Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 15W šestijádra nahradí Alder Lake 2 velkými a 8 atomy, 8 velkých jader bude 55W

Apple M1 přišel první s kombinací velkých a malých (úsporných) jader v PC segmentu a Intel to bude mít těžké. Na efektivitu Apple M1 nedosáhne, výkon bude nízký a cenově budou předražené.
https://www.youtube.com/watch?v=TQ8tyotNEAY
(aktuálně: Windows10 lze už instalovat na AppleM1)
https://www.youtube.com/watch?v=cAjarAgf0nI

Ze 3 výrobců CPU pro PC, do kterých lze instalovat Windows - Apple, AMD a Intel má Apple s jeho revolučním M1 ten nejmodernější a nejefektivnější procesor s nejvýkonnější integrovanou grafikou dneška a Apple patří budoucnost v CPU, jako high-tech leadrovi a největší společnosti Světa.

Pokud AMD a Intel neopustí neefektivní a zastaralou X86 architekturu, budou mít velké potíže a nebudou na trhu konkurenceschopné.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

No to by me zajimalo jak na M1 bezi Windows. Na tom Apple nema zadnej zajem a pokud umozni spousteni Windows on ARM tak to nebude mit takovej vykon jako s jeho optimalizovanym systemem.
Win na Applu bezeli jen proto, ze doted pouzival x86 kompaktibilni HW. Na PowerPC ta moznost nebyla a myslim si ze to same bude i na ARMu.
Pokud vim tak je par pokusu rozjet na M1 Linux, ale o Win zatim nikdo ani nemluvil.
Spusteni jakehokoliv OS ve virtualu ma sva HW i vykonnostni omezeni a fakt bych se nebal toho, ze by v blizke budoucnosti Apple zacal drtit desktopove CPU jak od Intelu tak od AMD.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na M1 běží Windows for Arm v paralels.

Ano Apple to nativně nepodporuje a na M1 nefunguje Boot Camp. Nicméně Boot camp, tedy možnost pouštět Windows je v MacOS už strašně dlouho integrovaná, nedílná součást, takže tvrzení "Na tom Apple nema zadnej zajem" rozhodně není validní.

Apple by mohl fakticky udělat Boot Camp pro ARM Windows, ale kde si ty Win můžeš koupit? ARM Windows se neprodávají a jsou dodávané výhradně se zařízením, takže i kdyby Apple boot camp pro M1 a ARM Win pustil, tak uživatel nemá legální možnost to jakkoli využít, takže proč by v Apple něco takového dělali.

Pro Apple je naopak možnost Boot Campu a běhu Windows dost výhodná. Získá to uživatele, kteří se třeba bojí přechodu z Win a mají tak možnost je stále použít, pokud nezvládnou MacOS, nebo pro svou práci potřebují nějaké specifické aplikace které nejsou pro Mac. Případně to bylo zajímavé i pro hráče, tady už ale M1 neposlouží kvůli absenci podpory eGPU.

Předpokládám že na Apple M1 bude možné rozjet nějaké ARMové Linuxy, otázka je proč by to někdo dělal. Jako dokážu si představit že nějaký dlouholetý linuxář bude přecházet na Maca, byť tohle budou možná "jednotlivci" vzhledem k celkovému, de facto zanedbatelnému podílu takových userů, ale teď to umocni tím že by takový člověk potřeboval nějaký klíčový program který by nebyl nebo neměl dostatečnou alternativu na MacOS aby musel používat dual boot mi přijde už naprosto absurdní. Linux je ten OS na který se stěží nachází alternativy, a tím nemyslím základní funkce ale opravdu plnou funkcionalitu. Ony i ty hloupé MS Office na Apple jsou, dokonce mají nativní M1 build a licence ti platí jak na Win, tak MacOS a obecně všech podporovaných systémech.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Navíc, proč by si "linuxář" pouštěl na Macu Linux, když Masox je vlastně BSDéčko, takže dostatečně UNIXové prostředí... tam je každý z Linuxu "jako doma". Pokud nejsou spešl požadavky, pro běžnou práci to není tím pádem potřeba. Linuxové aplikace se dají snadno přeportovat na Masox, takže...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

