Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 16pin konektory GeForce RTX 4090 se taví stále, servis jich mění 200 měsíčně

No, ještě mám kartu od AMD a hřeje mne u srdce, že jejich karty nežerou tolik, aby 600W konektor vyžadovaly. Tohle soudruh Huang z nVidie poněkud nedomyslel.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Furt lepší, když hřeje u srdce než u konektoru 😁

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ten vymazlený 16-ti pin zahřeje i u peněženky. Tedy aspoň u Huangovy peněženky.

Říkal jsem si, že u nVidie přeci musejí být i lidi s technickým vzděláním, a že snad není možné, aby někdo nich mohl navrhnout tak mechanicky poddimenzovaný konektor na přenášení až 600W. Ale možná to byla akce lidí z marketingu a obchodu. Rychlost zastarávání levnějších, méně výkonných karet zajistí malá paměť, ale třeba bylo potřeba to ještě nějak dořešit u těch výkonných a drahých, kam se málo paměti dát přeci jen nedá. Pokud konektor vydrží aspoň do vypršení záruky (v EU 2 roky, jinde rok), tak je to z pohledu výrobce v pohodě.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Není to problém návrhu. Tyhle konektory - např. https://www.molex.com/en-us/products/connectors/wire-to-board-connectors... na 12V dají 750W.
Jenže - musí být tvalitnía kvalitně provedené, a to jako surface finish, tak hlavně ty na kabelu. Jinakto místo specifikovaných 10,5A na pin dá třeba 3 a pak to shoří.
Tohle bude hlavn shitparáda na streaně zdrojů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mě je to tedy problém v návrhu. Při návrhu nějakého standardu by se vždy v rozumné míře měly brát v potaz možné chyby implementace. Jako třeba spousta IEEE standardů toto řeší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak NVidia, jak jede hlavně už jen servery, je zvyklá z nich, že to zacvakne profesionál (který se u toho i tak zapotí), pár let to pojede, a pak se to vyhodí "do popelnice".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Při návrhu nějakého standardu by se vždy v rozumné míře měly brát v potaz možné chyby implementace"
Jéje, to by bylo řevu, kdyby se zdroje začali certifikovat a podepisovat. To je totiž poměrně funkční řešení, k udržení...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To není o certifikaci ale realizovat design tak aby byl co nej-blbovzdornější. Ať už mechanickým provedeném konektory kdy nehrozí špatné připojení, prodloužením GND kontaktů, atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to tak je.
Tady je problém v tom, že to prostě šidí výrobci, hlavně zdrojů.
Ale upřímě proč? Když to neumíš, tak to nedělej, když to uděláš a neumíš to, tak není důvod to reklamovat. Současná doba ochrany blbečků je obecně "zajímavá".

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Úplně nevím proč pořád obviňuješ výrobce zdrojů. Největší problémy byly s redukcemi, které dost často neměli s výrobcem zdroje nic společného.
No já když dělám nějaký design, tak se snažím o maximální "blbuvzdornsot" ať už na straně hardware tak i firmware. Je možné že máš jiný přístup a je to tvoje volba. Ale doufám že tvé designy nikdy v životě nepotkám.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Protože potkat zdroj, který spňuje specifikaci je vzácnost. Konkrétní výrobce zdrojů v naprosté většině ani typicky nedá datasheet s parametry, co vlastně prodává.
Pokud něco navrhuješ, tak musíš vidět, jaký extrém tohle je.
- U běžných, Západních výrobců komponent/modulů je úplně normální, že tyto parametry uvádějí, bežně třeba i použité konektory/doporučený matching...
- Všechno, co jsem dělal já toto má. Včetně nějakých rezev (která jsou navíc dost velké na to, abych si stihl uložit jejich překročení). Jak chceš dělat rezervu na to, že tam někdo použije konektor který místo 10-12A na pin udrží třeba 3? Ať už výběrem, nebo třeba tím, že to rozmačká při špatném krimplování?
- konkrétně na všech zdrojích jsem požadoval měření všech napětí. Věci umožňující hot-plug jsou chráněny poměrně výrazně (HW i FW). Zároveň zdroje obsahují i crowbar circuit (ochana proti zkratu mezi raily)
- většina parametrů se na každém kusu měří ve výrobě. Včetně toho,že se to zatíží. Zrovna třeba rozmačkaný konektor tohle odhalí dobře.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No už vím proč nadáváš na ostatní výrobce zdrojů - každá liška si svůj ocas chválí...
Nevím ale proč pořád obhajuješ standard, který využívá nevhodný konektor pro dané nasazení (velké riziko uživatelské chyby, potenciální problémy redukcemi které jsou součástí standardu, malé předimenzování pro případ technologické chyby, atd.).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ne, tohle fakt není konkurence. Ty zdroje se použávají pouze v rámci našich vlastních výrobků. Oravdu nevyrábíme zdroje.
Prostě jen vidím, jak ošizené to většinou je. A to včetně bezpečnosti, EMC....

