Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k „Šéfiku, nějak to blbne“ aneb Jak jsem rozbil botnet

Nešlo by připisovat i seznam programů (alespoň freewarových), které byly použity (případně které používáte)? Případně udělat jeden díl seriálu ve stylu tenhle bordel uklízím tímhle koštětem, tenhle jde jenom tímhle vysavačem a tomuhle pomůže jenom reinstall? Myslím, že by to dost lidí ocenilo.

Díky

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

K tomu bych se připojil. Vzhledem k tomu, že čištěním nebo (re)instalací windows se zabývám spíš jen občas (a pak se s tím taky celkem drbu a celkem to trvá), tak bych uvítal nějaké tipy, jak na to co nejefektivněji :-)

Nebo by se hodily třeba i rady, jak původní nastavení systému co nejméně bolestným způsobem přemigrovat na nově nainstalovaný systém, ovšem zase tak, aby to s sebou netáhlo nějaký zbytečný "bordel" ze starého systému.

Takže kdyby sis, WIFTe, chtěl příště ublognout tímto směrem, asi by to bylo oceněno hned z více stran :-). Předem díky, pokud by ses něco takového rozhodnul sepsat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Na premigrovani je docela slusny nastroj v samotnych windows. V XP toho moc neumi, ale od sedmicek vys je uz docela dobre pouzitelny (nevim jak ve vistach).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

to by se mi taky líbilo, člověk se pořád učí :)
Wifte, prosím prosím, smutně koukám :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Fajn článek na páteční odpolední vyklusávání. Obzvláště mě pobavila sekce s kvírukováním, ňůrikováním a jedním nefalšovaným hérangrem ;)
Těším se na další volné pokračování ;)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Kromě toho nejsem úplně zastáncem reinstalace systému, a to z několika důvodů. Za prvé to umí každý hňup a za druhé – opravit rozj***ný systém je vždycky výzva a člověk se při tom občas i něco naučí ...

To len v tom pripade, ze to robite pre svojich znamich. Ak mate firmu s technikmi a stravia pri tom 1 PC 4 hodiny, tak to nikto nezaplati, reinstalacia OS je v takomto pripade jedina rentabilna moznost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To souhlas, firemní prostředí je jiná kategorie. Tam se hraje na čas a proto se tomu přizpůsobuje i prostředí, kdy obnovit PC do funkčního stavu z nějaké image je záležitost chvilky. Tam opravdu na hrdinství není čas, žil jsem v tom taky několik let.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Windows XP mají možnost z instalačního CD opravit systém přepsáním systémových souborů těmi co jsou na CD. Já vždy opravy různě pomrveného systém řešil tímto způsobem. Zachová to všechna uživatelská data, nainstalované aplikace a nastavení a opraví součásti systému, které jsou nějak poškozené. I na šlupkách jako je tento pacient to netrvá delší dobu než 15 minut. Po takovéto virové smršti je to dobrý způsob jak dostat systém znovu do kondice.

Posledních několik let počítače s Windows XP naštěstí už jen vyhazuju, takže se tím už nemusím párat. Nic proti tomuhle systému nemám (opravuje se snadno a dobře), ale pravda je, že Windows 7 jsou tak odolné proti poškození, že je zabije snad jen umírající disk s vadnými bloky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

jé, kéž bych mohl dělat s firemními počítači s XP něco podobného. Některé bych pro jistotu donesl až na půdu a hodil ze střechy dolů - pro jistotu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak to bych nebral jako nějakou výhru. Jednak jsou na CD staré verze, takže pak se k tomu musí nějak postavit windows update a celé to přeleštit.
Dále se většinou nepřepisují systémové knihovny, ale prostě se jen zařídí načítání toho bordelu z registrů.
A ve finále je jen občas nějaký ten bordel celý v registrech, takže čištění disku z jiného PC, nebo z jiného účtu, je neúplné.

Osobně mám v jobu rekord dva dny odstraňování bordelu z PC a stálo to za to. Kolega pořád, proč to nepřeinstaluji, jen si asi neuvědomoval, kolik to dá člověku zkušeností a pak bude odstraňování další havěti jednodušší a jednodušší.
Má oblíbená kombinace sw za dob winxp byla :
combofix, malwarebytes, regedit, upm

V jobu teď jedeme standardní kancelářské stroje : Intel i5 + 8GiB DDR3 + Win7Pro 64bit + Office 2010 32bit.
Ty jsou skutečně odolnější a když si uživatel zatáhne bordel do PC, tak opravdu jen do svého uživatelského prostoru a je tedy velmi triviální a nejrychlejší ten bordel odstranit "ručně". Na Win7 jedeme jak v user právech, tak máme UAC na plno.
Na WinXP jedeme samozřejmě také v user právech.

Zdar Max

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tahle metoda není primárně na léčení po útoku tuny Internetového bordelu. Je to fajn, když se někde něco po.... Pravda, není to potom úplně aktuální, ale za to, že MS nevydal SP4, aby nebylo nutné to potom půl dne aktualizovat já nemůžu....