BootCamp bylo jen lepidlo, aby si Windows myslel, že je na PC. Původně byl od hackerů, až později to převzal Apple. Na M1 je povoleno bootovat jiné OS (zakázáno je to jen na řadě "A" v iPhone/iPad). Grafický Linux tam už dnes funguje. Takže je klidně možné, že hackeři nebo oficiálně Microsoft udělaj podporu pro Windows i pro M1 (jako např. MS vydal Windows pro ARM pro Raspberry Pi).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple je v prvom rade vyrobca a predajca HW. V skutocnosti by im hralo do karat, keby na M1 Windows a Linux bezali, pretoze by to zanedbatelne, ale predsa, zvysilo mnozstvo potencialnych zakaznikov. Navyse, ak sa podpora vyriesi sama, ze to Apple nic nestoji... je to len bonus k dobru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Windows a Linux tam běží už teď bez problému ve virtuálce (na Youtube najdete, jak tam hrajou starší AAA 3D x86 hry). Na dualbootu se už pracuje (Linux v základní podobě jede už teď). Ale ten není běžnými uživateli moc používán ani na Intel Macách (musíš pozavírat všechnu práci, počkat na úlohy v pozadí, nainstalovat komunikační nástroje i do druhého OS a nastavit alespoň nějaké sdílení dat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vo virtuálke ARM CPU sa dá emulovať x86 CPU?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spis ma win10 on ARM emulaci win32 kodu s nejakymi omezenimi. K tomu ted MS konecne doda i x64 emulaci.
Jak je to s x86 linuxem nevim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ARMová verze macOS, Windows i Linuxu má emulaci x86 (na Linuxu včetně podpory WINE a možnosti Windows x86 programů a her).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba miny či pasiáns na tom jede perfektně..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podle zkušeností lidí na RPi to má výkon Pentium 3 600 MHz. ARM SoC v highend telefonech Android má výkon 2-3x větší. Apple SoC v iPhone je ještě dál a i to je znatelně níž než desktopový M1. Ten utáhne v emulaci x86 ve virtualizovaných Windows starší AAA hry v 1080p30:

Far Cry 3 Parallels M1 MacBook Air 8GB 35-45fps 1080p Low DX11
https://youtu.be/G5gyao-c45c

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

FC3 je dneska uz 9 let stara hra. Jak z toho aproximovat vykon te emulace fakt nevim. Jedine, kdyby to nekdo premeril se soucasnou generaci APU a mobilnich karet ve stejnem rozliseni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkon v konkrétním titulu tedy víš, z toho můžeš aproximovat i ostatní hry. Řekněme o pár let novější, ale menší rozlišení/fps/detaily. Ono beztak ty novější hry můžeš streamovat z cloudu za pár korun měsíčně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Výkon v konkrétním titulu tedy víš, z toho můžeš aproximovat i ostatní hry"
.. s tim prave nesouhlasim a podle mne to co pises je hloupost. Aproximovat muzes v momente, kdy to budes mit namerene s jinyma kartama a za stejnych podminek a budes mit srovnani. Podle jednoho cisla jedne hry, bez vztahu k jinym grafikam a dalsim titulum, nic 'nenaproximujes'.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to známá hra používaná i jako benchmark jak GPU, ta CPU. Na internetu máš data nasbíraná za 9 let.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nemas. Potrebujes mit stejnou metodiku a nekolik jinych karet jako referenci, aby jsi mohl 'aproximovat'. Predstavujes si to hodne zjednodusene.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na kvalitních webech máš uvedené nastavení a metodiku testů. Jako neříkej mi, že věříš, že za 9 let nikdo netestoval pořádně,

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Clovece, delal jsi nekdy v zivote nejaky test? Sledujes testy grafickych karet?
- Potrebujes mit referenci ze stejneho provadeneho testu.
.. Tu nemas .
- 9 let stare hry se testovali nekdy v roce 2012, mozna jeste 2014.
- Dneska mas o nekolik generaci jine grafiky s uplne jinym vykonem
.. takze i kdyby jsi vychazel z testu v roce 2012/2013 tak to jednoduse "nezaproximujes", bez novejsich karet.
- Tvuj test je "low" pro 1080p
.. takhle bezne nikdo netestuje

Minimalne by jsi musel znat nejake testy treba 3dmarku a i tak to bude hodne ve vetru.
Ty si to predstavujes jako Hurvinek valku a pises hlouposti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže ty mi zcela vážně tvrdíš, že nejde testovat v čase a prostoru? Že za 9 let není jediný test s nastavením, které jde reprodukovat? Tyhle hry používané i na benchmark se testují i na kartách o několik let později. Takže ano, M1 možná neporovnám přímo vůči třeba RTX 2060, ale můžu oproti třeba GTX 1080 nebo 980 - a pak aproximovat, když vím, o kolik je rychlejší RXT 20xx oproti GTX 10xx/9xx. Podle tvý logiky by např. nemohly být benchmarková srovnání na NotebookCheck.net apod.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nezlob se, ale s nekym kdo neni schopen pochopit jednoduchy fakt, ze testy nejsou napric weby kompatibilni, nemluve o stari te hry a vyvoji od te doby, je venovat vice odpovedi, ztrata casu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezlob se, ale kdybych svýmu šéfovi řekl, že něco nejde, tak už svou práci nemám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to je v poradku, preji ti hodne stesti ve tve pracovni "aproximaci" :)
myslim, ze se tu i dost lidi tomu zasmalo..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta tebou vysmívaná aproximace je to nejpřesnější, co na světě seženeš (když neexistuje přímý srovnávací test).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja se nevysmivam "aproximaci", ja se "vysmivam" tve "aproximaci", ktera nema v tomto pripade ani hlavu ani patu. Ale klidne si tu aproximaci udelej sam, vecery jsou stale dlouhe :)
Preji hezky vecer a klidnou dobrou noc

