Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 24jádrový Xeon W7-3455 otestován: Pomalejší než 24jádrový Threadripper Zen 3

A není to málo, Antone Pavloviči? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navrhnete novou architekturu jaádra, odstaňujete konflikty, ladíte, ...
A konkurence mezitím vydá novou generaci CPU.
Nebo dvě.

To docela naštve.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zen III Sapphire Rapids odskakuje a co teprv Milan-X alias Zen III Epyc s V-Cache a to nemluvim o Zen IV alias Genoa a uz vubec o variante s V-Cache pameti, 96 jader uvedu jako posledni aby se nam intel neposral.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Bieda, bieda, bieda, bieda na druhu ... 24C intel CPU pre server/workstation a o 10% ho prekona 16C amd desktopovy model ... ak si domyslim cenu, spotrebu, pomer vykon/spotreba, ostava pri inteli iba horko-tazko zaplakat

keby intel nepchal do desktopovych CPU atomy, ale iba velke jadra, bol by dnes totalne na smiech, kedze by dokazali vyrobit nejaky monoliticky CPU s max. 10 ci 12 velkymi jadrami vykonovo na urovni R9 7900(bez X) ... uz to vravi za vsetko (8P+16E jader intelu = 16C amd)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LOL, Intel bude muset vyzdvihnout, že neobsahuje malá zkriplená jádra :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co místní aVIAtik a jeho změna paradigmy.
To mu přeci nemůžete udělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten ma novou modlu 512atomovy Sierra forest..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad Epyc 7443P (24c) ma V-Ray score az 25 800 a v CR je nabizen od 36500Kc (~1650US$). MB pro nej patrne bude daleko levnejsi.
https://smicro.cz/amd-epyc-milan-7443p-up-24c-48t-2-85g-128m-200w-100-00...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takto tedy cesta z propadu nevypadá. Já chápu, že vývoj architektury nějakou dobu trvá, ale jak je možné, že menší AMD za tu dobu stihlo tolik generací ZEN v tolika variantách? Asi jediná výhoda těchto CPU vypadá na spotřebu. Ovšem je to Intel a W Xeony byly vždy hnané na takty. Je teoreticky možné, že se zde plný potenciál ještě neukazuje. Protože se mi nezdá, že by Intel byl v dané třídě úspornější než AMD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta CPU nejsou špatná.
Ta CPU by byla hodně dobrá.

... kdyby vyšla v době, kdy vyjít měla.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přitom sapphire rapids by mělo být srovnáváno už s epyc zen4 a 3D cache modely.

A než vyjde od Intelu příští řada xeonu tak to tady už bude zen6

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napadla mne taková věc, jestli by pro Intel nakonec nebylo lepší pozdržet vydání a vyměnit v tom procesoru jádra za ta vyvíjená pro Core 14. gen. a ostatní jako propojovací logiku, řadiče sběrnic a systém cache nechat. Protože to fakt nevypadá moc dobře.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To by pak nevydali nikdy nic :(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Což v případě WS a Server CPU už platí, takže žádná změna. Začínám mít dojem, že největší esa jim z vývojového týmu odešla. Možná je chyba, že mají týmy na velká jádra pro servery a WS, velká a malá pro desktop. Prostě tři CPU týmy a pokud to dělají jako AMD, že mají i týmy které dělají i ob generaci a přidáme k tomu, že je třeba řešit nejen jádra, ale i okolí, je to sakra hodně lidí. Ostatně grafická divize přece taky dělala IGPU, samotná desktop a výpočetní jádra. Pak se nemůžeme divit, že jsou v problémech a to nepočítám další divize a management.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možno, že každé jadro v tom 24-core Xeone vyvíja samostatný tím, to by mnohé vysvetľovalo...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když vidíme, jak se AMD daří s jedním jádrem, které piplají a žádné další nepotřebují, když odmyslím odlehčenou variantu, které se bude lišit pouze Cache... AMD Intel dost školí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V rámci koncentrace úsilí a úspor asi také redukují angažmá v RISC-V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RISC-V není pro Intel hlavní. Možná ho někdy časem použijí pro secure procesor, jako to dělá AMD, nebo na něm založí řadiče SSD. Z aktivně vyvíjených moderních RISC není RISC-V a ARM zdaleka jediný. Já z těch dalších vím, že existuje ještě Open RISC a ta další jádra už míří níž až na úroveň, kdy je můžou kupovat domácí bastlíři do svých konstrukcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si urcite v Intelu rikali o ARMu v roce 2006, kdyz svou Xscale divizi prodavali Marvellu.
https://www.theregister.com/2006/06/27/intel_sells_xscale/

