Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 32jádrový Threadripper 2990X přetaktován na 4,12 GHz na všech jádrech

Zakladni takt 3.4 je trochu moc. Kdyz si vemu 250W a ctyri cipy, tak to mate 62.5W na osmijadro. Ryzen 2700 (bez X) ma 3.2Ghz na 65W TDP, teoreticky by mohli pouzit nejake lepsi kusy kremiku, ale pochybuji ze se dostanou na 3.4 base. Navic i ty predvadeci vzorky meli 3.0Ghz. Ale i s nizsi frekvenci to bude mit o 3/4 vyssi vykon nez TR 1950...

Co bude zajimave je cena. Za ~2300$ lze sehnat EPYC 7551P 32jadro (sice s nizsi frekvenci ale i nizsim TDP).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno ale Epic do toho neosadis :) na druhou stranu, pokud to bude mit pametovy kanaly jen do dvou cipu tak uz se na nektery ulohy asi vyplati najit desku pro Epic a vzit ho, ale ani nevim jestli se do pracovnich stanic takovy desky delaji, snad jo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

napr supermicro ma krasnou atx desku pro epyc : https://www.supermicro.com/Aplus/motherboard/EPYC7000/H11SSL-NC.cfm
samozrejme necekej, ze tam bude zvukovka a podobny kravinky, ale do lepe vetranyho kejsu parada ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Epic nebo Epyc ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani jeden! ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pocitam ze to budou lehce vyberove kousky... zkousel jsem ryzen 1700 podvoltovat a neni problem ho drzet na 3,2GHz se spotrebou pod 40W...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel je v prdeli :) Uz rok a 1/4. Uz nebude kralovat s vykonom ze na jeho 4 jadra musi mat AMD az 8 kvazi-jadier FX, uz nebude kralovat ze na jeho 3 GHz musi mat AMD 4,5 GHz, uz nebude kralovat s IPC o 50-60% vyssim.

Intel musi a aj bude veeelmi tvrdo bojovat o kazde jedno % v benchmarkoch, pretoze nebude chciet prist o poziciu "technologickeho lidra".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevšiml jsem si že by tu byl AMD procesor který by měl vyšší výkon na jádro ani multithread. Srovnejme CPU se stejným počtem u AMD a Intelu, Intel bude vítěz. V mainstreamu není 6c/12t CPU AMD, které by porazilo i7-8700/8700k se stejným počtem jader i threadů. Stejně je to se všemi vyššími CPU (u intelu pouze HEDT), 8 jádro intelu dá 8 jádro amd ... Jen u 7960X a 7960XE je to proti 1950X trošku horší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

-------------------------- -------------------------- -------------------------- --------------------------
Wono totiz nejde len o jadra, ale aj frekvencie a IPC.

AMD ma stale IPC symbolicky nizisie o cca 5% a za dalsie AMD ma este k tomu aj frekvencie globalne (sungle aj multi-thread) nizsie o 10-15% a to hlavne pre 4- a 6-jadraky. AMD proste nema na trhu 4- a 6-jadraky CPU so zakladom 3,7-4,0 GHz a turbom 4,5-4,7 GHz !!! A preto sa panko divi ... Preto 4- a 6-jadrak Intelu terajsich refresov a revizii (terajsich mostov a jazier a hradov a zamkov a jaskyn) bude vzdy o nieco vykonnejsi ako 4- a 6-jadrak 12 nm (aka 14 nm+) Zen+ 2000. Mozno za rok 7nm Zen2 trocha zdvihne IPC aj frekvencie a tato 15-20% priepast vo vykone pri rovnakom pocte jedier sa zmensi.
-------------------------- -------------------------- -------------------------- --------------------------

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To mozna platilo pred meltdown a spectre a dalsima chybama, ted pokud se nepouzivaji avx instrukce IPC je plus minus stejny, podle toho jakej kompilator se pouzije, Intel uz vede jen frekvencema

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tady je vidět, jak je na tom Intel reálně s výkonem u současných CPU :
http://www.abclinuxu.cz/blog/alkoholik/2018/6/fun-with-spectre

Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké patche na Meltdown, Spectre, Branchscope a další bugy nepoužívám, AKTUALIZACE BI SE MĚLY SAKÁZAT!!!!!! Jedu na WinXP a je to super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uah...to je teda dobrej pruser.. Vyapda to, ze to pekne kopireuje propady I/O, ktere Intel po zaplatach ma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyplnila se asi ta nejčernější vize, co jen mohla. Známý mně požádal o sestavení PC, původně jsem přemýšlel na bazarovým i7, které vyjde levněji, jak nejlevnější Ryzen5 a výkonově je na tom o něco líp, ale nakonec to asi přehodnotím a PC do 10kkč vypadá slibněji s Ryzenem 2400G.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pises kraviny jako vzdy..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vysvětlí mi někdo, proč má procák - například v tomto případě, základní takt 3.0GHz a boost na všechny jádra 3.4 GHz a nemá rovnou základní takt 3.4 GHz? Ten boost je podmíněn teplotou CPU? Měsícem v úplňku? Nebo něčím úplně jiným a nevydrží dlouhodobě?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak napr u intelu na zakladnim taku ti bezi vsechna jadra pod avx instrukcema, bez nich ti jedou vsechna jadra na boost frekvenci, atd ...
krasne popsano tuk : https://en.wikichip.org/wiki/intel/frequency_behavior

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo to je zname uz dlhsiu dobu, faktom ale ostava, ze je to dost chore. Aby frekvencia jadra zavisela od typu instrukcnej sady, ktoru prave pouziva: non-AVX, AVX, AVX2, AVX512 ...

Ma proste byt zaklad pri plnom zatazeni vsetkych jadier a nasledne rozne stupne turba pri zatazeni rozneho poctu jadier. A nie to este komplikovat s (ne)vyuzivanim AVX.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U Intelu záleží na spotřebě CPU, pokud překročí spotřeba povolenou mez (by default TDP) tak se turbo boost vypne a CPU jede na base frekvenci - power throttling. U Intelu nerozhoduje teplota, tedy pokud se nedostane na TjMax, ale to se bavíme o throttlingu. Nutno říct že počítače, které jsem dával v posledních letech dohromady nikdy nerespektovaly omezení TDP dané specifikací intelu a musel jsem manuálně nastavit limity napájení abych k té situaci, kdy cpu poběží na base taktu došlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> faktom ale ostava, ze je to dost chore

Ne, neni na tom nic choreho. Frekvence zavisi od zateze / tepla, stejne jako u GPU a vsech IC. u CMOS je spotreba primo umerna poctu prepinanych tranzistoru za casovou jednotku. Vykonat jednu instrukci AVX512 je jako vykonat 16 instrukci ve FPU. Narikat ze se to musi mirne throttlovat aby to vykonalo 16x vic prace je trochu mimo.

> Ma proste byt zaklad

Ne, nema. Pokud by mel byt nejaky "zaklad" tak by musel byt nastaven tak, aby to vydrzelo nejhorsi pripad. Jenomze kdyz procak travi 99.999% casu nekde jinde nez v nejhorsim pripade, tak je to z designerskeho hlediska idiotsky napad omezovat na tu hranici...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chápem to správne? Intel používal 1600W priemyselný chladič a AMD na 32 jadro použilo obyčajného cenovo dostupného vodníka?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Netuším co použilo AMD, ale Intel použil standardního vodníka, proudila v něm ale chlazená kapalina. Jakou přesnou teplotu měla je otázkou. Mohlo to být i 4 stupně, ale to by ten "průmyslový" chladič potřeboval téměř den aby kapalinu na tuto hodnotu dostal.

Neznáme teploty CPU a neznáme Ambient teploty abychom mohli spočíts deltu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Intel použil standardního vodníka" - panko mal asi tazky uraz hlavy ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi si nečítal článok ale tu sa píše, že AMD použila Corsair H150i Pro ktorý sa dá zohnať do 250€.

Pár dní dozadu bolo že Intel dal 5ghz na 28jadre a použil priemyselný chladič ktorý chladil vodu na 4°C
https://diit.cz/clanek/intel-u-5ghz-dema-neopomnel-priznat-jen-1770w-chl...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Btw 150Wattová pípa ti ochladí pivo z 35°C na 10°C úplne bez problémov nevidím dôvod prečo by 1700W mašina neuchladila na 4°C v priebehu okamžiku, nie ako ty, že celý deň...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U tohoto testu neslo vubec o chladici vykon (to by ten test musel trvat mnohem delsi cas) ale o rychlost prutoku kapaliny ...btw 1700W kdyz na stitku maji 110/120 V a 9,6 A ?