Další věc je ATX jako takový, myslíš si, že to dnes odpovídá době?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě by šlo spoustu věcí udělat jinak a lépe kdyby to byl clean sheet design. A druhou stranu by možná stačilo v prvním kroku nestandardizovat nevhodné konektory.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co je v takovém případě vhodné?
Když se budeš bavit o relativně velkých proudech na pin, vyhořet prostě umí cokoliv, pokud to bude nekvalitní/poškozené/znečištěné....

Podle mě to samé dříve nebo později uvidíme u USB-C, tak je to kolik, 5A na násobně menší pin?

Podle mě jde jen certifikace (tzn. záruka nějaké kvality) + měření a elektronické ochrany (měření úbytků etc...).
On konektor vypadá jako jednoduchý problém, ale tak to úplně není.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

USB-C se používá pro napájení výkonných GPU NV v eGPU boxech už dávno a ten konektor ještě nikomu neshořel ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konektor který má lepší provedení, není tak zbytečně malý, má větší kontaktní plochu, uživatel jej dokáže správně připojit, konektor který se samovolně neodpojuje.
Ano vím že konektory nejsou vůbec triviální záležitost. Ono v dnešní době je spíš problém sehnat konektor který vede a má dobré mechanické provedení. Ale od toho je tady standardizace, aby se vybralo vhodné řešení a ne první design který padne někomu do oka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale není, jen nesmíte kupovat z Číny. Výrobců je hodně, a na stejném konkektoru bývají řádové rozdíly v kvalitě provední.
Hezký příklad jsou třeba D-SUB konektory. Původně se dělali snad pro Apollo, dokonce mají MIL standard, a pokud vezmete kvalitní, parametry a spolehlivost jsou vynikající. A pak máte třeba i 100x levnější "stejné" z Asie....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nic ve zlym, uz jsem si rikal, ze nema smysl dal reagovat, ale tvoje odpovedi, jsou typiclky priklad toho, kde chybi trochu nadhled nad danym problemem. A rady typu.. nekupujte konektor z Ciny, to je uz jen nad zlato :)
ps: ty vlastnis grafiku NV?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevlastním, nevyhovuje mi přístup nV k linuxu a OSS obecně.

Jen mi vadí, že se zde klasická čínská neklalita a šlendrián hází na design, když je jasně vidět, že to prostě tak není. Konektory takové zatížení unesou.
Celý problém je jen o tom, že se stalo normální lhát ve specifikacích a šidit design ( což ještě vede k tom, že kdo to nedělá, má problém být konkurenceschopný). Což se speciálně kolem zdrojů děje už dlouho. Zde narazila kosa na kámen, protože už se jde více k hraně.
Zatím jedinou odpověď na to, "co je špatně" jsem dostal ve smyslu, že specifikace má počítat s tím, že se to během implementace osere.....copak je to normální??

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy design, stejne jako SW a spousta jinych veci, by mela byt delana co nejvice "blbovzdorne". Kdyz chces napsat dobry kus SW, tak potrebujes taky aby byl blbuvzdorny, i presto, ze muzes k nemu napsat prirucku a mas specifikaci, ktera specifikuje co s tim. Jinak ti za chvili spadne, protoze uzivatel je za a/ vynalezavy, za b/ ty jakoz to tvurce ani nepredpokladas, ze nekdo udela to ci ono a za c/ jiny system ti s tim muze taky zahybat uplne jinak, nez ty chces.
Je to normalni selsky rozum, pripadne v anglictine (to se smi pouzivat ;) ) "common sense".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že výrobce není z Číny nic nezaručuje. Už jsem viděl šmejdy od výrobců jako je Hirschmann, WAGO, Murata, Weidmueller či Phoenix Contact. Daleko lepší může být, nechat si zakázkově vyrábět konektory v Číně podle vlastních specifikací a kvalitu dodávek si průběžně kontrolovat.
No zrovna D-SUB jsem nikdy nějaký hrozný šmejd neviděl. Pokud tedy nepočítám zalisované kabely. Co je třeba katastrofální konektor je mini DIN. Tam snad neexistuje jediný výrobce co by dělal spolehlivé konektory.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nemate kupovat shitozni noname redukce z alika. Nechapu proc to svadite na vyrobce redukce, kdyz za problemy si muzete sam, kdyz pouzivate poddimenzovany produkt.

To prece musite jako profik poznat, ze ta redukce je jenom naoko a funkci plnit nebude. A jak, se ptate? Treba tim, ze vyrobce redukce vam da slusnou dokumentaci, bude certifikovan, a ponese odpovednost, pokud se vam prihodi nehoda pri jejim pouziti.

