Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ve znamení redukce (USB portů)

S rostoucí popularitou jediného a dokonalého USB-C konektoru roste i jeho parazitování na starších portech, typicky USB typ A. Nicméně máme rok 2018 a lepší to nejspíše nebude a jedinou odpovědí je dongle.
blog

Rok 2018 je vskutku pozitivní. Přináší nové technologie, tenčí počítače a superrychlé USB porty. Jenomže zde nastává háček. V současnosti se zdá, že mnoho univerzálních portů se už nenosí a výrobci přidávání spíše porty ubírají. Jestli je to dobré či zlé, o tom si každý myslí svoje, ale pokud chceme moderní zařízení, buď si jej koupíme a smíříme se s faktem, že je k dispozici jediný USB-C port nebo si nové zařízejí nekoupíme.

I já jsem padl do pasti a nedávno recenzovaný Teclast nabízel úžasný skvělý USB-C 3.1 port. Na tom není nic špatného, jelikož jde o moderní, rychlý a dnes už více používaný port. Problém je ten, že je tento port zároveň sdílený s nabíjením. Pokud chci připojit pevný disk nebo USB síťovou kartu, musel jsem se smířit s faktem, že počítač nenabíjí, naopak pokud jsem chtěl nabíjet, nemohl jsem mít nic připojeného, nehledě na fakt, že USB-A, který je prozatím běžný snad úplně všude, se zde nenachází.

Proto jsem zabřednul do hledání rozbočovače. A panečku, těch na trhu máme. Lze zakoupit značkový od HP nebo Dellu, avšak ceny atakující hranici dvou tisíc jsem nebyl ochoten akceptovat. Po nahlédnutí do českých elektronických obchodů lze dohledat i rozbočovače čínské. V kategorii do 500 korun lze najít základní, které z jediného USB-C portu vykouzlí tři klasické USB 3.0 porty, ale bez možnosti zařízení nabíjet. K tomu je potřeba, aby rozbočovač (USB HUB) podporoval PD (Power Delivery), tedy nabíjení skze rozbočovač a to je problém. Takové rozbočovače se pohybují okolo ceny 800 korun. Není to závratná částka, ale proč platit desetinu ceny laptopu jen za to, že potřebujeme další USB?

Naštěstí máme k dispozici Čínu, která zmíněné rozbočovače prodává za markantně nižší cenu. Pustil jsem se do hledání toho absolutně nejlevnějšího USB rozbočovače, který zároveň podporuje nabíjení skrze PD. Zde je potřeba při výběru dávat pozor, aby se ve specifikaci tohle zmiňovalo, jinak by mohlo dojít k poškození přístroje, což rozhodně nechceme.

Hledal jsem a našel jsem nic neříkající rozbočovač AMKLE či YONCLOUD (Na názvu nezáleží, každý to pojmenovává jinak, ale kus je to stále stejný), který podporuje PD (pouze nabíjení, nikoliv data) a zároveň přidává tři plnohodnotné USB 3.0 porty. A ejhle, vše funguje a není nutnost si takový rozbočovač jakkoliv přeplácet. Samotný rozbočovač je díky univerzálnímu USB-C portu kompatibilní s hromadou věcí. Ve specifikaci je napsáno, že podporují i výrobky Apple, ale jelikož nemám žádný k dispozici na test, tak tomu budeme muset věřit.

Rozbočovač lze pořídit skrze GearBest v ceně přibližně 280 korun. Hub obsahuje 3x USB 3.0 typ A a jeden USB-C určený pouze k napájení. Hub lze připojit k telefonu s USB-C portem, jak jsem demonstroval na fotografiích u recenze na Mi Max 3. Stačí připojit a vše běhá bez instalace či dalších obstrukcí. U laptopu Teclast, který dlouhodobě testuji rovněž funguje absolutně bez nutnosti dělat cokoliv navíc. Samotný rozbočovač zvládne napájet dva externí disky. Vyzkoušel bych tři, ale tolik jich k dispozici přes USB 3.0 nemám.

Rád bych to tedy shrnul. Nejde tak o recenzi spíše jako o poznatek. S celkovou redukcí portů snad u jakéhokoliv zařízení se rozbočovače stávají nezbytností a výrobci o tomto faktu ví a jejich cílem je vyždímat i ten poslední halíř ze zákazníka všemi možnými prostředky. Jak jsem dokázal, není nutné přeplácet na příslušenství, spoustu muziky dostanete i za málo peněz.


Pro zvědavé, konkrétní rozbočovač lze koupit například zde. Pokud ovšem zavítáte na Gearbest, aktuálními alternativami je ještě tato šestice rozbočovačů, u kterých můžete využít slevové kupóny. 

Tagy: 

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Ve znamení redukce (USB portů)

Čtvrtek, 13 Leden 2022 - 11:30 | altanvid | The article is really useful and meaningful....
Středa, 20 Leden 2021 - 20:34 | flisterfive | Konektory zmizí všude a váš mokrý sen se...
Středa, 6 Květen 2020 - 22:27 | bhaiterabhai | S rostoucí popularitou jediného a dokonalého USB-...
Středa, 26 Únor 2020 - 08:27 | 1playergames66 | Obsah této stránky článku, považuji obsah za...
Sobota, 19 Říjen 2019 - 08:59 | lindan94 | The article you shared here is very awesome. I...
Pondělí, 29 Červenec 2019 - 04:33 | phamyen | The article is really useful and meaningful....
Čtvrtek, 13 Červen 2019 - 10:03 | cosma-lynch | Myslím, že váš článek zmínil určitý aspekt...
Pátek, 7 Prosinec 2018 - 14:26 | Noxik | To je presne ten problem.. jednu. To je tak pro...
Pátek, 7 Prosinec 2018 - 13:13 | peliculiar | Při vší úctě xvasku, to je naprostá naivita....
Pátek, 7 Prosinec 2018 - 12:49 | Venda | Na tom by špatně nebylo nic, ale v článku je...

Zobrazit diskusi