Btw az ta pipa uchladi takovy objem vody jaky zvladne tahle "bedna" tak se muzeme bavit dal

Ale to uz by bylo na JirkuK nad jeho sily a zboril by se mu jeho svet ....proste miluje Intel a NV a bude ohybat a prekrucovat v jeho prospech co se jen da

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak přesně ovlivní účinnost chlazení rychlost průtoku kapaliny?

Pro příklad.. 8700k při odběru cca 125W + grafika s odběrem cca 180W, celkově tedy nějakých 305W. D5 pumpa, minimální otáčky (1800). Na vstupu do grafiky je chladící kapalina o teplotě X, proteče GPU blokem chladícím čip, paměti a kaskádu, proteče CPU blokem, na výstupu je teplota X+1.5°C. Při max otáčkách pumpy (4800) je výstupní teplota X+0.5°C.

Pro chlazení to nemá vliv, buď kapalina teče pomalu a více se zahřívá, nebo teče rychleji a zahřeje se v blocích méně. Stejně tak případné schlazení ve výměníku. Při pomalém průtoku radiátor vstřebá z kapaliny více tepla nebo při rychlejším průtoku střebá méně tepla. Výsledek je de facto stejný, aneb rychlost proudění kapaliny není pro chladící výkon podstatná. To ví ale každý, kdo má vodníka a monitoruje teplotu kapaliny na několika místech v okruhu.

Co naopak vliv má, je teplota chladící kapaliny. Standardně je to po ustálení o několik stupňů více než pokojová teplota, Při použítí většího počtu/plochy radiátorů se to dá srazit blízko teplotě prostředí. Jinak je aktivně potřeba buď chladit kapalinu pod okolní teplotu, nebo použít vzduch proudící radiátorem který je chladnější než okolí (například výdech klimatizace)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

musis docielit, aby sa ti objem vody pri danom prietoku neohrial na viac ako mas naplanovane. Napr. pri nejakom prietoku vody mas napr 1ml/sec, 305W ti ohreje ten 1ml o 73 stupnov, cize ak by si dodaval napr. 27 stupnovu vodu, tak by ti to zacalo vriet uz v trubke... Cize musis mat vacsi prietok, pri 2ml/sec to je uz polovica => je jedno aky silny mas chladic, ak ti to teplo neprenesie medium... na prietoku zalezi a cim mensiu mas deltu pred/po zdroji tepla, tym to chladi lepsie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak rikam ze jsi tatar.... sam si odpovi na vlastni dotazy do toho ignoruje odpovedi druhych :)
Takze polopaticky ... kdy dosahneme stabilne nizsi teploty CPU (coz je u OC velmi dulezite)...kdyz bude kapalina v miste prenosu teplejsi a nebo chladnejsi ...toliko k prutoku chladici kapaliny ..
Navic proc tu resime chladici vykon jiz ohrate kapaliny kdyz to diky delce testu nemuselo mit zadny vliv (nebo vime jaky byl celkovy objem kapaliny urcene k chlazení a nakolik stupnu byla predchlazena? Pokud te kapaliny nebylo mnoho tak ok tam uz by mel vykon chladice mnohem vetsi vyznam i pri tak kratkem testu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty ale zřejmě taky.