A ze neco z toho nema vase redukce? Sory, ale koupil jste nejaky kram, a muzete si za to jedine sam!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

FYI ..
Jistý, poměrně slušný, výrobce těch redukcí, úhlových koncovek a celých kabelů tu zodpovědnost na sebe převzal a hradil i spoškozené GPU.
Už to nedělá. Kompletně tu výrobu ukončil a s 12VHPWR už nechce mít nic společného.

Ta "čína" má své výhody. Stihne se projevit už v záruční lhůtě. :(

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To vidite tedy hodne blbe. NVIDIA vymyslela standard, ze se pouzije nejaky MOLEX konektor, typ XYZ. A pak prijde cinan, jo, koukne na to - Aha, takovy ctverecky, dratecky, pruzinky, to dame za zlomek ceny kamo, jen budes koukat! A pak se toho vyrobi mnoho a sype se to chrtanu cinskych oem vyrobcu zdroju a redukci. A jak to funguje v praxi? Nuz.. jako kourova clona, nebo rovnou jako otevrenej plamen. Ale tohle asi jako nevidite ze? Vy pane standardo. At vam ocas vlaje ve vetru.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pisou tam ruzne od 5.5 pres 8.5 az po 10.5A. Coz mi s tema 750W nejak nesedi. Tech 10.5A bude asi uplnej max. chvilkove, neco jako u modelarskejch regulatoru a baterek pisou 60A (100A max). Coz by odpovidalo, ze i tech 400W uz je za hranou kontinualniho pouziti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to HW ochrana proti miningu 24/7 na občasné hrani to nemá vliv ale kdyz hraješ hodně mas problém :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi nedomyslel, ale řekl bych, že takový implementační detail je momentálně pod jeho rozlišovací úroveň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia to fixne novým ovladačem až vyjde rtx 5090. Nazve to třeba Power efficiency update aby nad tím markeťáci pohonili jak to zní cool a ubere to TDP a takty, aby to furt nehořelo. Pak srovnaji na slajdu RTX 4090 a Rtx 5090, kde stará generace bude výkonově vypadat jako mainstream, aby se na nějaké kabely zapomnělo a aby tým zelených šel koupit novou grafiku za x tisíc $.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tomu neverim, To bude nejaka umele vyvolana kauza AMD fanatiku, NV preci dela vse nejlepsi pro zakaznika ;)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"NV preci dela vse nejlepsi pro zakaznika" tam chybí dodatek " výrobců kožených bund".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako Intel je záruka kvality, servisu a funkčních ovladačů :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady se tomu zase smějete, ale je to reálný problém. Třeba já bych si rád koupil tu RTX 4080 SUPER, zvažoval jsem i RTX 4070Ti SUPER. Jenže se nedají koupit jinak než s tím debilním 16-pin konektorem.
Nemám zdroj s tímto konektorem. Dodatečný kabel se sice dá koupit, což je ten lepší případ, protože Seasonic, ale mít jinej zdroj, tak je to úplně v prdeli. A i takhle dáte šílený peníze za grafiku a ještě musíte dát další peníze za kabel, takže zase ta grafika vyjde o skoro tisícovku dráž. To mi za to fakt nestojí.

Dělají se tam redukce, což by si neznalý člověk řekl, že to bude v pohodě. Jenže většina těch redukcí je 16PIN-3x8PIN. A bežně máte u zdrojů ty 8 PIN kabely jen dva. Zkoušeli jsme to s kamarádem a když se nezapojí všechny 3 konektory, grafika nenajede. Zkoušeli jsme dělený kabel se dvěma těma konektorama a ani tak grafika nenajela. No a známý má z jiné grafiky tu redukci 16PIN-2x8PIN a ani ta mu nefungovala na té RTX 4080 SUPER a karta vůbec nenajela.

Ve skutečnosti, jen ať ty RTX 4090 hoří, já to NVidii přeju, ale proč ty hovada museli zkurvit i ty nižší karty, které mohly mít normální 8 PINy? Huang = DEBIL!!!

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ten konektor mám třeba na loňském 850W FSP za cca 1800Kč. Nepočítám, že bych ho někdy využil, ale zkrátka je i na relativně levných nových zdrojích.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, takže cena grafiky + cena nového zdroje. Jenže já mám starší zdroje, jeden Seasonic, jeden EVGA a jeden BeQuiet, všechny vydrží dalších 10 let, stály přes 3.000 Kč a nehodlám si kvůli podělané NVidii kupovat další. Co si vymyslí Huang příště, když 16PIN hoří? 28 PIN? A zase nový zdroj? Nasrat ... :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřím, že máš ještě nějaký hardware v záruce :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele jo, tento zdroj a 960GB SATA SSD taky ještě bude pár let v záruce a samozřejmě DDR4 moduly, který maj hodně-letitou záruku. Jinak ale starý plívy :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

850W? Není to zbytečně moc na ten starý hardware? Ale možná to dává smysl, když preferujete Intel a Huanga máte za největšího visionáře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@RedMaX: "Třeba já bych si rád koupil tu RTX 4080 SUPER, zvažoval jsem i RTX 4070Ti SUPER."