Pokud nemají uživatelé práva admina a nepoužívají nějaký specifický SW, je čistá reinstalace nejrychlejší cesta. V podnikovém prostředí "není čas na hrdinství" a ztrácet čas se zavirovaným PC se nikomu nechce, protože je dost jiné práce.

Reinstalace je jednoznačně nejrychlejší cesta, v malých firmách se dají použít image s již nainstalovanými aplikacemi, ve větších firmách nástroje typu Configuration Manager.

S čištěním zavirovaného počítače bych víc než hodinu rozhodně neztrácel, ta práce za to nestojí, protože ten čas nikdo nikdy nezaplatí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím. Řešit vše reinstalací / obnovou image je jen pro cvičené opice, který pak neví, co se jim děje pod rukama.
Jako admin jsem od toho, abych věděl, co se mi děje na síti. Když se nějaký PC zaviruje, chci vědět, co to je, jak se toho zbavit a jak zabránit dalšímu šíření.

My třeba máme velmi heterogenní prostředí a profily uživatelů nejsou na serveru, ale u nich na PC. Image používáme pro nová PC, kde již máme nějakou základní předinstalovanou sadu s určitou konfigurací.
Každopádně obnova image + provedení aktualizace + nastavení a další věci kolem zaberou dost času, která se nestihne v době, kdy je uživatel třeba na obědě.
Takový malwarebytes apod. mohou běžet i při práci uživatele.

Když říkám, že jsem na odvirování strávil dva dny, tak to neznamená čistého času. Některé testy prostě běží třeba i hodinu, že.

Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

+1 a to tak isto aj v pre znamych urcite sa da robit milion uzitocnejsich veci nez sa snazit vycistiti roky zapadnuty system...XP... ktory je lepidlom na spinu...
To skor by som sa takemuto cisteniu venoval firemnemu PC kde bezi kopec zlozitych SW ktore moze byt problem znova nainstalovat a nastavit.
Ale urcite nie pocitac nejakej TETKY co si tam akurat pozera internet a klika na vsetko ci jej tak vyskoci. Tej by som zakazal admin prava a povinne by bezala ako USER a ak by nieco chcela tak nech mi zavola ze jej to doinstalujem ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s pracovní stanicí render farmy jsem to řešil po nainstování a nakonfigurávání SW zálohou do image disku a v případě rojetelení grafikama ji použil jako bod obnovení

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dost se divím, že se tam nenašla nějaká verze confickera. Každopádně před časem jsem řešil zablokovaný počítač virem typu FBI (u nás PČR). Pomohlo až najetí do admin safe modu a spuštění microsoftího bazmeku výše zmíněného.
Počítač byl zachráněn, svět může žít dál :-).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Diskomfortní - co to je za tragické slovo? (autor má zjevně nějakou duševní nepohodu... viz. http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/diskomfort )
Proč nepoužít normální slovo "nepohodlné"/"nešikovné"?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano ano, uz som niekolko krat riesil cvakajuce odchadzajuce disky, pricom nakoniec som ztoho vydoloval este 2x dlhsi zoznam skodliveho kodu... a disky zrazu boli vporiadku. Je to pomerne prekvapenie, ked sa stym clovek stretne prvykrat - ta myslienka mechanickeho zvuku len na zaklade software.
Vyzva to fakt je, jej nepriatie priam osobne zlyhanie...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče XP a SSD, tak jsem to vyřešil tak, že jsem disk zformátoval pod W7 (aby se pomocí TRIM celý označil jako prázdný) a pro XP jsem pak vytvořil partition o menší velikosti (40GB na 60GB disku) takže si myslím že těch neobsazených 20GB je dostatečný prostor pro řadič disku, kde se může vyřádit i bez aktivniho trimu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Taky bych dříve uvažoval tímhle směrem, ale po zkušenostech s SSD Deep in hell bych ani to nedělal, prostě bych to jen zformátoval v sedmách (kvůli zarovnání) a nechal to celé na jedné partišně přes celý SSD. Firmware SSD by se jistě v pohodě vypořádal i s tímhle a jestli by výkon oproti novému stavu klesl o 10 %, tak by to bylo pořád ještě OK (a očekávám, že to tak nějak bude).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem si dělal žebříček zavirovaných pc. Rekord dodnes drží pc s 1029 pozitivníma nálezema :). Dřív to docela šlo řešit, jenže dnes vám nikdo tu tří/čtyř hodinovku práci nezaplatí, protože "franta od vedle mi tam hodí wokna zadáčo" (a za týden přichází s udiveným výrazem, že tam mají černou obrazovku s hlášením o sw pirátství) :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ježíši ... to tam snáď bolo viac miesta na disku zabratého tými breberkami, aj keď ich kód býva menší a úspornejší :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy ještě bývaly viry psané slušně, takže moc místa nezabraly. Takovéto množství bylo normální, vir se cpal na každý spustitelný soubor nebo knihovnu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nech sa autor nehneva, ale toto:

"Kromě toho nejsem úplně zastáncem reinstalace systému, a to z několika důvodů. Za prvé to umí každý hňup a za druhé – opravit rozj***ný systém je vždycky výzva a člověk se při tom občas i něco naučí (abych pravdu řekl, ani mě už nepřekvapuje, že po 20+ letech praxe se ještě relativně často dozvím něco nového). "

Je podla mna totalny blud. Sam som bol kedysi zastanca tychto rieseni. Piplat sa s tym, naucit sa cosi nove, regedit a vsetky mozne aj nemozne cistice a antiviraky boli moji najlepsi kamarati.
Nikdy ten PC nebude v takom stave ako po cistom restarte. S cistim, po nahodeni vsetkych nalezitosti aby sa to nezasieralo to dokaze fungovat neskutocne dlho, kdezto o takto "fixovanom" PC sa to uz povedat nema.