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak přímé srovnání s kartami o několik málo let novějšími než daná hra, a pak aproximovat se srovnáním těchto karet vůči jejich současným nástupcům je podle tebe nesmysl. Lepší aproximaci ale nevíš, tak nevím, co tady patláš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi radoby technik..
Ps: kdyz je to tak jednoduche a smysluplne, tak proc tady neudelas tu analyzu a aproximaci ty sam. Plkat o tom, jak je neco easy umi kazdy. A kdyz uz nereagujes na vecne pripominky a delas ze sebe supermana, ktery to vi vsechno lepe, tak se ukaz.
Kdyz uz nic, tak bude legrace sledovat, co tu z te jedne hry dokazes uvarit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli mě chceš školit, jak se dělaj benchmarky, tak já sám dva naprogramoval. V jednom je Swarmem a jeho známými otestováno přes 130 grafik ze sledované doby. Výsledky některých jsou úspěšně porovnány s technickými specifikacemi výrobců. Test je nejen pro x86, ale třeba i pro MIPS a SPARC, pro grafiky klasické, integrované i složené z více karet. Druhý test jsem nepsal já, jen jsem ho naportoval pro Android, protože jinde se člověk nedostane k highend ARMům.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz ani nebude psat nezlob s, protoze v tom nevidim smysl. Ale bavit se o 'aproximaci' vykonu 9 let graficke karty a na dotaz, at ji teda ukaze, si pomahat argumenty typu 'psal jsem benchmark', muze fakt jen trouba.
Je mi uplne jedno co ten tvuj benchmark delal. Placas nesmysly.
Klidne si pokracuj v povidani sam se sebou, ale ode mne je to posledni post.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nepiš ;-) Hele jako 9 let stará grafika není zas tolik. To ještě strčíš do fungl novýho PC (takže není třeba nic aproximovat). Já sám tu mám grafiky staré od několika až po desítky let.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co se tu hádáte, aby šlo něco "aproximovat" potřebuji znát nějaká hodnoty které budou mít obdobnou závislost a na jedné ose stejnou proměnnou. Jelikož nemáme žásné hodnoty z setejným HW, tj ani novou grafiky s PC starým HW ani starou s HW nové nemáme jak něco aproximovat. Je to asi jako bych chtěl podle výkonu mobilního telefonu určovat výkon PC. Když budu znát procentuální nárůst dvou různých grafik na stejném HW mohou hádat "aproximovat" nárůst na jiné výkonnějším HW ale to jaksi nemám. Takže vše jsou jen zbožná přání a propaganda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to integrovaná grafika, těžko ji vyndáš a dáš do jinýho PC. Jak kluci testujete iGPU v CPU Intel a AMD? Že? Doba pokročila a s ní i integrace, takže v M1 je On-Package i RAM (nejde tak např. testovat vliv rychlosti RAM na výkon iGPU). Ale co se dá dělat, v některých notebookách je RAM aspoň připájená, takže taky nejde udělat přesně 1:1 test s jiným počítačem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevyndáš, nezměříš tak nevymýšlej blbosti s aproximováním...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak přestaneme měřit všechny integrované grafiky a bude klid.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně protože nejdou koupit hrušky přestaneme jíst jablka ne? Prostě už konečně uznej že plácáš jen dokola propagandu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže iGPU v Intelu a AMD měřit jde, ale v Apple ne. Tak kdo tady plácá ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano iGpu z AMD i intelu lze testovat na odpovídajícím HW i SW, apple nikoli co přesně na tom nechápeš?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba že i Apple iGPU lze testovat na odpovídajícím SW? Ten HW je daný, stejně jako u Intelu a AMD - jde o integrovanou GPU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne nelze není adekvátní srovnatelný HW (a ne není u x86 "daný" i tam se mění a existuje hodně variant i ve stejném období), ani SW už vůbec ne, přestaň tu pořád lhát...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co si představuješ pod adekvátním srovnatelným HW? Jediný, co můžeš u x86 iGPU změnit, je RAM (např. vliv frekvence a časování). To u Apple nejde, protože i ta je integrovaná (On-Package). Více variant je dáno jen binningem (jaké frekvence stabilně udrží daný kus a kolik vadných jednotek je nutné vypnout - to je i u M1, např. v Air má GPU jednu z osmi jednotek vyplou) a dostupností starších generací (to bude u Apple taky, akorát že teď je teprv ta první). U SW je to ještě jednodušší - polovina komerčního a většina opensource je jak na Windows, tak na macOS. Každý týden nějaký dostane nativní verzi pro ARM, ale i předtím se dá testovat emulovaná verze (význam pro early adopters, co nechtějí čekat). Tak kdo tady lže.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Co si představuješ pod adekvátním srovnatelným HW?"
"Jediný, co můžeš u x86 iGPU změnit, je RAM"
"polovina komerčního a většina opensource je jak na Windows, tak na macOS"
Pokud máš takovéto elementární neznalosti tak buď té lásky a přestaň do diskuzí těmi bláboly přispívat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Došly argumenty, přichází útok ad hominem. Nedokázal jsi rozporovat nic z toho, co jsi ocitoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne jen ty nejsi schopen žádný relevantní argument dát a jen opakuješ jako kafemlýnek stejné nesmysly a ještě naprosto hloupě označuješ za útok na druhého doloženou kritiku svých odcitovaných blábolů.... je mi tě líto.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je tohle doložená kritika, tak nevím, kdo je tu politováníhodný hlupák:

