Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 2 TB v kapse přes USB 3.0 s Western Digital My Passport

A nemohli tam prostě narvat 2x 1TB disk výšky 9.5 mm ve stripu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že do 21mm by se to těsně vejít mohlo ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bych byl výrobce, tak bych to nedělal, sníží se spolehlivost (pravděpodobnosti se násobí)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pravděpodobnosti se násobí... zajímavý postřeh. Takže pokud jeden disk vydrží bez závady deset tisíc hodin s pravděpodobností 100:1 a druhý také, tak u obou je to už 10000:1? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je pravděpodobnost poruchy disku 1% , tak u kombinace 2 disků je to (1-1/100)*(1-1/100)=98% , čili pravděpodobnosti se opravdu násobí :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to jsem přemýšlel, jestli to polopaticky rozepisovat, nebo ne ;) Pokud u jednoho disku uvažujeme pravděpodobnost řekněme 0,95 (95 %), že vydrží bez poruchy dva roky, u využití dvou disků současně pro stripping (tj. bez redundance a možnosti opravy) už je ta pravděpodobnost pouze 0,95 x 0,95 = 0,9025. Pokud bychom takto zapojili 4 disky, máme šanci 18,5 %, že o data do 2 let přijdeme, zatímco u jednoho disku to byla šance jen 5 %.

A tohle je potřeba si uvědomit u všech služeb, všechno má omezenou spolehlivost a čím více se tam vloží mezičlánků, tím se pravděpodobnost poruchy násobí (např. poskytování internetu, přeprodávání dalším 2 poskytovatelům, protáhnutí přes vlastní router, AP, tethering přes mobil, ... na takovém spojení bych třeba neriskoval dálkově řízenou operaci s robotickým chirurgem :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Roboticky chirurg by ani pri ztrate spojeni nemel pacienta zabit. Nemaji se pouzivat ve vesmiru nebo hur, v africkych vesnicich?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dokud nebude schopen provádět 3 zákony robotiky, tak ho bohužel může zabít i svou nečinností (nedošije, neuzavře, ...) ;). Teď tam samozřejmě bývá i místní operatér, resp. u nás se myslím na dálku ještě normálně neoperuje, ale robotický chirurg už pomáhá při lokálním ovládání (teď jsem vygooglil, že Nemocnice Na Homolce je používá někdy od roku 2005)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lekarsky robot se zakony robotiky ridit nemuze, uvaril by se mu pozitronicky mozek. Lekar totiz MUSI ublizit cloveku nebo svou necinnosti dopustit aby mu bylo ublizeno - jeho prace je v tom vybrat (a obvykle provest) co nejmensi ublizeni.

Nicmene, mel jsem na mysli DOCASNOU ztratu spojeni, rekneme v radu minut.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo to je pravda :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to mozna jeste vydelil koeficientem prouchovosti externich disku WD :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NAPAJANIE ...

Zaujimava je otazka napajania takehoto disku. S napajanim by som to nevidel velmi ruzovo aj ked je samozrejme deklarovane iba cez USB port. Ano datova kompatibilita USB2 vs. USB3 je jedna vec, ale ci bude moct disk byt schopny napajania aj s USB2 portu je dost diskutabilne a dnes este stale dolezite (predsa len USB3 nie je na kazdon NTB a na kazdej kancelarskej/skolskej sunke). Odkial mozme brat tu istotu, ze ak disk uzivi USB3 port so svojimi 4,5W (pri 950 mA), uzivi ho aj USB2 port s iba 2,5W (pri 500 mA)??? Je mozne ze ho uzivi aj USB2 port. Uz pri roztocenych platniach velmi vela energie netreba. Na roztocenie platni je vsak narazovo treba neskutocne vela energie aj v pripade 2,5 palc. diskov (tipujem 6-8W) a v pripade 3,5 palcovych narazovo medzi 10-15W (podla poctu platni). Takze bud inzinieri WD riadne zamakali a disk obsahuje dobre kapacitatory, ktore za 5-10 sekund nasosaju dostatok energie aj z USB2 portu potrebnu na roztocenie platni. Dosledok by bol len ten, ze disk sa neroztoci hned (ako napr. v USB3 porte), ale v USB2 porte az po dobrej 1/4 minuty ci aj neskor. CHCELO BY TO OTESTOVAT. Dalsia vec je ze ani USB2 porty nie su rovnecenne. Tie zadne na kysni priamo z chipsetu vedia dat 500 mA, vyvedene vpredu len 100 mA. Samozrejme zalezi vsak od dosky.

No a potom je druha moznost zabit 2 USB2 porty kvoli napajaniu: http://www.alza.sk/premiumcord-usb-2-0-napajeci-d250868.htm

Takze nekricme hop kym nam nepreskoci :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je dobra otazka. Ja mam tenhle maly 320GB Transcend http://goo.gl/trC7s
Na desktopu a notebooku Acer musim pripojit 2 USB porty, aby se roztocil, na macbooku nebo PC u znameho mu staci i jeden. Kazdopadne s tim odberem na vyvedene porty vpredu je to pro me novinka, zkusim ho schvalne pripojit na nejaky vzadu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

o tomto jsem ještě neslyšel, že by byla jiná norma na přední porty. Podle mě je to blbost, všechny porty na desce by měly být rovnocenné a splňovat normu, která říká, že zařízení může vzít až 500mA (USB 2.0). Samozřejmě to může nějaký výrobce zmršit.

Problém bych v předních portech viděl leda v tom, že výrobce desky nemůže ovlivnit kvalitu provedení drátů k těmto portům. Potom v case může být použit drát malého průměru, tedy s vyšším odporem, nestíněný a třeba metr dlouhý. Potom se může stát, že vlivem ztrát na tomto připojení disk odmítne jet.
Ale je to ten samý problém, jako když disk připojíme až za prodlužku, vyvedenou přímo ze zadní strany desky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Norma USB 2.0 je skutecne 5V a 500mA. Ovsem vetsina vyrobcu to prekracuje, proto externi disky funguji. Bohuzel kdyz se najde nejaky, kdo to dodrzuje, tak uz to fungovat nemusi. Sam mam disk s 2x USB konektorem, ale zatim vzdycky mi fungoval na jediny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vesměs všichni výrobci používají stejné IO, které limitují těch 500mA... nicméně mnoho desek má jumpery, které umožňují místo limitovaných 5V tam poslat 5V Vcc přímo ze zdroje... se všemi případnými důsledky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze s tymi 100 mA je to tak: http://en.wikipedia.org/wiki/USB_hub.

Clanok sice hovori o USB huboch, ale napajanie v USB2 portoch je po 100 mA davkach. Plne napajanie je az 5 davok, t.j. 5x100 mA = 500 mA. Ked ide len jedna davka, tak to v niektorych portoch moze byt len 100 mA. Jednoducho som uz mal tu cest s viacerymi PC, kde predne porty neboli schopne poskytnut dostatok stavy a zadne ano.

Naproti tomu v USB3 je davka tusim 150 mA a plne napananie je 6 davok, t.j. 6x150 mA = 900 mA. USB 3 vsak nie je az take rozsirene, aby ma jednej doske bolo 12-14 USB3 portov jednak z chipsetu, sucasne z pridavneho radica a z tamtoho a hentamtoho, aby bolo mozne USB3 porty nejako triedit. Teda aspon si myslim ze zatial je to vzdy riesene metodou BUD ALEBO. T.j. bud USB3 radic len v chipsete, alebo len pridavny radic.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.