Jednducho, ten cas za to ani v najmensom nestoji. Nieje to perspektivne ucenie. Samozrejme, mozte mat na to iny nazor, ten vam neberiem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„Nikdy ten PC nebude v takom stave ako po cistom restarte“

Samozřejmě že nebude, proti tomu žádná. Bude to pořád přinejlepším ve stavu „uživatelské zajetelenosti“. Ale metoda „opravy místo reinstalace“ má některá pozitiva:

1. Pomalejší než dosud to nebude. Spíše to bude s velkou pravděpodobností rychlejší. Nebude to tak rychlé, jako čistá instalace, to je jasné, ale tuhle rychlost už uživatel stejně nezná. Takže s rychlostí bude spokojen.

2. Zůstane všechno tak, jak je uživatel zvyklý = uživatel je velice spokojen (než z čisté instalace dostanete OS do stavu, na jaký je uživatel zvyklý, strávíte tím podobné množství času jako s opravou).

3. „Opravář“ se na tom může lecčemus přiučit, takže pak už hodně věcí ví a může tak řešit prkotiny, které „franta od vedle“ řeší reinstalací. „Opravář“ tak získává v očích uživatele kredit člověka, co tomu fakt rozumí a „franta od vedle“ má pro příště volné ruce a moře času na reinstalace u jiných lidí ;).

Všechny tři body vychází z mé vlastní zkušenosti.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že najlepšie čo môže byť je niekde medzi oboma konfrontovanými možnostami, ale nie presne v strede, podľa situácie sa to prikláňa raz jednej a raz drujej. :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:)
Ja to samozrejme beriem, nemam nic proti ... ved, proti gustu ziaden disputat.
Mna to len jednoducho prestalo bavit, ked sa mi to zrazu zacalo doma kopit.
Ked si chcem tych ludi drzat co najdalej od tela (nieze by som ich nemal rad, to nie, ale pre ich vlastne dobro), tak im tam nahadzem to, co uznam za vhodne, vysvetlim im ako sa maju k tomu spravat a vela z nich si pochvaluje.

S tym uzivatelskym rozhranim mate samozrejme pravdu, mnohokrat sa mi stava ze ludom potom kadeco chyba, ale su to vacsinou malickosti.
A po prichode Visty, resp. 7ky je to vsetko pekne ulozene v priecinku win.old, ktory dokaze sem tam pomoct (nechtiac som zmazal "sticky notes", tu boli stale ulozene)

Myslim, ze kadzy ma tu svoju zlatu strednu cestu a je vela situacii ked sa vyplati pohrat sa s tym. Zialbohu, ja sa s tym stretavam stale menej a menej :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A nejhorší je, když těm lidem chybí „oblíbené záložky“. „Ale vždyť tam jste nic neměla, to bylo prázdné, kde myslíte?“ „No, tady, jak se klikne a objeví se ten seznam věcí, to je teď prázdné.“ „Jo vy myslíte historii…“ ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja treba nereinstaloval nikdy, libi se mi WIFTuv pristup a mam jeste jeden velmi padny duvod - mam vosipky z toho ze bych mel instalovat a nastavovat vsechny aplikace. System mam vetsinou zhruba 4-5 let a jen instalace vseho mi zabere asi 3 dny casu + dalsich par tydnu az mesicu nez si to sedne (naposled uz jsem si to sepsal :-) ).
A stejne tak kdyz davam dokupy kompy znamych. Aby pak mesic chodili ze jim nefunguje tohle a tamto a pri instalaci si tam tu havet natahali znova.. to muzem lehce skoncit tam kde jsme byli.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi přijde neuvěřitelné. 3dny je obrovské množství času, kolik SW tak používáš? (mě stačí asi 2 hodinky na komplet reinstal i když už to od té doby, co jsem měl Visty není třeba....)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem namatkou kouknul do obou program files, zhruba 160 polozek, jen visual studio zabere tak hodinku a par restartu (a to instaluju 2 verze), i blbej gfx driver dneska neni zadnej dobecek, kopirovani dat, velkou polozkou jsou hry :-), kde to stoji za to tak se snazim zachovat nastaveni a ulozeny pozice v hrach (ruzne rozstrkany soubory nebo registry..). Samozrejme to neni cisty cas, ale nez si muzu rict ze mam vicemene hotovo tak to proste par dni zabere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3 dny je asi myšleno nadneseně, ale... ono to fakt může sežrat nechutně moc času. Já teda sám windows nepoužívám a nějaké (re)instalace řeším spíš jen občas, takže v tom nejsem zdaleka tak zběhlý (tj. určitě by se celý proces dal ještě hodně vylepšit), ale ono i těch pár serepetiček jako instalace prohlížeče, video přehrávače, kodeků, libreoffice, skypu, antiviru, adobe readeru nebo foxitu a pár takových těch celkem základních blbostí a případně ještě ovladačů (hlavně ve WinXP) sežere dost času.