11 rokov tu píšeš čo by si všetko kúpil a vždy je tam nejaké ale. Keby si naozaj všetko kúpil, nestačil by na to už ani kamión :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak v procesu kontinuálního upgrade počítače v lineárním čase nabývá uvažovaný typ komponentů různých hodnot a v důsledku toho se výsledek fáze naplnění od fáze očekávání může poměrně hodně odlišovat, zvlášť v případech, kdy finální funkčnost komponentu není taková jak je uvedeno na papíře nebo přestane být kompatibilní s finančním plánem. Výsledkem tedy nemusí být kvantita.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to může zdát divné, ale občas něco i koupí.
Posledně RTX 4070 (Bez Ti a bez Super).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RTX 4070 od Gigabyte, která je normálně na 2x 8PIN. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A prave u tych 4080 a 4070 nie su hlasene ziadne velke problemy s tym konektorom. Chces si kupit grafiku za 25k a nemas na jeden kabel, ktory stoji max 500? A ktory este ani nie je nutny?

Skus to zapojit na zdroj co nie je 500W a pojde to aj s dodavanymi redukciami. Ked si pozries aj tie samostatne kable 12vhpwr, tak u zdroja mas len dva konektory, nie tri (a to je dokonca aj pre 4090). Takze daisy chain s dobrym zdrojom nie je problem. Takze z tohto vychadzas skor ako DEBIL ty a tvoj kamos.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. tyka se to jenom 4090 kvuli velkemu tdp, takze to bude jedno ze blackwell bude mit vsude tyhle konektory, resp. bude jedno u vsech grafik do 350W
2. tohle je jeden servis v usa, coz by znamenalo, pokud je situace podobna u ostatni servisu ze tech 4090 je mraky

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže u grafik do 350 W to zas tak nějak postrádá smysl, ten nový konektor.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