"Pokud máš takovéto elementární neznalosti tak buď té lásky a přestaň do diskuzí těmi bláboly přispívat..."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo doložil/odcitoval jsem tvoje bláboly. To že ty nechápeš jaké nesmysly šíříš není můj problém...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není třeba citovat příspěvek hned nad tvým, původní přece každý vidí. Místo toho jsi moh věnovat energii vysvětlení, v čem se podle tebe mýlím. Tak hlavně že nemáš problém :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Není třeba citovat příspěvek hned nad tvým, původní"
U tebe evidentně nefunguje ani to, stejně to zapřeš, aneb všichni jsou blázdni jen ty letadlo co...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně to funguje. Asi se ti zobrazuje jiná verze webu ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne tou nesouvisí s webem to souvisí s tím ce se u tebe doma nachází mezi židlí a klávesnici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím tu jen jeden z nás má problém mezi židlí a klávesnicí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano a všem je doufám z té tvojí konverzace patrné kdo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Z mojí konverzace každý vidí, s *kým* mám tu čest...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukání do zrcadla ti bohužel nepomůže. Hodně štěstí. jak už jsem jednou psal všichni co ti oponují jsou blbí jen ty jsi letadlo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V čem jsi mi oponoval? Neuvedl jsi ani jeden argument, i když jsem tě o to opakovaně žádal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ti mám ty tovje bláboly kopírovat/citovat do každého postu aby jsi se nemohl tvářit že zmizely a nejsou argumenty?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Argumenty zmizely jen tobě. Já nemám tak krátkou paměť, abych musel citovat příspěvek hned nad svým.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to my vime, s kym mame tu cest..s volem :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Urážet, to umí :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to neni urazeni, ale konstatovani stavu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stavu? ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že myslel tvého duševního stavu. Normální lidi nemají potřebu podobně trolit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se mi vás podařilo vytrolit, tak si to asi zasloužíte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Po dlouhé době člověk co nakonec přiznává že jen trolí, dobrá nabude raději déle trola krmit, a co takhle ban?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ban je jediný, co dokážeš, tak je mi tě líto. Ano, přiznávám, že od určité chvíle toto vlákno je jen pošťuchování :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Litost by si mel mit spis sam nad svoji hlouposti, kterou tady prezentujes a casem, ktery krades ostatnim, kdyz tvoje hlouposti pak ctou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Běž si trollit do komentářů pod tím novějším článkem, tady je to už zoufalý (blbě se to čte, jak to rozbíjí design webu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna by jsi si troubeline mel aspon precist, co znamena slovni vyraz 'trollit. Snad ti tva inteligence staci aspon na tohle, kdyz uz misto technickych prispevku placas kraviny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já s tím nezačal ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jinak. Lidi, jako ty, kteri chodi do diskusi zamerne prudit a zasirat diskuse nesmyslama, by meli dostavat regulerne banany. Pokud nemas socialni IQ tykve, tak by jsi se nad sebou aspon mohl zamyslet a prestat tohle delat.
Vic psat nebudu, protoze bud to chapes/pochopis a nebo jsi jeden z blbecku, kteri si takhle chodi lecit svoje problemy do diskusi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uvědomuješ si, že ta diskuze má 2 strany (resp. 3, vy jste na mě dva)? Že utnout to mohl kdokoli? Já bych přestal, kdyby sis neodpustil nadávat do blbečků.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple není PC. A tím jsi v dupě. :-D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

:-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, nedá mi to.
Hálelujáh, kráva je tvůj bratr :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Původně jsem chtěl nějak smysluplně reagovat, ale pak jsem pochopil, že je to marný, je to marný, je to marný.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je vúl, tousty s kaviárem :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s takhle podrobne nasegmentovanou nabidkou, snad uz dobrou vyteznosti 10nm, obsancovanym OEM trhem by to mohl pekny navrat BIG.little Intelu.
NUC krabicka na stole s pidi zdrojem a timhle uvnitr by nebyla spatna.
uvidime, jak se s tim blue boys poperou. ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš, že Intel u Alder lake bude dodržiavať TDP? Rocket lake má tak vysoké frekvencie, že ak u AL chce mať 1c výkon vysoký, nebude zase prekračovať TDP? Takže k 15W CPU asi 35W zdroj nemusí stačiť.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A kde Intel nedodržuje TDP tak jak ho definuje? Jinak specifikace Intel dodržuje všude, kdo to nendoržuje jsou výrobci desek a uživatelé. Ale to je desktopová věc a honba za max výkonem za každou cenu kde bios jednoduše out of box nenastaví limity dle specifikace. Jako uživatel můžeš nastavit limity podle specifikace intelu nebo i vlastní požadovanou hodnotu a pak ten procesor bude brát maximálně tolik kolik mu dovolíš.