A to nemluvím o těch aktualizacích, co se potom tahají, a to včetně těch systémových, kde to klidně projde mezitím ještě několika restartama :-/ (moje poslední zkušenost s W7 na starší notebook, kde předtím byly Visty). Navíc když to instaluju, tak se mi nechce u toho furt sedět a vždycky odběhnu dělat něco "produktivního" a pak se to klidně pěkně protáhne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jak jsem mohl zapomenout na prvni vlnu aktualizaci.. tak to mame pul dne v tahu (ten se da vyuzit k hledani ktery codecpack tento rok funguje spolehlive :-) )

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mne tiež reinštal zaberá podstatne menej času ako kedysi, v prípade Windows určite. Možno je to aj tým, že väčšinu ovládačov čo trebalo predtým riešiť osobitne (AGP, chipset, zvukovka, sieťovka), majú novšie Windowsy v sebe prípadne rovno ťahajú z netu a človek ušetrí minimálne hodinu a dva tucty reštartov. Ďalšie veci sa doinštalujú "podľa priania zákazníka" alebo v prípade mojich počítačov priebežne ako to budem potrebovať.

Aktuálnejšie verzie Linuxov v podstate stačí len prenieť na nový počítač (neikedy rovno s celým diskom) pokiaľ sa samozrejme príliš nezmenila architektúra. MasoX som reinštalovala len raz a bolo to tak priamočiare že to snáď jednoduchšie ani nemohli spraviť.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já to dělám takhle:
Nainstaluji systém + aktualizace + nutné aplikace, udělám zálohu (pomocí Clonezilla) - clear. Nainstaluji ostatní aplikační soft, nastavím do provozního stavu a udělám druhou zálohu - full. Pokud běhěm práce zjistím, že jsem něco zapoměl nastavit, napíšu si to někam bokem. Jelikož je to ale stále stejný soft (akorát vyšší verze), tak už máloco zapomenu. Aplikační data průběžně zálohuji na server.

Jednou ročně obnovím systém ze zálohy. Aplikuji nastavení, která jsem předtím zapoměl (zapsaná bokem) a opět vytvořím zálohu (tj. přepíši původní). Pak dohraju aplikační data. Takto mám pomocí Clonezilla vytvořené vždy dvě zálohy: jednu "clear" a druhou "full". Cca jednou za 6-8 let přejdu na nový OS a zopakuji postup. Nicméně, zálohy se starým OS si ponechávám pro strýčka příhodu. Když počítač pošlu do světa, zálohy mažu.

Tímto způsobem dokážu obnovit čistý nebo full system i s daty během 1/2 hodiny a můžu IHNED PRACOVAT.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ja se vzdycky zeptam majitele, zda tam ma neco duleziteho a co by rikal pripadnemu reinstalu, zda je OS legal atd...
i tak vzdy zacinam s hledanim problemu v OS / obcas pomuze jen odstraneni nepotrebneho balastu, procisteni registru, defragmentace disku a registru apod.... /
ale vzdy, kdyz jsem hotov, tak vytvorim Ghostem image funkcniho OS / podle moznosti... /

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem také řešil podobný problém. Oprava po opravě "šikovným klukem z práce, kterej tomu rozumí".
1)box chladič bez pasty a pod cca 5cm vrstvou bordelu, takže hned po startu conroe rychle stoupal k 60°C v klidu.
2)našel jsem tam odpojený disk, který prý nejede. Vyndal jsem jumper, zapojil, disk jede, data tam jsou.
3)systém neuvěřitelně pomalý, miliardy optimizérů, 3 antiviry a 20 toolbarů a traybarů.
Tohle jsem odmítnul řešit, nainstaloval jsem legal W8, poučil majitele o chování a výhodách legálního SW a zařekl se, že další pc budu řešit jen v sebeobraně...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na optimizéry jsem zatím moc nenarážel (jo, narazil jsem, ale nejsou tak časté). Zato toolbary - přísámbou, že něco takového, jako je dole na této stránce, sem už skutečně viděl. Asi dvakrát.
http://wellrounded.mozdev.org/screenshots.html

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo to pak chce dát širokoúhlý monitor na výšku :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

zrovna jsem nastoupil do nového zaměstnání a v mém kanclíku je takovýchto šrotíků přehršel.
Takže po zjištění elementární funkčnosti jedu stylem - vyfoukat kompresorem, zkontrolovat pohledem zdroj - případně vyměnit za jiný z jiného šrotu, přepastovat CPU, doosadit prázdné paměťové banky, odstranit zvířátka, zaktualizovat veškerý SW, vytvořit user profile uživateli co si tím klumpem polepší a smazat starý UP.
Je to tak na 2 počítače / pracovní den.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

