Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k 32palcový 4k monitor AOC vyjde jen na 14 tisíc Kč

"nechybí 4× USB 2.0"

Ja tam vidím na obrázku USB 3.0 na vstupe a jeden "modrý" na výstupe, tak snáď tiež USB 3.0. V produktovom liste píšu USB 4x USB 2.0 / USB 3.0 a v dodávanom príslušenstve USB 3.0 Cable.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nechapem tomu podivnemu modnemu trendu davat na monitor/TV leskle ramy. Neziaduce odlesky sposobuju akurat tak bolest hlavy pri dlhom pouzivani. To uz mohli pribalit i disko gulu a farebne blikajuce svetla. :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

prosím, dovolte dotaz lamy-zachytil jsem v médiích, že bychom si měli při výběru monitoru zjistit, zda daný typ podporuje technologie G-sync nebo FreeSync (doufám, že jsem to nezkomolil příliš). Je tato rada stále aktuální a podporuje některou z těchto technologií i tento monitor, o kterém je tento článek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

G-sync alebo FreeSync sú technológie umožňujúce adaptívnu frekvenciu, teda zmenu frekvencie za behu.
Kým bežná obrazovka má presnú frekvenciu (v texte je napísané že táto má 60Hz), obrazovka podporujúca G-sync alebo FreeSync má v špecifikácii rozsah frekvencií v ktorých sa pohybuje. Následne je táto frekvencia nastavovaná podľa toho ako rýchlo grafická karta vie dodávať vytvorené obrázky.

Čo sa týka toho či na to treba prihliadať: Áno ale len v prípade že monitor bude používaný primárne na hry a sledovanie filmov či seriálov (nastaví sa násobok frekvencie snímkov). Pre kancelárske účely je to jedno. G-sync je technológia podporovaná len grafickými kartami nVidia, FreeSync aktuálne podporuje len AMD, ale už sa pridáva aj Intel.

Keďže hneď na začiatku tohto článku je jasne napísané že: "nenabízí žádné výstřelky typu vyšších obnovovacích frekvencí či variabilního refreshe" znamená to že nič ako 144Hz , G-sync alebo FreeSync tento monitor neponúka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Díky pane, měl jsem číst pozorněji!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

G-Sync = NVidia
FreeSync = AMD

Pokud nejedes jen kancelar, tak to ber s tim. Na hry super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

-sync není dobré pouze na hry..., ale i na plynulý - netrhaný video z YT navíc bez zlomu v obraze z nesynchronizace snímkové frekvence (fps) a Hz obrazovky, ale i pro plynulý pohyb v homevideu z vlastních kamer, kdy opravdu jen a pouze 60Hz pro 25fps prokládaně, natož 50fps progresívně ze zrcadlovek nebo dražších kamer pro Evropu, kdy je tato jejich snímková frenvence (25fos a 50fps) jen velmi blízká Hz obrazovky (60Hz) , ale nestejná!!!..., dochází k nepravidelnému poskakování ale i zlomu v obraze :-(
Mnoho PC monitorů ani neumí evropských 50Hz!... Chce to monitor co umí alespoň 75Hz nebo i 50Hz, ale pak je nutné nastavit změnu Hz obrazovky dle fps videa (v násobku, nebo dělitelném bezezbytku) vždy ručně..., nebo ve videoplayeru - jako MPC-HC to jde předvolit a ten pak ovládá Hz obrazovky automaticky dle fps videa :-) a nebo úplně nejlépe koupit grafiku i monitor s podporou patřičného -sync :-)
I když... většina lidí co má vyzkušené jsou slepci... a nevnímaj to a až jim podrobně vysvětlím o co jde a co maj pozorovat to teprvá (z)pozorují a diví se převelice... A to často až po nevhodné koupi krámu i na koukání na video...