Protože ti uniká, že elektrický příkon chlazení a chladící výkon nejsou stejné. U jednotek z chladivovým okruhem se EER pohybuje mezi 3 až 4. Tzn. na 1W příkonu máš 4W chladícího výkonu. U tohoto typu chlazení bude EER nižší, ale i tak nevidím nereálně 1.7kW chladící výkon z 1kW příkonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A dalsi mimon ale aspon jsi uvedl ze jde o chladici vykon coz je dost podstatne ;) kdyz tam motaji tri ruzne hodnoty a do toho smysleny prikon vycepniho zarizeni ...tak nevim co si o tom myslet kdyz se nekteri neumi spravne vyjadrovat ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Niekto tu ma gulas v chapani vyrazov: prikon vs. chladiaci vykon ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potom tu ma nekdo gulas ve vyjadrovani protoze to nespecifikuje a ano mam v tom gulas kdyz kazdy uvadi jinou hodnotu 1600/1700/1770W a nespecifikuje k cemu se to vztahuje ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U chlazení se primárně vždy specifikuje chladící výkon. Protože toto je ta důležitá veličina pro návrh/funkčnost chladícího systému. Protože různé chladící systémy mají různou účinnost, tak je nesmysl napsat pouze příkon.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to neni vzdy pravidlem ani byt nemuze ;) a kdyby tomu tak bylo tak ani vyrobce zmineho chladiciho systemu nezminuje potrebny prikon ( otazne je jak by si dodatecne zajistil potrebnou infrastrukturu jen na zaklade chladiciho vykonu ....a nehraji si na to ze to lze snadno dopocitat pokud vyrobce uvede potrebne udaje protoze on se primarne uvadi i ten prikon ;) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Alespon si chybu priznaj a nerob zo seba blbecka. ;) Vsade sa uvadza, ze bol pouzity chladic o vykone 1700W co znamena, ze sa jedna samozrejme o chladiaci vykon. Ked mas CPU chladic o vykone 200W, tak to taktiez neznamena, ze ma spotrebu 200W. Ked mas klimu o vykone 3600W tak to taky neznamena, ze ma prikon 3600W. A uz tym, ze ta ani len nenapadla tato moznost, ze je rec o chladiacom vykone dokazuje fakt, ze tomu nerozumies, pretoze si dal do rovnice V*A a porovnal to s cislom 1700W. ;)

"Ihned po demonstraci nechal Intel sestavu odklidit a rozebrat. pravděpodobně však nečekal, že s komponentami přijdou do kontaktu i řadoví návštěvníci akce a ti se pak nestačili divit, když viděli 1600W zdroj a chladič používaný pro velkokapacitní akvária, který je schopný chladit vodu na 4 °C a zajistit cirkulaci až 4000 litrů vody za hodinu. Jeho celkový chladící výkon tak dosahuje až 1770 wattů."

https://diit.cz/clanek/intel-u-5ghz-dema-neopomnel-priznat-jen-1770w-chl...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

blbecka ze sebe delas jen ty ;) kdyz vsude tak vsude vid ;)
" Kamikaze | před 8 hodinami
Btw 150Wattová pípa ti ochladí pivo z 35°C na 10°C úplne bez problémov nevidím dôvod prečo by 1700W mašina neuchladila na 4°C v priebehu okamžiku, nie ako ty, že celý deň..."

napr. slusne vycepni zarizeni ma prikon 300W+ (rozumej nejde o chladici vykon ) a bez znalosti prikonu (ktery vyrobce bezne uvadi ) nemuzes pripravit ani potrebnou infrastrukturu ;)

jinak celou dobu akorat rozporuji ze chladici vykon je u tak kratkeho testu nepodstatna velicina (pokud tam byl v okruhu dostatecne velky objem predchlazene kapaliny) a to ze je pro dany test podstatnejsi samotny prutok kapaliny :) pro vytvareni zaveru mame malo udaju

//edit: kouknul jsem na porizene fotky z anandtech zdroj napajel pouze sestavu a vnitrni ventilatory chlazeni atd.(docela brutalni custom VRM vc. chlazeni) chladic kapaliny byl samozrejme samostatne napajeny
cely okruh mel odhadem objem nekolik litru (nevim jaky ma objem vnitrni okruh daneho zarizeni ale asi moc ne) >>> takze prumyslovy chladic nejspis hodne prispel k danemu vysledku bezny vodnik by na tom asi shorel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy normalny tu hodnotu chladiaceho vykonu pochopil, len ty nie. Takze asi sme vsetci blbeckovia, len ty si lietadlo. :D

Je uplne nepodstatne, ci mala voda zasobnik maly, velky, alebo ziadny. Pouzil sa proste priemyselny prietokovy chladic s termostaticky nastavenou teplotou na 4 stupne. Bodka. Jeho vykon je dostatocny nato, aby tuto teplotu dokazal subezne s behom PC udrziavat. Bodka. Ta masina sa pouziva na chladenie obrovskych morskych akvarii a dokaze opravdu v realnom case ochladzovat niekolko kubikov vody. Pokial bol prietok taky, aky dosahuje PC vodnik, tak to muselo uchladit s prstom v nose..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takze chces mi tvrdit ze vycepni zarizeni s prikonem 300 W ma chladici vykon 150 W :) ok jak myslis :)
:) kdyby byl zasobnik dostatecne velky nebylo by potreba kvuli tak kratkemu testu zadne dodatecne chlazeni kapaliny v okruhu ;) takze je to sakra podstatne ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smiem sa opytat, o com to prosim ta tocis? Pisal som snad nieco o pipe, pive? Proc to tu sem tahas?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bude se tedy opakovat (asi jsem tu jediny ktery jen neejakuluje sve ego do diskuze a cte prispevky na ktere reaguje :) )
puvodne jsem reagoval na tento prispevek

