Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 28jádrový top model Intelu je opět pastovaný

Super newska... ale říkali to už při uvedení před ~2 týdny :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Touzebne ocekavam den, kdy Intel prestane IHS k pouzdru lepit a bude slouzit jen jako docasna ochrana. Pak nebude hrozit zniceni cpu pri delidu. Protoze uber-clocker prece musi udelat delid, i kdyby ten cpu byl pajenej :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vase veta postrada smysl, logicky kdyz sou jadra procesoru k IHS pajena delid delat vubec netreba a ani se nedela, vyjimecne u uberOC kdyz tak se odkryje samotne die(IHS nahreje na pozadovanou teplotu kdy taje pajka) a na nej sa pak narazi upraveny chladic kde se leje dusik, naopak kdyz sou k IHS jadra jenom pastene pak staci orezat okolitou gumicku ktera IHS na CPU drzi a pasta sa pote pekne mezi jadry a IHS odlepi. To nejhorsi by bylo kdyby skutecne Intel IHS na jadra/die jenom prilepil, to by byl nejhorsi tepelny ne-prenos vubec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Očividně chtějí docílit toho, že ten kdo bude chtít taktovat, tak přijde o záruku díky delidu. Nehledě na to, že s pastou bude procesor morálně rychleji zastarat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O zaruku prijde, to bez debat, co se ale tyce budoucnosti takehoto CPU, tak driv se budou hazet prazdni cykly aby se procesor/die vnitrne ochladil-a, samozrejme pote bude vysledkem horsi IPC jak v singlu tak multithread operacich.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k teplotám, jaké dosahují i nové, pájené modely v zátěži (skoro 100°C) bych se morálního zastarání nebál, to CPU se upeče rychleji než stihne pořádně zastarat :-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, můj 4790k už taky není to co býval. Pasta se už asi "vypálila". Teď běžně v zátěži překračuje 80°C, což nebylo zvykem. Ještě musí půl roku vydržet... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Muzu se zeptat jaky ze mate na tom Core i7 - 4790K osazeny chladic a jestli neni spinavy plus pasta mezi nim a CPU tvrda jak kůl?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"...plus pasta mezi nim a CPU tvrda jak kůl?"

Pasta tvrda jak kul moze byt skor medzi CPU a IHS. Robil som delid E3-1240 v2 a pastu som odtial doslova olupoval ... :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jakou frekvenci to má na těch 100°C s pájkou, a jak by vypadal stejný CPU s pastou. Pokud by měl CPU jasný rozkaz agresivně boostovat až do maxima provozní teploty, byla by v tom pájka nevině.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bez pájení by ten CPU byl v řiti, s pastou by neměl šanci dosáhnout maximální frekvence na víc než na pár milisekund. Jedná se o i9 9900, které v plné zátěži s vodníkem lítá ke 100°C, protože Intel ho našponoval na úplné maximum co to snese aby svým movitým věrným za dvojnásobnou cenu přinesl 12% FPS navíc :-D.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní je , že to Intel zvládl s 95W max a AMD pro své nemovité věrné si bez šponování s nižším výkonem vezme 105W

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na tom nic zvastniho neni, protoze Intelovske TDP je vztazeno pouze k base frekvenci CPU a nikoliv k turbo boostu.. ale tohle ti vysvetlovat, to je asi jako hazet hrach na stenu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MIlej zlatej, Tombomino ti už odpověděl ale jistě budeš umět vysvětlit to, že když Intelská CPU boostují, tak jejich reálná spotřeba je jaksi vyšší než udávané TDP, někdy dost výrazně. V TDP se udržíš jen bez boostu a ještě s definovanou zátěží, AMD ti TDP drží i s maximálním zatížením. 95 : 105 navíc nic neznamená, jde o jabka a hrušky protože odlišné metodiky výpočtu, musíš se dívat na reálnou spotřebu za stejnou porci práce a tam to AMD rozhodně neprojíždí, takový Epyc 7551P je energeticky efektivnější než Xeon Gold 6130 a to je hodně vypilovaný kousek křemíku proti jejich desktopovým CPU co se spotřeby týká. Intel donedávna měl u desktopu o něco lepší energetickou efektivitu protože má pokročilejší proces na vysoké frekvence ale poslední revize jeho CPU ten proces tlačí až na samotný okraj jeho možností a reálná spotřeba tak roste oproti výkonu asymetricky více, už jen problematická uchladitelnost i pájených intelských 8 jaderných CPU přes použití nadprůměrných chladičů napovídá, že těch 95W asi nebude tak úplně pravda. AMD ve stejné pozici bylo se svými Vegami, kde další maličký nárůst výkonu znamená masivní nárůst spotřeby protože je to umístěné na úplném konci možností toho procesu. Intel už nemá kam jít se současným procesem a v dlouhodobé zátěži nové CPU můžou ve finále dopadnout i hůř než starší verze co se spotřeba/výkon týká.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zvláštní je, jak může být někdo tak blbej...běžte se uspokojit nad logo Intelu a svoje nesmyslný kydy si laskavě nechte jen v palici, kde s nima nikdo jiný trpět nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych si tak jisty ze je novy top model HEDT Core i9 - 9980XE pajeny nebyl, prece jde jenon o mirny refresh rady Skylake - X protoze model ktery 9980XE nahrazuje(i9 - 7980XE), je totizto pasteny, prosim autora o overeni stavu veci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne se celkem libi nazor J. Olsana, kdy jedno vysvetleni muze byt..ze je to vlastne stejnej serverovy CPU, jako Gold Xeony od Intelu. A ty jsou taky s pastou. Tudiz delat ruzne varianty toho stejneho chipu se jim nevyplati.
Stejne tahle cela platforma pusobi tak trochu sita horkou jehlou....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj.. ono moze to by skladova zalezitost :) https://www.youtube.com/watch?v=GvVaaZ21C44

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.