Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

128jádrový Turin (Zen 5) v kompresi 2× překonává 128jádrové Bergamo (Zen 4c)

Zdroj: AMD

Zatímco Epyc Bergamo se 128 jádry Zen 4c byl dosud v mnoha zátěžích nejvýkonnějším x86 procesorem vůbec, Epyc Turin se 128 jádry Zen 5 s ním v prvním uniklém testu vytírá podlahu…

Za méně než šest týdnů se očekává vydání procesorů Epyc postavených na jádrech architektury Zen 5. Dojde na dvě řady: Turin, postavenou na 4nm čipletech s osmi jádry Zen 5 (úvodní snímek), které dosáhnou až 96 jader a řadu Turin-dense, postavenou na 3nm čipletech s 16 jádry Zen 5c.

První z nich, tedy 4nm 128jádrový Turin, byl otestován v kompresním algoritmu 7-Zip (komprese i dekomprese) a výsledek srovnán se stávajícím 5nm 128jádrovým Bergamem.

Epyc Bergamo - druhý zprava (AMD)

Novinka navzdory stejnému počtu jader a kosmetickému rozdílu ve výrobním procesu překonala Bergamo o dvojnásobek a to jak v kompresním tak dekompresním výkonu. Jediný zásadnější rozdíl krom samotné x86 architektury, se týká kapacity cache, Turin má dvakrát větší L3 cache.

graph-1

Proslýchá se, že AMD u nové řady Epyců zvýší TDP. Namísto až 360 wattů u Bergama bude mít Turin povoleno až 500 wattů, takže by mohl konzumovat dokonce o několik wattů více než Core i9-13900K.

Srovnání Epyců v 7-Zip (HXL)

Nárůst TDP (+39 %) je však nižší než nárůst výkonu v testované zátěži (+100-102 %), takže je energetická efektivita (přinejmenším v kompresi) vyšší než u minulé generace.


Pokud vezmeme v potaz tyto výsledky a zohledníme testy Ryzenů 9000 webu Phoronix, které zahrnovaly četné zátěže serverového charakteru (mimo jiné využívající VNNI a AVX-512), pak se nelze divit AMD, která avizovala, že po nové generaci Epyců eviduje bezprecedentní poptávku. Tato situace bude poměrně obtížná pro Intel. Ten původně avizoval vydání nové generace serverových procesorů Granite Rapids „těsně po“ atomovém Sierra Forest (viz roadmapu níže), který vyšel v červnu. Když se média po více než dvou měsících začala vrtat v tom, kde vlastně Granite Rapids je, oznámil Intel, že o něm uslyšíme v září.

Xeon roadmap (Intel)

V podstatě to znamená, že Intel vydá 128jádrový procesor s o generaci staršími jádry (Redwood Cove, znáte z Meteor Lake) přinejlepším několik týdnů před AMD, jejíž 128jádrové řešení dorazí kolem 10. října. Naneštěstí pro Intel bude následován 192jádrovým 3nm Turin-dense. Ten sice formálně využívá 3nm proces stejně jako Redwood Cove Intelu - reálně však 3nm proces Intelu nedosahuje provozoních vlastností procesu TSMC, který má být bližší 2nm procesu Intelu. Intel tak sice vydá svůj první procesor s více než stovkou velkých jader, obratem však bude překonán novější architekturou, počtem jader i procesem konkurenčního řešení. Na zastavení expanze AMD v serverovém trhu (již více než třetina příjmů ze serverového x86 trhu jde do pokladny AMD) si Intel bude muse počkat přinejmenším na řadu Diamond Rapids chystanou na příští rok.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku 128jádrový Turin (Zen 5) v kompresi 2× překonává 128jádrové Bergamo (Zen 4c)

Žádné komentáře.