" Kamikaze | před 8 hodinami
Btw 150Wattová pípa ti ochladí pivo z 35°C na 10°C úplne bez problémov nevidím dôvod prečo by 1700W mašina neuchladila na 4°C v priebehu okamžiku, nie ako ty, že celý deň..."

kdyz to tedy kazdy pochopil jinak nez ja tak v pripade vycepniho zarizeni to ostatni museli pochopit blbe ;) to ze diskuteri okolo postovali ruzne hodnoty 1600/1700 W rozdilne oproti tem co jsou uvedene v clanku je taky trochu matouci :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je iba tvoj boj, ty pomatence.. :D Ja som reagoval na jedine a to:

"...btw 1700W kdyz na stitku maji 110/120 V a 9,6 A ?"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze ty na neco reagujes aniz by jsi znal souvislosti? A potom kdo je tu pomatenec :))) vytrhnout si z kontextu par slov a stavet na tom sve fabulace umi kazdy matlak ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic som nevytrhol, reagoval som na cast tvojho prispevku, kde sa hrozne udivujes nad faktom, jak moze byt chladiaci vykon 1700W, ked podla stitku je prikon nizsi. A ja som ti naznacil, ze ocividne si pleties pojmy prikon a chladiaci vykon. Thats all folks. Ale kludne sa poobhajuj dalej, jak vlastne vobec nie si mimo a jak ja vytrhavam z kontextu.. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

125W ak zanedbame straty ti 50l vody ochladi o 25°C za 11,63 hodiny...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak na druhú stranu pípa neochladzuje celých 50litrov naraz ale iba prietok.

A ešte výkon sa nerovná príkon. Aj klimatizácie majú väčší chladiaci výkon ako príkon zo siete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pol litra nacapujes za 15 sekund = 0,004hod? To mas len 0,8956°C Na 25°C potrebujes 3,49kW

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ešteže tá pípa nechladí iba počas čapovania ale nachladí si vnútro aj v čase keď sa s ňou nerobí. A nezabúdaj, že ty to pivo neochladzuješ elektrikou ale zapomoci tej elektriky presúvaš teplotu vďaka stláčaniu plynu z jedneho chladiča do druhého. Preto dokážu aj klimatizácie mať vyšší chladiaci výkon ako príkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nasiel som ti https://www.domacitechnika.cz/produkt/lindr-pygmy-20 = 267W, pysia sa, ze vykon je o 45% vyssi.. napriek tomu to uchladi 20 piv za hodinu ale nepisu o kolko stupnov... Takze to je 33,28 stupna. 10 litrov. Dvojnasobny vykon ako si pisal ty. Takze tak.

edit: tak 20l nie 20 piv = 16,64 stupnov, cize ked mas 35stupnove pivo ako pises, tak ti to za hodinu spravi 20l 18 stupnovej teplej stacky ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Počkať, ty si ma celý čas bral za slovíčko 150W? To som len tak plácol a ty si sa toho tak pevne držal, s tebou musí byť zábava na párty. Takže ale len si potvrdil to, že tá mašina s príkonom 1,1kW dokáže uchladiť 1,6kW