RedMaX souhlas.
Ale nejzábavnější na tom je jak prostě trvají na svém. Ta nebetyčná ignorace a hraní si na Boha co přečůrá fyziku.. Připomělo mi to Intel v době 4 jádra musí stačit všem.. to bylo stejně nabubřelé.
Nejlepší by byla nějaká karma.. aby mu od toho třeba vyhořela jachta pokud má nebo chajda, když ne ústředí..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Apple tehdy uznal chybu (butterfly klávesnice, snižování výkonu iPhone podle stavu baterie, ...), měnil vadné díly zadarmo i po záruce (ale ne donekonečna - nedávno výměna té klávesnice skončila). Huang je podle mě jinej level, nechám se překvapit :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně karty s tímto konektorem jsou nepoužitelné po záruce, já bych to v PC teda neprovozoval a ani nekupoval třeba přes bazar. Tahle generace díky tomuto jednou skončí zcela na smetišti a je to škoda, čipy jsou to až na výhřevnost povedené.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jsou i jiné možnosti. Jak nám občas Jirka Kocman nezpomene připomenout.
Pronájem nebo leasing.
Ať se s tím po záruce trápí někdo jiný.
Navíc budete mít k dispozici aktuální HW (pokud nová generace meškat příliš dlouho).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, já to vyřešil koupí nový grafiky od AMD. Bazarový Nvidie mají bud malou paměť, nebo tenhle pošahanej konektor. Nový nvidie mají zase tenhle pošahanej konektor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tomhle songu ujíždím od Dungeon Keeper 2... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoro mi to připomíná ten vtip o tom lordovi, co se mu rozbil Rolls Royce. Na opravu se přijel podívat opravář a firemní bankéř. Opravář opravil motor auta a bankéř mu dal tučný šek na vymazání paměti. 50 potvrzených případů, špatně zacvaknuté konektory, můžete si za to sami. Zpočátku to vypadalo jako elegantní řešení (zejména na papíru), ale evidentně někdo pospíchal a řádně to netestoval, což je u takové výkonné a žravé bomby určitě potřeba. Uživatelů je mi líto. Teď všechny grafy Benchmarků grafických karet, kde bude RTX 4090, bude její název doplněn hvězdičkou. Dole bude malým písmem, které bude čitelné z hvězdářského dalekohledu napsáno "občas"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Systemovy problem potrebuje systemove riesenie - v buducej generacii bude kabel na grafiku naletovany a zaujemca si rovno prikupi aj kompatibily zdroj.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebo bude karta dodávána přímo se zdrojem ke kterému bude přímo připojena neodpojitelným kabelem minimálně tak AWG6.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Do 4 (možná v (ne až tak daleké) budoucnosti i 5) slotová karta je dostatečně veliká, aby se tam vešel konektor na 230V (120V pro USA, Japonsko a dlaší krajiny).
Ten dostatečně robustí je.
Zatím ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Však taky takové napájení (resp. ta PC koncovka) se už používá u eGPU boxů ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Systémové řešení je spíš nová ATX specifikace a zvednutí napětí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No 4kV bude muset stačit každému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2x 24kV (z jiné rozvodny, nebo ještě lépe elektrárny), aby byla i nějaká ta záloha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém není v návrhu, na pint to má zaručené 10,5A. Jenže to už je dost závislé na kvalitě provedení, hlavně na straně samice/kabelu. Kvalitní konektory/piny (molex, samtec) jsou cca 10x dražší, než levné čínské noname. Navíc hraje i velmi kvalita krimplování toho konetoru, špatný/opotřebený nástroj, pin se pokroutí a definovaný přítlak je pryč, s tím i zatižitelnost...
Tak hádejte, co bude na levných zdrojích nebo zláště redukcích :D.
Pak ten pin nedá 10A, ale nad 3 hoří....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Problém není v návrhu, na pint to má zaručené 10,5A. Jenže to už je dost závislé na kvalitě provedení"
.. a neodporuje si uz tahle veta?
Pokud udelam navrh, ktery bude extremne zavisly na kvalite provedeni u tak trivialni veci, jako je napajeci konektor, neni opravdu chyba uz principielne v malo robustnim navrhu toho konektoru?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč by měl? Specifikujete konektory, výrobce jim uvádí nějaké parametry i postup, jak jich dosáhnout....
Kde vidíte problém?
Chcete řešit, že polovina výroby je čínský shit a šidí provedení? Jak to chcete definovat? :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem elektrikar, na to tady chytrejsi lidi. Pokud ale udelam navrh (pro neco tak stupidniho jako je konektor do karty), ktery je EXTREMNE zavisly na zasunuti konektoru, jeho kvalite provedeni, vybranych materialu, atd, tak z meho laickeho heldiska je neco blbe.
Prostym srovnanim s tim, jak fungovali doposud pouzivane konektory, se nemuzu zbavit dojmu, ze tady neco nesedi.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já ano, a velmi podobné konektory používám ve svých návrzích.
Prostě máte nějakou jasnou technickou specifikaci. Nějaká rezerve tam je, třeba 10-20%.
Ke kompenzaci špendriánu takového typu by to muselo být 10x.

Ale ono stačí prostě HW osadit specififovanými konektory a dodžet postup při výrobě který uvadí jejich výrobce. Že na to číňan se*ou....upřímě bych se tím nezabýval.
Výrobce k tomu uvádí vše, včetně nártojů a postupů, jak s tím zacházet - https://cdn.amphenol-cs.com/media/wysiwyg/files/documentation/datasheet/...
Ono to není tak jednoduché, např, konektory mají i nějakou povrchovku, při mití desek po osazu je třeba to vzít v potaz - jinak ji můžete zničit. Prostě je to normální inženýrská práce. A s tí, jak jdete s parametry na hranu, tak se šlendrián neodpouští.
Osobně se nedivím Apple, že certifikuje kabely, je to přesně z těchto důvodů - nekvalitní konktro jim při vysobých proudech vypálí konektor v zařízení, a pak jde hněv na ně.
Osobně bych to asi řešil tak, že bych měřil úbytek na kabelu a v případě překročení bych to celé shodil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No za mě je dost špatný přístup se "tupě" spoléhat na technickou specifikaci součástky a některé základní parametry si neověřit. Zrovna konektory jsou velice problematická věc. Ani u celkem rozumného výrobce není jistota že ti neprodají "šmejd". Zrovna tebou uvedený Amphenol měl nedávno celkem velký "průser" s M8 konektory.
Ano měření úbytku napětí by bylo řešení, ale složitě realizovatelné v podobném případě. Musel by si to docela přesně měřit ve zdroji a pak na kartě. Musel by si na to vymyslet a prosadit standard. A taky ty bočníky a ADC budou něco stát. To raději standardizovat konektor který bude fungovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bočník je ten kabel s konektorem :)
Pak stačí jeden operák a jeden digitální vstup.
Nějaké SENSE piny tam jsou, ale hádám, se to má řešit na úrovni zdroje, kde na to serou....
Samozřejmě lepší řešení bylo zahodit celé ATX a udělat to poplatně době. Nakonec by to bylo i o dost levnější.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ono když NV GPU zabírá 3-4 sloty a vahou to tam ohýbá, tak by bylo lepší udělat něco jako nvATX, kde by se do "eGPU boxu" nandala destička s PC (CPU, RAM, sloty na NVME, ...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PCIe CEM specifiluke i dlouhé sloty s tím, že je rail na přední straně case, aby se karta opřela neprohýbala....
samozřejmě všichni se*ou....njn, proč nějaké standardy,že....
Tohle už bylo i v AT.....