„…odstranit zvířátka…“ LOL :DDD Teď vážně: myslíš fyzická, jako myši, mravouky a jinou havěť? Nebo SW brebery?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No bez srandy, nedávno sa mi dostal do rúk počítač, pôvodne server (IBM e-server, Pentium III 1,2 GHz, 384->640 MB RAM), momentálne domáci 'počítač na prízemí', kde boli pavučiny. Normálne pavučiny naťahané medzi bočnicou, doskou a radičom diskov. Smiala som sa im že im to prestáva fungovať preto lebo im umrel strojník :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mozno tam toho pavuka mali naschval, aby im vychytal muchy v tom stroji :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ja takhle jednou prisel do jedne firmy s tim, ze potrebuji pridat uzivatele do serveru. Ukazalo se, ze maji netware na 8let starem serveru (nekecam), ktery od instalace nikdo neotevrel. Byl za skrini a vydaval divne zvuky. Ze svedavosti jsem ho vyndal a otevrel...to jsem nemel delat, protoze uvnitr byl, a ted neprehanim, 2-3cm prachu uplne na vsem, zadny z mnoha vetracku samozrejme nefungoval, vcetne toho ve zdroji. Jedne disk byl uplne KO, druhy napul. Tak jsem jim rekl cenu noveho serveru a oni na me, ze jo, ale ze doufaji ze vydrzi alespon stejne jako ten stary ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

obojí, ale naštěstí se tam vyskytují jen zbytky tělesných schránek hmyzáků (překvapivě hlavně bodavý hmyz) a pak ty softwarové breberky. Na zbytky drobných savců jsem zatím nenarazil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Aké typické programy alebo nástroje inštalujete ľuďom ktorí prídu s požiadavkou na opravu, že chcú nový počítač, alebo svoj existujúci dáte niekomu?
Ja väčšinou len
- súborový menežér ktorý využívam hlavne ja pri príprave (freecommander najlepšie portable)
- Firefox alebo Chrome podľa zdatnosti a zvyklosti ľudí ktorý s tým budú pracovať, Chrome mi príde jednoduchší pre BFUs a rovno ponúka preklad pre jazykovo nezdatných
- nejaký antivírus (MSE, AVAST, AVG, alebo čo je zaplatené)
- VLC na prehrávanie videí
- 7zip
- LibreOffice keď je požiadavka na kancelársky balík a nie je zaplatený MS Office
- misc veci typu flash, java, prehliadač PDFiek (Foxit moc nabobtnal, tak Sumatra)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Souborový manažer zpravidla nedávám. běžní uživatelé to většinou neznají. Oni mají všechno na ploše :) Sám používám FAR Manager s FileCopyEx pluginem na efektivnější kopírování, ale to až když je potřeba kopírovat víc věcí, jinak se většinou bez něj obejdu.

Firefox nebo Chrome, přesně tak. Snažím se preferovat Chrome ze dvou důvodů: 1. svými aktualizacemi absolutně neotravuje, což je supr, a 2. doplněk Chrome Remote Desktop do budoucna hodně usnadní práci. Nešťastníky, kteří jsou zvyklí na IE, se snažím nenásilně, ale účinně přeškolit :).

AV? Dávám typicky MSE, mám s ním dobré zkušenosti.

Na přehrávání MPC HC ;).

7zip, pokud mám podezření, že existuje aspoň malé (nikoli úplně nepatrné) riziko, že uživatel přijde do styku i s něčím jiným než zipy. Jinak nechávám výchozí práci se zipy z Woken.

LibreOffice nápodobně, nebo pokud má vlastní, tak Office.

Z misc věcí - flash v zásadě netřeba, je-li chrome, jinak ano. Javu jen je-li výslovný požadavek (např. internetové bankovnictví), prohlížeč PDF nedávám, asociuju PDFka na Google Chrome (je-li). Odpadá tak zabrání místa další aplikací ;).

No, a na víc si nevzpomínám, ale vypadá to, že to je všechno :).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

MPC-HC je fajn, pokud je dobre nastaveny, jak si tam BFU stahne nake "cizi" kodeky, tak je to casto problem...., proto radeji instaluji VLC
prohlizec vzdy FF / pac jsem na nej zvykly / s poslednim AddBlock pluginem, 7-Zip, AdobeReader a Avast

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by ma fakt zujímalo, ako môžu spôsobovať extrné kodeky problém. MPC je u prdele, čo sa v systéme nachádza, pretože využíva vlastné integrované kodeky. Aby vužíval externé musí byť nastavený a to by som chcel videť, ako BFU si toto nastaví.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

MPC, pokud vím, má jako vnitří maximálně kontejnerové filtry, dekodéry videa (a audia) fakt ne :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

MPC je mrtvej, teď už jen MPC-HC.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

však to je to samý... MPC-HC je prostě pokračovatelem MPC, základnu mají stejnou :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