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s tebou musi byt sranda ked 3x zmenis co si povedal a 3x ti ukazem ze sa mylis tak na 4ty krat napises, ze to si len tak placol. Cely cas ti pisem, ze 125W aj keby hned bol COP vyssi ako 1 neuchladis pivo z 35 na pitelnu teplotu, cojaviem 5-8 stupnov. A pre minuskarov, tu na to mam vzorec na prepocet na zaklade mernej tepelnej kapacity vody, to si necucam z prsta..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukal jsem na ty prenosne vycepni zarizeni a vetsinou maji prikon kolem 300+ W ale nevim jak dobre je navrzen chladici system :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tom: zanedbame straty... 1kW 1l vody za 1 hodinu ohreje (alebo vychladi to je jedno) o 859,8°C, 50l vody (sud piva) ohrejes o 17 stupnov. Napr. 1,7kW kanvica ohreje 0,5l vody z 10 na 100 za 0,03 hod. = 1,8 minuty. Ak by si ju mal 300W, tak to mas 0,17hod = 10,2min. Ak mas napr. 200l bojler a chces tam mat 85°C vodu, tak s 3kW spiralou (aby ti to dal 16A istic) to mas 5,8 hodiny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A? Ano, použil nestandardní chlazení, ale také se dostal o cca 1GHz na všech jádrech více. Jako soráč, ale pokud někdo neudělá test, kdy bude chladit obě CPU stejně, potom nelze říci vůbec nic. Třeba se AMD se stejným chlazením k 5GHz nepřiblíží ani vzdáleně. A třeba stejně tak Intel na H150i se k uvedeným 4,12 GHz na všech jádrech také nepodívá. Ale posmívat se, že někdo rozjel 5GHz na 28 jádrech, to je jako posmívat se třeba nadšencům vodního chlazení, kteří si umísťovali radiátor na balkón, aby se co nejvíce zbavili hluku a dostali co nejlepší chladící výkon. :-/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja som to vôbec nemyslel nejako posmešne, skôr len také konštatovanie. Na tom cinebenchi je vidieť, že CPU na 4,2GHz mal horší výsledok ako na 4,12GHz a ma napadol thermal throttling. Možno keby aj oni skúsili ten chladič vody tak by sa dostali ešte vyššie.
Otázne je, či si aj AMD nejako ešte nepomohlo s tým H150i pro napr či nemali okolitú teplotu -5°C v miestnosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To co udelal intel je podobne taktovacum s dusikem. Da se to oznacit za velmi nerealny scenar, ktery mel jen zakryt fakt, ze Intel nic momentalne nema. A i pokud by jooo vznikl nejaky takovy 'produkt', tak to bude tak specializovana skupina na pouziti, ze se nema de-facto tim ani cenu seriozne zabyvat.
AMD je v soucasnosti na koni a narozdil od Intelu ma produkty hotove pro trh..coz intel nema, tudiz ani nepotrebuje delat takovy opicarny ;)
Ps: konec koncu CEO intelu uz to spocitali...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Single thread nebo vysoká frekvence na allcore, např. 6 jádro(12T) i7 8086k a jednoduchý allcore přetak na 5GHz masivně dominuje ve stabilizaci videa, plynulosti editace a podobných úkonech i nad 16(32T) Thereadripperem v Blackmagic Resolve, a taky v Adobe Premiere, i když tam je rozdíl menší. A realitou je, že pokud je člověk PC nadšenec a taktovač jako já, hraje hry a edituje 4k video, 6 jádro Intel na 5GHz je prostě lepší a vybalancovanější volba než megacore od AMD.

Poslední dobou hodně edituji právě 4k video jako hoby, a hraju méně, a tak jsem přemýšlel nad Ryzenem a i Threadripperem jako upgradu mojeho Haswell i7 4970k allcore na 4.5GHz. U Resolve potřebuje člověk add-on PCI-E kartu aby mohl mít full sreen výstup na monitoring videa na druhém monitoru. Já mám teď mini ITX a jediný PCI-E slot obsazený GTX 1070 (která je mimochodem na editaci videa taky velice příhodná, jakožto na hraní starších her ve 4k nebo Doty 2 apod.). Mám tedy dilema, nový systém nebo upgrade ze Z87 na poslední vydaný Haswell čipset Z97 ATX (starší desku), který mi přes PCI-E adaptér bude podorovat boot s NVME M.2 SSD jakožto to prvního Intel čipset který tohle uměl. Takový upgrade se zdá být nejekonomičtější jelikož nebudu muset kupovat ramku a procák, a v ATX skříni můžu vytáhnou z i7 4970k ještě tak 100 až 300Mhz více, za rozumných teplot se stávajícím cladičem. Mimochodem moje staré i7 4790k na tovární frekvenci je v single threadu stejně jako až do 8 vláknových zatěží lepší než Ryzen 2700x taky na tovární frekvenci. Po přetaktovánní obou se tento náskok i7 4790k ještě zvyšuje. Nicméně na 16 vláknech Ryzenu je větší pravděpodobnost, že i při maximálním vytížení aplikacema, která neumí využít všech 16 vláken, bude PC plně použitelné na multitasking. Nebo si jeden může nastavit afinitu tak, aby měl vždycky dvě až čtyři jádra volná pro OS když renderuje nebo konvertuje video apod. Taky když nahrává live video z paření tak může z více vláken Ryzenu benefitovat, i když já nahrál už 300GB Battlefieldu 2 ve 4k60p bez škobrtnutí i na mojich 8 vláknech, protože BF2 je titul z roku 2005 že :-D.