https://cdck-file-uploads-global.s3.dualstack.us-west-2.amazonaws.com/nv... str. 130

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco podobného měly i rackové bedny (3U), které jsem měl na starost už někdy v devadesátkách minulého století.
Ale proč to cpát do nových beden, když místo toho mohou mít skleněné bočnice, hýřit všemi barvami a ještě se na bedně ušetří plast za pár centů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak oni to profi karty maji....
https://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_Tesla#/media/File:NvidiaTesla.jpg

Ale pro freecooliny je lepsi, kdys jim blika i prdel, nez aby to spolehlive fungovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ty piny SENSE0, SENSE1 ale k tomu účelu vůbec neslouží. Ty určují kolik karta může bát z PSU. Viz.
Sense0 Sense1 Startup Max
Gnd Gnd 375 W 600 W
Open Gnd 225 W 450 W
Gnd Open 150 W 300 W
Open Open 100 W 150 W

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, nestudoval jsem to, jak to mají. "Sense" na zdrojích je typicky zpětná vazba ke kompenzaci úbytku na kabelech, desce, konektorech...
Divím se, že zde není něco trochu chytřejšího....
Celé ATX by to chtělo nahradit něčím době odpovídajícím, ne to neustále lepit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No sense piny na zdrojích znamená skoro cokoliv. Od toho co říkáš, přes pilot signal u EV, různých 1-wire komunikací až po jednoduchou stavovou informaci jako u ATX standardu.
Kdyby to bylo něco chytřejšího, tak by to asi moc nefungovalo s těmi redukcemi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je jednoznačně škoda, že není, ušetřilo by to spoustu problémů.
Ono je jenoznačně lepší, když to nefunguje, než když to "funguje" takto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle "sense" je úplně stejný jako u starého ATX 6-/8-pinu. Ty 2 piny navíc jsou taky jen sense, jinak výkonových vodičů jsou vždy jen 3 páry.
A není to o kompenzaci úbytků (AFAIK) ale o dimenzování vodičů a zdroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tombomino: No já elektrikář původní profesí jsem. :-)

Idiot musel ten konektor navrhovat, respektive asi nějakej markeťák, protože to snad ani nemusí být člověk elektrikář, když viděl ten původní 8 PIN designovanej na 150W, aby mu bylo jasný, že ten 12/16 PIN nedá ani těch 300W, pokud nebude mít ideální podmínky a normální vývojář vždy počítá s tím, že ideální podmínky nebudou!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice těch 300W nedá, .. ALE .. je sexi mrňavý.
Jako kdyby na té 4-slotové kartě nebylo dost místa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem měl možnost vidět ten zázrak konečně naživo, přibalený u nového zdroje. A musím s tebou jednou vyjímečně souhlasit. Klasické vítězství marketingu nad zdravým rozumem. Nic s tímhle šmejdem do PC nechci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém samozřejmě JE v návrhu, to tě ujistí každý člověk, který aspoň šel kolem Six sigma, protože tohle je krásný příklad jak bylo všechno navrženo správně, ale výsledek stojí za starou belu.
Protože už návrh samotný musí počítat s tím, že kvalita bude pro polovinu vendorů sprosté slovo. A protože ani PCIsig ani nvidia nevykonávají v tomto ohledu práci kvalitáře, je výsledek přesně takový, jaký bylo možné od počátku očekávat při pohledu na jen o pár procent předimenzovaný konektor (respektive jeho normu).
Všichni si pamatujeme nekvalitní čínské molexy, nekvalitní ATX konektory, které ale hořely jen výjimečně přesto, že jsme je často přetěžovali daleko za hranice jejich nominální zátěže...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, je to věcí ATX 3.0 a PCIe CEM 5.0. Ne nVidie, Ti jen použili standard.

Kam se to dostáváme s obhajobou šlendiánu? Který je, mimochodem speciálně u zdrojů úplně šílený a snad 80% jich nesplnuje specifikaci?