Troufnu si tvrdit že v naprosto všech laptopech si to TDP drží tam, kde má být, protože si to výrobce nelajzne. Když koukneš na některé recenze kde vezmou stejný laptop s i5 a i7, oba se stejným power limitem, tak zjistíš že ta i7 sice na pár sekund naboostí výš ale v dlouhodobé zátěži jsou oba stejně výkonné protože je drží právě ten power limit. Nebýt těch power limitů i7 bude výkonnější

Alder lake je primárně platfroma pro laptopy. Pokud tam malá jádra mohou zlepšit efektivitu, tak proč ne, když ještě přidají další čísti procesoru pro HW akceleraci určitých činností, přidají tensory pro akceleraci AI, tak to může být neskutečně efektivní. Viz Apple kde MBP dokáže fungovat 20 hodin při polovičním jasu na 1600p displayi (a že poloviční jas 250 nits je pro některé konkurenční výrobky jas maximální)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"ak zjistíš že ta i7 sice na pár sekund naboostí výš ale v dlouhodobé zátěži jsou oba stejně výkonné protože je drží právě ten power limit" a to je právě to svinstvo, které tady neustrále obhajuješ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty si ozaj zaslepený. Kým Intel nemal konkurenciu, jeho CPU mali frekvencie podľa špecifikácie a kto chcel vyšší výkon, tak nastavil turbo (cca o 0,4 GHz) natvrdo. Ale musel do toho zasiahnúť, aby to dosiahol. Výr. dosiek nemali dôvod to robiť inak. Dnes je to opačne, ale Ty tvrdíš, že práve výr. dosiek majú záujem prekračovať TDP? Nemá dôvod zvyšovať výkon skôr Intel? A ak by bol Intel zásadne proti, nastavili by výrobcovia dosiek správanie CPU mimo špecifikácie aj tak?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nedá mi to, ale mám 5800X, u kterého je uvedeno TDP 105W. Proč mám ale v zátěži 140-150W? Navíc, i AMD přece podporuje vyšší výkon skrz PBO, nebo ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keď to urobil Intel, tak sa AMD prispôsobilo. Ale TDP neprekračuje o toľko ako Intel (zo 65 na 225 W) a nemá žiadne Tau.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máš povolené právě to PBO.
Bez toho by to nepřelezlo těch 105W TDP.

Navíc musíš mít i dost dobré chlazení. Jinak to sice překročí oficiální TDP ale nevyužije celé PPT ... protože teplota CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeste tu jeden NUC mam ale uz nikdy vice, byl to teda ten druhy nejvykonejsi tehdy 4570r ale poradne se to neda pouzivat ani s Throttlestop (i kdyz ten tomu docela pomohl) jaky to vydava hroznej randal od vetraku. Nevim jestli ty Intelovy maji moznost lepsi regulace nebo taky maj jen dva profily, ale proste vysavac na stole fakt nechces. Neblaznete a stavte si mini-ITX veci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jenom problém těchdle vysokovýkonných oblud, klasické NUCy s U-čkovými procesory se chovají podstatně líp a jsou celkem v pohodě. (ale je fakt, že PN50 od ASUSu jsou lepší :-) )

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja mel pred par lety Intel NUC s ULV v praci a muzu potvrdit, ze to bylo tichy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja som mal 7i5BNH a tiež fajn.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

diky za info

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My teda v kanclu máme NUCy už roky (i když tedy od koronaviru tam už prakticky nejsem), model s Core i5, větrák při normální činnosti není slyšet vůbec (resp. v úplně tiché místnosti se z těsné blízkosti dá slyšet).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ma napadá, že nikde sa nespomína či veľké jadrá obsahujú SMT(Simultaneous multithreading). To znamená, že Intel sa po problémoch z bezpečnosťou, vzdal SMT-čka a nahradil stratu výkonu v niektorých aplikáciách malými jadrami?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jednak SMT, druhak instrukcne sady ... pokial male jadra nebudu podporovat vsetky instrukcne sady co velke jadra, mozu sa s tym ist splachnut (AVX512 nepocitame to je mutantny chaos)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Velká jádra Alder Lake podporují SMT, malá (Atomy) ne. V tomto ohledu vše zůstává při starém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a ten prepocet 1 velke jadro ma vykon jako 2 mala jadra plati aj s ohladom na SMT?
teda mysli sa jadro ako cast plochy kremika bez ohladu na to co a ako robi?

lebo je vsebecne zname ze SMT pridava asi 20-25% vykonu, takze z pohladu vlakien ma velke jadro s SMT vykon asi tak 1,25 velkeho jadra bez SMT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Intel sa po problémoch z bezpečnosťou, vzdal SMT-čka"