V dobře optimalizovaných multithread aplikacích samozřejmě 2700x drtí moje i7 s rezervou. Nicméně takové přetaktované 8700k, nebo ještě lepé 8086k, a já bych si těch 1500kč za jistých 5GHz s lepšíma teplotama připlatil, přetaktovanému Ryzenu 2700x ve většině toho co dělám prostě dominuje. Pro edit 4k videí je důležitá plynulost a rychlost posouvání videa na časové ose, kde jsou aplikované ruzné efekty, LUTy a korekce barev obecně a zde 8700k(8086k) na 5GHz přetaktovanému 2700x dominuje.

Ryzen je tady tak přehypovaný, že by spousta nadšenců, a ne jenom průměrných uživatelů pro které má Ryzen opravdu smysl, mohla udělat chybu a připravit se volbou Ryzenu/Threadripperu o hodně výkonu tam kde to je opravdu potřeba (při editován videa a hraní), tedy při realtime aktivitách kde člověk potřebuje co nejvyšší frekvenci na rozumné počtu jader, protože většina algoritmů ještě neškáluje lineárně s velkým počtem jader, ale chutná jim více vyšší frekvence na optimálním počtu jader/vláken, zajišťující lag-free edit, hraní. Proto dobrý přetak 12 Intel vláken pořad drtí tam kde na tom nejvíc záleží dobrý přetakt 16 Amd vláken. Já potřebuji aby můj workflow byl co nejvíce plynulý, ne aby mi 4 vlákna Ryzenu navíc ušetřila pársekund při renderingu 10 min. videa na pozadí.

Takže dilema je, upgrade na Z97 ATX, nebo počkat na 8(16T) 10nm Intel nebo 8086k teď. Upgrade na Z97 ATX je nejekonomičtější a mohl by mi jako amatérovy zatím stačit. Co z toho všeho plyne? Pro nadšence do video (photo) editování a hraní kteří taktují, pro ty je Intel pořád lepší volba a vyplatí se připlatit. Pro ostaní a ty kteří provozují vysoce optimalizované multithread aplikace - AMD. Tohle všechno platí dokud záplaty na Intel díry neposunou balanci ve prospěch Amd, což se u mojeho Intel PC zatím neprojevuje a ani v globálu ten dopad není zatím scopen převážit výkon na stranu AMD. Důkaz ve videu.

https://youtu.be/8mgCk3wJDVE

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Chapu te tedy spravne ze jsi ochoten priplatit za 8086k cca minimalne 2 tisice ktery je z vyroby pretoceny na krev takze taktovat pujde max jen ze fixnes turbo(kdyz to uchladis) zhoršil si provozni parametry a zvysil riziko jen kvuli tomu aby jsi dohnal a mirne predehnal levnejsi a uspornejsi Ryzen s lepsimi provoznimi vlastnostmi ? ...no co na to rict :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

8086k na 5GHz potřebuje méně voltů a za použití stejného chladiče má menší teploty než vymaxovaný Ryzen 2700x a je v tom čem edituji signifikatně rychléjší. Nastuduj si fakta pls. Netvrdím, že pro tebe a tvůj soft není 2700x lepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bla bla bla zjisti si fakta ze ty turbo frekvence udrzi max na jenom jadru pokud to budes chtit pretocit tak spotreba i teploty porostou az do nebe jinak se chova skoro na chlup stejne jako 8700K :) a jakmile ho zacnes manualne hnat pres 5 GHz tak zacina mit problem se stabilitou a klidne si rekne o 200W+ ;) zatimco ryzen si rekne o cca 30% energie mene s minimalni vykonnostni penalizaci 5-20% (v zavislosti na optimalizaci dane app)
ale kdyz jsi velky fanda OC tak zrovna s 8086K dostanes trochu vykonu navic s extremni spotrebou a spatnymi provoznimi vlastnostmi (v podstate si clovek kupuje lepsi kousek pretocene 8700K z vyroby :))) ) takze bez delidu se clovek moc nepohne jestli vubec i po delidu :)