MPC HC má vlastné dekodéry, čo si môžeš i sám overiť. Mňa by však zaujímalo, ako podľa teba riešil DXVA, keď žiadne interné filtre podľa teba nemá... ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

priradi si pri dekodovani videa kodek podle meritu, tj. napr. ArcSoft namisto sveho vnitrniho, uz jsem to zazil sam u sebe, a je zapotrebi nepozadovany kodek v externich filtrech vypnout...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ešte som sa s takým správaním nestretol. Pokiaľ má aktivované vlastné filtre, tak by sa DS nemal vôbec dotknúť.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ale dotkne, nemej strach, MPC-HC mi jede v pohode, ale po instalaci SW pro DVB-T tuner se mu zalibily vice filtry od Arcsoftu...
BTW: musim upresnit, MPC-HCx64

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

WIFT zvolil cestu nejmenšího odporu pro sebe a ani se mu nedivím. U nás ve fabrice už za zlatéch se vyráběly licenčně Winchestery a tam už jsem přišel na chuť výhodám klonování disku. Takže co se PC rozmohly po domácnostech, tak u všeho, co mi prošlo rukama jsem vždycky udělal po instalaci klon a nazdar bazar. Případně schopnějšímu BFU jsem ukázal, jak dělat klony svoje. Život je příliš krátký na to, abych ztrácel čas lovením škodníků a opravováním Woken, které jsou ztrátou času samy o sobě. Kdo nemá klon, ten je od mého prahu hnán sviňským krokem.
Mno a pro sebe přechodem na Linux mě odpadlo i to klonování x pracovních verzí, bo za 20 minut mám čistou instalačku, s programy, svými nastaveními, aktualizacemi i daty v poslední verzi.
Woknaře uklidňuji, že Linux není samospásný a ty wokna na disku mám taky, kdyby byly náhodou někdy potřeba, ale naklonované, bo několik hodin instalit, aktualizovat, nastavovat, nacpat soft to už nechám mladším.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

niekto tu pisal ze mu zabere reinstalaci W 2 hodinky? :)
no ja neviem ked instalnem novu instalaciu tak ak uz len 2 hodiny si aktualizuje windows svoje zaplaty....
Inak niesu na to nejake zaplatove mesacne Service Packy? aby som nemusel pri kazdom aj novom PC cakat na vsetky aktualizacie nez sa stiahnu z netu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netuším, snad jedině jednou za čas poskládat si vlastní instalaci, kde už bude všechno do té doby vyšedší.

Jedno je jisté: po dubnu 2014 si spáchám právě takovou instalaci Windows XP, protože budu mít jistotu, že žádná další záplata už nevyjde ;-).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Spíš mě zajímá, jak dlouho po tomto termínu nechá MS běžet aktivační servery. Adobe už je u CS2 odstřelilo (a vytvořilo v podstatě její volnou verzi).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na to jsem taky moc zvědavej :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak a teď jedna otázečka. Jak se Vám povedlo ne AHCI XP přinutit polknout AHCI režim. U 7 to je sranda, ale u XP?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravdepodobne nainštaloval ovládač SATA/RAID dodávaný výrobcom dosky alebo priamo vyextrahoval inf súbory z inštalačky a pridal to zariadenie v Správcovi zariadení, a zapol v BIOSe.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Intelí ovladač běžným způsobem nainstalovat nejde, pokud je BIOS přeplý do IDE režimu - ohlásí, že nevidí HW. A v AHCI režimu zas XP bez ovladače nebootují. Je na to patch, který to zapíše do registru a pak už jde AHCI driver od Intelu nainstalovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zrovna tady na DIIT je o tom clanek i s patricnymi REG fajly (snad si to nepletu s clankem INACCESSIBLE BOOT DEVICE, to je jedno)
ja to jednou taky resil, je potreba navic REG file pro dany typ chipsetu

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Prozradím a pět korun ;)
Ne, vážně, je to jednoduché: Na XPčkách běžících v legacy režimu ručně vnutím SATA řadiči správný AHCI ovladač, dám restart, vlezu do Setupu, přepnu na AHCI a bootnu XP. Nadetekují se nová zařízení a všechno šlape jak po drátku.
Někdy můžu zkusit spáchat video.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna prohlížím Diit z čerstvě přeinstalovaného Acer Aspire 3002. 512MB RAM a Windows 7 moc dohromady nejdou. Nainstalovat správný ovladač grafiky 1 den, 140 aktualizací trvalo 1-2 dny. Bohužel ani upgrade RAM asi situaci příliš nevylepší, Flash video vytěžuje procesor na 100% a HD kvalita je neplynulá (explorer 10 kupodivu lepší než chrome). Ale na takové to běžné brouzdání, nebo jako konzole ke speciálnímu hardware bude dobrý (většinou jde o velmi nenáročné aplikace)¨- nyní používám ještě o 1-2. generaci starší notebooky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