Konektory vyrábí několik výrobců a s parametry tam není problém. Jediný problém je, že speciálně na straně střeně zdrojů se používá buh ví co (to lze vidět na první pohled z fotek, zvláště ty lepší koektory mají finish, kolik zdrojů s tím jste viděl??).
Další věcí je, že to má sense piny, tzn. tohle by se vůbec nemělo stát. Nevím, jak je to implementovane myslím, že na straně zdroje - opět, nejspíš na to re*ou...

Skončí to s Apple. věc bude certifikovaná, jinak bude limitovaná, ev. bez záruky...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hele, já neobhajuju zdrojaře, to je taky pěkná sebranka. Ale jsou tu další věci:
1. nikdo mi nevymluví, že nvidia neměla u 12VHPWR konektoru hlavní slovo; ten konektor mi tak nějak sedí ke kožené bundě 😄 - tím jak se snaží být nenápadný; tohle prostě muselo napadnout nějakého Jobse light.
2. nvidia má máslo na hlavě podruhé: tím, že tento konektor implementovala na 4090, jednoznačně potvrdila hard-requirement na oněch 600W protékajícího příkonu, tedy SPOLÉHALA na to, že konektory budou OK, navzdory tomu, že výrobu konektorů nemá v žádném případě pod kontrolou.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Když se podíváš na výrobe, úplně v klidu zaručují 12A na pin. To je 860W. V čem přesně vidíš je problém?
Je to 44% rezervy....
Těch výrobců je několik...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Akorát u jediného PCIe 8pinu je té rezervy snad 92% (288W versus 150W).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pro r23: Kdyz se chces bavit o pcie standardech a pomoci odkazu na ne omlouvat nVidii, tak se napred podivej na to, kdo standard pro ten konektor vytvoril a prosadil. Autorem navrhu toho konektoru do standardu je nVidia a jako podporovatel navrhu Dell. Vsem ostatnim lidem z pcie group to bylo asi celkem fuk, protoze jsou to (podle jejich profesnich zivotopisu) slaboproudari, kteri resi jen prenos dat, protokoly a signalizaci, a ktere napajeni nejakych grafik vubec nezajima. Mozna i to byl duvod, proc to nVidia prosadils nejdriv do pcie standardu s teprve pak se to prebiralo do atx standardu, kde by jinak to resili lidi, kteri o problematice napajeni preci jen neco vedi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chlape, kandiduješ do Evropského Parlamentu? Pokud ne, tak kandiduj a změň normy a jejich prosazování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normy jsou v pohodě. Ono by to chtělo je alespoň začít prosazovat, a to alespoň bezpečnost....
Mohl bych garantovat, že 50-60% zdrojů a adaptétů by šlo z trhu.

BTW, když už EU buzeruje s kde čím, mohlo by se jít cestou vyžadované účinnosti zdrojů. A to v malých zátěžích a stand-by, protože tam je netriviální toho dosáhnout - a odpad by to dost vyřazovalo z trhu.
A nakonec by spotřebitel ušetřil za enegrii a v EK by so mohli udělat zelené čárky...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud víš o nebezpečných výrobcích na našem trhu, tak dej podnět k ČOI. Mají zákonu povinnost to prošetřit. I když budou spíš kontrolovat pouze papírovou stránku než technickou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však jo, když jsem ještě kdysi dělal počítače, tak myslím že jsem dost pocuchal značku Redstar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle konektor nám "byl čert dlužen". Z hlediska bezpečnosti a lidské chyby vyloženě poddimenzovaný. Jinak parametricky na hraně možností v ideálních podmínkách. Zbytečně nutí uživatele lavírovat mezi zdroji, kde se často podpora kolikrát vyloženě neuvádí a není jasná, byť ji lze předpokládat.
A to jsem si až doposud myslel, že problémům je už konec. Teď mám pocit, že není a dokud nepřijde zásadní redesign ani nebude. Já "plánuji" pořízení stroje a hlavně grafiky natolik výhledově, že už to snad bude v té době lepší, nebo bude mít high end na renderování i AMD. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konektory jako takové jsou v pohodě, jen je to potřeba dělat pořádně. 10A na konktekt není zase tak moc.
https://cdn.amphenol-cs.com/media/wysiwyg/files/documentation/datasheet/...

