zhruba měsíc a půl.

Windows 8.1 - informace o podpoře k driveru na Windows Update

Nicméně se mi pro Windows 8.1 stáhla již aktualizace ovladače grafiky pro Intel Ivy Bridge. Tak nový ovladač nemá Intel ani na svém webu (na webu je poslední z 10. května, z Windows Update mi přitekla verze z 24. června, která má v INF souboru i sekci určenou pro Windows Blue, přičemž Intel na webu zatím ovladače pro Windows 8.1 na rozdíl od konkurence nevystavil).

Windows 8.1 - informace o ovladači grafiky procesoru Intel Ivy Bridge

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Krátký pohled na finální Windows 8.1 (v češtině)

Pondělí, 9 Září 2013 - 20:07 | zx cygnus | Ani mně to není jasné. Sice obvykle používám...
Pondělí, 9 Září 2013 - 18:12 | Lukas Lukas | Mazané :-)
Pondělí, 9 Září 2013 - 00:59 | Txy | Mně nikdy nebylo jasné, jak může ve firmě...
Sobota, 7 Září 2013 - 16:41 | WIFT | Tak trochu ano i ne. S tvorbou instalačky jsem se...
Sobota, 7 Září 2013 - 11:54 | Lukas Lukas | Jo, vpohodě stačí, jen mne zarazilo že tam máte...
Pátek, 6 Září 2013 - 20:44 | WIFT | Však to stačí, ne? ;)
Pátek, 6 Září 2013 - 09:32 | Lukas Lukas | Zajímalo by mne kde jste přišel k české...
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 20:48 | ZoZ | Vyzkouseno, fungovalo:) Dik
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 11:14 | Lojza Suchánek | No ja na 95% nejedu :-(( Koliduje mi to s necim...
Čtvrtek, 5 Září 2013 - 10:09 | WIFT | Ano, funkce Alt+Tab zůstala zachována. Jestli se...

Zobrazit diskusi