škoda té SiS, být tam Radeon, tak by to ty HD možná zvládalo.
A nebo zkusit vyměnit CPU za mobilní Athlon64, pokud tam tepe nějaký obstarožní Sempron.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nějaká rada ohledně kompresoru, možná by se mi pomalu vyplatil. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu tu ještě nikdo neobjevil kouzlo USB - IDE/SATA "redukce"? Jakýkoliv test na zabreberkovaném systému je nutně neprůkazný - pokud breberka virtualizuje, tak je nenajdutelná i z kernelu. Vyndám disk a připojím redukci (nebo jen odpojím kabely k němu a připojím ji na zašroubovaný disk), připojím do svého PC a spustím ESET online scanner (+ kontroluje nainstalovaný MSE), dám kontrolu jen onoho disku a dělám si, co potřebuji. Až to dojede, tak nechám smazat viry. Pokud to byla echt hnusná potvora, co se nacpe jako shell tak ještě musím připojit registry z toho disku a ručně opravit (nebo pak opravná instalace - pomalejší ale asi jednodušší řešení :-)).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To jsem dělal formou bootu antivirové distribuce z CD (prostě zcela obejít tu instalaci, aby se nic z ní nespustilo).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

a je ta antivirova databaze aktualni, myslim jako ma pristup k netu? mnoho viru totiz mohou byz z posledni doby a tam se proste zadny stary antiviraky nechytaj. nebo lepe receno stary antiviraky se starou virovou databazi. to je pak takova kontrola neprukazna

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U Sophosu to funguje tak, že si stáhneš určitej soubor pro Windows, ten si dotáhne zbytek z netu (včetně aktuální databáze) a poskládá z toho ISO. Vypálíš, nabootuješ… když to uděláš rychle, máš i aktuální databázi ;).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S CD/DVD mam spatne zkusenosti, protoze hlavne u starsich PC je problem se ctenim disku. Takze radeji preferuji flash, konkretne SD ctecku a SD karty.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je věcí funkčnosti hardwaru a pokud ten je OK, tak je to v postatě jedno, jestli to spouštím tudy, nebo tamtudy ;). Nicméně v případě selhání optiky by nebyl problém z toho ISO souboru udělat bootable flešku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že do takovéto mašiny nemá smysl případně instalovat W7/8 ani po přidání paměti. Na lezení po netu a nějaký Office ty XP v pohodě stačí, všechno ostatní bude spíš línější. Lepší je zkusit uživateli vysvětlit výhody používání obyčejného účtu pro běžnou práci a admina jen pro instalaci, což je ovšem těžký boj :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Provozuju něco takového, akorát s rychlejším procesorem: GeForce 9300 (ION čipset), Core 2 Duo na 3 GHz, 8 GB v DDR2 (něco z toho je RAM disk) a k tomu SSD (Kingston HyperX). Win7 na tom šlapou dobře, a to už jsou hodně zajetelené různými aplikacemi (nečistím to, nepovažuji to v tomto případě za nutné, ta sestava spíš jen dožívá). Do počítače, o němž je v článku řeč, by toto všechno šlo dát - 8 GB RAM (kdyby ne, 4 giga určitě) a SSD. A bylo by vyřešeno, sedmy by jely jak z praku, i s tím pomalým Pentiem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, sám provozuji něco podobného - C2D na 2,6 GHz, 4GB RAM a Nvidia9600. Mám na tom dualboot XP 32bit / W7 64bit. Radši mám XP, protože u nich mi líp chodí konfigurace monitor + TV. W7 jsou odolnější proti zaplevelení. Z hlediska rychlosti je to nastejno a běžnému uživateli asi nic nepřinesou (zvlášť pokud stejně mechanicky odklikne každou hlášku). Takže když je licence na XP, proč investovat do už zastaralého stroje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný zápisek, připomnělo mi to časy před mnoha lety, než jsem se na to kompletně vys*al, přešel na Linux, přemigroval celou rodinu a odmítl se Windows jakkoliv zabývat. Ušetřilo mi to spoustu zbytečného nervování a hlavně neuvěřitelné množství času, který jsem mohl využít hodnotněji.

I když občas (velmi zřídka) se ještě nechám ukecat na nějaký servisní zásah, ale pak to raději řeším reinstalem na čisto. Ušetří to spoustu času, systém pak funguje podstatně lépe a aplikační výbava také dostane potřebný refresh. Nehledě na to, že se mi u postiženého většinou podaří alespoň část "černého" software nahradit free softwarem (menší osvěta není nikdy na škodu).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mluvíš mi z duše :-) Jenom rodiče jsem ještě nedonutil k přechodu na Linux. Jen bych dodal, že jsem si ušetřil nervy od těch přiblblých a špatně přeložených hlášek, které z uživatele Windows dělají jen blbce viz. "Ano, opravdu chci vymazat soubor", když jsem zmáčkl tlačítko Delete.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

„A jestli bych dal pod XPčka SSDčko?“

Ja som dal pred vyše rokom otcovi (dochodcovi) ASRock PV530A-ITX (46 EUR s DPH) s v reči docenta ZENITHa vylepšenou 486-stkou ako jednojadro VIA PV530 1.8GHz (rozum. VIA C7-D) (pred tým mal Duron 1.8GHz + 40GB brutálne pomalý - opotrebovaný disk s 768 DDR RAM), takže procesorovo z blata do kaluže resp. z kaluže do blata. :) Ale keďže som mal navyše jedno 64GB SSDčko a 4GB RAM a otec mal z minulosti zakúpenú krabicu Win XP Prof a hlavne bol na to zvyknutý nebolo čo riešiť. Troška som zo začiatku googlil ako tam XPčko dostať, ale nakoniec to nebol problém. Ten počítač štartuje a lieta v práci s diskom (SSD + XP) oproti tomu pôvodnému ako z inej dimenzie. Asi by som si ho mal na víkend po vyše roku stiahnúť na prečistenie (veď prachu a hávede tam zrejme po vyše roku bude dosť), tak Vám niekedy hodím do .blogu pár postrehov s vylepšenou 486-stkou + SSD (+XP) + 4GB RAM v roku 2013.