Jak by se Intel mohl vzdát něčeho co nikdy neměl, myslíš asi Hyper Threading. A to jestli CPU má nebo nemá HT je jedno, podstatný je jeho celkový výkon, v mobilech více threadů na jádru nemáme a že by to někomu vadilo?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, můžu říct, že Alder čím dá tím více ukazuje, že to bude asi další fail.
Nevěřím, že mu to bude stačit byť jen na stávající Zen3, který v 15W balení už dnes nepotřebuje žádné obezličky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mam z toho podobne nemastny pocit. Jedine, kde to vypada trochu zajimaveji jsou az 6(8)+X kombinace. To pod tim mi prijde dost o nicem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Troska sa prebudme, na Zen3 staci mobilna gen.11.

4C8T intel mobilne (A)CPU gen.11 a 4C8T amd mobilne APU zen 5000 su relativne vyrovnani superi, v pripade 6C12T a 8C16T gen.11 modelov (ktore asi pridu) to asi inak nebude

mobilna gen.12 bude opat o 2. gen novsia mikroarchitektura s posuskava sa o +20% IPC podobne ako to bolo 8/9/10. vs. 11. gen v podobe +18% IPC

takze o 1T vykon strach mat netreba: maly pocet brutalne vykonnych velkych jadier s najnovsou mikroarchitekturou zen3 hravo prekona a bude treba zen4, mna skor zaujma ci to bude vediet konkurovat amd v multiT vykone

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„4C8T intel mobilne (A)CPU gen.11 a 4C8T amd mobilne APU zen 5000 su relativne vyrovnani superi, v pripade 6C12T a 8C16T gen.11 modelov (ktore asi pridu) to asi inak nebude"

Spotřeba je odlišná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IPC velkých jader má být ~20 % nad Tiger Lake, takže na stejné úrovni jako Zen 4 (u kterého se očekává ~20 % nad Zen 3).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč řešíš výkon a srovnávání procesorů. Výkon není všechno, zvláště v segmentu do kterého směřuje. Nepotřebuje to porazit nic, stačí když to uživateli poskytne vlastnosti které ocení. Ano někdo ocení výkon, někdo výkon vůbec neřeší a bude trřeba řešit to jestli má zařízení správnou barvu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Už to přestaň fetovat. Pokdu budeme nahrazovat u zákazníků staré Elitebooky za nové, které ovšem budou mít výkon možýná i nižší, než ty staré, tak mne sežerou a oprávněně.
no proto jim aktuiálně dodávám, pokud možýno, Elitebooky s AMD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

" Výkon není všechno, zvláště v segmentu do kterého směřuje. "
.. proto ty jsi si koupil M1 a masturbuvoal jsi tady Xkrat o tom, jak to nekteri pouzivaji jako nahradu za "workstation" :))
Ono je asi zcela 'bezne', ze si lide s novou generaci koupi pomalejsi notas, zvlaste po tom, co u toho predchoziho meli pocit, ze je uz pomaly...
O jeee..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

:-D :-D

přesně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nepotřebuje to porazit nic, stačí když to uživateli poskytne vlastnosti které ocení." Třeba jako když to má na sobě ohryzek a celý se to blejská?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ta 2+8 kombinace v 15-20W nevypada moc dobre. Kdo vi, jestli ten predpoklad 1B=2S bude taky platit vzhledem ke frekvenci, ktere ty male 'skylake' jadra budou mi, aby byli efektivni.
Osobne mi prijde, ze to bude degradovat vykon u lehcich MT uloh, ktere pojedou na vic jak 2T, ale nevyuziji celkovy MT potencial.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ale přeci nevadí, to recenze netestují. Testuje se zátěž 1 vlákna a všech vláken :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A zaručeně s tím bude umět scheduler ve Widlích. To už vidím... Leda by tam byl nějaký "HW scheduler"... Navíc ta kombinace u 15W (2+8) je fakt tragédie (aspoň to tak vypadá)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

První použitelná konfigurace je 4+8, ale to TDP 28-45 W nic moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Alder Lake samozřejmě má hardwarový scheduler, s tím se počítá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt by mě zajímalo, kolik to ve skutečnosti bude žrát. A jak nakonec vyřeší různý instrukční sady - aby to nebylo jen přepínátko v BIOSu: buď velká jádra se SMP, nebo všechna jádra, ale bez SMP/AVX/bůhvíco. Aby oba módy neměly nakonec +- stejnej výkon (samozřejmě podle aplikace) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude to žrát tolik kolik tomu výrobce nastaví power limit. žádné současné procesory nežerou více než jaký limit se jim nastaví, pokud ano, pak je to problém výrobce takového systému že si to neohlídá, ale zatím jsem se nesetkal s deskou, kde by deska pouštěla do CPU víc než kolik ji nastavím.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tady to nevysvětlíš, je to marný. Škoda energie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pravý důvod k tomuhle blbnutí je technologická zaostalost Intelu, proti konkurenci. Přináší to více problémů než řešení, což je fundamentálně špatně.