Prvni ARM-based iPhone vysel 2007, prvni ARM-based Android SF v 2008 a do roku 2022 snad bylo vyprodukovano 230 miliard ARM-based chipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ARM je dost jiné pozici, ale samozřejmě nikdo nemohl vědět, že v mobilech bude dominovat a stejně tak, že se Intelu nepovede ultra-mobilní APU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, ze Intelu holt tehdy nevonel trh ARM se SoC v prumerne cene desitek US$, kdyz byl zvykly na rad stovek US$ (x86). Trh RISC-V jeste dlouho nebude o nicem jinem nez o SoCech za desitky US$.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RISC-V, Open RISC a ARM jsou příbuzné architektury, vycházející přímo z návrhů Berkley RISC, jeden z nich, z hlavy si nepamatuji který, je přímo poslední z této university. Takže mají úplně stejný výkonový potenciál. Jediný rozdíl je v tom, že ARM je nejstarší a proto se logicky nejvíc rozšířil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Šlo mi o to, že Intel z tohoto nového biliónového trhu neměl za posledních 15 let prakticky ani penny (netuším nakolik pokusy s x86 SoCy Atomy Zxxxx & skončily s kladným hospodářským výsledkem) .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je mi jasné. Protože podcenili sílu ARMu, podobně jako AMD, která se své divize také vzdala a mysleli si, že můžou konkurovat po svém. A něco mi říká, že se nepoučili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RISC-V může, ale také nemusí být dalším ARMem. U velkých SoC asi pár desítek centů poplatků za core nebolí, ale u microcontrollerů za pár dolarů již ano. Možná to takto začne, zprvu výměnou v elektronice a postupně s pokročilejšími výkonějšími jádry si to najde cestu i do náročnějších aplikací. Dost se v tom může angažovat ČLR, která prý v RISC-V vidí šanci vyhnout se případným USA/UK sankcím (RISC-V je údajně pod Švýcarskou jurisdikcí).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Politika je jedna věc, já to beru jen z pohledu samotné architektury. Mimojiné se o RISC-V mluví v souvislosti s budoucností platformy Talos od Raptor Systems. Protože ta se zastavila na IBM Power 9 a na stávající Power 10 nefunguje a není jisté, zda může být, protože P10 používá proprietární paměťové rozhraní a tedy není otevřené. Takže to by mohl být další způsob, jak se dostane do výkonných počítačů. A pokud by měli možnost kupovat čínské procesory a neodporovalo by to jejich otevřené politice...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem za to, že se již dostali k MIPS.
https://www.eenewseurope.com/en/mips-moves-to-china-via-samoa/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Longsony jsou čínské MIPS, možná je těch projektů víc. Tady z té řady Berkley RISC je z těch starších, starší než ARM. Ale po konci Silicon Graphics, respektive po jejich přechodu na Intel, vývoj velkých MIPS CPU ustal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé kolik potomků těchto RISC projektů dožilo v laserových tiskárnách (poháníc rasterizéry?) i960/R5000/Am29000. Ale vzhledem k jejich vlastnostem to zase asi tolik nepřekvapující není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na svou dobu měly skvělou kombinaci výkonu, nízké spotřeby a malého počtu tranzistorů, v té době ještě jádra nebyla tolik paralelní jako dnes a to se hodně projevovalo, čím složitější a výkonnější procesor, tím menší ten rozdíl je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je blbost, musel by se předělat zbytek architektury která navazuje na komunikační cesty současně použitých jader, a to by byl další minimálně rok práce, navíc architektura už počítá s nějakým výrobním procesem (nejspíš 10nm podle původního plánu vypuštění) a pokud tam šoupnete něco z 14.gen co počítá s 4nm od TSMC tak to jasně nebude fungovat.
Intel dřív počítal s backportem některých funkcí z nejnovějších architektur do těch co se teprve evolučně budou vyvíjet (refreshe)
(Obrázek z prezentace roadmap Intelu)
https://www.svethardware.cz/intel-ma-desetilety-plan-jak-se-dostat-na-1-...
Jenže to by bylo funkční jen o 1 generaci procesu zpětně a muselo by se s tím počítat už od základu vývoje

....což je problém i pro MeteorLake
který se bude právě částečně vyrábět u TSMC, TSMC už rozjelo výrobu na 3nm, bylo by logické použít lepší výrobní proces pro Meteory, jenže výsledné čipy by byly menší a neseděli by na datové cesty v substrátové destičce, nejspíš na EMIB.

A právě stejný problem by nastal i uvnitř architektury pokud by se změnil výrobní proces, když tam šoupnete jiná jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bylo ironicky. Intel zbytečně tříští síly, o tom to celé bylo. Že Intel nemá jednotnou architekturu ani i CPU jader ani grafickou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.