Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přežije Mageia příštích 5 let?

Malé linuxové distribuce, které nezakládají na Ubuntu, to nemají lehké. Vývojářů je poskrovnu, žádný mecenáš nelije do vývoje hromady dolarů a spousta věcí se vyvíjí tak nějak jakoby na koleně.
blog

Mageiu jsem používal pár let a s odstupem času musím, říci, že vrcholným vydáním pro mě byla Mageia 2 (květen 2012). Trojka už byla horší, čtyřka ještě horší a pětku už jsem ve finální verzi ani neinstaloval a přešel zpátky na (L)ubuntu. Mageia trpí typickými neduhy malých projektů s velkými cíli, speciálně poslední páté vydání se opravdu hodně zpozdilo a tak trochu to po jeho vydání vypadalo, že Mageie ujíždí vlak.

Teď možná až zbytečně moc „sejčkuju“, ale ono od té pětky (červen 2015) je celkem ticho po pěšině. Lidé kolem Mageiy vlastně jen představili vlastní ISOdumper, umožňující nahrát ISO obraz na USB flashku (apod.), ale Mageia 6 je zatím hodně řídká položka na distribuční Wiki a po zkušenostech dřívějších moc nevěřím, že opravdu v polovině dubna 2016 vyjde. Ostatně už máme skoro prosinec a nejsou veřejně nastíněny prvky, které jsou pro 6. vydání v plánu.

Moje aktuální Lubuntu 15.04 je už tak „zaviněná“ záležitost, že v horizontu příštích (tý)dnů mě čeká kompletní reinstall systému a použití nového /home. Původně jsem plánoval, že čistě pro tu legraci a i díky rychlosti nového SSD ve srovnání s dosavadním letitým HDD zkusím zase po delší době KDE, konkrétně pětku v Kubuntu 15.10, ale možná to ještě přehodnotím a dám Mageie příležitost ukázat, že to není úplně špatné.

Zajímavé však je, že roadmapa šestky už nenese verze jako Alpha 1/2, Beta 1/2 či RC, ale jsou zde položky Development snapshot a Stabilisation snapshot (a samozřejmě RC a Final). Možnost prvního hrubého náhledu na Mageiu 6 by měla nastat 29. listopadu, kdy (doufejme) vyjde Development snapshot 1 a zodpoví mnohé otázky. Testovat v ještě více experimentálním pojetí lze samozřejmě v rámci vývojové větve Cauldron, jak ukazuje následující měsíc staré video.

Mageia 6 musí vyjít dostatečně včas, než skončí 18měsíční podpora pro Mageiu 5. Jestli ale vyjde, a jaká případně bude, Mageia 7 či 8 a další? To si netroufám vůbec odhadovat. Tato vydání již budou spadat do doby, kdy budeme na X.Org vzpomínat ze svých desktopů zobrazovaných pomocí Waylandu a systemd se možná konečně promění v nudné téma, které už vlastně nikoho nebaví diskutovat, krom obvyklé militantní skupiny „KISS fundamentalistů“. Zvládne Mageia tuto etapu …?

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Přežije Mageia příštích 5 let?

Neděle, 29 Listopad 2015 - 13:05 | FlashingExpert | co třeba Manjaro XFCE? ze začátku jsem trochu...
Pátek, 27 Listopad 2015 - 22:31 | David Ježek | Všiml sis že je to v blogu? Pokud ano, pak jistě...
Pátek, 27 Listopad 2015 - 21:24 | RedMaX | Mam takovy navrh do plena, az zase vyda dalsi...
Pátek, 27 Listopad 2015 - 10:37 | sandis | Mageiu som skusal asi pred rokom. Katastrofa,...
Pátek, 27 Listopad 2015 - 09:20 | peter pan | Přesně. První Mandriva byla důvodem odchodu od...
Pátek, 27 Listopad 2015 - 06:22 | BlackRider | Vrcholna verze Mageiy alias Madrivy alias...

Zobrazit diskusi