Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 1TB WD Velociraptor přichází: porazí konečně SSD?

SSD je dobrý, ale pokud pracujete s videem a denně protočíte přes 10 GB, tak bych řekl, že bude tenhle disk o dost vhodnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není pravda. Já sice s videem nepracuji, ale i tak jsem za 2 roky protočil na X25-M 80 GB 20.8 TB, tzn v průměru ~ 30 GB denně. Media Wearout Indicator je na 93%. U kvalitních SSD se nemusíte bát o životnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi vychadza na cca 3700 prepisov pamatovych buniek :)

Inak suhlas. Moj 180 GB Patriot ma za 4,5 mesiaca zapisanych uz 1410 GB (sem-tam praca s multimediami ... z HDD to sosa strasne pomaly). T.j. ako keby bol cely prepisany 1410/180 = takmer 8 krat. Vzhladom na podelenie na particie a "volne" miesto na jednotlivych particiach, bola kazda "volna" pamatova bunka prepisana tipujem asi az 20x a nie 8x. No a zdravie stale na 100%. Neubudlo ani jedine percento a keby nahodou jedno percento ubudlo, po cca 20tich prepisoch pamatovych buniek, co vychadza tiez min. na 20x100 = 2000 prepisov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vychází vám to špatně 20.8TB/80GB= 266 přepisů , max. počet přepisů je 266/(1-0.93) = 3800 , při stejném množství zapsaných dat mi SSD vydrží ještě dalších 26 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co bolo za ciframi 3 a 7 som prilis nerozberal, co mohlo sposobit zle zaukruhlenie na stovky. Takze z mojho pohladu mi to vyslo z tohoto dovodu dobre :) Dolezite je ze nevysla 1/3 ci 3-nasobok :), pripadne este horsi radovy odhad :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můj X25-M 160GB už kroutí třetí rok a taky v pohodě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jde o to, že rychlostně to bude plichta. Video má hlavně nároky na sekvenční čtení, navíc je už komprimované (mjpeg, mpeg2/4). Cenově je pak SSD pro takovou aplikaci naprostý masakr soudnosti a obsahu peněženky.

Takže ano, s videem nepracuješ ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo bude chtít se zaměřit na práci s videem, tak si zase nevybere SandForce, ale třeba Vertex 4 s Indilinxem a rychlostí zápisu 450MB/s a čtení přes 500MB/s. A žádná plichta to nebude. Důvod pro koupi Velociraptoru dnes nemůže být rychlost, ale pouze cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzes to trosku rozvest? v cemjsou vyhody a nevyhody tech dvou radicu a v jakych discich se ktery daji najit?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OCZ Vertex 4 je už přímo SSD, ve kterém jako jediném jde najít nový řadič od Indilinx Everest 2 (OCZ indilinx odkoupilo). A jeho výhoda ve zvoleném případě je, že se chová stejně s komprimovanými a nekomprimovanými daty a přitom si udržuje vysoké rychlosti čtení i zápisu.
Test i porovnání s jinými disky (se SF, intel aj. řadiči), jde najít třeba tady: http://www.anandtech.com/print/5719

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diky moc!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chce někdo pracovat s videem, tak potřebuje moc a moc terabajtů prostoru. Co mám tak po známých střihačích empiricky pozjišťováno, stačí jim na data "green" disky, zato v množství větším než malém ;-) I ten nejpomalejší Green totiž "udělá" v sekvenčním čtení i zápisu přes 50MB/s s prstem v nose, a to je na drtivou většinu videoprací více než postačující.

Takže ono to je prostě tak, že velociraptor samotnou rychlostí konkurovat nemůže, ale konkuruje více než zdatně poměrem rychlost+kapacita/cena. V podstatě se dá říct, že terabajtové SSD řešení dnes stojí desítky tisíc Kč. Sice bude v reálu výkonnější řekněme o 30%, ale za tu cenu to (skoro) nikdo nekoupí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel SSD 320 nestojí na SandForce řadiči a už vůbec ne na SF-2281 . Je to in-house řadič intelu, který se (až na firmware) moc nezměnil od dob X25-M. Žádnou kompresi nepoužívá a proti dnešním řadičům nabízí poměrně slabý výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

''dnešní průměrné SSD "třetí generace" dosahuje čtení i zápisu více než 500 MB/s''
ano, ale pozor - tyto rychlosti dosáhnete pouze s silně komprimovatelnými daty, crystaldiskmark s nekomprimovatelným meřením vám ukáže kolem 100-150MB/s cca, takže Velociraptor může být ve výsledku znatelně rychlejší při vhodně zvoleném použití

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nvm, příště budu reagovat až po přečtení všech stran článku :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celý článek vyznívá jako by HDD mohl konkurovat SSD. Každý kdo má SSD ví že je to totální NESMYSL. Drtivá většina operací na disku totiž probíhá paralelně už z principu multitaskingu. Systém na HDD bude vždy mnohonásobně pomalejší než na SSD.