Tu je doska pred tým ako skončila u dadyho: http://www.youtube.com/watch?v=grouNHi3Zl0

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Wifte, ja by som tie trojany skusil prihlasit na velku ePardubicku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já mám zálohu té image před vyčištěním ještě by to jistě šlo zkusit ;).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,

po určitých zkušenostech s viry a jejich odstraňováním, bych počítač rozhodně nepovažoval za čistý. Pro úplné vyčištění od havěti je většinou potřeba použít jiné nástroje než klasické antiviry (v nepovolaných rukách umožňující zbourat systém).Tyto programy většinou vyžadují "ruční" vyhodnocení a použití od člověka, který ví co hledat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj Wifte. Zaujala mě část:" ...přehodil chod disku z Legacy IDE na AHCI včetně instalace patřičného ovladače..."
Mám PC taky s XP Prof. a rád bych to také změnil aniž bych přeinstalovával systém. Umím přidat SATA ovladače při čisté instalaci, ale přesvědčit stávající systém, aby mi to běhalo v AHCI se mi nedaří. Jak na to? Díky za rady.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to tu psal, hledej frázi „Prozradím a pět korun“ ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj. Mám desku GA-MA790FX-DS5. Rada "vnutím správný AHCI ovladač" mi nefunguje :-) protože jsem asi "nevnutil správný AHCI ovladač". Je to "GIGABYTE SATA2 Preinstall driver (For AHCI / RAID Mode)" verze 1.17.50.2 - Nemám totiž pocit, že by mi ho windows vzaly. Po restartu a přepnutí na AHCI mám pořád BSOD. Nemáš prosím "úplný popis pro LAMU" :-) DÍKY PŘEDEM ZA POMOC ;-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem o tom psát článek, ale zjistil jsem, že u AMD to nefunguje, jejich ovladače se při ručním výběru neukazují. Funguje to jen na Intelu. U AMD se na to musí tak, že v systému budou dva řadiče a vždycky na jednom, pro nějž už jsou ovladače nainstalovány, poběží Windows a pro druhý se budou instalovat ovladače. Až když jsou nainstalovány, se disk přehodí.

Nejlepší je, když lze v BIOSu desky nastavit kombinovaný režim SATA AHCI + Legacy IDE. V takovém případě se musí dát disk s Windows na ten port, který jede v Legacy IDE režimu a nainstalovat standardně ovladač pro objevivší se AHCI řadič. Pak to přehodit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"rozbil botnet"? "znicil centralu botnetov"? mam taky dojem, ze autor clanku toho o malware moc nevie...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

:D

aaa Tento clanek prinasi mnoho zajimavych vzpominek. Pridam taky trochu sprochu.
Jako lenoch lina proste neverim v nejakou opravu systemu, ja proste resim ovladace, lidem udelam predem vymysleny dvd s winama vcetne predinstalovanejma appkama a driverama a nekolikahodinovou prednaskou jak to pouzivat, {inteligentum opakuji to same v 10-ti minutovych intervalech minimalne 2 hodiny}. Jedno pc sice trva minimalne den, ale pokud to delate cloveku co vas poslechne a dela jak ho naucite, tak to ma az do ty doby nez mu pc zapali obyvak a upali babicku ktera chrape o dva kamrliky vedle....

Ale to jsem jednou takhle delal kompa pro jedny trojcata, mno neverily byste, to bylo jak z filmu "jak de stereotyp na vandr" jeden ma vejsku, druhej je tupej jak kladivo a treti tomu blbymu suka holku... Kazdopadne tyhle tri dali dohromady kompa {jsou to minimalne 3 roky}, co byl tehdy uz na 8 let starej desce. Mno urcite neco s am2 takze nejaky duron 2ghz , nebo 1.5ghz, kdo si to ma pamatovat ale nejak se jim do toho podarilo nacpat 4gb ram a nejakou super hustou agp2.0 grafiku.

Mno husty na tom bylo to ze tech 700+- mega ram, nevyuzivaj a mohli by tam nacpat sedmy, aby kdyz uz za to dali tech par drobnejch, stali za to.Takze se rozhodli ze mne budou zivit a napajet tak dlouho nez to zprovoznim.

Abych to zkratil, tak po novym instalu windowsu sem se musel naucit prepisovat ovladace z XP na sedmy u nejakyho pitomyho volantu, nastesti pro desky, respektive pouze pro cca polovinu jejich komponent to jiz slo vygooglit... {coz hadejte, taky nebyla vubec zadna lahoda}

Mel jsem rozhodne zajimavy vykend {ehm ... prodlouzeny vykend}, Ale rozhodne jsem se novou instalaci naucil mnohem vic nez vrtanim se v zabreberkovanym systemu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.