Big-Little koncept má řekněme význam u těch ultramobilních věcí, kde nic jiného kromě procesoru a displeje moc nežere, ale u notesů/desktopů normální velikosti a výkonů to bude tahat za kratší lano. Prolhaný a manipulativní marketing to prohlásí nepochybně za hotový svatý grál, ale to bude tak všechno - na používání budou docela jistě lepší konzervativněji řešená plnotučná vícejádra, provedená o několik generací lepší technologií...

V době nástupu těchto Inteláckých bazmeků budou na trhu AMD Zen4 procesory, vyrobené na vytuněné 5nm technologii, Apple pojede už na 3nm, no takže...

Kromě toho nevěřím, že na tom X+Y big-little výtvoru poběží software (jak Wokna, tak Linux a pak i uživatelské programy) až tak úplně bez potíží... Nikdy tomu tak dosud nebylo - a Indové v Maloměku tomu šance moc nezvednou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Viete o nejakom plosnom probleme s Linuxom, jeho userlandom na big.LITTLE? Ja ani moj laptop nie. Jedina vec o ktorej viem, je ze pri qemu treba nastavit CPU affinity na jeden cluster, pretoze virtual spadne, ak sa premigruje medzi clustermi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě, normálně pro běžné věci tam problém nebude, ale je plno oblastí, kde to je problematické, třeba cokoliv, co se blíží real-time úlohám. Různá audio/video, síťová nebo technologická řešení. Virtualizace, tam docela určitě.

Jsou s tím potíže na Big-Little ARM platformách, které se používají jako strojky na cokoliv, a jsou s tím problémy už léta - něco se vyvine na x86 desktopu, pak se to překompiluje pro ARM a na cílovém bazmeku to nechodí, protože Big-Little. Pochybuji, že na x86 Big-Little platformě to bude až tak vylepšené a jiné.

Už tak jsou všelijaké vylepšené schedulery nebo drivery s nějakým tím real-time managementem - nutné pro speciální použití - na Linuxu plechovka s červy, a když se k tomu přídá "tohlecto", bude to vskutku zábavné.

Což je jeden z důvodů, proč se mi tohle "řešení" vůbec nelíbí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento komentar je plny dojmov, dohadov a spekulacii. Ja som cakal nejaky realny problem a nie to, ze si zasociujete, ze ak nieco napisane na x86tke automaticky nebezi na ARMe, tak za to moze big.LITTLE. Cela ta uvaha "vyvine na x86 desktopu pak se to prekompiluje pro ARM a nechodi to, protoze big.LITTLE" je tak prinajlepsom dohad. Smrdi z toho, ze o veci neviete zhola nic, ale myslite si, ze to *MUSI* byt zle. S big.LITTLE na ARMe som doposial nezaznamenal ziadne podstatne problemy pri nicom od realtime nahravacieho SW cez elektrikarske, strojarske CADy, vyvojove a ladiace nastroje pre embedded vyvoj a co ja viem co este som tu vlastne pustal.

RT scheduler pre Linux je potrebny proste preto, ze Linuxovy kernel standardne nema ziadne RT garancie, resp. poslednych par rokov ma nejake, co ale zdaleka nevyhovuje vsetkym potrebam. Proste plnotucny Linux na hardcore RT nasadenie nepatri. Tam treba pouzit QNX, alebo bare metal podla rozsahu problemu. A vobec netusim, co ma RT scheduler spolocne s big.LITTLE. To bolo do temy zatiahnute len tak, aby rec nestala?

edit: typo, insomnia sa podpisuje na gramatike

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hele trolle, pokud jsi v něčem poněkud intelektuálně nesmělý, a neznáš, tak se tam necpi. Problém bývá např. v tom, že Big jádro je značně výkonnější, a tak zpracuje instrukce značně rychleji, tím pádem se to za daný časový atom stihne, jenže Little jádro má výkon prd prd, a tím se to nestihne, kapišto?

Útočně můžeš plkat jen o věcech, o kterých máš aspoň trochu pojem, jinak ze sebe děláš debila. Což je zábavné, ale to je tak všechno...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, preto mame taku vec ako je CPU affinity, aby sme nenechali scheduler sachovat threadmi hore dole medzi clustermi. Ak mam thready o ktorych viem, ze mi vypocet za dane casove kvantum nezbehne, tak ich proste pripnem k big clusteru. Ak sme sa teda uz dopracovali do stadia, ze musime RT aplikaciu bezat na big.LITTLE stroji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady se bavis o 'consumer' oblasti. Doted nemusel SW pro tyhle cilovky nic jako B-L resit. Ted se tohle paradigma nejspis zmeni, coz zase prinese s sebou problemy, tak jako je to vzdy pri nejake zmene. Otazka je i to, jak si s tim poradi existujici SW, atd..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, a kam zmizel ten sprostě arogantní všeználkovský tón, trolle?