Problém je hlavně v té shitparádě kolem zdrojů, dnes těžko koupit něco kvalitního, co má definované a zaručené parametry.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vašnosto, s normama který se v praxi neosvědčili se dá tak akurát vytřít...ale musí se dobře pomuchlat, aby se to neodřelo..
Tak přesně na tyhle chytré řeči dojel wermacht v 2WW.. JJ drahy tanky, presné normy a provedení. Akurát to nefungovalo a v reálu a bordelu se to kazilo.. To je ta německá konstruktérská škola.
A ta socialistická zase dávala do paneláků hliníkový elektrický kabely. JJ taky to hořelo, ale byla na to norma.. Normy, když se ukáže že to nefungují tak se mění. Co si Nvidia schválila to má.. Tak Ať si to nechá nebo ať kožená bunda klekne před světem a řekne podělali jsme to.
Konektor stojí za kulový protože nefunguje. A je jedno jaké budou výmluvy. Domů ho nechci.
Navíc to kožená bunda dobře ví.. jenže jako korporátní..d si dává pozor aby měl na novou bundu za každou cenu. A směšné je, že někteží to hájí jako dokonalí nositelé syndromu oběti.. on mě ten hajzlík v kožené bundě ve škole bije mami, ale on za to nemůže, za to můžu sám, špatně říkám otčenáš když musím klečet a jíst jeho lejno.. to je moje chyba mami...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kozena bunda si nema co klekat a omlouvat se, protoze ty konektory funguji spravne a presne tak, jak maji. Nejpozdeji do roka od uplynuti zaruky se vypali natolik, ze si uzivatel bude muset koupit novou grafiku. A to je to, oc tu bezi ;-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Staci se podivat na konektory, ktere skutecne maji prenaset velke proudy a porovnat je s temahle. Jejich design vychazi z 90. let, kdy krz ne tekly max 2A.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

4090 mám (v renderingu má +100% proti 3090) a ten konektor je skutečně nešťastný:
- je hrozně tenký, proti té hydře co k němu vede přes redukce vyloženě směšný
- nevede napájení všemi piny
- nemá žádnou zpětnou vazbu typu "cvak" jako drtivá většina ostatních konektorů v pc

U mně naštěstí ok ale dokážu si představit že stačí maličké smitko a přechodový odpor (který navíc roste s teplotou) udělá svoje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je to hrozne. Kartu od Nvidie radeji nebrat!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fuj, zmiňovat zrovna Northridgefix, takový AAA auto mezi servisy xD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak, sebestredny kokot. Hlavne aby se mu tocily ksefty s preprodavanim cinskych zazraku na jeho e-shopu. Se divim, ze mu tam ty grafiky jeste nekdo posila. Spousta jeho oprav konci jako "nerentabilni", tzn. neumim to najit natoz spravit, ale zakaznika presto pumpnu o prachy. Jako kdyz se chci na trubce dozvedet neco o diagnostice, hledani zavad a opravach grafickych karet, tak se radsi kouknu na NorthWest repair nebo KrisFix.

Jinak zacinam druhy rok s podvoltovanou 4090 a zatim nic. Napajeci konektor je objektivne k prdu, ale poridil jsem k tomu aspon zdroj s nativnim kabelem. Jako koncovy zakaznik nemam jak ovlivnit kvalitu provedeni konektoru, takze diskuznim prispevkum od r23 nahore moc nerozumim. Kabel nastesti pasuje na obou koncich napevno a bez vyklani, zacvaknuti na nem slysitelne fungovalo. Uhlove redukce nebo tu chobotnici bych do grafiky nestrkal ani za nic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslím že jeho strategie je, že pokud závadu nevyřeší do 20 minut - no fix. Takže on by to možná zvládl, ale do jeho business modelu se mu to nehodí. A to je naprosto šílený přístup zrovna u věcí složitější než je tyčový mixér.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, ale z mého pohledu je v tomto odvětví celkem nutnost si vymezit hranice na diagnostiku. Je klidně možné, že kartu s tím problémem už několikrát neúspěšně diagnostikoval a zákazník asi nebude úplně nadšený, když pošle elektroniku na opravu a po 4 hodinách neúspěšné diagnostiky či opravy po něm bude chtít servis ještě navrch 200$, protože ani diagnostika závady není zadarmo.
Ano, doma, když si neceníte svého volného času, nebo ho máte moc, je jedno jak dlouho se v tom budete vrtat. V byznysu to ale nejde, protože za tou neopravitelnou kartou je dalších deset, které opravit jdou a vytvoří deset platících a spokojených zákazníků.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diagnostika GK má snad nějaká pravidla, nemůžete rozhodnout o opravitelnosti domněnkou. Nahoře kolega napsal dva příklady jak se to dělat má. Jeden se v tom vrtá 4 hodiny a moc mu to nevydělává, druhej na to má chirurgický proces a vydělává mu to hrachy. Oba jsou v podstatě bezchybní, Northridgefix opraví půlku špatně a o druhou opravit odmítne, protože se mu to nevyplatí + plus zaplatíte za "diagnostiku", takže další servis může začít od znova. Sry ale za mně je tohle servisní odpad bez diskuze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to vypadá, když něco vymýšlíš na hraně přísných technických norem a pak to posleš do Číny, kde ty konektory lisují děti na kolenou kombinačkama. Osmipin to zřejmě ještě svou jednoduchostí a proudy odpustil. 16tipin už ne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.