Porovnávat max. rychlosti je jen OOO (obecně oblíbený omyl). To na čem OPRAVDU záleží je právě ten první graf dle kterého je ten disk 21x pomalejší!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, že HDD může konkurovat SSD. Záleží jednak na aplikaci a druhak na tom, podle čeho přesně výhodnost posuzuješ. Takže v tom nevidím vůbec problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, my například provozujeme PC v kterém by 120GB SSD nevydrželo déle než 6měsíců a většina buděk by byla zničena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Aby to byla pravda, muselo by to PC zapsat každý den zhruba 20ti násobek kapacity SSD, tzn 2,5TB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem to se týká pouze SSD určených do desktopů, SSD určené pro servery používají jiný typ flash pamětí(SLC, eMLC), které zvládnou 10x vetší počet přepisů.

Ale stejně nechápu, pro koho jsou disky jako velociraptor určeny. Buď je pro mne důležitá kapacita - pak si koupím 3,5" disk, nebo rychlost - koupím SSD. Velociraptor vyniká pouze v jednom parametru, a to je cena, místo něj si mohu pořídit kombinaci HDD+SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ROFL! "Velociraptor vyniká pouze v jednom parametru, a to je cena, místo něj si mohu pořídit kombinaci HDD+SSD." - lip bych to nenapsal:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bohužel není pravda a je to jedna z oblíbených polopravd výrobců flash pamětí. Za jistých okolností vám k zničení celého SSD stačí o 6řádů méně zápisů. Uvedu extrémní, teoretický, ale v praxy relizovatelný případ.
Dnešní MLC Flash paměti dosahli životnosti již celých 3000 zapisů respektive mazáni a jsou organizovany do bloku, kde zapis jediného bitu do bloku vyžaduje smazání a přepis celého bloku. Typická velikost bloku je 1024kB , 120GB SSD má tedy 120.000 bloků. Při životnosti 3000 zapisů/blok je životnost celého SSD 120000*3000=360Mbit=45MB
Mohu tedy napsat aplikaci, ktera na SSD ulozi 120GB komprimovanych dat a následně provede zapist 45MB tak, aby vždy v každém MB na SSD změnila jediný bit, po zápisu 45MB (3000 pruchod smyčkou) mohu řici, že každá buňka na SSD byla přepsána 3000x a SSD je na odpis. Je to příklad extremní, ale postihuje realitu.
Tim odpovidam na to pro koho jsou určeny Velociraptry, třeba pro nás nebo pro toho kdo jede nějaký SQL server s velkým množstvým malých zápisů, při sběru dat a takových aplikací jsou mraky, jistě jsou i SSD s životností 10.000 zápisů, a co tak by vydrželi 3x tak dlouho :-)
Mimochodem k onomu ukazateli procentsa opotřebení SSD , vy víte jak to ten SSD počítá, pokud to vůbec počítá?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

paměti dosáhly, pardon

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Okrem toho, stačí, že v bloku bude vadný len 1 bit, tak celý blok bude označený na odpis a nastane relokácia celého toho bloku.
Navyše v prípade, že je SSD zaplnené dátami "po okraj" a na relokáciu prepisu zostane málo miesta, tak sa vadné bloky začnú množiť takpovediac exponenciálnou rýchlosťou. Skúste si ponechať na systémovom disku napríklad 100 MB voľného miesta, pri bežnom dennom surfovaní po internete sa tých 100MB zničí do mesiaca (mám vyskúšané). ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Což je vlastně ale chyba firmware toho disku, ne? Protože ten by si mohl říct - tyhle bloky se mění často a už mají velké opotřebení, zatímco tyhle se nemění skoro vůbec - tak je prohodím. Pak by opotřebení bylo opravdu rovnoměrně rozprostřené. Prohazování by disk dělal ve svém volném čase...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze kdyz na 120GB disk vrazis 120GB databazi tak ten access pattern bude velice podobny ... akorat musis pocitat, ze nejmensi zapis z hlediska OS je sektor (512byte), takze to nebude 45MB ale 180GB + pocatecnich 120GB = 300GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska os je cluster typicky 4kb.