osobne bych si v zivote nepretaktovaval CPU na pracovnim stroji kde mi zalezi na datech/vysledne praci obzvlast kdyz prinos je dnes v podstate minimalni vzhledem k usili a rizikum ktere to prinasi :) (rozdil par FPS je zanedbatelny a usetrenych par sekund na vypoctech jsou u malych projektu taktez doslova k nicemu ..)

ale je to od tebe hezke nemas ani jedno ze zminenych CPU ale jedno dokazes zatracovat a druhe vyzdvihovat do nebes :) ale je fakt ze na mensi projekty + virtual + app + browser + obcasne hrani mi prijde Ryzen jako vetsi delo (muj i7 skylake je uz trochu dychavicny ...ty 4 jadra jsou uz malo pro slusny komfort ale porad staci hadam ze az Matisse/Vermeer nebo Cannon/Ice lake bude dustojnym nastupcem

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych netaktoval tak o 8086k ani nepřemýšlím, tak blbé chápání textu snad nemůžeš mít.

Jinak přetakt 8086k 5GHz allcore 1.3V +/- 0.04V a pod 80 stupňů na průměrném all-in-one vodníkovi. Ryzen 2700X 4GHz allcore 1.4V+ a oba kolem 130W tak nelži pls.

A kdyby tam byl v Resolve 5-20% rozdíl tak o tom ani nepíšu. Věřím ale, že pro tvůj soft je Ryzen výhodnější. Pro můj ne, někde je trošku horší, někde trošku lepší, ale někde je Ryzen v Resolve o hodně horší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

takze ty si budes stat za tim ze 8086K s 5GHz na vsech jadrech si vezme v plne zatezi cca 130W ? :)

chapu ze ti vyhovuje vice Intel ale ohledne lag free mi vice sedel i Xeon na nizsi frekvenci nez pretocena i7 (nezahlcoval se tolik pri vysoke zatezi) ...a nenastala snad nikdy situace i pri editaci ze by mi bezela jen jedna app a ty doby kdy jsem musel vse killnout abych PC trochu fungovalo jsou davno pryc :) (takze jsem velmi rad za narust jader v mainstreamu)

btw nepretoceny Ryzen v nekterych app mirne prekonava i pretocenou 8086K (a nekde je to naopak :D )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Navic Ryzeny nemají AVX offset takže když 2700X taktneš nad 4GHz a software použije AVX tak máš i s dobrým AIO vodníkem teploty nad 90 stupňů tudíž nepŕijatelné... Ja stéjně teď asi jen upgradnu na ATX Z97 ať ušetřím, protože ramka je předražená a já mám 16GB DDR3 a dalších 16GB te stejné nové můžu mít za 3 litry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsechny tyhle uvahy jsou vzdycky vzhkedem ke konkretnimu case-u. Neda se to jednoduse zobecnovat. Jine softy jako treba vegas, je lepsi rizek nez 8700 na steroidech. Krone toho je dulezita doba renderingu, atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas, však to tam zdůrazňuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" 6 jádro Intel na 5GHz je prostě lepší a vybalancovanější volba " vtipalky z tech 6 jader se na 5GHz dostane jen jedno ... a to ho jeste nesmis moc zatizit.

Jakykoliv novejsi soft na editaci videa dokaze pouzit vice jader + grafiku ... takze Jinou pohadku nemas ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevíš o čem mluvíš, všechny 8086k samply měli zatím v recenzích jednoduchý all core 5GHz overclock při nižších voltech/teplotách než 8700k. 8086K na 5GHz allcore je prostě za ty prachy to nejlepší pro moje využití. Neříkám, že pro tvé nebo někoho jiného taky.

Ja edituji v Resolve, protože je free a profi verzi zatím nepotřebuji. Koukni se v tom videu jak 8700k drtí v Resolve i Threadripper v esenciálních věcech jako stabilizace a pár jiných.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.