Já proto používám už léta jako PC monitor LCD TV (IPS s 10bit HDMI IN), které umí od 24Hz přes 25, 30, 50, 60, 74, 75 až 100 Hz a jelikož progresívně tedy až 100fps :-) (i bez jen umělého přepočtu z méně na vstupu na 100Hz v obraze v režimu často zvaném "sport"... To mám vypnuté taková kurvíta...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, vida. Když si tedy mám vybrat monitor, musím tam najít ty snímkové frekvence striktně uvedené (24, 25 atd.-100Hz), nebo stačí jiný, všeobecný údaj, ze kterého bych tuhle schopnost vyčetl? A co ty LCD TV-ty tyhle frekvence umí automaticky? Díky za trpělivost!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vetsinou jsou ty frekvence uvedene rozsahem a frekvence 24Hz je pitomost, pro 24fps video potrebujes 48Hz NEBO 72Hz (nebo 96Hz)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano je lepší, když monitor "bliká" raději vyšší frekvencí, ale v násobku!!! fps videa :-) Nicméně - to platí pro promítačky a CRT TV a Plazmy TV , u LCD stačí pro video 24fps "jen" 24Hz - prostě aby "tikal" - zobrazoval hlavně synchronně 24fps čili 24Hz :-) Stejnak by čekal jeden tik na změnu v obraze, jakoby zobrazoval každý snímek 2x jen staticky na rozdíl o neustále vykreslující CRT i plazma TV...

( CRT i Plazma neustále vykreslují i statickou fotku... :-(, LCD naproti tomu statickou fotku zobrazuje ideálně - staticky :-) )

Tedy 24Hz pitomost u LCD není!!! U CRT... nebo promítačky to pitomost je. (bliká pak samotný zdroj scětla - obrazovky, lampa promítačky... I proto klapka (závěrka) promítaček v kioně tiká na 48Hz i když Maltézký kříž posunuje filmovými políčky v 24fps)

Ano, klidně ale může být i 48Hz nebo 72Hz :-) u LCD to nevadí. LCD Tv toto podporují častěji :-) než LCD PC monitory :-( ... TV však maj často problém s barevnou hlubkou a elektronikou, kdy vstup HDMI nemusí podporovat 10bit :-( Značka LG je v tomto pionýr a kdysi dokonce uváděl, že vstup i elektronika respektují i zpracují v 10-ti bitech.

1. lepší a tak dražší 4k LCD TV od LG uváděly, jdeli o HDMI 2.0 a 10bit IN písemně přímo u vstupu i to testy nadšenců potvrdily opravdové samplování 4:4:4 a 10bit barvy na výstupu. V poslední době se to musí doslova vyzkoušetm model od modelu, neb LG uvádí pouze obecné - 4k/60Hz, ale již né v jaké bitové hloubce a často je to ani né 8bit a 10 bit umí jen při max. 30Hz :-( (osobní zkušenost, kdy táhám těžké výkoné PC s GTX 980 s HDMI 2.0 po obchodech...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je často záhada a výrobci často mlčí :-( je nutné si to vyzkoušet co monitor akceptuje a pracujeteli/koukáteli i na videa tedy předpokládám i filmy z Evropy (25fps prokládaně čili 50Hz) a scany z filmů (24fpa/24Hz), měl by monitor umět i alespoň násobky 24 a 25!

Dále mám divnou zkušenost, že grafky od AMD na jednom výstupu z DVI umí i 50Hz a z druhého jen 60Hz ???... :-() Málem jsem kvůli tomu vyhodil starší malý FullHD monitor Asus monitor u přítelkyně, neb na střih videa 50p by byl k ničemu neb mi nešlo nastavit nic než 60Hz :-( , ale napadlo mě ještě vyzkoušet druhý DVI výstup a pak šlo nastavit i 50Hz :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je cheap, ale to jest asi tak vše. W-LED podsvícenej sRGB panel (aspoň je to VA, a tyhle panely jsou všechny native 8 bit), očekávám taky velkej inputlag (30-40ms jak je u 4K obrazovek typické), neumí něco jako nové vstupy pro 60+hz nebo režim 120hz v 1080p, neumí nic co by moc stálo za řeč. V době blížících se HDR zobrazovadel mi to přijde krátkozraké, rozlišení neni vše.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Gsync to mít nemohlo, protože by to bylo o 5 tisíc dražší a to už by nebyl levný monitor. Freesync tam dát mohli, ale rozsah by byl mizerný kvůli slabé elektronice. Tak jako tak bych už monitor bez synchronizace nekupoval

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, na to si člověk rychle zvykne, podobně jako nako na čidlo pro automatickou regulaci jasu podle úrovně osvětlení, nenávykové je vypínaní při nepřítomnosti před monitorem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.