Velociraptor není serverový disk, je spíše určen do high-end desktopů. Takže ty spekulace co by se stalo po zápisu velkého množství bitíků jsou zcela mimo mísu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ATA je blokove zarizeni o velikosti bloku 512B (4K), neexistuje tedy neco jako zapis jednoho bitu
u NAND flash se zapisuje do stranek (typicky 4K, 8K), tj. do bloku se zapisuje vicenasobne, viz dynamicke mapovani LBA
SQL server organizuje db do stranek, ktere jsou pri zmene zapsany na disk, napr. MS SQL zapisuje 8K 'dirty pages' na disk po osmi v 64K blocich

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bohuzel neni pravda:(
http://en.wikipedia.org/wiki/Write_amplification
Ale i tak jsem si SSD poridil:) Ted jen jeste potrebuju desku se SATA III ..... neproda nekdo desku ASUS P7P55D-E nebo kartu ASUS U3S6? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale samozřejmě, že vždy není. Jsou aplikace, třeba nahrávání videa, kdy potřebuji jeden konstantní datový tok a velkou kapacitu. Tady nemá SSD zatím šanci a disk zde dosahuji prakticky té naměřené rychlosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám velociraptor i SSD a rovnou ti tvrdím, že Raptor JE konkurenceschopný v mnoha oblastech použití. Běžný uživatel pak rozdíl nepozná.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejprve, to co nastavuje hlavicky je dost odvazne nazyvat motorkem:)
A srovnavat SSD a HDD taky. Velociraptor je uz z principu (10k otacky) delan pro seek performance, kterou zkratka HDD uz par let nabidnout nemuzou ani zdaleka. Sekvencni zapis, tam je to jedno, ten nikoho nezajima (BTW, dnesni sata III SSD maji bezne tech 500MB/s, co ta sata zvlada). Navic si troufnu tvrdit, ze nejaky novy 3TB disk za 4k by i v tomto tomu raptorovi natrhle prdel ...... takze se jedna jen o predrazeny (nesmirne predrazeny), hlucny kus uplne zbytecneho HW pro wohnouty ......

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když ho neumíš využít, tak to ještě neznamená, že se nehodí někomu jinému. Zkus stříhat HD video - samozřejmě nekomprimované :-) V tu chvíli potřebuji velkou kapacitu, což bych u SSD nezaplatil, ale taky slušný seek, když pak v editoru kombinuji víc videostop a výsledek opět zapisuji. Jeden disk na to vůbec nestačí, ideální je nějaké to pole a kvůli seeku se ten raptor fakt hodí. Ještě lepší je to z 15000 otáčkových SCSI disků, ale to už cena značně stoupá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze zrovna u editace videa to bude sumak. Tam seek urcite nevyuzijes. A opravdu nekomprimovane? Pri HD a beznyma 60fps to dava 360MB/s ..... pri kombinaci dvou stop minimalne 720MB/s, takze to je stejne mimo realitu. I kdybych k necemu toto potreboval, tak si to nejdriv enkoduju mpegu, sestriham, nahradim enkodovany za original a vyrenderuju.
Jinak, co pouzivas za editor videa?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Datový tok je poloviční, protože normální TV jede 50i a většinou YUV 4:2:2. Řešení přes mpeg je fajn pro běžný záznam z kamery, ale nehodí se pro grafiku a pro klíčování. Pro editaci používám Premiéru, pro výrobu grafiky AfterEffect, který to vytíží samozřejmě mnohem víc. Protože tam kromě nějakého HD základu přibyde ještě třeba 10 menších objektů, seek disků se dost uplatní. Realtime to samozřejmě nepočítá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lineární motor je taky motor, a pokud je malý, tak zdrobnělina je "motorek" ;-)

P.S.: nevím, jestli jsi nějaký moderní velociraptor viděl a hlavně slyšel. Protože já jej mám v PC a za hlučný se teda prohlásit zcela určitě nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.