Tak jistě, jenže díky tomu všemu blbnutí s Big-Little se z jednoduché věci stává značně komplikovaná, když se najednou ještě musíš starat o procesorovou afinitu a plno dalších věcí. Jako by nestačily základní potíže s "krocením" Linuxu, aby se to chovalo aspoń trochu jako "soft real-time" systém, což původně neumí, jak jsi kupodivu správně uvedl. Vždy se totiž nedá z různých důvodů použít skutečný real-time OS, jako je třeba QNX nebo plno jiných - například že nejsou ovladače a/nebo že to má dělat ještě něco jiného, co tyhle OS neumí nebo umí blbě. A také tam je otázka vzdělanosti vývojářů, protože s linuxem "umí každý", kdežto specializovaných programátorů je málo (a POSIX a další kompatibility nejsou až tak úplně kompatibilní), takže firmy to patlají na linuxu, místo aby zvolili jiné lepší řešení.

Každopádně, Big-Little koncept je v tomhle problém, a to že občas doslova kurevský, který vyžaduje celou věc radikálně přepsat. Což je drahé a navíc se to blbě ladí, není to prostě úplně triviální. Takže mě jímá velké nadšení, že něco takového bude brzy i na x86.

A navíc, mimo tyhle real-time "chuťovky", dnešní multi-threadové programování bývá plné chyb v synchronizaci vláken, v zamykání, inicializaci proměnných, atomických úpravách hodnot... protože to lidi buď neumí nebo na to přímo kašlou. A tyhle chyby se vůbec neprojeví, nebo jen výjimečně, pokud aplikace jede na stejně rychlých jádrech. Přesune se to na tyhle asymetrické potvory a software přestane fungovat. Často je to vidět třeba u komponentově psaných aplikací - nakonec i samotný Microsoft má v OS mraky takových chyb dodnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediny, kto tu vystupuje arogantne, ste vy ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"ale u notesů/desktopů normální velikosti a výkonů to bude tahat za kratší lano"

a není notese právě cílovka? Jasně Alder není pro desktopy, aspoň ne ty představené CPU. A mít pracovní notebook co mi vydrží třeba dva dny běžné zátěže bez nabíječky či den v náloži, to někoho může zaujmout. A nemusí to být nějaký tablet, může to být regulerní 13"-15" laptop, a u něj může hrát roli při výběru spousta faktorů, nejen výkon, pracuješ třeba venku na zahrádce? asi oceníš vysoký jas displaye, pracuješ s trackpadem, pak oceníš kvlaitní trackpad, někdo ocení audio, někdo zpracování, kvalitu klávesnice, někdo design... výkon má pro většinu uživatelů v podstatě jakýkoli laptop, takže to je to poslední co řešíš.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tipol by som si, ze tie dva dni beznej prace / den v zatazi su nanajvys tak tvojim vlhkym snom. U tucnejsieho z tych mobilnych procakov by som pocital tak hodinu - dve v plnotucnej zatazi a tak jeden business day normalnej kancelarskej prace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však jo, neříkám přece, že pro určité oblasti to nemůže být i výhoda.
Ale koukal jsem tuhle kolik žerou AMD mobilní jádra v úsporném režimu a je to fakt málo. Ovšem je to otázka rozsahu výkonů - v nějakém supertenkém laptopu může být rozdíl několika Wattů odběru plnotučných jader versus stovky miliWattů odběru mikrojader fakt důležitý, pro výdrž... Proto jsem psal o "normálních notesech".

Pro nějaké ty ULW oblasti je Big-Little nepochybně dobrá věc, ale kamkoliv výše ne. Protože v normálním notesu je plno dalších "žroutů" proudu, např. výkonná SSD, velké množství RAM, Wi-Fina stále v chodu, ... takže tam se ta úspora Big-Little ztratí jako nic - v poměru k tomu ostatnímu je nevýznamná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by tenhle nesmysl byl jen v ULV kategorii, tak ano, tam to patří, ale tohle má nahrazovat všechny notebookové, ale i desktopové CPU, i do standardních pracovních strojů, a tam to fakt nechci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne by zajimalo, co se stane u tech kombinaci 2+8, pokud spoustim 5 narocnych ST uloh najednou. Ktera jadra a jejich thrady ten scheduler vytizi? Bude prehazovat zatizena jadra stejne jako tedka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám Windows na Snapdragonu 835, ten je 4+4 a funguje to, podle mého pozorování, zhruba takto:

Scheduler preferuje malé jádra jen pokud na systém skoro nesahám a nic se neděje, jinak všechno hned přesune na velké jádra. Je-li náročných ST úloh víc, první jdou na první velké jádra, a zbytek se holt rozsype na malá. Podle jakého klíče jsem zatím nevypátral, kromě toho, že vlákna označená přes spešl API, jdou na malé jádra prioritně.

Ale jedu Insider Preview a tohle chování se už několikrát změnilo, takže je to jen ilustrační příklad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak toto asi měla na mysli Jolanda, když říkala: "Vidím velký špatný".

;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.