Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Tak si tak říkám, že můj příští smartphone bude od Apple

Aby odpůrce jediné správné free-cool-in značky o této značce uvažoval, musí se dít něco velkého. No, děje, ještě nějakou dobu dít bude, každopádně smartphony Apple mají něco do sebe.
blog

Můj low-end androidí sčot pokročil na další level svého zoufalství. Ač jeho vlastní utility indikují, že má spoustu volného místa, tak jiné jeho části tvrdí, že nemá. Ač telefon indikuje například 486 MB volna na úložišti (nemluvě o kotli volného místa na SD kartě i uživatelské části interního úložiště), Odmítne nainstalovat libovolnou aktualizace programu, i kdyby měla třeba jen 8 MB. Takže pokaždé, když chci aplikace aktualizovat, musím odebrat to jediné, co zabere, a sice offline Mapy.cz České republiky. Nic typu nástrojů Avast Cleanup nezabere, neumí nic dalšího vyčistit. Kde nic není, ani smrt nebere a Androidu prostě jeho stovky MB volného místa nestačí. Čert vem to, že se tam pak ještě znovu vejdou offline mapy České republiky.

A to vůbec nemluvím o tom, že bývaly časy, kdy aktualizace svištěly bezproblémově za současně nainstalovaných dalších aplikací (Wikipedia, Novinky, DIIT atd.), které již dnes nepoužívám. No zkrátka Android je šmejd. Minimálně verze 5.1.1 na telefonu Huawei.

Vůbec se nebudu rozepisovat o výkonnostních problémech, kdy to, že vám někdo volá, se dozvíte z rozsvíceného displeje. Ve chvíli, kdy se vám u X sekund snaží se dovolat, se na displeji teprve načte GUI, které ukáže kdo to je a umožní konečně hovor přijmout.

Už jsem to tu v minulosti psal: 1 GB RAM a 8GB flash je pro Android málo. A nevěřím, že 2 GB / 16 GB je trvalým řešením. Ten šmejd se umí neuvěřitelně rozlézt a to tak, že pak ani neumí sám aktualizovat svoje součásti. K tomu si přidejme i skutečnost, že pokaždé když jdu psát třeba SMS, tak se vše na 10 sekund zasekne, protože ten šmejd od Huawei tvrdí, že je nová verze klávesnice Touchpal a hned mě přesměruje do Google Play. No a tam mě čeká nevyhnutelné: aktualizace oznámí, že pro tento telefon není k dispozici.

Tedy abych Huawei nekřivdil, tohle trvalo „jen“ pár týdnů. Pak asi někdo do firmy zavolal, vulgárně je seřval a konečně je napadlo aktualizaci vydat i pro Y560, takže mám novou hezčí klávesnici. Veselejší je to o to, že výchozí nastavení je takové, že automaticky převádí ceske texty na české, takže znakové limity pro SMS mizí o to rychleji. Ještě jsem neměl odvahu zkusit hledat, kde to případně vypnout. Doufám, že se tím nevyvarovávám zklamání, že to třeba vůbec vypnout nejde.

Nevěřím ani, že novější verze Androidu něco řeší. Ona umí zavést i nové nesmysly. Kupříkladu nedávno testovaný Lenovo Vibe B se vyznačuje tíjm, že i když v Androidu i ve foto apliaci jako výchozí úložiště nastavíte SD kartu, čas od času cpe fotky/videa do interního úložiště. Dost idiotské chování na 8GB konfiguraci. To se vám pak třeba stane, že mailový klient odmítne mail odeslat s tím, že je plné úložiště. Anebo jednoho dne přestane vyzvánět při příchozím hovoru - vše nastaveno správně, jen to prostě nezvoní. Dost blbé, nikdo se vám nedovolá. Pomohla až aktualizace Androidu. Jenže co bude majitelka dělat, až Lenovo žádnou další pro tento low-end nevydá? Každopádně tenhle „skvost“ od nemá Android 5.x, ale Android 6.x.

Android má pochopitelně své nevýhody, jde o operační systém, který je neskutečným bastlem mnoha sw projektů, který běží na tisícovkách unikátních hw konfigurací a je přiohnut k vlastním podivným potřebám stovkami výrobců hardwaru. S nadějí hledím směrem k Tizenu 4.0, ale pokud to nebude dobré, tak mi zbývá do budoucna snad jedině komunismus jediné správné strany, tedy svět Applu. Tam doufám tyhle kra***y nejsou.

Nebo ano?

Apple mi je sympatický svými snahami o co nejekologištější výrobu. Příslušné sekci firmy šéfuje bývalá představitelka americké EPA a Apple o tohle soudě dle pravidelných reportů Greenpeace, i svých vlastních, zjevně velmi dbá. Jediným jeho neduhem je cílení na to, aby zákazník častěji obměňoval výrobky, což se dá jednoduše kompenzovat: koupí nikoli nového, ale refurbished iPhonu. Aktuálně třeba modelu 5S, případně v budoucnu modelu SE.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Tak si tak říkám, že můj příští smartphone bude od Apple

Pondělí, 12 Červen 2017 - 16:19 | J P | To jsou mi zase kecy v kleci. Android se sice...
Čtvrtek, 1 Červen 2017 - 15:51 | uni | Od kdy probůh platí, že nějaké hodnocení "...
Čtvrtek, 1 Červen 2017 - 15:10 | 007 | Jeden by si myslel a vela oveciek to tak aj...
Středa, 31 Květen 2017 - 14:13 | uni | Takhle, v roce 2017 po 8mi? letech se podivovat,...
Úterý, 30 Květen 2017 - 03:04 | Jan Honza | Aha, já mysle že už dostupný když mi to neustále...
Pondělí, 29 Květen 2017 - 16:08 | Karáš Svorka | Znám několik lidí co mají S6 Plus a nabíjí to 2x...
Pondělí, 29 Květen 2017 - 14:45 | 007 | Uz ked tu ma taky schizofrenik pisat clanky, tak...
Pondělí, 29 Květen 2017 - 13:05 | Dugga | no ja nabijim SE tak raz za 2-3 dni a to na nom...
Pondělí, 29 Květen 2017 - 13:01 | Dugga | No mozna dojde - ale urcite to ma lepsie...
Pondělí, 29 Květen 2017 - 11:40 | IT Joker | Nechápu vyznění toho článku. Původně koupě toho...

Zobrazit diskusi